מרשמלו הוא צמח הביצות-חלמית Althaea officinalis אבל הוא ממתק מתוק אהוב על כולם ||| ממתק חביב בעיקר בחגיגות אש כמו מנגל על האש או BBQ ובוודאי במדורות ל"ג בעומר וה-4 ביולי בארה"ב ||| מה הסיפור של הממתק הנימוח ומתוק כל כך ||| מתכון להכנה ביתית של מרשמלו ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מקור המרשמלו
המילה מרשמלו Marshmallow מגיעה מצמח הנְטוֹפִית רְפוּאִית Althaea officinalis, עשב שמקורו בחלקים של אירופה, צפון אפריקה ואסיה וגדל בביצות ובאזורים לחים אחרים, ומכאן שמו כי March הן ביצות. הגבעול והעלים של הצמח בשרניים, ולפרח הלבן שלו חמישה עלי כותרת. בעברית צמח מרשמלו נקרא חוטמית. בגלל צורת הפרח שלו, פרח יפיפה שצבעיו נעים מוורוד בהיר ועד לסגול עמוק. זהו צמח רב שנתי הגדל במקומות לחים באדמת ביצות ואדמה בוצית. גובהו מגיע ל- 50-70 ס"מ ושורשיו עמוקים. מיץ שורש החוטמית מכיל כמות ניכרת של ויטמין A , ויטמין B, סידן, אבץ, ברזל ונתרן.
מרשמלו למרפא
לא ידוע בדיוק מתי מאכל המרשמלו הומצא, אבל ההיסטוריה שלהם חוזרת אחורה כבר בשנת 2000 לפני הספירה. ידוע שהמצרים הקדמונים היו הראשונים ליצור ולהשתמש בשורש הצמח כאשר הם נהגו לסחוט את שורשיו, לערבב את המיץ עם דבש ואגוזים ולהגיש את הממתק לאלים ולמלכים בלבד כדי להרגיע שיעול וכאבי גרון ולרפא פצעים.
ברומא, פליניוס הזקן האמין ששתיית מיץ שורש הצמח תביא מזור ומרפא לכל מחלה ובעיה גופנית. ואכן מיץ שורשי הצמח החל את דרכו כמיץ מרפא מפני מחלות מעיים, נגד כאבים בחזה, נגד שיעול וכאב גרון. במאה ה-19 נהגו להפיק ממנו סירופ נגד שיעול.
בתחילת עד אמצע המאה ה-19, המרשמלו עשה את דרכו לצרפת, שם הגדילו קונדיטורים את הערך הרפואי המסורתי של הצמח עם מרכיבים מפנקים ששימשו את המצרים.
מרשמלו למאכל
בעלים של חנויות ממתקים קטנות היו מקציפים את המוהל משורש צמח החלמית לתוך תבנית ממתקים אוורירית. הממתק הזה, שנקרא Pâte de Guimauve, היה קינוח רך ספוג עשוי מהקצפת שורשי מרשמלו מיובשים עם סוכר, מים וחלבוני ביצה. יבוש והכנת המרשמלו ארכו יום עד יומיים לפני ייצור המוצר הסופי. בסוף המאה ה-19, יצרני ממתקים החלו לחפש תהליך חדש וגילו את מערכת הייצור של סוכריות מעמילן, שבה לתבניות בצורות שקעים שונים, יוצקים עמילן תירס בצבעים שונים. כך גם עשו עם תערובת מוהל המרשמלו המוקצף והניחו להם להתקרר או להתקשות. במקביל, החלו יצרני הממתקים להחליף את שורש החלמית בג'לטין שיצר צורה יציבה של מרשמלו.
בתחילת המאה ה-20, הודות לטכנולוגיה שי יציקת העמילן, המרשמלו הוצג בארצות הברית והפך זמין לכל דיכפין. הם נמכרו בקופסאות כסוכריות פני Penny Candy ועד מהרה שימשו במגוון מתכוני מזון כמו מוך בננה banana fluff, ספוג חלמית ליים lime mallow sponge וגם תוּתִי פְרוּטי Tutti i frutti. בשנת 1956, אלכס דומק, הבעלים של Doumak Inc. רשמו פטנט על התהליך שכלל העברת מרכיבי מרשמלו דרך צינורות. הצינורות יצרו חבל ארוך של תערובת מרשמלו ולאחר מכן הוצאו להתקרר. לאחר מכן נחתכו המרכיבים לחתיכות שוות האופייניות לממתק, ונארזו.
כיום, המרשמלו מורכב בדרך כלל מארבעה מרכיבים: סוכר, מים, אוויר וחומר הקצפה. הממתק נמכר בצבע ורוד או לבן והוא בעל מרקם אוורירי וקליל, אך בעל מתיקות יוצאת דופן.
טריוויה מרשמלו
- עדין משתמשים במיץ שורש החוטמית כאשר סובלים מדרכי הנשימה, דלקת סמפונות ואפילו אסטמה.
- מיץ שורשי החוטמית מחליש דלקות ומרגיע את הגוף. מקל על יובש וגירויים בחזה ובגרון. מקל על בעיות עיכול ופגעי עור
- בעברית תקנית מרשמלו צריך להיקרא קְצִיפַת קוֹלָן….אבל מי יודע מה זה?
- בארה"ב, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, בריטניה ומקסיקו נהוג לצלות את המרשמלו משופד על האש, ו- 50% מהצריכה היא בקיץ
- האמריקאים צורכים 30 מיליון ק"ג מרשמלו בשנה
- לישראל הגיע המרשמלו רק בשנת 1985
מתכון: מרשמלו ביתי
מצרכים
אופן הכנה
- בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים את הג'לטין עם 1/2 כוס מים וממתינים 30 דקות
- בסיר עם תחתית עבה מערבבים את הסוכר, סירופ תירס, 1/2 כוס מים וקורט מלח
- מבשלים על להבה בינונית תוך כדי ערבוב מתמיד עד לרתיחה (115 מעלות)
- מפעילים את המיקסר עם ראש הקצפה ומזליפים לקערה באיטיות את הבלילה המבושלת לתוך הג'לטין בקערה
- לאחר 10 דקות מוסיפים את התמצית וניל וממשיכים לערבב
- יוצקים את התערובת לתבנית אפייה מרופדת או תבנית סיליקון, ומשאירים לייבוש במשך 12 שעות
- בוזקים מעט אבקת סוכר על פני תבנית המרשמלו
- חותכים את המרשמלו לקוביות או צורות שאוהבים
- מאחסנים בכלי אטום עד שבועיים (אין סיכוי שתשאירו יותר זמן)
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…