בביקורים הרבים שלי בגאורגיה, מחבל קחאתיKakheti ושמורת הטבע של מדבר וושלובני Vashlovani במזרח ועד הים השחור, מהדרך הצבאית וקזבגי Kazbegi בצפון ועד מסלול מרוצי 1F ברוסתאבי Rustavi בדרום, בכל מקום הוגש חצ'פורי ||| בכל אזור זה מאפה קצת שונה הן בצורתו ולעיתים גם בתוכנו, אבל לכולם קוראים חצ'פורי ||| אילו סוגי חצ'פורי תוכלו לאכול בגאורגיה ומה מיוחד בכל סוג ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…
חאצ'ו – פורי
המאפה הלאומי של גאורגיה הוא ללא ספק חצ'אפורי. בצק שמרים תופח הוא הבסיס והמילוי או הצורה שונים בין חבלי הארץ השונים, ולכל איזור הגרסה המקומית שלו. יש אומרים שיש יותר מ- 50 סוגי חצ'פורי שונים ברחבי המדינה הקטנה, גאורגיה. משמעות השם מעידה על הרכבה של המנה ובכל חצ'פורי בנוסף לבצק שבגרוזינית נקרא פּוּרי პურიכלומר לחם, יש גם גבינה שנקראת חאצ'וֹ ხაჭო ומכאן השם חצ'פורי.
זה ללא ספק המאכל הלאומי של גאורגיה, והחצ'פורי נרשם ברשימת המורשת התרבותית של גאורגיה והתאריך 27 בפברואר הוכרז כיום החצ'פורי הלאומי הגאורגי National Khachapuri Day.
סוגי החצ'פורי Khachapuri
ישנם מספר סוגים ייחודיים של חצ'אפורי מאזורים שונים של גאורגיה:
- חצ'אפורי אימרולי Imeruli הוא עגול והצורה הפופולרית ביותר, מלא בגבינה מקומית לבנה מלוחה מאזור כּוּתָאיסי
- חצ'פורי אצ'רולי Acharuli בצורת סירה, עם גבינה, חמאה וחלמון ביצה באמצע. באופן מסורתי משתמשים בגבינות אימרולי או סולגוני. אופייני לאזור אג'רה Adjara שעל חוף הים השחור ומכאן צורת הסירה
- חצ'פורי מגרולי Megruli הוא חצ'פורי אימרולי שמוסיפים לו גבינה לאחר האפייה, מעל למאפה
- חצ'פורי גורולי Guruli מכיל גם ביצים קשות קצוצות בפנים והוא נראה כמו קַלְצוֹנֶה Calzone. נחשב למאכל לחג המולד וקוראים להם פשוט פשטידת חג המולד. בשאר חלקי גיאורגיה קוראים לה פשטידה גוריאנית.
- חצ'אפורי אוסטי אופייני לחבל אוסטיה ומכיל תפוח אדמה וגבינה. נקרא גם חאביזג'יני khabizgini.
- חצ'אפורי רחולי Rachuli עשוי מבצק, גבינה וביצים. המסורת היא שמכינים שני מאפים כאלה לראש השנה – אחד לשנה הבאה והשני לשנה החדשה. שתי המנות נאפות בערב ראש השנה הגאורגי.
מתכון: חצ'פורי מגרולי Megruli Khachapuri
מצרכים (3 יחידות 22 ס"מ)
לבצק:
- 650 גרם קמח
- 12 גרם שמרים יבשים
- 30 גרם חמאה רכה
- 8 גרם סוכר
- 300 מ"ל מים פושרים
- 8 גרם מלח
- 20 מ"ל שמן זית
למלית
- 200 גרם גבינת מוצרלה מגורדת
- 120 גרם גבינת סולוגוני מגורדת (או מלוחה)
- 220 גרם גבינה צפתית מגורדת
- 2 ביצים L
להברשה
- 20 גרם חמאה מומסת
- 30 גרם גבינת פרמז'ן מגורדת
אופן הכנה
- בקערת מיקסר מניחים את כל מצרכי הבצק ומערבבים היטב עד לקבלת בצק אחיד, רך, חלק ואלסטי
- מכסים במגבת לחה או ניילון נצמד ומניחים בצד 20 דקות
- מעבדים את הבצק שוב ומחלקים לשלושה כדורים
- מכסים ונותנים להם לנוח 20 דקות נוספות
- בקערה נפרדת שמים את כל מצרכי המלית ומערבבים היטב
- מקמחים קלות משטח עבודה ומרדדים כל כדור בצק לעלה בעובי 1 ס"מ
- מחלקים את מלית הגבינה לשלושה חלקים שווים
- מניחים במרכז כל עלה בצק חלק ממלית הגבינה
- מרימים את קצוות הבצק מעל למלית, סוגרים ומהדקים היטב כך שמקבלים כדור בצק מלא בגבינה
- הופכים את כדור הבצק על המשטח המקומח, כך שהחלק השלם יהיה למעלה והצד עם הסגירה כלפי מטה
- עושים כך עם שני החלקים האחרים
- נותנים לשלושת כדורי הבצק לנוח 20 דקות בצד
- מניחים נייר אפייה בתבנית אפייה ועליו שמים את כדורי הבצק הממולאים, כשהסגירה כלפי נייר האפייה
- מרדדים בעדינות עם כף היד, כל כדור בצק עד לקבלת כיסון או פיתה בעובי של 2 ס"מ ובקוטר של 22 ס"מ לערך
- נותנים לחצ'פורי לנוח עוד 15 דקות
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים במשך 14 דקות
- מוציאים מהתנור ומיד מברישים בחמאה
- מפזרים מעל גבינת פרמז'ן מגורדת ומחזירים לתנור ואופים עוד 5 דקות
- בדרך זו מכינים את שני החצ'פורי הנותרים. מגישים חם.
מתכון: חצ'פורי אצ'רולי Acharuli Khachapuri
מצרכים (8 סירות חצ'פורי)
לבצק
למלית
- 500 גרם גבינת כנען
- 500 גרם גבינת סולוגוני
- 150 גרם גבינת מוצרלה מגורדת
- 1 ביצה L
להגשה
- 8 ביצים
אופן הכנה
- בקערת מיקסר מערבלים היטב את כל מצרכי הבצק עד לקבלת בצק אחיד, רך, חלק ואלסטי
- מעבירים למשטח עבודה מקומח קלות ולשים 5 דקות
- מניחים את הבצק בקערה משומנת קלות ומכסים בניילון נצמד
- מניחים את הבצק להתפחה במקום חמים כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו
- מחלקים את הבצק ל-8 חלקים במשקל של 150 גרם כל אחד
- מעצבים כל חלק לכדור ונותנים לכדורי הבצק לנוח כחצי שעה
- בקערה בינונית מערבבים את כל מצרכי המלית
- מקמחים קלות משטח עבודה ומרדדים חלק אחד מהבצק לעלה דק בעובי של כס"מ
- מחלקים את המלית ל-8 חלקים שווים ומניחים במרכז עלה הבצק חלק אחד מהמלית ומשטחים את המלית על מרכז הבצק בלבד
- מגלגלים את הבצק משני הקצוות – מהצד המרוחק מכם למרכז ומהצד הקרוב אליכם לכיוון המרכז אבל בלי לכסות או לגלגל את המלית, כך שמרכז הבצק במלית הגבינה נשאר חשוף
- מהדקים את שני קצוות הבצק המגולגל ויוצרים סוג של סירה (כמו בתמונה) ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה
- ממשיכים כך עם כל כדורי הבצק והמלית ומסדרים את הסירות עם הגבינה ברווחים
- מחממים תנור ל- 220 מעלות אופים את סירות החצ'פורי במשך 16 דקות, עד להזהבה קלה
- מוציאים את התבנית ושוברים ביצה במרכז כל סירה
- מחזירים את התבנית עם החצ'פורי לתנור למשך 3 דקות אפייה נוספות
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון გემრიელად მიირთვით