מאכל סיני מחבל סצ'ואן הוא תמיד יהיה חריף ופיקנטי ||| מהו סיפורה של המנה שכבשה לבבות לאחר הופעה בתכנית טלויזיה יפנית ||| מנה שלרוב בסין תהיה בשרית וחריפה מאד ||| סיפורה של מנה בת 800 שנות היסטוריה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מאפו טופו 麻 婆 豆腐 Mápó dòufu
מאכל סיני פופולרי ממחוז סצ'ואן Sichuan ומורכב מטופו שמושרה ברוטב חריף, שמבוסס לרוב על דובאן Douban של פול וסויה או דוש'י Douchi שהיא שעועית שחורה מותססת, ובמנה המסורתית תקבלו גם בשר טחון.
ידוע שכבר בשנת 1254, בפרבר של צ'נגדו Chengdu, בירת מחוז סצ'ואן, אכלו את המאפו-טופו. מאפו מורכב מ-Ma שהוא קיצור ל- Mázi , 麻子שפירושו סימני פצעים על העור. פו היא ההברה הראשונה של פופו 婆婆, שפירושה אישה זקנה או סבתא. לפיכך, מאפו היא אישה זקנה שפניה עם סימני פצעים.
ביפן, המנה הוצגה והפכה לפופולרית על ידי השף הסיני-יפני צ'אן קנמין Chen Kenmin שבנו, צ'אן קניצ'י Chen Kenichi, הפך את המנה לפופולרית בתכנית ה-TV קרב סכינים.
מאפו טופו אותנטי היא מנה חריפה בעוצמה רבה שבסצ'ואן יש אפילו 7 דרגות חריפות שונות למנה החל מדרגת sū 酥 העדינה ועד הדרגה החריפה ביותר má 麻.
טופו מאפו ניתן למצוא גם במסעדות במחוזות סיניים אחרים כמו גם ביפן ובקוריאה, שם הטעם מותאם לטעמים המקומיים. במערב, המנה משתנה לעתים קרובות מאוד, כאשר החריפות שלה מתונה להתאים לחיך המערבי או הישראלי. במטבח הסיני האמריקני, המנה נעשית לעיתים ללא בשר כדי לפנות לצמחונים, תוך שימוש בשיטאקי Shitake או בפטריות מאכל אחרות כתחליף לבשר.
מתכון: מאפו טופו ספגטי צמחוני
מצרכים (6 מנות)
- 400 גרם טופו
- 200 גרם פטריות (קרניבורים יחליפו בבשר רזה)
- 1.5 כפיות גרגרי פלפל חריף
- 2 כפות שמן זית
- 2-3 כפות סחוג
- 1 כפית ג'ינג'ר טרי טחון
- 1/2 כפית פתיתי פלפל אדום (אופציונלי)
- 2 כפיות רוטב סויה רגיל
- 1 כפית סוכר (ועוד יותר לפי הצורך)
- קורט מלח
- 1 צרור בצל ירוק, קצוץ וחתוך אלכסונית לחתיכות באורך 5 ס"מ
- 1 כף עמילן תירס מומס ב -2 כפות מים
לספגטי
- 350 גרם פסטה ספגטי
- 1 כף מלח
- 1 צרור בצל ירוק, קצוץ וחתוך אלכסונית לחתיכות באורך 5 ס"מ
- 2-3 כפות פרמז'ן מגורד
אופן הכנה
- הכנת רוטב המאפו טופו: חותכים את הטופו לגושים קטנים ומרסקים בבלנדר לקבלת רסק טופן לח
- בסיר בינוני (2 ליטר) על להבה בינונית, צלו את גרגירי הפלפל במשך 2-3 דקות, עד שהם סופר ריחניים וכהים מעט
- מועכים הפלפלים ומרסקים לאבקה
- מחממים את שמן הזית בסיר על להבה גבוהה ומוסיפים את הפטריות מערבבים 1-2 דקות
- מוסיפים הסחוג, ג'ינג'ר ופתיתי פלפל אדום (אם משתמשים) ומטגנים עוד כ -2 דקות תוך ערבוב מתמיד עד שהתערובת חומה אדמדמה עשירה
- מנמיכים את הלהבה לבינונית-נמוכה ואז מערבבים פנימה את רוטב הסויה והסוכר
- מוסיפים את המחית טופו (אם נותר הרבה בבלנדר, הוסיפו כף מים אחת וסחררו כדי לשחרר אותה) מערבבים לשילוב טוב, מכסים חלקית ומביאים לרתיחה
- מבשלים כ -3 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, כדי לפתח טעם. הערה: צפו ששמן כתום יופיע מעל.
- טועמים את הרוטב ובמידת הצורך מתקנים עם סחוג או מלח או סוכר
- מערבבים פנימה את הבצל, ומוסיפים את עמילן התירס ומערבבים עד שהוא מסמיך
- מסירים מהכיריים ומוסיפים את גרגרי הפלפל הטחונים
- משהים 5-10 דקות כדי להעמיק את הטעם והצבע לפני השימוש. שימו לב לשמנוניות כתומה מעט שתקבלו. את הרוטב תוכלו לשמול גם לשימושים אחרים.
- הכנת הספגטי: מלאו סיר עם מים וכף מלח והביאו לרתיחה על להבה גבוהה
- הוסיפו את הספגטי והרתיחו עד קבלת אל-דנטה (על פי הוראות היצרן)
- לפני סיום הוציאו עם מצקת כ- 3/4 כוס ממי בישול של הפסטה והניחו בצד
- סננו את הפסטה ונערו מעודפי מים ועמילן
- השיבו לסיר הריק חצי מכמות המים ששמרתם, והוסיפו את רוטב הטופו
- חממו הסיר על להבה בינונית עד בעבוע
- שהרוטב חם ומבעבע, מוסיפים את הספגטי לרוטב ומערבבים. מערבבים את שאר מי הפסטה לקבלת גימור קרמי
- מערבבים פנימה את בצל הקצוץ ומבשלים זמן קצר מאוד עד שהבצל מתרכך
הגשה
מחלקים את הפסטה למנות. זורים מעל שבבי פרמז'ן או אם רוצים טוויסט ישראלי – טחינה גולמית במקום הפרמז'ן.
בתיאבון