סלט שהוא חלק מהמסורת האירית של שילוב תפוחי אדמה בכל דבר ||| מנה על בסיס הירקות היחידים שניתן היה לגדל באי התלתן מאות שנים ||| כרוב ותפוחי אדמה ישביעו וגם זה מה שיש בנמצא ברחבי אירלנד ||| שם המנה הוא כרוב לבן ראש אבל יש בה הרבה יותר מכרוב ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהו קולקנון
שם המנה מגאלית cal ceannann שמשמעות השם: כרוב לבן ראש. זהו מאכל אירי מסורתי העשוי מתפוחי אדמה, כרוב או קייל, כרישה או בצל ירוק ושמנת. בהתאם לאזור, הוא עשוי לכלול גם קותלי חזיר או בייקון אירי. למרות שכרוב על כל צורותיו נהיה מוכר שמאכל במטבח האירופאי והאירי במשך מאות שנים, הרי תפוחי אדמה הגיעו לאירופה רק במאה השש עשרה ומכאן שהמאכל נוצר רק בסביבות המאה השמונה עשרה.
מקור הקולקאנון
את אחת ההתייחסויות האיריות הראשונות למאכל זה ניתן למצוא ב-Journal of William Bulkely אשר ערך שני טיולים לדבלין בשנת 1735. המנה הוצגה באנגליה מאוחר יותר במאה השמונה-עשרה, שם הפכה למנה יוקרתית מועדף בקרב המעמד הגבוהה.
באירלנד, הקולקנון היה מקושר באופן מסורתי לחגיגת סוף הקציר: סמהיין Samhain כמו גם כמאכל של ליל כל הקדושים Halloween (31 באוקטובר), והוא שימש גם כמשחק לשידוכים כי היה נהוג להחביא מטבע או טבעת, לרוב מזהב, בקערות של קולקנון. האדם שימצא את המטמון יתחתן תוך שנה. ילדות לא נשואות אפילו היו ממלאות גרביים בכפות של קולקנון ותולים אותן על ידית דלת הכניסה מתוך אמונה שהגבר הראשון שיעבור בדלת יהפוך לבעלה לעתיד!
למנה זו גם חובר שיר אירי פופולארי הידוע גם בשם The Skillet Pot.
מתכון: קולקאנון אירי Colcannon
מצרכים (6 מנות)
- 1/2 ק"ג קייל
- 1/2 ק"ג תפוח אדמה
- 2 כרישות, פרוסות דק
- 1 כוס שמנת
- 4 כפות חמאה לא מלוחה (מומסת) או 3 כפות שמן זית
- מלח
- פלפל
- קורט מוסקט (אופציונלי)
אופן הכנה
- חותכים את תפוחי האדמה לקוביות ומרתיחים בסיר 20-25 דקות עד שהם רכים
- קוצצים גס את הקייל ומרתיחים במים מומלחים קלות כ-10 דקות
- מביאים את השמנת לרתיחה בסיר
- מוסיפים כרישה ומבשלים על להבה נמוכה כ- 10 דקות, עד לריכוך
- מסננים את תפוחי האדמה ומניחים בקערה גדולה
- מוסיפים מלח, פלפל, מוסקט (לא חובה) ומרסקים בבלנדר מוט עד לקבלת תערובת תפוחה
- מחזירים את תפוחי האדמה לסיר על להבה נמוכה
- מוסיפים שמנת וכרישה ומערבבים
- מערבבים פנימה קייל ומקציפים עם הבלנדר מוט
- מסירים מהלהבה ומגישים בקערות אישיות
הגשה
יוצרים גומה במרכז כל קערה. ממלאים כל שקע בחמאה מומסת.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון