מאפה איטלקי מסורתי באיטליה שמקורו בקהילה היהודית של Pitigliano שבדרום מערב טוסקנה ||| Sfratto dei Goym או כפי שהוא מכונה גם Sfratto di Pitigliano הוא קינוח שמספר את סיפורו של גטו באזור מארמה Maremma ||| סיפור של רדיפת היהודים על ידי הדוכס הגדול של טוסקנה Granducato di Toscana והאפיפיורים במאה השש עשרה הפך למתכון ||| כל הפרטים על הגויים, הגטו והמאפה וגם מתכון בהמשך…
הגטו של פיטיליאנו Ghetto di Pitigliano
הגבול בין טוסקנה ללאציו נמצא רק חמישה קילומטרים דרומית לפיטיגליאנו ופעם היה גם הגבול של מדינות האפיפיור. באמצע המאה השש עשרה הרוזן ניקולא אורסיני מפיטיגליאנו Count Nicolas Orsini of Pitigliano העסיק רופא יהודי ד"ר דיוויד דפומיס Doctor David Depomis, ובשנים שלאחר מכן עברו רבים מחבריו בעלי המקצועות החופשיים ובני משפחתו להצטרף אליו בעיירה. במקביל, משפחות יהודיות נוספות מהגטאות של רומא, אנקונה Ancona, פירנצה וסיינה חיפשו מקלט בפיטיליאנו ובערי גבול מבודדות אחרות מפני רדיפות האפיפיור וזו של גרנדוקה די טוסקנה – קוזימו השני Granduca di Toscana – Cosimo II. כבר בשנת 1598 בנו פרנסי הקהילה את בית הכנסת שלהם בעיירה.
בתחילת המאה השבע-עשרה, קוזימו השני נתן הוראות לכל המשפחות היהודיות בעיירה פיטיליאנו Pitigliano, סוראנו Sorano וסובנה Sovana הסמוכות להיאלץ להיכנס לאזור קטן של פיטיגליאנו, בין ויה צוקרלי Via Zuccarelli לחומותיה הדרומיות של העיר. כתוצאה מכך זה נודע בשם הגטו של פיטיליאנו Ghetto di Pitigliano והוא מכונה כך גם היום, למרות שלא נותרו משפחות יהודיות בעיירה. מי שביצעו את צווי הפינוי עשו זאת באמצעות דפיקות עם אלה על דלתות כל אחד מהבתים.
תודות לסיפור המעשה הזה, העיירה Pitigliano מכונה גם ירושלים הקטנה Piccola Gerusalemme La. ניתן לבקר בבית הכנסת ובשאר מוסדות הקהילה. פרטים בקישור…
מאפה במקום אלה
במאה ה-17, כמאה שנים לאחר גירוש יהודי האזור לגטו פיטיליאנו, נוצר מאפה ספראטו Sfratto המתוק על ידי יהודי גטו פיטיליאנו כדי לזכור את הגירוש לגטו. צורת המאפה המתוק כמו צורת אלה דקה – גליל בצק 20-25 ס"מ אורכו, קשה העשוי מקמח, סוכר, יין לבן ושמן זית ומלאה בתערובת טעימה של דבש מחומם עם אגוזי מלך קצוצים, קליפת תפוז ואגוז מוסקט.
המאפה Sfratto dei Goym הוא נרשם כמאכל STG – Specialità tradizionale garantita מסורתי מוגן של אזור מארמה Maremma וגם כמאכל Slow Food Presidia של איטליה.
בכל ביקור בפיטיליאנו מומלץ את המאפה בבית המאפה Ars Alimentaria שברובע היהודי ברחוב Via Zuccarelli או כמעט בכל בית מאפה בעיירה Pitigliano או בסובנה Sovana השכנה.
מתכון: ספראטו די גויים Sfratto dei Goym
מצרכים
לבצק:
למלית:
- 500 גרם דבש או סילאן (לטבעונים)
- 500 גרם אגוזי מלך קלופים
- גרידת קליפת לימון ותפוז
- אגוז מוסקט לפי הטעם
- קינמון לפי הטעם
להברשה:
- ביצה טרופה או חלב קוקוס (לטבעונים)
אופן הכנה
- הכנת המלית: שמים את הדבש בסיר ונותנים לו להתחמם כ-20 דקות
- בינתיים קוצצים את האגוזים
- מוסיפים לאגוזים הקצוצים את גרידת קליפות ההדרים והתבלינים
- מוסיפים את תערובת האגוזים לדבש החם ומערבבים 6-8 דקות על להבה נמוכה
- מחלקים את תערובת הדבש והאגוזי מלך, לשישה חלקים
- יוצרים 6 מקלות באורך של כ-25 ס"מ ובקוטר של כ-4-5 ס"מ
- הכנת הבצק: מערבבים בקערה את שאר המצרכים עם הקמח עד קבלת בצק אחיד
- נותנים לבצק לנוח כ-20 דקות
- מרדדים את הבצק דק מאוד וחותכים לשש רצועות ארוכות
- שמים בכל רצועת בצק גליל מלית הדבש שהוכן קודם
- מגלגלים את הגליל כך שהבצק נסגר ומתקבלים 6 מקלות
- מניחים את גלילי המאפה בתבנית מרופדת שנייר אפייה
- מברישים את פני הבצק של כל אחד מהגלילים בחלב או חלבון ביצה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מכניסים התבנית לתנור החם למשך 15 דקות
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buon Appetito