מאפה כמו פחזנית שעשיר בטעם וקל להכנה ||| מה מקורו של מאפה הגוז'ר ואילו סוגים מוכרים בארץ המקור ||| אילו גבינות מתאימות להכנת הגוז'ר ||| איך קראו לפחזנית זו בימי הביניים ||| מה שותים לצד פחזניות הגוז'ר ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהו גוז'ר Gougère
מאפה כמו פחזנית שמקורו במטבח הצרפתי, עשוי מבצק רבוך אפוי ומלוח מתערובת של בצק וגבינה. למאכל ישנם גרסאות רבות ושונות אבל לרוב, הגבינה במתכונים השונים תהיה גבינת גרוייר Gruyère, קוֹנטֶה Comté או אמנטל Emmental, אך כאמור במתכונים אחרים משתמשים בסוגי גבינות ואף בסוגי בצק שונים. יש גם שני גדלים מקובלים קטנים 3-4 ס"מ או גדולים יותר 10-12 ס"מ כאשר לפעמים הם מלאים במרכיבים כגון פטריות, בשר בקר או בשר חזיר.
בבורגונדי, הם מוגשים בדרך כלל קרים בלוויית כוס יין אבל גם מוגשים חמימים כמתאבן. המנה העדינה הזו היא הטובה ביותר לחגיגות מיוחדות, כמו מסיבות.
מקור הגוז'ר
מקור מאפה גוז'ר הוא העיירה טונר Tonnerre שבחבל בורגון Burgundy. בעוד שהמונח מתייחס כרגע ספציפית למאפים מלוחים, רישומים מהמאה השמונה-עשרה והתשע-עשרה מצביעים על כך שפעם זה היה מונח גג למספר סוגי מאפה, חלקם מורכבים רק מגבינה, ביצים ופירורי לחם. צורת המאפה הייתה בדרך כלל עיגול שטוח, לא כדור ולא טבעת. צורות קודמות של גוז'ר היו יותר תבשיל מאשר מאפה, כולל עשבי תיבול, בייקון, ביצים, גבינה, תבלינים ובשר מדמם וכו'. בצרפת של ימי הביניים, זה היה סוג של טארט גבינה או פשטידה. מאוחר יותר, הגוז'ר היה ידוע בעיקר כמאכל של יום ראשון של הדקלים Palm Sunday במחוז ולוניה של בלגיה, אבל במקביל גם היה מוכר שמאפה בעיירה אוסר Auxerre שבחבר בורגונדי במאה ה-19 תחת השם גוארה Gouere. בימי הביניים המאכל נקרא בשמות דומים כמו גויירGouiere או Gouyere או Goïère וכדומה. המקור הסופי של המילה אינו ידוע.
מתכון: גוז'ר פרג ופרמז'ן
מצרכים (חמש מנות)
לבצק
- 60 גרם חלב
- 60 גרם מים
- 50 גרם חמאה חתוכה לקוביות קטנות
- 1 כפית סוכר
- 1/4 כפית מלח
- 75 גרם קמח
- 2 ביצים XL
- 50 גרם גבינת פרמז'ן מגורד
- 2 כפות פרג טחון
לפיזור מעל
- 2 כפות גבינת פרמז'ן מגורד
- 1 כף פרג טחון
אופן הכנה
- הכנת הפחזניות: בסיר בינוני מביאים לרתיחה יחד את המים, סוכר, מלח וחמאה
- כשהחמאה נמסה מוסיפים את הקמח בבת אחת ומערבבים בכף עץ את התערובת עוד כדקה בערך על להבה בינונית, עד שהבצק מתנתק מדפנות הסיר
- מעבירים את הבצק לקערת מיקסר עם וו גיטרה ומפעילים 1-2 דקות על מנת לצנן מעט את הבצק
- מוסיפים לבצק תוך כדי בחישה, את הביצים בזו אחר זו. ממתינים שכל ביצה תיטמע בתערובת לפני הוספת הביצה הבאה
- מוסיפים לקערת הבצק ומערבבים את הגבינה המגורדת ושתי כפות מהפרג. הערה: שומרים מעט פרג לזרייה מעל הפחזניות
- מחממים תנור אפיה ל- 180 מעלות
- בעזרת כפית לוקחים מעט בצק ובעזרת כפית אחרת מורידים את מנת הבצק על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, במרווחים של 4 ס"מ אחת מהשנייה
- זורים מעל כל פחזנית גוז'ר מעט פרג ופרמז'ן מגורד
- אופים כ- 25 דקות לערך עד הזהבה עמוקה ועד שפחזניות הגוז'ר קלות ונפוחות
- מגישים לצד סנגרייה קרה או כל קוקטייל קר שאוהבים
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Bon Appétit