מתכון שעועית שטוב לכל ימות השנה ונפוץ בכל מטבח ים תיכוני ובכלל ||| פסולדה, פסוליה, פרחול Frejol או פג'ואדה Faijoada הם גרסאות שונות לאותו מאכל ||| מנה צמחונית ואף טבעונית שכל אחד יאהב ||| מנה מזינה שבעיקר מוגשת במחוזותינו בחורף אבל טובה ומזינה גם בשאר ימות השנה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מה המקור של פאסולדה
המרק הזה, במקור מיוון העתיקה, הוא מעין תבשיל שעועית צמחוני שהוגש כקורבן לאל היווני אפולו בפסטיבל Pyanopsia, שפירושו המילולי יום מרק שעועית. לפי המיתוס, המסורת נולדה כאשר תזאוס Thesus – מלך אתונה האגדי, הפליג מאתונה לכרתים כדי להרוג את המינוטאור Minotaur. בדרך הוא עצר באי דלוס Delos ממש ליד מיקונוס Mykonos, והקריב קורבן לאפולו, והבטיח שאם יצליח לנצח בקרב ולהרוג את החיה, הוא יציע לו ענפי זית מעוטרים בפירות טריים לתודה והוקרהֹ. בשובו עצר תזאוס שוב באי דלוס כדי לקיים את הבטחתו. עם זאת, הוא לא אכל במשך שבעה ימים. חבריו של תזאוס אספו כל מה שהם יכלו למצוא, ובישלו סוג של נזיד או מרק, וכך הפאסולדה המקורית נולדה!
פאסולדה מסביב לעולם
במטבח הערבי המנה נקראת פאסוליה فاصوليا והיא נצרך במצרים, תימן והמזרח התיכון. בטורקיה קוראים לזה קורו פאסולייה. במטבח האיטלקי קוראים לזה fagiolata ויש מנת פסטה ושעועית דומה בשם pasta e fagioli. בברזיל ובפורטוגל קוראים למנה feijoada. ברומניה ומולדביה אפשר למצוא אותו תחת השם fasole ולבסוף בספרד הוא נקרא פאבאדה אסטוריאנה Fabada Asturiana. תמצאו מנות דומות מאוד בניז'ר dounguouri soko ובמקדוניה היא נקראת tavče gravče. עוד על שעועית בקישור זה…
היתרונות של שמן זית
Fasoláda הוא מרק שעועית צמחוני אשר מועשר בשמן זית במהלך הבישול אך גם ליד השולחן. שמן זית, שהוא אחד המרכיבים החיוניים של המרק הזה, ראוי לתשומת לב מיוחדת. זהו אחד המרכיבים המרכזיים הקשורים לתזונה הים תיכונית או מה שנקרא גם דיאטת כרתים והיתרונות הבריאותיים שלו אינם עוד סוד. נראה ששמן זית, כאשר הוא נצרך נא, שומר על כל סגולותיו היקרות, ולכן היוונים מרבים להוסיף אותו בסוף הבישול ו/או במהלך הארוחה. זה גם עוזר להכין מרק סמיך וקרמי יותר. השתמשו תמיד בשמן זית כתית מעולה פירותי ואיכותי. דיאטה ים תיכונית משקפת את אורח החיים של תושבי אגן הים התיכון ובמיוחד האנשים מיוון, האי קפריסין וכרתים. עוד על שמן זית בקישור זה…
מתכון: פסולדה Fasoláda
מצרכים (8 מנות)
- 2 כוסות שעועית לבנה יבשה
- 2 שיני שום, כתושות
- 3 בצל ירוק חתוך לקוביות דקות
- 3 גזר פרוס
- 1 גבעול סלרי (עם עלים), קצוץ
- 3 עגבניות בשלות, קצוצות
- 1 עלה דפנה
- 6 כפות שמן זית
- מלח
- פלפל
- 2 כפות רסק עגבניות
- 10 כוסות מים רותחים
להגשה
אופן הכנה
- משרים את השעועית בכמות גדולה של מים קרים למשך 12 שעות בטמפרטורת החדר
- שוטפים ומרתיחים בהרבה מים במשך 15 דקות בסיר גדול מכוסה או סיר לחץ
- מסננים וזורקים את המים
- מחממים את שמן הזית בסיר סוטג' (עדיף מברזל יצוק)
- מטגנים את הבצל והשום על להבה נמוכה ואז להוסיף את כל שאר המצרכים ולכסות במים רותחים
- מוסיפים מלח ופלפל
- מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה גבוה 5 דקות
- מנמיכים את הלהבה לבינונית/נמוכה ומבשלים, כשהסיר מכוסה, במשך שעתיים
- מוסיפים מים רותחים בזמן הבישול, במידת הצורך
- בודקים את רכות השעועית וממשיכים לבשל במידת הצורך
הגשה
מגישים חם עם מיץ לימון ופטרוזיליה, ומטפטפים מעט שמן זית בכל צלחת לפני שאוכלים
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון καλή όρεξη