סיפורו של מתכון: צ´ופ סואי Chop Suey

מנה אסייתית-אמריקאית קלאסית שנוצרה בסוף המאה ה-19 בארצות הברית ||| מהגרים סינים התאימו את המטבח שלהם לטעם ולחומרי הגלם המקומיים ||| יש שטוענים שפירוש השם בקנטונזית הוא שאריות קצוצות אבל האמת קצת שונה ||| מדובר בתבשיל של עוף, בשר או שרימפס מוקפצים עם ירקות חתוכים – לרוב בצל, סלרי, כרוב ונבטי שעועית – ברוטב סמיך המבוסס על סויה ועמילן תירס ||| המנה הפכה לסמל של אוכל סיני אמריקאי ונפוצה במסעדות רבות, גם מחוץ לארצות הברית ||| טעמה עדין ומאוזן בין מלוח למתקתק, והיא מוגשת לרוב מעל אורז לבן מאודה ||| כל הפרטים ומתכון טבעוני או קרניבורי בהמשך…

צ´ופ סואי (צילום ממקור לא ידוע ולפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)

כך נולד צ'ופ סואי

בתאריך 29.8.1896, עורך Li Hung Chang שגריר סיני רם מעלה לענייניים מיוחדים, סיור בארה"ב כדי לרכוש את אהדת המדינה הגדולה לקראת המלחמה הצפויה בין סין ליפן. השגריר מגיע כדי לבקש את תמיכת ארה"ב ואולי גם סיוע. השגריר מגיע במסגרת מסעו זה למלון וולדורף אסטוריה Waldorf Astoria, ניו יורק. מטבח המלון נכנס לכוננות על לקראת בואו של איש רם מעלה זה, אך הם נותרו ללא עבודה מפני שהוא הגיע עם טבחו האישי, זאת מאחר והוא לא היה מסוגל לאכול אוכל מערבי.
השגריר הסיני החליט לערוך ארוחת ערב רבת פאר והדר לכבוד מארחיו האמריקאי מפני שהוא ידע שהדרך אל לבו של האדם עוברת בקיבה! לכן הוא ציווה על טבחו האישי להכין תפריט מנצח שיכבוש את לב האמריקאים, ואלה לא יסרבו לבקשותיו.

הטבח היה איש חכם ולמרבה הצער נותר אלמוני. הוא החליט להתאים את המטבח הסיני לטעם המקומי, לשם כך הוא ערך סיור במטבח ושאל את עמיתיו האמריקאים מה מכיל תבשיל בשר אמריקאי, ועל פי המידע שקיבל הוא הכין תבשיל של בשר קצוץ, עם שעועית ירוקה, כרובית, סלרי וגזר ברוטב עשיר. הטבחים המקומיים שראו את התבשיל התלהבו וקראו לו בשם Chopped Stew כלומר תבשיל קצוץ.

הטבח הגיש את המנה לאישורו של השגריר שנדהם לגלות שאפשר גם ממצרכים מערביים לחלוטין ליצור מנה בסגנון סיני. הוא אישר את המנה ושאל לשמה. הטבח הסיני סיפר שכבר במטבח, הטבחים האמריקאים העניקו למנה את  השם צ'ופ סוי Chop Suey במבטא סיני כבד. היום אין מסעדה סינית ברחבי העולם שלא מגישה את המנה הזו. לעיתים עם בשר עוף לעיתים עם בשר בקר או בשר חזיר אבל תמיד עם אותם ירקות על מצע של אורז. כי הרי הצ´ופ סואי מסמלת באופן מוחלט את המטבח הסיני המקורי.

צ'ופ סואי טבעוני עם טופו

למרות הפשטות, הצ'ופ סואי האמריקאי-סיני כולל את כל מה שרוצים למצוא בארוחת נוחות. דרך מצוינת להשתמש בשאריות הירקות במקרר לפני שקונים מצרכים נוספים לבישול.

צ'ופ סואי של ימינו הוא פיוז'ן מענג של המטבח האמריקאי והסיני. הוא כולל מגוון של ירקות וחלבונים, כגון בשר בקר, חזיר, שרימפס ועוף, מבושלים ברוטב ארוז אומאמי. הרוטב המשמש בצ'ופ סואי הוא עשיר וטעים, ומשלב תבלינים סיניים כמו רוטב סויה, רוטב צדפות, יין שאוקסינג ושמן שומשום.

אפשר ליהנות מהמנה הזו עם אורז מכיוון שהיא עוזרת לספוג את הרוטב הטעים. בנוסף, ניתן לשלב אותו עם אטריות מבושלות או אטריות מוקפצות כמו צ'או מיין או צ'או מיי כיף.

מתכון צ'ופ סואי טופו

מצרכים (4 מנות)

לטיגון

לטופו

לרוטב

שלבי הכנה

  1. להכנת בוק צ'וי: מפרידים את עלי הבוק צ'וי ושוטפים אותם היטב
  2. פורסים את עלי הבוק צ'וי לחתיכות של 5 ס"מ, ואז מפרידים את הגבעול החזק יותר מהעלים הרכים
  3. בקערה, מערבבים יחד את המרק, עמילן תירס וכל מצרכי הרוטב לקבלת רוטב אחיד
  4. מוסיפים לקערת הרוטב את קוביות טופו יחד עם עמילן תירס ומלח, מכסים את הקערה ומערבבים עד שקוביות הטופו מצופות היטב
  5. מחממים כף שמן בווק טפלון על להבה בינונית-גבוהה
  6. מוסיפים את הטופו בשכבה אחת, ומטגנים 2-3 דקות מכל צד, או עד שרוב הצדדים מזהיבים
  7. מניחים את קוביות הטופו המטוגנות על צלחת מרופדת בנייר סופג
  8. מחממים עוד חצי כף שמן בווק. מוסיפים את הבצל ומטגנים 2-3 דקות
  9. מערבבים פנימה את הג'ינג'ר ושום, ומטגנים עוד דקה
  10. מוסיפים את הגזר ומטגנים 2 דקות
  11. מוסיפים את גבעולי הבוק צ'וי, פטריות ותירס בייבי. ומטגנים 2 דקות
  12. מערבבים פנימה עלי בוק צ'וי ונבטי שעועית, ומבשלים במשך דקה אחת, או עד שהירקות רכים
  13. מוסיפים את הטופו מבושל בחזרה לווק, ויוצקים פנימה את הרוטב
  14. מבשלים 1-2 דקות, עד שהרוטב מסמיך
  15. מגישים את הצ'ופ סואי הטבעוני עם תוספת של אורז

*תחליף לכף רוטב צדפות צמחוני: ½ כף רוטב סויה כהה +  ½כף רוטב טריאקי או סילאן + טיפה רוטב ווסטרשייר צמחוני או כמה טיפות חומץ בלסמי מצומצם.

מתכון: צ'ופ סואי

מצרכים

שלבי הכנה

  1. במחבת או ווק גדול ועמוק מטגנים בשמן את נתחי הבשר על להבה בינונית-גבוה
  2. מוסיפים את הבצל ומאדים 5 דקות
  3. מערבבים פנימה את הסלרי, מים חמים, מלח ופלפל
  4. מכסים את המחבת ומבשלים 5 דקות
  5. מוסיפים נבטים ומביאים את התערובת לרתיחה
  6. בקערה קטנה מערבבים מי ברז, עמילן תירס, רוטב סויה וסוכר לבלילה אחידה
  7. מוסיפים את הבלילה לתערובת המחבת ומבשלים 5-6 דקות עד לקבלת הסמיכות הרצויה

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *