סיפורו של מתכון: נָאבֵט של פרובנס Navette

נאבט הוא מאפה פרובנסאלי – עוגיות שהוכנו באופן מסורתי לחגיגת קנדלמאס Candlemas בעיקר בעיר מרסיי Marseille ||| חג קתולי שחוגגים 40 יום לאחר חג המולד שנהוג להדליק בו נרות ||| צורת עוגיות הנאבט מזכירה צורת סירה שהייתה בנמל מרסיי ||| צורה דומה גם לצורת מעבורת אריגה Weaving Shuttle שנקראת בצרפתית Navette ומכאן שם העוגיות ||| כל הסיפורים וגם המתכון בהמשך…

תנור האפייה בן יותר מ-200 שנים, מרסיי (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

סיפורים ואגדות הנָאבֵט או נַאוֵוט

עבור רבים וטובים, מקורו של ביסקוויט זה קשור לחגיגות חג הנרות fêtes de la Chandeleur בעיקר בעיר מרסיי Marseille שבפרובאנס, צרפת. בחג הקתולי שחוגגים ב-2 לפברואר, 40 יום לאחר חג המולד, נהוג להדליק בו נרות של מנזר סנט ויקטור abbaye Saint-Victor de Marseille. מה מקור העוגייה שנהוג לאכול בחג זה? הנאבט.

  • האגדה מספרת שלקראת סוף המאה ה-13, פסל עץ של מרים הבתולה נסחף לחוף ע"י נמל מרסיי כשהיא מעוטרת בכתר זהב. לא היה צריך הרבה כדי שאנשי מרסיי יראו בזה סימן של גורל וסימן שהאל מגן על הספנים יורדי הים של מרסיי. מכאן הסיפור קצת דל ולוקה בחסר אבל העובדה היא שעוגיות נאבט הן המאכל המסורתי של החג לכבוד מרים הבתולה שתגן על העיר ועל יורדי הים.
  • אגדה אחרת גורסת שהנאבט מסמלים את הסירה שהביאה לפרובאנס את מריה מגדלנה ובני לוויתה שמכונים Les Trois Maries – מה שמסביר את שם העוגיות – Naveta היא בשפה הפרובנסיאלית, הקטנה של הכינוי לספינה Nef. במרסיי מגדילים לספר כי בשנת 1781, מר אבירוס Monsieur Aveyrous המציא את העוגייה בצורת סירה מקומית שמקובלת בנמל מרסיי.
  • גרסה אחרת היא שהעוגיות בצורת סירה הן זכר לעוגות שנעשו לכבוד חגיגות פגאניות לאלות הפוריות לפני יותר מאלפיים שנים עוד לפני הנצרות, והעדות לכך היא הצורה המדמה את איבר המין הנשי כסמל הפריון.

מָסוֹרֶת בתריסר

החג שבו אוכלים לרוב מאפה כלשהוא הפך אפוא בפרובנס, ליום בו אוכלים נאבט. הנאביטס נקנו בתריסר כדי להתאים לשנים עשר חודשי השנה. הביסקוויטים הללו, שהיו אמורים להביא מזל למי שקיבל אותם, הפכו לקמעות נגד ברק ואש, כאשר באותו בית היו נרות (נרות) שהלהבה שלהם הגנה על בתי חווה וכבשים בעת סערות.

עוגיות נאבט Navette מפרובאנס (צילום דני בר)

שלושת סוגי הנאבט

יש שלושה סוגים של עוגיות נאבט בפרובאנס:

  • נאבט קלאסי, המתובלת במי פריחת התפוז
  • נאבט של מרסיי, הרגילה
  • נאבט פרובנסיאלי, עדינה יותר אבל לא נשמרת כל כך הרבה זמן

עוד סוגי עוגיות תמצאו בקישור זה…

מסורת חג הנרות בסן-ויקטור

במרסיי יש מסורת, להגיע ביום המיסה של חג הנרות – 2 לפברואר, למנזר סנט ויקטור, הכנסייה העתיקה ביותר במרסיי. באותו יום מתחילה תהלוכה שבמהלכה מובאת המדונה השחורה המפורסמת וכן נרות ירוקים המסמלים אור, תקווה ומטהרת אש. התהלוכה מסתיימת ליד מנזר סנט ויקטור בכתובת 136 Rue Sainte, 13007 Marseille במאפייה  Four des Navettes- המאפייה העתיקה של המנזר, שם מברך הארכיבישוף של מרסיי את המקום ואת תנור האפייה של בית המאפה, מנהג שקיים כבר משנת 1781, והמוני החוגגים קונים את העוגיות המבורכות הנושאות עימן הבטחה לאושר וסגולה נגד פגעי הטבע ושאר מַרְעִין בִּישִׁין. החוגגים שומרים את העוגיות שרכשו ורק כעבור שנה, במיסה של השנה החדשה, הם ישרפו את הנר שרכשו בכנסייה ויאכלו את הנָאבֵט. בסרט רואים את הברכה של הארכיבישוף של מרסיי והמוני החוגגים שרוכשים את הנָאבֵט.

Le Four des Navettes

ניתן לרכוש את הנאבט בבית המאפה המקורי והמסורתי סמוך למנזר ולכנסייה וסמוך לנמל הישן Bassin du Carénage של מרסיי, בכתובת: 136 Rue Sainte, 13007 Marseille. פרטים ואף רכישה באתר: www.fourdesnavettes.com

בית המאפה המסורתי מאז שנת 1781, מרסיי (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

סמוך לעיר העתיקה של מרסיי ובצידו השני של הנמל הישן נמצא מאפייה חדשה יחסית אבל לא פחות טובה Les Navettes des Accoules שם תוכלו להתרשם ולרכוש ממיטב הנאבטים של מרסיי. כתובת: 68 Rue Caisserie, 13002 Marseille. פרטים ורכישה באתר: www.les-navettes-des-accoules.com/les-biscuits-corses

מתכון: עוגיות נבאט Navet Cookies

עוגיות נאבט מפרובאנס (צילום דני בר)

מצרכים (כ-70 עוגיות קטנות)

אופן הכנה

  1. בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מערבבים את הסוכר והחמאה הרכה, עד לקבלת מרקם חול זהוב הומוגני
  2. מוסיפים את הביצים, אחת אחת ומערבבים
  3. מוסיפים את חומר הטעם וריח שבחרנו, ומערבבים
  4. מוסיפים את הקמח בהדרגה עד שמקבלים בצק אחיד חלק וריחני
  5. מחלקים את הבצק למספר חלקים ומגלגלים כל חלק על משטח מקומח, ליצירת גליל דק בקוטר 2 ס"מ
  6. חותכים כל גליל לפרוסות ארוכות של 5-10 ס"מ (מה שאוהבים) אחידות
  7. מעצבים כל גליל בצק על ידי צביטה של הקצוות כדי לתת לבצק את צורת הנאווט המוכרת
  8. מחממים תנור ל- 200 מעלות ומסדרים את העוגיות על תבנית אפייה מרופדת
  9. בעזרת סכין, חורצים כל נבאט באמצע לאורכו
  10. אופים במשך 15-20 דקות

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Bon Appétit

כתיבת תגובה