סיפורו של מתכון: עוגת אהבה Puhul dosi

עוגת אהבה שהיא גם סיפור אהבה שמקורו באי סרי לנקה היא ציילון ||| עוגה שהיא מבחן והפגנת אהבה בין בני זוג ||| עוגה עסיסית ועשירה בתבלינים וטעמים עם מרכיב מקומי שניתן להחליפו במחית דלעת ||| עוגת אהבה פרסית, ציילונית וגם יהודית ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

עוגת אהבהPuhul dosi (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

המטבח של סרי לנקה

כשהפורטוגזים הגיעו לאי צילון Ceylon בשנת 1505, ומכיוון שלא היו נשים בצי הפורטוגזי, הם נישאו לסינהאלים Sinhalese וטמילים Tamils, משתי הקבוצות האתניות הגדולות באי. יש לציין שנוהג זה של נישואי תערובת עם אוכלוסיות מקומיות זכו לעידוד רב על ידי הפורטוגלים, לא רק בציילון, אלא גם בשאר המושבות הפורטוגזיות, למשל בבטאוויה Batavia שבאינדונזיה, מקאו Macao בסין, מלאקה Malacca במלזיה או גואה Goa בהוֹדוּ. כשההולנדים כבשו את ציילון ב-1653, הם גירשו את כל הפורטוגלים. רק בשנת 1802 התיישבו הבריטים בציילון והם שלטו באי עד ל-4 בפברואר 1948, תאריך עצמאותו של האי.

הילדים שנולדו מנישואי תערובת אלה היו הבורגרים Burgers. המונח Burgher מגיע מהמילה ההולנדית בורגר, שפירושה אזרח או תושב העיר – מלה הקשורה למונח הצרפתי בורגני Bourgeois.

הבורגרים הכניסו מספר מאכלים ומנות לסרי לנקה שהפכו לחלק בלתי נפרד מהמטבח של סרי לנקה. עוגת האהבה היא אחת מהן, ממש כמו קוקיס Kokis, פריקדל Frikkadels (קציצות אפויות), עוגת חג המולד המסורתית (עוגת פירות) ולמפריס Lamprais (קארי עטוף ומבושל בעלה בננה).

מה המקור של עוגת אהבה

עוגת האהבה מתוארכת לפחות למאה החמש עשרה, ויזמו אותה הפורטוגלים ששלטו בחלקים נרחבים של סרי לנקה במשך יותר ממאה שנה. עוגת האהבה היא כנראה ממוצא פורטוגלי בגלל אחד המרכיבים החשובים ביותר שלה: puhul dosi – דלעת מסוכרת, הקשורה לדלעת הפורטוגזית המפורסמת הנקראת צ'ילה דוק Chila doce.

מלון חורף Puhul dosi

אחד המצרכים המיוחדים לעוגת האהבה הוא מעט מהפרי המקומי הידוע בשמו מלון חורף Winter Gourd או Ash Gourd. הוא צמח חד-שנתי שמקורו במלזיה וממשפחת הדלעת, מלון ומלפפון. גם ממרכיב זה מכינים את  – puhul dosi מלון החורף המסוכר המפורסם. לפעמים יהיה קשה למצוא פוהול דוסי, אל תיבהלו. מתכון ל-puhul dosi תמצאו באתרים רבים והוא פשוט מאוד להכנה.

מאיפה השם עוגת אהבה?

אומרים שהעוגה הזו הוכנה על ידי נשים בסרי לנקה כדי לכבוש את לבם של הגברים וכמו אהבה, העוגה מתוקה להפליא, ריחנית, מתובלת ומעט משכרת. עוגת האהבה, שנולדה ממתכון פורטוגלי פשוט וחסר יומרות, קיבלה חיים משלה בסרי לנקה, עם פירות, אגוזי קשיו ותבלינים מהאי, וריחות של מי ורדים ופירות הדר, הודות להשפעות המוריות על האזור.

איך להכין עוגת אהבה

המתכון הסטנדרטי והמסורתי לעוגת אהבה משתמש בכמות כמעט שווה של חמאה, סוכר וקשיו והרבה ביצים, כמו גם כמות טובה של פירות מסוכרים, תמציות, תבלינים ודבש. הקשיו נותן לו טעם טעים ומרקם נמס בלתי צפוי. אותו אגוז קשיו הוא המרכיב העיקרי של הבולו פולנה Bolo Polana – עוגת קשיו של מוזמביק, שיש לה גם מקורות פורטוגזיים. סוד ההצלחה של עוגת אהבה הוא הלחות שהיא חייבת לשמור בפנים. אל תתנו לו להתייבש.

ואם כבר מדברים על אהבה, עוגת האהבה מוכנה באופן מסורתי בראש ובראשונה לחתונות אבל לפעמים גם לאירועים חגיגיים כמו ימי הולדת או ימי נישואין. תושבי סרי לנקה יגידו לכם שאפשר לשמור את עוגת האהבה שנה או יותר, בקופסה אטומה אבל, מובטח שהיא לא תחזיק מעמד בפני האורחים ובני הבית.

עוגת אהבה פרסית کیک عشق

גם במטבח הפרסי יש עוגת אהבה עם סיפור דומה. זו עוגה בחושה דומה לזו בסרי-לנקה אבל מתובלת גם בהל, ואף זעפרן, מכוסה בציפוי סוכר והרבה קישוטים צבעוניים.

האגדה הפרסית מלפני מאות שנים מספרת על נסיכה פרסית שניסתה לפתות את הנסיך והעוגה היתה הדרך לליבו של הנסיך. יש גרסה שבסופה הם חיו באושר ועושר ויש גרסה שהנסיכה התאהבה בעוגה ואכלה אותה וויתרה על ליבו של הנסיך. יהודי פרס אימצו את העוגה ושדרגו אותה עם גלייז של רכז רימונים וזה הפך לקינוח בחגי תשרי בכלל וראש השנה בפרט.

מתכון: עוגת אהבה ציילונית

מצרכים (12 מנות)

  • 250 גרם סולת דק
  • 6 ביצים XL, מופרדות לחלבונים וחלמונים לחוד
  • 230 גרם סוכר
  • 4 כפות דבש (במרקם נוזלי)
  • 230 גרם חמאה
  • ½ כפית תמצית שקדים
  • 3 כפות מי ורדים
  • ½ כפית קינמון טחון
  • ½ כפית הל טחון
  • ¼ כפית אגוז מוסקט טחון
  • 230 גרם קשיו, טחונים גס
  • 100 גרם puhul dosi (מלון חורף מסוכר), חתוך לקוביות
  • 1 כף גרידת ליים

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל- 150 מעלות
  2. מרפדים תבנית אפייה מרובעת 20 ס"מ בנייר אפייה
  3. במחבת יבשה צולים את הסולת העדינה מבלי לערבב אותה כדי שלא תשנה גוון הצבע
  4. כשהסולת עדיין חמה מוסיפים את החמאה ומערבבים היטב עד שהחמאה נמסה ומתערבבת היטב עם הסולת
  5. מניחים בצד את הסולת וחמאה במחבת
  6. בקערת מיקסר מקציפים את החלמונים והסוכר עד שהתערובת מלבינה ומכפילה את נפחה
  7. מוסיפים את גרידת הליים, דבש, תבלינים, מי ורדים, תמצית שקדים ומערבבים היטב
  8. מוסיפים אגוזי קשיו טחונים גס ופוהול דוסי ומערבבים היטב
  9. מוסיפים את תערובת הסולת והחמאה ומשלבים עם המרית, בלי להקציף
  10. בקערה אחרת מקציפים את החלבונים לקצף יציב
  11. מוסיפים את קציפת החלבונים בעדינות לתערובת הסולת וקשיו ומאחדים הכל בלי להקציף
  12. יוצקים את התערובת לתבנית ומטיחים את התבנית בעדינות על משטח השיש, 2-3 פעמיים כדי להוציא בועות אוויר
  13. מכניסים לתנור לאפייה של אופים במשך 80 דקות (שעה ו- 20 דקות)
  14. מניחים לעוגה להתקרר לחלוטין לפני שחותכים לריבועים ומגישים
  15. הערה: אין לנעוץ קיסם או סכין בעוגת אהבה, כדי לבדוק אם העוגה אפויה במלואה כי עוגת אהבה חייבת להיות לחה ונמסה בתוכה. זה סוד קסמה.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון

כתיבת תגובה