חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון: דייסת קונג'י Congee או Konjee

דייסת אורז שמקורותיה לפני אלפיים שנים בדרום הודו ||| מאכל שנחשב לבריא ומתאים לילדים, לחולים ואף לנשים אחרי לידה ||| אורז מכל סוג עם מגוון תבלינים עפ"י המקור או הטעם הופכים את המאכל לכל כך פופולארי ||| איך אוכלים את הקונג'י מפורטוגל ועד הונג-קונג ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

דייסת קונג'י Congee (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מהו קונג'י

סוג של דייסת אורז שמקורה במזרח הרחוק. נהוג לאכול אותה רגיל כשהיא מוגשת בדרך כלל עם תוספות, או שניתן להגיש אותה עם מרכיבים כמו בשר, דגים, תבלינים לרוב מלוחים, אך לפעמים מתוקים. קונג'י מוגש בדרך כלל כארוחה בפני עצמה, במיוחד כארוחת בוקר או לאנשים חולים. השמות לקונג'י מגוונים כמו סגנון הכנתו, אבל כולם עשויים מאורז שבושל כדייסה מרוככת עם כמות גדולה יותר של מים מאשר סוגים אחרים של אורז מבושל כמו אורז פילאף או אורז פרסי.

מקור הקונג'י

המילה האנגלית congee נגזרת משם המאכל בטמילית הודית, שם המנה נקראת קאנג'י Kanjī கஞ்சி שמשמעותו להרתיח. לעומת השם ההודי של דייסת אורז זו, בסין אותה מנה נקראת ז'ואו zhōu 粥. הקולוניאליסטים הפורטוגזים בגואה Goa הביאו את הדייסה הזו לעולם הישן – פורטוגל, ושם כבר נקרא קונג'י.

גאיוס פליניוס הוא פיליניוס הזקן Gaius Plinius מזכיר בספר הטקסים, מאכל קאנג'י שנהוג לאכול בהודו, וזאת כבר בשנת 77 לספירה.

קונג'י ברחבי תבל

כאמור, להכנת המנה מבשלים אורז בכמות גדולה של מים עד שהוא מתרכך בצורה משמעותית. מכינים קונג'י בסיר רגיל אבל גם בסיר אורז ייעודי, שנקרא גם קונג'י, שאיתו אפשר לבשל את הקונג'י במשך הלילה כך שבבוקר תהיה ארוחת בוקר חמה ומזינה מוכנה. סוג האורז שמשתמשים בו יכול להיות קצר או ארוך, תלוי מה זמין ותלוי בתרבות המקומית, כי התרבות גם מכתיבה את אופן הבישול והאכילה של קונג'י.

קנז'ה של פורטוגל Canja

מרק מסורתי העשוי מאורז ובשר עוף נקרא Canja או Canja de galinha. ככל הנראה הפורטוגלים שהכירו את הקאנג'י מהמושבות שלהם בדרום הודו וסרי לנקה, שם היו מכינים את דייסת האורז עם עוף במיוחד לחולים. בקנג'ה דה גלינה האורז אינו מבושל זמן רב כמו בקונג'י אסיאתי, ולכן הוא רך מאוד, אך לא מתפורר. באופן מסורתי במנה פורטוגזית זו יש כמובן עוף ולרוב גם ביצים. לרוב מגישים קנז'ה עם עלה נענע טרי מעל. באזורים מסוימים של פורטוגל, יש אפילו מנהג להאכיל את היולדת בקנג'ה בשבועות הראשונים שלאחר הלידה. הוא נאכל באופן מסורתי גם בברזיל ובכף ורדה, מושבות פורטוגזיות לשעבר.

מסעדות ג'וק בהונג קונג

בסמטאות הונג-קונג, תמצאו בכל פינה מסעדות עממיות המגישות 粥 jūk והשלט עליהן באנגלית מציין את המקום כמו שאצלנו חומוסיה או בית פנקייק. כל מקום עם התוספת הבומבסטית שלו לשם המאכל שמגישים בו כמו קונג'י קינג Congee King 靠得住 או חנות הקונג'י של סנג קי Sang Kee Congee Shop 生記粥品專家 ועוד רבות וטובות. כאן לעיתים במקום מים משתמשים בחלב או חלב קוקוס. הקונג'י בהונג-קונג מוגש רגיל ללא תוספות או לרוב עם תוספות של ביצת ברווז מלוחה, פירות ים, ירקות כבושים או בשר מטוגן.

מתכון: קונג'י בריאות

מצרכים

  • 1 כוס אורז
  • 2 ליטר מים להשריה
  • 6-8 כוסות מים לבישול

לתיבול

אופן הכנה

  1. בקערת מים משרים את האורז למשך לילה (6-7 שעות לפחות)
  2. מסננים ושוטפים את האורז
  3. מעבירים לסיר ומוסיפים מים עד כיסוי
  4. מביאים לרתיחה ואז מכבים את הלהבה ומסננים
  5. מחזירים לסיר, מוסיפים מים חדשים, מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב
  6. מכסים את הסיר היטב ומבשלים על להבה נמוכה במשך שעתיים
  7. המרקם הנכון של הדייסה, צריך להיות בין נוזלי לדייסה סמיכה, לפי הטעם והתחושה שאוהבים
  8. טיפ: אפשר לבשל כמות כפולה או משולשת, ולשמור במקרר. פשוט לחמם מנה לפני שרוצים לאכול.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון  अपने भोजन का आनंद लें

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *