חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון עוגיות סניקרדודל Snickerdoodle

עוגיות קלאסיות מהמטבח האמריקאי עם שם כל כך גרמני ||| עוגיות שבלול מהמטבח האוסטרי-גרמני נקראות שנקן-נודלן, כלומר אטריות שבלול נדדו מעבר לים ולעולם החדש ||| מתכון נפלא שיחמם לכם את הלב ואת שולחן האירוח לצד תה או קפה מהביל ||| עוגיות מלאות בטעם שוות לימי הסתיו ובכלל תודות לקינמון שבהן והמרקם הנפלא שלהן ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

עוגיות סניקרדודל (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מהן עוגיות סניקרדודל

עוגיות סניקרדודל עם קינמון הן תמיד להיט, במיוחד בתקופת הסתיו והחורף. ציפוי קינמון ממותק קלאסי מקיף עוגייה רכה ועיסה שאי אפשר לעמוד בפניה. העוגייה עצמה דומה לעוגיית סוכר, אבל בהבדל אחד עיקרי – קרם טרטר וסודה לשתייה משמשים במקום אבקת אפייה. הקרם החומצי של הטרטר נותן לעוגייה את החמיצות הייחודית שלה.

מקורה של העוגיה

אם אתם תוהים על ההיסטוריה של העוגיות המיוחדות האלה, האזכור המוקדם ביותר של snickerdoodles בניו-אנגלנד ארה"ב היה מתכון מסוף המאה ה-18. מאמינים שסניקרדודלס הראשונים הכילו פירות ואגוזים, אבל השם הגרמני של העוגייה, ככול הנראה מגיע מעוגיות קינמון גרמניות הידועות בשם Schneckennudeln.

בספר בישול שפורסם בשנת 1931 – Joy of Cooking נכתב שהמונח snickerdoodle מבוסס על המילה הגרמנית Schneckennudel – מאפה גרמני ששמו מתורגם כ"אטריות שבלול". שנקן-נודל הוא גלילת בצק שמרים שדומה יותר ללחמניית קינמון.

שנקננודלן Schneckennudeln

מאפה מוכר, בעיקר בגרמניה ובאוסטריה, שצורתו שבלול. חלזונות השנקאננודלן עשויים עם מילויים מתוקים או מלוחים או תוספות מתוקות או מלוחות. בזלצבורג, אטריות השבלולים הממולאות העשויות מבצק שמרים נקראות גם אטריות שפופרות Rohrnudeln.

באזורים מסוימים המאפה נקרא אטריות שבלול, או עוגת רול. השם בא מהדמיון של הפריט האפוי המוגמר לקונכיית שבלול. החומר הבסיסי הוא מאפה דני, שמרים או בצק שמרים מתוק. לאחר הרידוד בדרך כלל ממלאים את הבצק במילויים שונים ומגלגלים ועוטפים, ואז חותכים לפרוסות, אם צריך מכוסים בשכבה מתוקה או מלוחה ואופים. לאחר האפייה, בהתאם למוצר, החלזונות עשויים להיות מעובדים ומזוגגים. חלזונות מגולגלים מקצה אחד לקצה השני או משני הקצוות לכיוון האמצע, ויוצרים חילזון כפול.

גרסאות נפוצות וטיפוסיות הן חלזונות העשויים מבצק שמרים במילוי מרציפן או פרסיפן וצימוקים (שבלול צימוקים), מסת אגוזים (שבלול אגוזים) או קינמון (שבלול קינמון). בהתאם לתוסף הקובע את הטעם, חלזונות פרג, חלזונות קווארק, חלזונות פודינג או, בצורה פשוטה יותר, חלזונות שטרויזל וחלזונות סוכר הם גם גרסאות אפשריות. במחוזות פינצגאו Pnzgau של זלצבורג ובמחוז הטירולי קיצביהלKitzbühel , ממלאים את העוגיות Schneck(e)noodles (גם: Schnecknnidai) בפירות יער מבושלים או בריבת שזיפים – פובידל Powidl ומטגנים אותם. גרסה אחרת ידוע היא חילזון התפוחים הברלינאי Berliner-Apfel-Schnecke שמוכר גם בשם תפוח ברלין Berliner-Apfel.

מתכון: עוגיות סניקרדודל Snickerdoodle

מצרכים (50 עוגיות)

לציפוי סוכר קינמון

לעוגיות

  • 340 גרם קמח
  • 2 כפיות קרם טרטר
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • 1/2 כפית מלח
  • 230 גרם חמאה לא מלוחה, מרוככת
  • 300 גרם סוכר
  • 2 ביצים XL
  • 2 כפיות תמצית וניל

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל- 180 מעלות ומרפדים 2 תבניות אפייה בנייר אפייה
  2. הכנת ציפוי הסוכר: בקערה קטנה מערבבים את הסוכר וקינמון לקבלת תערובת אחידה
  3. הכנת הבצק: בקערה מערבבים את הקמח, קרם טרטר, סודה לשתייה ומלח בעזרת כף או מטרפה עד לקבלת תערובת אחידה
  4. בקערת מיקסר מקציפים את החמאה וסוכר יחד 1-2 דקות, עד לקבלת תערובת חלקה
  5. מוסיפים את הביצים ותמצית וניל ומקציפים עד לקבלת תערובת אחידה
  6. מוסיפים את תערובת החומרים היבשים ומערבבים עד לאיחוד
  7. מעצבים את הבצק לכדורים קטנים בעזרת כף, בקוטר של כ-1 סנטימטר
  8. מגלגלים את הבצק בתערובת הקינמון-סוכר שהכנו מבעוד מועד
  9. מסדרים את כדורי בצק העוגיות בתבניות המרופדות
  10. אופים במשך 8-9 דקות לקבלת עוגיות רכות, או כ-11 דקות לקבלת עוגיות יבשות ופריכות יותר

הערות וטיפים

  • קרם טרטר נותן ל-snickerdoodles את החמימות האופיינית להם. אם אין לכם קרם טרטר, תחליפו את קרם הטרטר וגם את הסודה לשתייה ב-2 כפיות אבקת אפייה. לעוגיות לא יהיה טעם חריף כזה, אבל הן עדיין יהיו טעימות
  • מתכון העוגיות דורש חמאה, אך אל תהסס להחליף את החמאה בשמן זית עדין
  • ל-snickerdoodles אגוזים, קפלו כחצי עד כוס אגוזי פקאן או אגוזי מלך קצוצים לתוך בצק העוגיות וגם תחליפו 1/2 כוס סוכר עם 1/2 כוס סוכר חום בהיר
  • אפשר להוסיף כ-1/2 כפית אגוז מוסקט לתערובת הקינמון-סוכר
  • Snickerdoodles נעלמים במהירות, אבל אם נשארו לכם עוגיות, אחסנו אותן בטמפרטורת החדר בכלי אטום או בשקית סגורה למשך 3-4 ימים
  • אפשר להקפיא סניקרדודלס לא אפויים: מעצבים את כדורי הבצק (ללא ציפוי הקינמון) ומניחים אותם על תבנית אפייה במקפיא. לאחר שהם קופאים הניחו אותם במיכל או בשקית מקפיא ואפשר להקפיא עד 3 חודשים. ביום האפייה, מגלגלים את כדורי הבצק בתערובת הקינמון-סוכר ומסדרים אותם על ניירות אפייה – נותנים להם לעמוד בטמפרטורת החדר 15-20 דקות ואז אופים לפי ההוראות
  • אם אתם רוצים שה-snickerdoodles שלכם יהיו קצת יותר עבים, נסו לצנן את הבצק במשך שעה לפני עיצוב ואפיית העוגיות. או סדרו את כדורי בצק העוגיות המצופים בקינמון על תבנית האפייה והכניסו אותם למקפיא 5-10 דקות לפני האפייה.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *