תריסר מתכוני חג לט"ו בשבט ||| מהו מקור חג האילנות ומה משמעות החג ||| כיצד חוגגים את ט"ו בשבט מהודו והד כוש ||| הפירות הבריאים ביותר לחג הפירות ||| איך מייבשים פירות ומה ערכם התזונתי ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
מקור חג האילנות
ט"ו-בשבט אינו נזכר בתנ"ך והוא מוזכר לראשונה במשנה ומופיע בשם ראש השנה לאילן והוא מציין התחלה והתחדשות. על פי חז"ל יום זה הוא התחלת שנה במחזור חיי העץ, ובכך הוא מהווה נקודת ציון על פיה קובעים את מניין שנות העץ והפרי. ט"ו-בשבט הוא היום הקובע את סיומה של שנה לפיכך, פירות שחנטו -התחילו להבשיל, לפני מועד ט"ו בשבט, נחשבים לפירות של השנה שעברה, ופירות שחנטו אחרי ט"ו בשבט – נחשבים לפירות של השנה החדשה. ט"ו בשבט הוא חג חקלאי ויש אומרים גם חג כלכלי – בעבר, היה נהוג בארץ ישראל שמציינים תחילת שנת שמיטה ושנה לחישוב התרומות ומעשרות כי על פי ההלכה, על החקלאי חלה חובה להפריש תרומות ומעשרות לכהן, ללוי ולעניים מן היבול שגידל בשנה מסוימת שמתחילה ביום ט"ו בשבט. ברבות הימים בגלות, אימצו היהודים גם מועד זה לחג שמח וכמובן עתיר מטעמים ומאכלים. ט"ו בשבט, שעיקר עניינו בגידול פירות בארץ ישראל, נתקבל כחגה של ארץ ישראל, אבל למרות שבגולה לא ניתן לנטוע עצים ולעבוד את אדמת ארץ ישראל, אפשר בהחלט לאכול גם בגולה מפירות הארץ, לברך עליהם, ועל ידי כך לשמור על הקשר עם המולדת ולשמר את זיכרונה. על פי עדויות, בקרב יהודי אשכנז נהגו לקיים מספר מנהגים בחמישה עשר בשבט:
- הרבו באכילת פירות ארץ ישראל
- בירכו ברכת שהחיינו על הפירות
- לא קבעו תענית ציבור ביום זה
- לא אמרו תחנון
בקהילות ספרד לא ציינו את ט"ו בשבט עד המאה השבע-עשרה. במאה השבע-עשרה חל שינוי מוחלט באופן ההתייחסות לחג. הקַבָּלִיסְט ר' בנימין הלוי מצפת כתב בספרו "חמדת ימים" תיאור כיצד ראוי לציין את ט"ו בשבט. הוא תיקן תיקון מיוחד ליום זה, ובו "סדר ט"ו בשבט":
- סעודה שבה נאכלים 30 מיני פירות מפירות א"י
- נאמרות ברכות ותפילות על כל פרי
- נקראים פסוקים מהתנ"ך, מהמשנה ומספר הזוהר
הפרק על סדר ט"ו בשבט מתוך הספר "חמדת ימים" הודפס בספר מיוחד "פרי עץ הדר" שמצא את דרכו לקהילות ישראל באיטליה, תורכיה, בארצות הבלקן בקהילות ישראל מבוכרה במזרח ועד מרוקו במערב.
מחדשי היישוב בארץ ישראל של המאה ה-20, ראו בט"ו בשבט יום חג של ארץ ישראל ומצאו את היום הזה כמתאים ביותר לקיים בו הלכה למעשה את מצוות הנטיעה בארץ. כך קיבל ט"ו בשבט את אופיו המיוחד והחגיגי כחג הנטיעות, בנוסף לפן המסורתי דתי. בשנים האחרונות החג קיבל משמעות נוספת וחשובה מאד כחג שמירת הטבע. בט"ו בשבט שנת תש"ט, שחל בתאריך 14 בפברואר 1949, נוסדה האסיפה המכוננת של מדינת ישראל, לימים כנסת ישראל וכך בכל שנה מציינים את חגה של הכנסת בט"ו בשבט.
מניין השנים של העצים
מניין שנותיו של הפרי חשוב לצורך קיום כמה מן המצוות הנחשבות לתלויות בארץ – מצוות שמקיימים רק בארץ ישראל ועניינן פירות האילן. למשל:
- עָרלה – בשלוש השנים הראשונות לנטיעת העץ, הפרי הגדל עליו אסור באכילה ובהנאה והוא נקרא עָרלה. בדרך כלל פרי זה נקטף ומושמד.
- בשנה הרביעית הפרי מכונה נֶטַע רְבָעִי. בזמן שבית המקדש היה קיים, נאכל הפרי של השנה הרביעית על ידי בעליו בירושלים. כיום פודים את הפרי של השנה הרביעית במטבע בשווי של פרוטה, ולאחר מכן ניתן לאכול אותו.
- החל בשנה החמישית הפירות מותרים לאכילה בכל מקום וללא הגבלה.
כאמור, ט"ו בשבט הוא התאריך הקובע את סיומה של אותה השנה לגבי פרי האילן. משום כך כל מה שגדל עד לט"ו בשבט, הוא יבול של אותה שנה, וממנו צריך החקלאי להפריש תרומות ומעשרות. בימינו, הפרשת תרומות ומעשרות נעשית על ידי הרבנות המקומית במרכזי השיווק. פרי שנקנה מגוף פרטי ולא דרך מרכזי שיווק, מחייב את הקונה בהפרשת תרומות ומעשרות בעצמו.
למה דווקא בחמישה עשר בשבט
כשחושבים על חג חקלאי כמובן שהמועד נקבע בזמנים אחרים ובאקלים מעט שונה מימינו בעידן ההתחממות הגלובלית, ועל כן בשנים האחרונות ניתן לראות שקדיה פורחת הרבה לפני ט"ו בשבט ועוד תופעות שלא היו מוכרות בעבר. התאריך החקלאי על פי ההלכה נקבע לחמישה עשר בשבט משני טעמים:
- עד ט"ו בשבט כבר עברו רוב ימות הגשמים ומעתה ואילך הפירות מתחילים להבשיל
- תאריך זה מהווה נקודת זמן בה כלים מי הגשמים שנקוו באדמה בשנה שעברה, ומתחילים להצטבר מי הגשמים שירדו השנה
- עונה זאת של השנה נבחרה כי רוב העצים בשלכת, אין בהם פרי ובעצם בתאריך זה מתחיל תהליך ההתחדשות לקראת שנת פרי חדשה
כיצד חוגגים את ט"ו בשבט
סדר ט"ו בשבט: מסורת של ארוחה חגיגית בט"ו בשבט. ארוחה זו, מבוססת בעיקר על פירות האילן ותוצריו. פרטים נוספים בקישור…
ס"ט ירושלמיים: הספרדים הטהורים של ירושלים יצאו לקברות הסנהדרין ולקבר שמעון הצדיק או שנהגו לשבת בצל העצים הרעננים בעין רוגל. כמו כן נוהגים לאכול 30 סוגים שונים של פירות
צפת: המקובלים בצפת יצאו למערת ר' שמעון בר-יוחאי הוא הרשב"י, בפקיעין וקיימו שם טקס קטיף חרובים מהעץ המיוחס שבפתח המערה
טורקיה: באיזמיר התקשרה אכילת הפירות לשלום בית
עיראק: עורכים סדר ט"ו בשבט ונוהגים בין השאר לאכול אפרסקים מיובשים ממולאים באגוזים
ג´רבה: מכינים ביום זה מאכל הנקרא בשישא בו קולים חיטה, שעורה וחומוס. טוחנים מוסיפים להם סוכר, שמן ותבלינים ואוכלים עם תמרים וצימוקים
מרוקו: מדליקים נרות בבית הכנסת יותר מהרגיל. אחרי התפילה פותחים את דלת הבית לאורחים לסעודת מצווה וקוראים מתוך "פרי עץ הדר" בזמן אכילת הפירות
בוכרה: שם קוראים לחג בשם חג אכילת שבעת הפירות, בו עורכים שולחן ומזמינים כמה שיותר אורחים לסעודת הפירות
כורדיסטן: יהודי כורדיסטן נהגו לשלוח משלוח מנות של פירות איש לרעהו
יוון: בסלוניקי הוסיפו לסעודת הפירות חמין מחיטים ומערמונים קלויים
חסידים: בחצרות החסידים היה המלמד מספר לתלמידיו בשבחה של ארץ ישראל ופירותיה .
מזרח אירופה: היהודים נהגו תמיד להזכיר את היום הזה, וזאת כדי לא לשכוח את הקשר לאדמת ארץ הקודש. אבל איך מביאים חג שכולו ארץ ישראל לבית מוקף שלג וקור, אי שם בליטא, קייב או קראקוב? מסתפקים במה שאפשר להשיג בעונה זו. היו מציגים במרכז השולחן צלחת עם תמר מיובש ומצומק, חרוב קשה לנגיסה או תאנה מיובשת ומפנטזים על ארץ שטופת שמש. המוצלחים שבאשכנזים הרחיבו ואכלו 15 סוגי פרי שונים. ראוי לציין שבעבר הרחוק, כאשר לא היו אמצעי קירור, הדרך לשימור הפירות הייתה ייבושם בשמש ולכן, עד היום, אנו אוכלים בט"ו בשבט פירות יבשים.
שולחן ערוך: נכתב שיש לאכול לפחות 15 סוגי פירות שונים. ביניהם חובה להכיל גם את שבעת המינים: חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר. בנוסף לכך חשוב לאכול בפעם הראשונה פרי שעוד לא טעמנו השנה.
פירות יבשים
תהליך הייבוש שהיה בעבר יבוש איטי בשמש של פירות טריים, הפך לתהליך תעשייתי המשלב חימום בתנורים ותוספת כימיקליים השומרים על צבע הפרי ומונעים את קלקולו, מה שמאפשר חיי מדף ארוכים. בתהליך הייבוש מאבדים הפירות כ 80% מהמים, מה שהופך אותם למרוכזים פי 4-5 מפירות טריים. משמעות הדבר היא ריכוז גבוה של ויטמינים מינרלים וסיבים תזונתיים, אך גם של קלוריות.
יתרונם הבריאותי של הפירות היבשים הוא בסיוע להסדרת פעילות מערכת העיכול (כך למשל, שזיפים מיובשים שהושרו במים למשך לילה ונאכלים בבוקר שלמחרת יכולים לסייע בפתרון בעיית עצירות) והיותם תחליף טבעי לדברי מתיקה. חסרונם של הפירות היבשים הוא הרס חלק מהוויטמינים (בעיקר ויטמין C), תוספת הכימיקלים שעלולה להזיק לרגישים להם והתכולה הקלורית הגבוהה.
ישנה נטייה לטעות ולחשוב, כיוון שהפרי היבש קטן יותר, שניתן לאכול ממנו יותר. יש לזכור, המרכיב היחידי שהוצא מהפרי במהלך הייבוש הוא המים ולכן מבחינת ערכיו התזונתיים, כולל הקלוריות, פרי אחד יבש שווה ערך לטרי. מי מאיתנו שמקיים סדר ט"ו בשבט ולא רוצה לשלם בסופו מחיר יקר של כמה ק"ג מיותרים, מוזמן לקיים את הסדר עם 4 לגימות יין ולא 4 כוסות, לאכול 3 מנות פרי טרי במקום פרי יבש (3 מנות פרי ביום זו כמות הפירות המינימאלית המומלצת לכל אחד) ובעיקר לשיר הרבה…
המלצות לתזונת פירות
רכיב התזונה העיקרי שמספקים לנו הפירות הוא סוכר פירות. בפרי קטן יש בערך 2-3 כפיות סוכר, שמספקות 10-15 גרם פחמימות, בעיקר בצורת סוכרים. הסוכר שבפרי מספק לגוף אנרגיה זמינה, שמהווה דלק לשרירים ולמוח. אנרגיה זמינה חשובה לנו כי היא משפרת את הערנות, הזיכרון וכושר הלמידה, את היכולות בפעילות היומיומית ובפעילות גופנית. תמיד פרי עדיף על חטיף מתוק כי בפרי יש גם ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, ואין בו שומן. צבעי הפירות גם כן חשובים. הצבענים, שמקנים לפרי את צבעו ועושים אותו מושך ומפתה, הם חומרים טבעיים פעילים שמכונים פיטוכימיקלים או נוגדי חימצון. המלצות לעידוד אכילת פירות:
1. איכלו מגוון פירות בצבעים שונים
2. העדיפו לאכול את הפירות על קליפתם העשירה בסיבים תזונתיים, אם היא אכילה
3. העדיפו פירות שלמים (ולא מיץ פירות), הסוכר שבהם נספג לדם לאט בזכות הסיבים, מה שתורם לתחושת שובע
4. הניחו פירות בקערה במקום מרכזי בבית, כדי שיהיו זמינים ויהיה קל לצרוך אותם
5. בכל פעם שמתחשק לכם ממתק, העדיפו פרי
3 פירות מומלצים לט"ו בשבט
מומלץ לאכול את הפירות הטריים הבאים אותם תוכלו גם למצוא בחג: רימון, תמר ובננה.
- רימון: אחד המזונות הכי בריאים לכלי הדם שלנו זאת משום שפועל כמשחרר סתימות בכלי הדם. נוגדי החמצון של הרימון שייכים למשפחת נוגדי החמצון של היין האדום – הפוליפנולים. ברימון מדובר בחומרים שנקראים אנטוציאנינים ושפעילותם חזקה עוד יותר מזאת של היין. שתיית חצי כוס מיץ רימונים כל יום תגן עליכם מהשפעתו השלילית של הכולסטרול הרע, תסייע להורדת לחץ הדם ותגן על דפנות כלי הדם מפני הידבקויות. במחקרים נמצא כי הרימון מעכב ייצור כולסטרול וחמצונו בתאים, ובכך מסייע למניעת מחלות לב וכלי דם. הרימון מכיל גם חומרים הקרויים טנינים, שמאטים את תהליכי ההזדקנות. כמו כן, הרימון עשיר באשלגן, מינרל חשוב המסייע לאיזון נוזלי הגוף, לתפקוד הלב, הכליות והמערכת החיסונית ולתפקוד תקין של כל תא בגוף.
- תמר: כשם שאבותינו ניזונו ממנו במדבר, כך גם היום התמר טוב למסעות ולטיולים
- בננה: מסייעת במניעת לחץ דם גבוה בשל תכולת האשלגן הגבוהה שבה. בננה אחת בינונית מהווה 1 מנת פרי ומכילה פחות קלוריות מכוס משקה ממותק. הבננה מסייעת להגמשת השרירים לכן ספורטאים מעדיפים בננות. בעבר נהגו לייחס לבננה תכונה שהיא גורמת עצירות ולכן רבים נרתעו לאכול אותה. הסיבה לכך היא שכאשר משלשלים מאבדים אשלגן, תופעה מסוכנת למדי. היות והבננה עשירה באשלגן נהגו בימים עברו לתת בננה בעת שלשולים ומכאן יצא שמה כמזון עוצר.
מתכונים חגיגיים לט"ו בשבט
מתכון: מאפה אורז ופירות יבשים
מצרכים
- 2-3 כוסות אורז מבושל
- 1 כוס פירות יבשים קצוצים
- 1/2 כוס דבש
- 3 ביצים
- 1 כוס חלב מעט תמצית וניל
- מעט שבבי חמאה
אופן הכנה
- בקערה מפוררים את האורז המבושל
- מוסיפים את הפירות היבשים והדבש ומערבבים
- בקערה נפרדת טורפים את הביצים
- מוסיפים לביצים הטרופות את החלב ותמצית הווניל ובוחשים היטב
- משמנים תבנית אפיה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- משטחים בתבנית את תערובת האורז והפירות היבשים
- שופכים על האורז את תערובת הביצים והחלב
- מפרזים מעל הכול מעט שבבי חמאה
- אופים כ- 45 דקות
הגשה
מגישים בצלוחית לצידה קצפת או רוטב וניל או כדור גלידת וניל
מתכון: עוגת פירות יבשים
מצרכים (תבנית אינגליש קייק)
- 80 גרם שמן זית עדין* (או 120 גרם חמאה בטמפרטורת חדר)
- 1/3 כוס סוכר
- 1/4 כפית מלח
- 1/2 כפית תמצית וניל
- 2 ביצים
- 1 חלמון
- 1 כף ברנדי
- 3/4 כוס קמח
- 1/4 כפית אבקת אפייה
- 1 כוס צימוקים כהים
- 1/3 כוס קליפות הדרים מסוכרות, קצוצות
- 1/4 כוס דובדבנים מסוכרים, חצויים
- 1/4 כוס תמרים יבשים, קצוצים (או תערובת של ג´ינג´ר מסוכר, משמשים או שזיפים יבשים קצוצים)
- 1.5 כוסות אגוזי מלך או אגוזי פקאן קצוצים גס
- 3 כפות ברנדי להברשה
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 160 מעלות בלבד
- משמנים ומרפדים התבנית בנייר אפייה בתחתית, משומן אף הוא
- בקערת מיקסר עם וו גיטרה ל מקציפים יחד את שמן הזית (או חמאה), סוכר, מלח והווניל, עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה
- בקערה קטנה מקציפים קלות את הביצים והחלמון בעזרת מזלג
- במהירות נמוכה יוצקים את הביצים לתוך תערובת הסוכר ב 4 פעימות
- מוסיפים את הברנדי
- בקערה מערבבים את הקמח ואבקת אפייה
- במהירות נמוכה מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת הסוכר והביצים, ומקציפים בקצרה רק עד שהתערובת מתאחדת
- מקפלים פנימה את הפירות היבשים ואת האגוזים בעזרת מרית
- יוצקים את התערובת לתבנית ומיישרים
- אופים במשךכ-50-55 דקות עד שמרכז העוגה יציב, וקיסם הננעץ פנימה יוצא נקי
- מצננים את התבנית על רשת במשך 5-10 דקות
- הופכים את התבנית ומסירים את התבנית והנייר אפייה
- ממשיכים לצנן צינון מלא על הרשת
- בעוד העוגה עדיין חמה, מברישים הברנדי מעל העוגה ועל צידי העוגה
מתכון: שקיקי פילו במילוי פירות יבשים
מצרכים
- 300 גרם תערובת פירות יבשים שאוהבים (משמש, תאנה, שזיף מגולענים)
- 1/2 בקבוק יין אדום
- 1/2 בקבוק יין פורט
- 3 כפות חומץ בלסמי
- 4 כפות סוכר חום
- שמן זית עדין* (או חמאה מומסת) להברשת הפילו
- 2 עלי פילו
- 1 גליל גבינת עזים סנט מור (פרוסה לפרוסות בעובי 1 ס"מ)
אופן הכנה
- שמים את כל הפירות היבשים בסיר עם היינות, חומץ וסוכר ומביאים לרתיחה
- מבשלים כ-20 דקות
- מניחים בצד לחצי שעה כדי שהפירות יספגו היטב את הנוזלים
- מסננים ושומרים את הנוזלים
- קוצצים את הפירות גס
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- חותכים כל עלה פילו ל-4 חלקים
- מברישים כל חלק בשמן זית (או חמאה מומסת) משני צדדיו
- מניחים במרכז כל רבוע פרוסת גבינה
- מעל הגבינה שמים כף (או יותר) מתערובת הפירות היבשים הקצוצים
- אוספים את שולי עלה הפילו ומהדקים למעין שקיק
- מושחים שוב בשמן זית (או חמאה)
- אופים כ-7 דקות
- מגישים עם מעט מסירופ הפירות
מתכון: קינוח פירות יבשים וטריים ביין אדום
מצרכים
- 4 דבלים
- 12 משמשים קטנים מיובשים
- 50 גרם צימוקים
- 1-2 גבעולי רוזמרין
- 2 מנגו פרוס לפרוסות דקות מאוד בצורת חצי אליפסה
- 2 בננות פרוסות
- 2 תפוזים קטנים מקולפים חתוכים לפרוסות עגולות ללא הלבן
- 8 תמרים מיובשים חתוכים מגולענים
- 100 גרם סוכר
- 1 מקל וניל
- 2 מקלות קינמון טחון
- 1 כפית מיץ תפוז
- 150 מ"ל יין אדום
- 50 מ"ל מים
לקישוט
- 16 אגוזי מלך
- אבקת סוכר
אופן הכנה
- מבשלים בסיר את הסוכר
- כשהסוכר מתחיל להיות כרמלי, יוצקים את היין
- מחלישים את הלהבה ונותנים לסוכר וליין להתמזג
- מדללים את הרוטב במעט מים
- מתבלים בקינמון טחון ומקל וניל
- מוסיפים משמשים, גבעול רוזמרין ותאנים
- אחרי שהתאנים התבשלו 2-3 דקות, מוסיפים את הצימוקים, ועוד קצת יין
- מרחיקים את הרוזמרין והווניל, ומוסיפים את התמרים
- מבשלים עוד 3-5 דקות על להבה נמוכה
- סוגרים הלהבה ומוסיפים את פרוסות הבננות
- מערבבים בעדינות, מוסיפים את פרוסות התפוז, והמיץ
- מסדרים בקערה את פרוסות המנגו בצורת פרח
- יוצקים מן התערובת מעל פרוסות המנגו ומצננים
לקישוט
- קולים אגוזי מלך במחבת
- סוגרים את הלהבה ובוזקים מעל אבקת סוכר ומקפיצים
- מקררים את האגוזים
- מפזרים מעל הפירות ומקררים לפחות שעתיים לפני הגשה
הגשה
ניתן להגיש עם שמנת חמוצה ליד
מתכון: עוגת פירות יבשים
מצרכים (תבנית 30X40 ס"מ)
- 6 ביצים מופרדות
- 1/2 כוס סוכר
- 1/2 כוס שמן זית עדין*
- 1/2 כוס יין אדום מתוק
- 1.5 כוס קמח תופח
- 1 כוס אגוזים מרוסקים
- 50 גרם שוקולד מריר מגורד, או שוקולד צ'יפס
- 3/4 כוס פירות יבשים (שזיף, משמש, צימוקים) חתוכים לפיסות ומגולגלים בקמח (בכדי שלא ישקעו בעוגה)
אופן הכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- מקציפים חלבונים לקצף יציב
- בקערה, מערבבים היטב הסוכר, חלמונים ושמן
- מוסיפים לסירוגין את היין וכמויות קטנות מהקמח
- כשהעיסה אחידה מוסיפים לה אגוזים, שוקולד ופירות יבשים ומערבבים
- מקפלים את החלבונים לתוך המסה
- אופים 30-25 דקות
- מצננים מעט וחותכים לריבועים
מתכון: עוגת בננות
מצרכים (תבנית אינגליש קייק)
- 140 גרם סוכר
- 70 גרם שמן זית עדין* (או 110 גרם חמאה רכה)
- 3 ביצים L
- 250 גרם קמח
- 1.5 כפיות סודה לשתייה
- מעט מלח
- 50 מ"ל שמנת חמוצה
- 3 בננות מעוכות
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- משמנית תבנית אינגליש קייק
- בקערה מערבבים הקמח, סודה לשתייה ומלח
- בקערה נפרדת, מקציפים את שמן זית (או חמאה) והסוכר כ-5 דקות עד שמתקבל קרם בהיר
- מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה ומערבלים היטב אחרי כל ביצה
- מנמיכים את מהירות המיקסר ומוסיפים לסירוגין ובהדרגה את הקמח והשמנת החמוצה
- מערבלים את התערובת היטב (טיפ: עדיף (להתחיל ולסיים בתוספת הקמח)
- מוסיפים את מחית הבננות ומערבבים היטב ביד
- יוצקים לתבנית המשומנת
- אופים כ- 30-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
קישוט: אפשר לקשט מעל בפרוסות בננה
מתכון: עוגת בננות, תמרים ואגוזים
מצרכים (תבנית עגולה 24 או אינגליש קייק)
- 120 גרם שמן זית עדין* (או 180 גרם חמאה רכה)
- 200 גרם סוכר
- 300 גרם בננות בשלות במיוחד
- 4 ביצים XL
- 320 גרם קמח
- 1.5 כפיות אבקת אפיה
- 10 תמרים לחים ומגולענים, קלופים וקצוצים
שדרוג
- 1/2 כפית הל טחון או 1 כפית תמצית וניל
- 1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
- לציפוי: 200 גרם שוקולד שהמסנו בן מארי או מיקרוגל
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- משמנים את התבנית שבחרנו
- שמים בקערת מיקסר עם וו גיטרה, את שמן הזית (או חמאה) והסוכר ומקציפים כדקה, עד לקבלת קרם אוורירי
- מוסיפים את הבננות ומערבלים כחצי דקה
- מוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה ומקציפים אחרי כל הוספה עד שהתערובת אחידה
- מוסיפים פנימה תוך כדי ערבול את הקמח, אבקת האפיה ואת ההל או הווניל
- ממשיכים לערבל רק עד שהעיסה אחידה
- מוסיפים את התמרים והאגוזים (אם רוצים) ומערבבים בכף עץ עד לפיזור אחיד
- יוצקים לתבניות
- אופים 45-55 דקות עד שדפנות העוגה נפרדות מהתבנית ושיפוד עץ הננעץ במרכזה יוצא יבש
- מחלצים את העוגות מהתבנית ומצננים מעט
- שדרוג: אם רוצים אפשר לצפות בשוקולד
- טיפ: כדי לקבל את העוגה הטעימה ביותר כדאי להשתמש בבננות בשלות מאוד מאוד. בננות שעדיין לא רקובות אבל ברור שלאכול אותן ככה זה כבר מוגזם
מתכון: עוגת גזר ואננס
מצרכים (תבנית עגולה 24 או אינגליש קייק)
לעוגה
- 1.5 כוסות שמן זית עדין*
- 3/4 כוסות סוכר
- 4 ביצים טרופות קל במזלג
- 2 כוסות קמח
- 1/2 כפית מלח
- 1.5 כפיות סודה לשתייה
- 3/4 כפית קינמון טחון
- 2 כוסות גזר קלוף מגורד דק
- 1 כוס אננס (טרי או משומר ומסונן) קצוץ
- 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
לציפוי
- 150 גרם אבקת סוכר
- 350 גרם גבינת שמנת טבעית
- 1 כף מיץ תפוזים
- 1 כפית קליפת תפוז, מגורדת
- 1 כפית תמצית וניל
- 35 גרם שמן זית עדין* (או 50 גרם חמאה רכה)
לקישוט
- פתיתי קוקוס
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 160 מעלות (חום בינוני -נמוך)
- משמנים תבנית אפייה
- שמים את השמן והסוכר בקערת מערבל ומקציפים כדקה
- יוצקים פנימה בהדרגה ותוך כדי הקצפה את הביצים הטרופות
- ממשיכים להקציף כ- 4 דקות עד שנוצר קרם אחיד תפוח ובהיר
- בקערה גדולה שמים את הקמח, מלח, אבקת אפייה וקינמון ומערבבים ידנית
- מוסיפים את התערובת לקרם הביצים ומערבבים
- מוסיפים את הגזר המגורד, האננס והאגוזים, מערבבים היטב עד אחידות
- יוצקים לתבנית
- אופים כ- 50 דקות עד שהעוגה מזהיבה, וקיסם שננעץ במרכזה יוצא נקי ודפנותיה נפרדות מהתבנית
- מצננים מעט, מחלצים את העוגה מהתבנית ומצננים לגמרי
- הכנת הציפוי: מקציפים את כל המצרכים עד שנוצר קרם אחיד
- מקררים מספר שעות (או לילה) במקרר
- מורחים על העוגה ומקשטים בפתיתי קוקוס.
מתכון: עוגת גזר ושקדים
מצרכים (תבנית קוגלהוף)
- 1 גזר בינוני, מבושל קלות
- 1/4 כוס חלב
- 110 גרם שמן זית עדין* (או 175 גרם חמאה בטמפרטורת חדר)
- 300 גרם אבקת סוכר
- 5 ביצים L
- 1 כוס קמח רגיל
- 1 כפית אבקת אפייה
- 1 כוס שקדים טחונים
לבסיס העוגה
- 1/2 כוס שקדים פרוסים
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מעבדים את הגזר והחלב במעבד מזון לקבלת מחית אחידה
- שומרים בצד
- מקציפים את השמן זית (או חמאה) עם אבקת הסוכר לקבלת קרם אוורירי
- מוסיפים בהדרגה את הביצים
- בכלי אחר מערבבים את השקדים עם הקמח ואבקת האפייה לקבלת תערובת אחידה
- מוסיפים את התערובת היבשה למיקסר לסירוגין עם כמה כפות של מחית גזר, עד שמתקבלת בלילה אחידה
- משמנים היטב תבנית אפייה גדולה
- מניחים בתחתית מעט שקדים פרוסים
- יוצקים את התערובת מעל ומשטחים
- אופים במרכז התנור במשך 30-40 דקות, או עד שקיסם שננעץ במרכז יוצא יבש
- מצננים בתבנית
- מוציאים מהתבנית ומפזרים מעט אבקת סוכר לקישוט.
מתכון: חיתוכיות פירות יבשים
מצרכים (תבנית אפייה גדולה, ולאחר האפייה חותכים לריבועים קטנים)
לבצק
- 150 גרם שמן זית עדין* (או 200 גרם חמאה רכה)
- 100 גרם אבקת סוכר
- 1 ביצה XL
- 300 גרם קמח
- 1 כפית תמצית וניל
- קורט מלח
לציפוי פלורנטין
- 200 גרם שמנת מתוקה
- 300 גרם סוכר
- 60 גרם גלוקוזה
- 40 גרם שמן זית עדין* (או 60 גרם חמאה)
- 200 גרם פירות יבשים קצוצים (תמרים, משמשים, דבלים)
- 100 גרם אגוזי מלך קצוצים
- 100 גרם פלחי שקדים מולבנים
אופן הכנה
- מערבבים את מצרכי הבצק בקערת מיקסר עם וו גיטרה עד קבלת בצק אחיד
- מצננים את הבצק במקרר לפחות 4 שעות
- מרדדים את הבצק לריבוע בעובי 3 מ"מ
- את שאריות הבצק מגלגלים לנקניקים ארוכים ודקים
- מדביקים בעזרת אגווש של ביצה, את הנקניקים לאורך ורוחב שולי הבצק, כמו מסגרת שיוצרת דפנות כפולים ומוגבהים לריבוע, כדי שהמילוי לא יתפשט גם לתבנית בעת האפיה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מחוררים את הבצק מעט בעזרת ניקוד במזלג
- אופים 10 דקות בלבד (הבצק לא אמור להשחים)
- מצננים כדי שהבצק לא יתפרק בעת מריחת הציפוי
- הכנת הציפוי: מרתיחים בסיר שמנת מתוקה, סוכר, גלוקוזה ושמן זית (או חמאה)
- מנמיכים הלהבה ומוסיפים את שאר המצרכים ומערבבים לאיחוד
- מורחים את הציפוי מעל הבצק הקר
- אופים עד שהמלית מבעבעת והבצק זהוב
- מצננים לחלוטין
- פורסים לריבועים
מתכון: ביסקוטי פירות יבשים
מצרכים (תבנית אינגליש-קייק)
- 7 כפות קמח
- 5 כפות סוכר
- 1 כפית אבקת אפייה
- קמצוץ ציפורן
- 1 כפית קינמון
- 3 ביצים L
- 400 גרם תערובת אגוזים ופירות יבשים
אופן הכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- מנפים את החומרים היבשים לקערה
- מוסיפים ביצים, אגוזים ופירות יבשים
- מערבבים לתערובת אחידה
- מעבירים לתבנית משומנת
- אופים כ-20 דקות
- מצננים ומשחררים מהתבנית
- פורסים את המאפה לפרוסות דקות ככל האפשר
- מכניסים שוב לתנור לייבוש עוד 5-10 דקות בחום נמוך
מתכון: עוגת תפוזים בחושה
מצרכים (תבנית אינגליש קייק)
- 80 גרם שמן זית עדין* (או 125 גרם חמאה מומסת)
- 2 כפיות שמן תירס
- 1 קליפת תפוז מגורדת
- 6 כפות תרכיז תפוזים קפוא
- 3 כפות אבקת סוכר
- 2 כפות גדושות שקדים טחונים
- 125 גרם קמח מנופה
- 2 ביצים XL טרופות
- 1 כף חלב פושר
- 1 כף מחוקה של אבקת אפיה
- 2 כפות שקדים פרוסים
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- משמנים תבנית
- שמים בקערה 2 כפות שמן זית (או חמאה), שמן, קליפת תפוז והתרכיז הקפוא ומערבבים היטב לקבלת קרם תפוזים אחיד
- בקערת מיקסר עם וו גיטרה שמים את יתרת שמן הזית (או חמאה) ואבקת הסוכר ומקציפים לקבלת קרם אחיד
- מוסיפים בהדרגה ותוך פעולת המיקסר את השקדים ומערבלים עד שהם נטמעים בקרם
- מנמיכים את מהירות המערבל למינימום ומוסיפים בהדרגה מחצית מכמות הקמח עד שהוא נטמע לחלוטים בעיסה
- מחזירים את המהירות לבינונית ומערבלים רק עד שהבצק אחיד
- מוסיפים את קרם התפוזים ומערבלים מספר שניות לקבלת מרקם אחיד
- מנמיכים למהירות איטית ומוסיפים את הביצים בזרם דק
- מוסיפים את החלב, שארית הקמח, ואבקת האפיה ומערבלים עד לקבלת קרם אחיד
- יוצקים לתבנית ומפזרים את השקדים מעל
- אופים 40 דקות עד שהעוגה זהובה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש
- מצננים
בתיאבון
* לדעת יודעי דבר, שאנחנו מסכימים עמם, ומניסיון, עדיף להשתמש בשמן זית בכמות של 2/3 – 3/4 מתכולת חמאה בכל מתכון. כך תקבלו שומן בריא יותר ופחות שומן כי אין כמו שמן זית. המלצתנו לבחור שמן זית מהזנים לצ'ינו (עדין, רענן, מעט מתקתק, וללא חריפות או מרירות), ארבקינה (ללא מרירות או חריפות, ארומה אפיינית לזיתים), קורינייקי (עשבוני, חריף אבל ללא מרירות), ופיקואל (עדין ופירותי, ארומת הדרים ורמיזות של שקד) ולא תצטערו