חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרצית לדעת על ליקריץ: הממתק השחור Liquorice או Licorice

העולם מתחלק לשנים, לאלה שאוהבים מאד את הממתק הזה ואלו שממש לא יכולים לסבול את טעמו ||| שוש, ליקריץ או במבליק בעל הטעם הייחודי כל כך שנמצא הן כממתק והן כמשקה ||| איפה צורכים הכי הרבה ליקריץ ואיפה כלל לא אוהבים את טעם הליקריץ ||| מתכון לקפקייקס עם טעמים וקישוט ליקריץ ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

נחשי ליקוריץ או ליקריץ שחור (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מה זה ליקריץ או שׁוּש או שׂוּשׂ

ממתק השוש או הליקוריש או ליקריץ Lakritze מיוצר מתמצית שורש מתוק של צמח הנקרא בעברית שוש קרח שמוסיפים לו מעט שמן אניס. בעת העתיקה נהגו לתת את שורש הצמח ללעיסה כתרופה למחלות שונות. הירושלמים קוראים לליקריץ…במבליק, וככל הנראה מקור השם היחודי הוא במילה הטורקית pembelik שפרושה ורדרד, שזה היה צבע הממתק בטעם ליקריץ שנמכר ע"י רוכלים בירושלים.

ליקוריץ פופולרי מאז תחילת המאה ה-20, במיוחד כממתק לילדים, בצורות רבות, כגון חלזונות, יהלומים או מטבעות.

בהכנת ליקריץ, המרכיבים מופקים משורשי ליקריץ אמיתי כשוש גולמי ומעבים. בנוסף, מוסיפים סירופ סוכר, קמח וג'לטין להכנת צורות הליקריץ הרגילות. וריאציות הליקריץ הרגילות מעורבות עם עמילן, אגר, אניס, שמן שומר, פקטין ולפעמים סלמיאק. הצבע השחור שיש לממתקי ליקריץ בדרך כלל מוגבר באופן מלאכותי עם הצבע E 153 (פחם פעיל).

איך הכול התחיל

באנגליה בשנת 1614, סר ג'ורג' סאוויל Sir George Savile המציא את פורמט הליקוריץ שעדיין ידוע כעוגות פונטפרקט Pontefract כאשר הטביע בדיסקים של ליקריץ את התמונה של טירת פונטפרקט. חברת Dunhill מיוחסת לפיתוח הליקריץ כממתק על ידי הוספת סוכר בשנת 1760.

במהלך הייצור, המרכיבים מומסים במים שמחממים לטמפרטורה של 135 מעלות. על מנת לקבל ממתקים בצורות הרצויות, יוצקים את הנוזל לתבניות שנוצרות באמצעות טביעת חורים לתוך מיכל מלא באבקת עמילן. לאחר מכן מייבשים את הנוזל והממתקים המתקבלים מרוססים בשעוות דבורים כדי להפוך את פני השטח שלהם מבריקים.

צמח ליקוריץ Glycyrrhiza glabra

מקור הצמח ליקוריץ Glycyrrhiza glabra בדרום אירופה, אסיה והמזרח התיכון. זהו צמח רב-שנתי, מכיל חומצה גליצריזית – המתוקה פי כמה מהסוכר. הצמח אוהב אקלים חם ויבש, קרבה למים זורמים ושמש מלאה. השורש משמש בתעשיית הממתקים, הודות לטעמו הייחודי משתמשים בתמצית המופקת מהשורש בדברי מאפה, ליקרים, גלידות וסוכריות. לעיתים משתמשים בו כמסווה לטעמן של תרופות מרות. שורש השוש משמש גם בתעשיית הטבק, כתבלין ולתיבול משקאות.

בעולם מיצרים מגוון רחב מאד של סוגי ממתק השוש. הליקוריש הקלאסי הוא שחור. ישנם גם ליקוריש בצבעים וטעמים אחרים המכילים בדרך כלל צבעי מאכל.

שוש אדום Red Liquorice

במדינות רבות יש גם מוצר המכונה לפעמים ליקריץ אדום, עם מתכון דומה מאוד לסוג נפוץ של ממתקים ליקריץ אבל אין בו בכלל ליקריץ ומכינים אותו מחומרי טעם וריח אחרים כגון תות, דובדבן, פטל או קינמון. לאחרונה, מוצרים הוצגו במגוון רחב יותר של צבעים וטעמים, כולל תפוח, מנגו, דומדמניות שחורות ואבטיח.

ליקוריש מסביב לעולם

  • בצפון גרמניה, הולנד ובסקנדינביה נוהגים לאכול חטיף ליקוריש מלוח
  • באיטליה השוש הוא ממתק מאד פופולרי, ובאזור קלבריה נוהגים להכין ממנו ליקר
  • בסוריה, וגם ברחובות ירושלים העתיקה שותים משקה שוש
  • בסין משתמשים בשוש כתבלין בבישול מרקים ותבשילים
  • בהולנד Drop, דנמרקLakrids  ופינלנד Lakritsi נפוצים מאוד והם מוצעים כממתק במגוון רחב של טעמים וצורות. הבחנה עיקרית נעשית בין ליקריץ מתוק למלוח
  • בסקנדינביה מערבבים ליקריץ עם סלמיאק Salmiak, בעל טעם עז מאוד
  • באזור דרום גרמניה, שוויץ ואוסטריה, הליקריץ המתוק נקרא לרוב בדיאלקט המקומי Bärendeck, מכיוון שיצרן הממתקים Karl Bär מאולם Ulm שהתמחה בסוגים רבים של ליקריץ, לפעמים ברחבי אירופה מחזיקים בפטנטים.
  • באוסטריה, ליקריץ פחות פופולרי וקשה יותר להשגה, גרסאות מלוחות באמת כמעט ואינן קיימות בחנויות כלליות.

שוש כמשקה

  • בעולם הערבי, בעיקר במצרים ובסוריה, חליטות העשויות מאבקת ליקריץ, מוגשות כשתייה קרה פופולרית לרענון, בשם ערקסוס عرقسوس. המשקה נמכר בעיקר על ידי רוכלי רחוב שמגישים אותו לעוברים ושבים ממיכלים המעוצבים מעשה ידי אומן.
  • בפינלנד תמצאו משקה אלכוהולי שנקרא רוח השחור העמוק Salmiakki Koskenkorva או Salmiakki Kossu. זהו משקה מעורב המבוסס על Koskenkorva Viina (Kossu), משקה חריף פיני הדומה לוודקה. למשקה יש 32% אלכוהול בנפח וטעמו עז של שוש. הוא ידוע גם כמרק ציפורים, במיוחד במדינות דוברות גרמנית בצפון. באזור הולשטיין Holstein ממיסים ליקריץ במשקה אלכוהולי Kornbranntwein או בקום Köm ושותים אותו כ-Swarte Sööch שפרוש המילה הוא זריעה שחורה.
  • באיסלנד Iceland יש גם משקאות מעורבבים של וודקה בטעם ליקריץ. מסטיקי הליקריץ הפופולריים בארץ אופל וטופס Opal und Tópas זמינים שניהם כמשקאות אלכוהוליים שחורים גמור ובעלי טעם חריף ועז מאוד.
  • ליקר ליקוריץ Lakritzlikör פופולרי במיוחד באיטליה ובגרמניה.
שקית ממתק ליקריץ של HARIBO (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

הפצה וצריכה

מכיוון שהיה צריך להביא את הליקריץ מהמזרח התיכון, שוש מוכר ומוערך בעיקר באזורי החוף. ההנאה שלו נפוצה מאוד, למשל באזורי החוף של צרפת, באיטליה, בסקנדינביה ובאנגליה. בגרמניה נהגו לגדל את הליקוריץ באזורים שונים, בעיקר בדרום, אך הגידול ירד בחדות וכיום נוהגים רק על ידי אנשים פרטיים כחו חברי אגודת הליקוריץ של במברגר Bamberger Süßholz-Gesellschaft betrieben.

טרוויה ליקריץ

  • השוש הוא אחד הצמחים היותר שימושיים בתעשיית תרופות מצמחי מרפא.
  • משמש כמרכיב במגוון סוגי חליטות על בסיס צמחי מרפא ועוד.
  • נגד כאבי גרון, צרידות, אסטמה ,שיעול, גודש בריאות וכיב קיבה
  • מטפל בתסמיני גיל המעבר או לחילופין מסדיר את המחזור
  • משתן קל, ומשכך גזים
  • תמצית שורש הליקריץ מכילה את הממתיק הטבעי glycyrrhizin, המתוק פי 50 מסוכר
  • צריכה יומית של 50 גרם או יותר של סוכריות ליקוריץ במשך שבועיים בלבד עשויה להעלות את לחץ הדם בצורה ניכרת
  • Glycyrrhizin יכול לגרום לירידת רמות האשלגן בגוף, לעורר קצב לב חריג, בצקת (נפיחות), עייפות ואי ספיקת לב אצל אנשים מסוימים
  • להולנדים הם צרכני הליקריץ הגדולים בעולם עם כשני ק"ג לאדם בשנה
  • בגרמניה הצריכה בצפון המדינה גבוהה משמעותית מאשר בדרום. הממוצע בגרמניה בסביבות 200 גרם לאדם בשנה.
  • באוסטריה צריכת הליקריץ זניחה
ליקריץ צבעוני מרענן את המראה והטעם של קפקייקס (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מתכון: קאפקייקס ליקריץ שחור

הקאפקייקס הקטנים האלה מאזנים בצורה מושלמת בין סוכר וליקריץ שחור-אניס.

מצרכים (18 קפקייקס)

לציפוי

  • 350 מ"ל חמאה ללא מלח, בטמפרטורת החדר
  • 4 כוסות אבקת סוכר, מנופה
  • 10 מ"ל תמצית אניס
  • 30 גרם ג'ל צבע מאכל שחור

לקישוט

  • סוכריות ליקריץ חתוכות לפרוסות

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל- 180 מעלות. משמנים 2 תבניות שקעים סטנדרטיות או מכינים עטרות נייר
  2. בקערה בינונית, טורפים יחד את הקמח, אבקת אפייה, סוכר ומלח לקבלת תערובת אחידה
  3. בקערה שנייה מערבבים את המולסה, ביצים, שמן, חלב וליקר אניס לקבלת בלילה אחידה
  4. מוסיפים את בלילת הביצים לקערת החומרים היבשים ומערבבים יחד עם מרית עד לאיחוד
  5. ממלאים את כוסות הקאפקייקס המוכנות כמעט עד למעלה
  6. אופים במשך 35 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז הקאפקייק יוצא נקי
  7. הכנת הציפוי: בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) טורפים את החמאה עד לקבלת תערובת בהירה ותפוחה
  8. מערבבים פנימה את אבקת הסוכר מעט בכל פעם
  9. מערבבים פנימה את ליקר האניס וצבע המאכל ומערבבים לקבלת תערובת אחידה
  10. להגשה: מורחים או עושים ערימת ציפוי כמו גלידה, על גבי הקאפקייקס שהתקררו
  11. מקשטים את הקאפקייקס בחתיכות סוכריות ליקריץ

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *