חבל ארץ פחות מוכר רק שעה מבירת אוסטריה וינה ||| אגם שסביבו עשרות יקבים משפחתיים ואיכותיים עם מסורת של מאות שנות ייצור ||| יין שטורם צעיר וקליל שתמצאו רק סמוך לזמן הבציר באזורי היין של מרכז אירופה בכלל, ואוסטריה בפרט ||| טיול של יין ותרבות פחות מוכרים באוסטריה ||| כל הפרטים וההצעות בהמשך…
מהו שטורם Sturm
שטורם אוסטרי, הוא יין צעיר פופולארי באוסטריה בכלל ובמזרח המדינה בפרט. הוא קשור במיוחד לאזורי היין של שטיריה Steiermark בדרום מזרח אוסטריה ובורגנלנד Burgenland בצפון מזרח אוסטריה.
המאפיינים של שטורם
שטורם האוסטרי Sturm עשוי מענבים שנבצרו ראשונים בסתיו, בדרך כלל מהזנים המבשילים מוקדם כמו Grüner Veltliner ו-Welschriesling. הוא זמין בדרך כלל בסתיו, זמן קצר לאחר בציר הענבים, ונמכר רק מחביות כי לא עובר תהליך פסטור או בקבוק.
שטורם מותסס חלקית, כלומר הוא עדיין בשלבים הראשונים של תהליך התסיסה, וזו הסיבה שהוא מכונה לפעמים גם פשוט יין צעיר, מתקתק ועשיר בסוכר.
Sturm אינו מסונן, מה שנותן לו את המראה המעונן. לעתים קרובות יש לו עדיין מעט תסיסה או בעבוע עקב התסיסה המתמשכת, והשטורם מתוק באופן טבעי בגלל שאריות הסוכרים מהענבים. לעיתים יכול להיות לו טעם פירותי ומרענן.
בהשוואה ליינות מותססים במלואם, לשטורם יש אחוז אלכוהול נמוך יותר מכיוון שתהליך התסיסה עדיין לא הושלם, בסביבות 5% אלכוהול לרוב ולכן גם חיי המדף שלו מוגבלים: Sturm הוא מוצר מתכלה ונועד לצריכה מהירה יחסית לאחר הרכישה. עדיף ליהנות ממנו תוך מספר ימים עד שבועיים.
באוסטריה, שטורם מזוהה עם עונת הסתיו ולרוב נחגג בפסטיבלים וחגיגות. זהו משקה פופולרי בבתי היין Heuriger ומוגש לצד מנות אוסטריות מסורתיות או לבד. שימו לב שהזמינות והמאפיינים הספציפיים של Sturm עשויים להשתנות משנה לשנה ומאזור לאזור.
באזורים מסויימים במרכז אירופה כמו גרמניה או שוויץ תמצאו יין דומה שנקרא פדרוויסר Federweisser או גם בשם נוייר זוסר Neuer Süßer או סוסר Suser או סאוסר Sauser שלעיתים יכול להגיע ל- 9% אלכוהול אבל עדיין מתוק, עכור, טרי וצעיר ותוסס.
שטורם Vs. בירה
כל אוסטרי שמכבד את עצמו לוגם בתקופת הסתיו כוס שטורם במקום כוס בירה כי הרי זה גם טבעי, טעים ובעל אחוז אלכוהול נמוך. כל מסעדה או בר דואגים להספקה טרייה של קנקני שטורם שיהיו זמינים – כל יום טרי ישר ממכלי התסיסה הראשונית ביקב הקרוב.
שטורם אפשר לשתות בכל רחבי מזרח אוסטריה אבל אין כמו לשתות אותו סמוך ליקב או ממש ביקב כמו שאפשר בעת ביקור סתיו לאחר הבציר, בחבל בורגנלנד.
בורגנלנד Burgenland סביב אגם נוֹיזִידלֶרזֶה Neusiedlersee
האזור שגובל בגבול עם הונגריה וסלובקיה במזרח אוסטריה, נחשב לאחד מאזורי היין הטובים יותר של אוסטריה, הרבה תודות לאפקט האקלימי שיוצר האגם הגדול והרדוד שלחופיו נמצאים הכרמים הטובים ביותר באוסטריה.
בטיול קיץ באזור רואים את הכרמים העמוסים בענבים, שבראש כל שורת גפנים יש צמח ורד פורח, שהוא הסמן הביולוגי הטבעי, להתפרצות מזיקים שעל המגדל או יינן לדאוג להדביר מבעוד מועד. בחודשי הסתיו בכרמים שבמערב נויזידלרזה, נערך הבציר ובכפרים ובמספר עיירות מנומנמות אפשר לראות ואף להריח את מלאכת הבציר הנעשית בכרמים הרבים לאורך הדרך ועל שיפולי הגבעות. משפחות איכרים אוסטריים עמלות בין שורות הגפנים, כאשר לרוב זה בציר ידני שנערך לאורך כל היום, והענבים מפונים מיידית מהכרמים ליקבים המשפחתיים שנמצאים במרחק נסיעה קצר מהכרם המשפחתית.
כל בני המשפחה מכל גיל ומין, כולל בנות המשפחה, משתתפים בבציר או בנהיגת הטרקטורים שגוררים עגלות עמוסות ענבים בדרכן לכפר זה או אחר, שם נמצאים היקבים הרבים של חבל ארץ זה.
רוסט Rust
העיירה המרכזית באזור היא רוסט (לא להתבלבל עם רוסט של היער השחור בה נמצאים פארק אירופה ופארק המים רולנטיקה) ובא כל בית שני הוא גם יקב משפחתי והסתיו הוא ה- Money Time של כל משפחה, שבשאר ימות השנה עסוקה הרבה פחות.
מעטים מהיקבים ערוכים לקבלת תיירים אבל שווה לנסות – פשוט לחפש יקב שיהיה מוכן לקבל אתכם, לטעימות וכמובן לרכישת יין ישר מהמקור ובמחיר שבארץ תוכלו לרכוש בו בקבוק תירוש עתיר סוכר.
מומלץ להיכנס לאחת מחנויות היינות שברחוב הראשי ולשאול איפה אפשר למצוא יקב למרות שלכל אורך הרחוב, כל כניסה לבית זה יקב, למרות שרובם בכלל ללא שילוט, ובימי הבציר, גם לא תראו כל תכונה של אנשים. פשוט תעברו מדלת לדלת עד שתזכו להיענות או שיפנו אותכם לשכן שמוכן כעת לקבל לקוחות פוטנציאליים.
יקב מקומי מסורתי ומשפחתי
כשתיכנסו לחצר הבית בימי הבציר המקום קרוב לוודאי יהיה שומם בבוקר ובשעת צהרים מוקדמת. תמצאו חצר צרה וארוכה שמשני צידי רחבת החצר לרוב יש מבנים ישנים ופשוטים – כמו שהיו בונים פעם. מומלץ לקרוא הלוווו – כמיטב המסורת היקית, כך שאם הסבתא נשארה בבית, היא תצא ותוכל להסביר לכם או אולי לקרוא לבעל היקב שהוא גם היינן. תוך כדי התקדמות לתוך החצר תראו בוודאי מתחת לכל כניסה גם מרתף ובו …בינגו – מכלי תסיסה, משאבות, חביות ועוד, שיעידו על כך שכאן עושים עכשיו יין.
אם תמשיכו עד סוף החצר תראו שם פתח אחורי שמוביל לגן עצי פרי אבל העיקר היא חלקת הכרם ומשם דרך לשאר הכרמים של היקב והמשפחה.
יש לדעת שבימי הבציר, שבכל שנה היא בתאריכים שונים סביב ספטמבר-אוקטובר בהתאם למזג האוויר והקיץ שהיה, התכונה בכפרים היא מאחורי הקלעים ולא ברחוב הראשי. התכונה העיקרית ביקבים קוראת בחצר האחורית ואילו חזית הבית / יקב ברחוב הראשי, נקיה ומצוחצחת כיאה לתרבות האוסטרית המוקפדת כי סדר חייב להיות Ordnung Muss Sein.
Weingut Tremmel
באחד הביקורים שלי ברוסט, כשנכנסתי לחצר בית שדלתו היתה פתוחה, יצאה לקראתי הגברת זטנר, סבתא נעימת סבר, ששאלה מה אני מחפש. כשהתנצלתי על שנכנסתי לחצר שלה והסברתי שאני מחפש יקב ויין, ענתה לי שהיקב שלהם עושה יין אבל מוכר אותו רק בחביות, למסעדות, והיא הציע שתתקשר לבן שלה שנמצא כעת בכרם מאחורי הבית. לאחר כמה דקות הגיע הבן, שהבין את בקשתי, והסביר שאצלו אין מה לראות, לטעום או לקנות אבל הוא הציע להתקשר לחברים שלו לבדוק מי פנוי כעת – עת הבציר, לקבל אותי עם הקבוצה שלי. לאחר מספר טלפונים נענה הרלד טרמל Harald Tremmel שהוא ישמח לארח אותנו וגם למכור לנו מיינות היקב המשפחתי שקיים כבר 300 שנים ויותר.
שמנו פעמינו ליקב טרמל Weingut Tremmel שברחוב הראשי של רוסט. זהו יקב משפחתי קטן שמייצר כ- 60,000 בקבוקי יין בשנה. הרלד טרמל למד ייננות גם בעולם הישן בחבל אלזס כמיטב המסורת הצרפתית וגם למד באוסטרליה ומכאן גם השליטה שלו גם באנגלית.
מתחת לבית הצנוע של משפחת טרמל, מצאנו מרתף גדול חפור לעומק רב, שניכרים בו אותות הזמן. במרתף מוצבות חביות רבות שחלקן בצורה אובאלית החביבה על יינני בורגנלנד, מימים ימימה.
היקב הוותיק מצוייד היטב במיטב המכשור המודרני של המאה ה-21 כולל מיכלי תסיסה עם בקרת טמפרטורה נפרדת לתחתית המיכל ולחלקו העליון של המיכל לקבלת יינות לבנים ואף שטורם קליל ומדוייק בטעמים שלו. הרלד הציע 5 סוגי יין לטעימה מתוך המגוון של היינות שהוא עושה מענבי סוביניון-בלאן, בלאופרנקיש Blaufrankisch, צוויגלט Zweigelt ועוד. בתום הטעימות ותוך כדי רכישת היינות שרובם במחיר 8-10 אירו לבקבוק, נכנסה לחצר עגלה רתומה לטרקטור, עמוסה בענבי בלאופרנקיש שנבצרו זה עתה בכרם שסביב רוסט.
לסיום ביקורנו, הציע לנו הרלד טרמל, לנסוע לכרמים שהוא כל כך גאה בהם, וכמובן נענינו להצעה. וכך מספר היינן, הכורם והבעלים של יקב טרמל: "הגבעות שסביב נויסידלרזה נהנות מרוח שמגיע מהאגם ומקררת את הגפנים גם בימי הקיץ החמים, בהם הטמפרטורה יכולה להגיע גם ל- 30 מעלות ויותר. אבל, הדבר החשוב ביותר ומיוחד לאזור, גידול זה הוא השתקפות השמש מעל פני האגם, שמקרינה את אור השמש אל מתחת לפני הגפנים ולא רק על פני הגפנים, וכך הענבים זוכים במנת אור גדולה יותר- אור שדרוש לקבלת ענבים איכותיים ליין".
עוד סביב נוֹיזִידלֶרזֶה Neusiedlersee
יקבים נוספים מומלצים מתוך מאות שקיימים כבר דורות רבים באיזור, שיש לתאם מראש ביקור בהם תמצאו בכפר גולס Gols שקרוב לגבול אוסטריה הונגריה. שם תמצאו בכתובת: Hauptpl. 20, 7122 Gols את היקב שהוא גם בית תרבות היין Weinkulturhaus Gols .
סמוך בכתובת: Alte Satz 24, 7122 Gols נמצא יקב משפחתי של אריק ובירגיט פיטנאואר Weingut Erich & Birgit Pittnauer . מזרחה יותר, לכיוון הונגריה מגיעים לכפר היין הלבטורן Halbturn בכתובת: Parkstraße 4, 7131 Halbturn תמצאו את היקב הציורי משהו יקב טירת הלבטורן Weingut Schloss Halbturn.
בצפון אגם נויזידלרזה בכפר ג'ויס נמצא יקב לאו הילינגר Weingut Leo Hillinger בכתובת: Hill 1, 7093 Jois אנחנו ממליצים לבחור יקב אחד ביום טיול, ולטעום מעט, ולרכוש כמה בקבוקים – כי אם שותים לא נוהגים!
לסיום הביקור ברוסט יצאנו לשיט על האגם, שתואם מראש בחברת השיט שהמעגנה שלה נמצאת בכתובת: Ruster Bucht, 7071 Rust משם תוכלו לשוט בספינות של Holiday Lines לשייט באגם הגדול באוסטריה.
למשפחות מומלץ להתחיל את היום בפארק שעשועים Familypark Neusiedlersee עם יותר מ-80 מתקני נושא ואטרקציות, פינת ליטוף, יער מהאגדות ומסעדות.
רוצים תיכנון מקצועי שמתאים לכם, לאזור בורגנלנד, וינה, שטיריה ועוד? פנו בקישור ותקבלו פרטים על תכנון (בתשלום) לכם ולבני ביתכם.