חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון צ'ורצ'חלה Churchkhela

ממתק מסורתי פופולרי בגאורגיה שמכונה לעיתים הסוכרייה הגאורגית ||| מדובר במאכל מתוק ומזין, שמקורו במטבח הכפרי, ושימש במשך מאות שנים כמזון אנרגטי עבור חיילים ונוסעים בדרכים ||| הצורה המוארכת של צ'ורצ'חלה נותנת לו מראה דמוי נר או נקניק, והצבעים שלו נעים בין חום זהוב לסגול עמוק, תלוי בסוג הענבים ששימשו להכנת הציפוי ||| הצ'ורצ'חלה נחשבת לממתק בריא ואנרגטי, הודות לשילוב של חלבונים ושומנים מאגוזים עם הסוכרים הטבעיים ממיץ הענבים ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

דוכן צ'ורצ'חלה כפרי, גאורגיה (צילום דני בר)

מהי צ'וּרְצְ'חֵלָה ჩურჩხელა

המרכיבים העיקריים של צ'ורצ'חלה הם תירוש ענבים, אגוזים וקמח. האגוזים שיכולים להיות גם שקדים, אגוזי מלך או אגוזי לוז, ולפעמים נעשה שימוש גם בצימוקים, מושחלים על חוט. את שרשרת האגוזים טובלים בבלילת תירוש ענבים וקמח סמיכה שמכונה טאטארה Tatara, ומייבשים אותה בצורת נקניק. במזרח גאורגיה Georgia, ייצור צ'רצ'קהלה מתחיל במיץ מרוכז שמכונה באדאג'י Badagi ბადაგი העשוי מתירוש ענבים מזנים מקומיים באזורי קחטי Kakheti, קרטלי Kartli ומסחטי Meskheti, ומשתמשים בקמח חיטה להסמכת הנוזל. ואילו באזור מערב גאורגיה (אזורי ראצ'ה Racha, לצ'חומי Lechkhumi , גוריה Guria, סמגרלו Samegrelo, אצ'רה Achara ואבחזיה Abkhazia), שם קוראים לג'לי הענבים המקומיים פאלאמושי pelamushi וקמח תירס משמש להסמכת התירוש. בחבל אבחזיה שבצפון גאורגיה, מכנים את הצ'ולצ'חלה בשפה האבחזית, אדז'ינדז'וקואה או אג'ינג'וק Аджинджук.

Churchkhela של אזור Kakheti נרשמה ברשימת המורשת התרבותית הבלתי מוחשית של גאורגיה.

השחלת שרשרת אגוזים לצ'ורצ'חלה בגאורגיה (צילום דני בר)

צ'ורצ'חלה, סוצ'וק ועוד

מחוץ לגאורגיה ואגן הקווקז מוכרים מאכלים דומים עם שמות שונים. כך תוכלו למצוא שרשרת אגוזים עטופה במיץ מיובש טבעי וצבעוני גם בארמניה Armenia, אזרבייג'ן Azerbaijan, טורקיה Turkey, עיראק Iraq, סוריה Syria, איראן Iran, קפריסין Cyprus, יוון Greece ואפילו בחלקים מרוסיה ואוקראינה. במדינות אלה נקרא המאכל סוג'וק או סוצ'וק Sujuk שהפירוש המילולי של המילה הוא נקניק יבש. בקפריסין משתמשים בעיקר בטבילת מחרוזות של שקדים לתוך הג'לי, והמאכל נקרא שושוקוס shoushoukos σιουσιούκκος.

מאכל ביתי בכל מקום

בכל ביקור בגאורגיה, דוכני צ'ורצ'חלה ילוו אתכם והן מן חטיף אנרגיה בהכנה ביתית – כי כל בית כפרי בגאורגיה מזקק צ'צ'ה ומכין צ'ורצ'חלה. הגיאורגים בדרך כלל מכינים צ'ורצ'חלה בסתיו כאשר המרכיבים העיקריים: בציר הענבים וקטיף אגוזים מסתיים. לא מוסיפים סוכר להכנת צ'ורצ'חלה אמיתית.

חטיף הצ'ורצ'חלה מוכר בגאורגיה מאות שנים ונמכר כמעט בכל מקום במדינה. כיום הפך הצ'ורצ'חלה לחטיף בין ארוחות וקינוח בחגיגות ראש השנה וחג המולד הגאורגי.

צ'ורצ'חלה מיובשת בין הכרמים, גאורגיה (צילום דני בר)

מתכון: צ'ורצ'חלה Churchkhela

מצרכים

לשזירה

  • חוט תפירה עבה באורך 20-30 ס"מ

שלבי הכנה

  1. יצירת שרשרת האגוזים: באמצעות חוט תפירה בהיר ועבה, יוצרים שרשרת מהאגוזים באורך של 15-20 ס"מ, כך שתשאירו מספיק חוט בקצה השרשרת על מנת ליצור לולאה לתליית השרשרת על מקל
  2. הכנת הטטרה (נוזל הענבים): בסיר, על להבה נמוכה, מצמצמים 1.5 ליטר מיץ תירוש לחצי הכמות (מקסימום 800 מ"ל)
  3. בקערה מערבבים את הקמח עם חצי ליטר התירוש ששמרנו ומסננים את הבלילה למניעת גושים
  4. מוסיפים את בלילת הקמח באטיות לסיר התירוש שעל הכיריים, תוך כדי ערבוב עם מטרפה
  5. ממשיכים לערבב עם כף עץ עד שהתערובת מבעבעת וסמיכה ואז מכבים הלהבה
  6. טובלים את שרשראות האגוזים בתמיסת הטטרה (קמח ותירוש) ותולים על מקל כך שהנוזלים שנוטפים יחזרו לסיר
  7. טובלים את שרשראות האגוזים פעם נוספת בתמיסת הטטרה עד שנוצרת שכבת מעטפת בצבע בורדו עמוק
  8. תולים את השרשראות על מקל ומניחים בצד לייבוש של חצי שעה
  9. חוזרים על שלב 7-8 פעם נוספת על מנת לקבל שכבת ציפוי עבה
  10. מייבשים היטב מספר ימים ואוכלים

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון გემრიელად მიირთვით

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *