מתכון: טיאן פרובינסאלי Tian provençal

תבשיל קדרה אופייני לדרום צרפת ||| טיאן עם שלל גרסאות של כל כפר וכל עיירה ברחבי פרובנס ||| מה הקשר בין הטיאן לטג'ין ואפילו לבקאוף האלזסי ||| בונים אותו בסיר על להבה נמוכה ומסיימים בתנור ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

טיאן פרובינסיאלי (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מהו טיאן Tian

תבשיל קדירה, שנאפה בתנור, כולל שלל ירקות, בשר, דגים, ביצים, גבינה ועשבי תיבול כמו אורגנו ושמן זית. המנה פופולארית בחבל פרובאנס Provence ולנדוק Languedoc והיא המנה של הקמארג Camargue. יש הרואים בטיאן השפעות מהטאג'ין של צפון אפריקה והמגרב וגם מהבקאוףBaeckeoffe  מהמטבח האלזסי. התבשיל דורש בישול איטי, עשוי במקור מירקות אפויים ומספרים שבימי הביניים, המנה נאפתה בתנור הקהילתי של אופה הכפר. בטיאן ירקות תמצאו שום, ארטישוק, אספרגוס, חצילים, מנגולד, ברוקולי, גזר, סלרי, פטריות, כרוב, מלפפון, דלעת ועוד. טיאן דגים יכיל אנשובי, בורי אדום ותוכלו גם למצוא טיאן פירות מתוק.

בעיירות שונות בדרום צרפת אימצו מנת טיאן עם גרסה מקומית כך שבניס Nice תמצאו טיאן ירקות Tian de légumes, טיאן שעועית Tian de haricots בעיירה באומז-דה-וניס Beaumes-de-Venise, טיאן דלעת Tian de courge בלנטוסק Lantosque, טיאן תרד ובקלה Tian d'épinards à la morue  בעיירה הציורית קרפנטרה Carpentras, טיאן תפוחי-אדמה  Tian de pommesבאפט Apt וגם טיאן קישואים Tian de courgettes בוויאנס Viens ועוד.

מתכון: טיאן פרובינסאלי Tian provençal

 
- פרסומת -

 

מצרכים (6 מנות)

אופן הכנה

  1. מרתיחים בסיר עמוק מים ושומרים על להבה נמוכה בזמן הטיפול בבניית הטיאן
  2. הניחו סיר סקילט רחב (עדיף מברזל יצוק) בגודל 21-23 ס"מ על להבה נמוכה , והוסיפו 2 כפות שמן זית
  3. קלפו את תפוחי האדמה, ופרסו לפרוסות של 1/2 ס"מ
  4. סדרו את פרוסות תפוחי האדמה על תחתית הסיר החם
  5. שומרים על הסיר חם בעת בניית הטיאן
  6. מוסיפים שכבה שנייה של פרוסות תפוחי אדמה, ומתבלים במלח ופלפל
  7. מוסיפים טפטוף של שמן זית ומכסים
  8. מקלפים את הבצל ופורסים לטבעות בעובי 1/2 ס"מ
  9. סדרו מחצית מטבעות הבצל באופן שווה סביב הסיר ועל גבי תפוחי האדמה המאודים
  10. תבלו במלח ופלפל ובזילוף של שמן זית, והחזירו את המכסה
  11. פורסים את הקישואים לטבעות בעובי 1/2 ס"מ
  12. מסדרים על הבצל בסיר החם
  13. מתבלים במלח ופלפל, מזלפים שמן ומחזירים את המכסה בזמן שאתם עוברים לעגבניות
  14. מוסיפים מלח לסיר המים הרותחים ומכניסים פנימה את עגבניות השרי
  15. ברגע שקליפת העגבניות מתפצלת, בערך לאחר 30 שניות במים הרותחים, מוציאים את העגבניות מיד למים קרים
  16. בנו שכבת תפוחי אדמה נוספת סביב הטיאן על גבי הקישואים המהבילים עכשיו, הפעם רק שכבה אחת
  17. מזלפים שמן, מתבלים במלח ופלפל ומכסים
  18. מקלפים את עגבניות השרי
  19. מסדרים את המחצית השנייה של הבצל כמו קודם, מתבלים ומזלפים מעט שמן זית. מכסים את הסיר
  20. חוצים את העגבניות לרוחבם
  21. מוסיפים שכבה אחרונה של קישואים לטיאן, ומתבלים במלח ופלפל ובזילוף שמן זית. מכסים
  22. מחממים תנור ל- 200 מעלות
  23. מסדרים את העגבניות הקלופות וחצויות, סביב החלק העליון של הטיאן באופן שווה
  24. מפזרים את פירורי הלחם בשכבה אחידה על העגבניות
  25. מזלפים שמן, מתבלים במלח ופלפל ומכניסים לתנור לאפייה למשך 30 דקות
  26. הערה: אם הסיר מראה סימנים לבעבוע, העבירו הסיר לתבנית והחזירו להמשך אפייה וזאת כדי למנוע חריכה בתחתית הסיר וכן איסוף הנוזלים שיגלשו מהסיר
  27. בעזרת כף, הקפיצו, וטפטפו את מיצי הטיאן שגלשו כאשר אתם מוציאים אותו מהתנור
  28. אפשר לטיאן להתקרר, להתיישב וכדי להתמזג במשך שעה לפני האכילה

טיפ: אפשר להוסיף תיבול כמו שום (פרוסות או כתוש), פפריקה, בזיליקום

בתיאבון Bon appétit

כתיבת תגובה