שני מאכלים מהמטבח הטוניסאי שקשורים להתחלה טובה בכלל ולראש חודש ניסן בפרט ||| מאכלים בין פורים לפסח, עת חל מועד הבסיסה שחל בראש חודש ניסן ||| לביבות העיג'ה בלכמון הן גם מעדן ליולדת סימן להתחלה חדשה וחיים חדשים לאחר הלידה ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
לידה עם עִגָּ'ה בִּלְכָּמוּן וּבְּסִיסָהּ
הלידה בלוב היתה אירוע משפחתי שהיה מתקיים בבית בסיוע מיילדת מקצועית, שהייתה גם זו שמכריזה על סיומה של הלידה, ומבשרת את מין הילוד.
מיד בתום הלידה, ואות חגיגי לבריאות היולדת והילוד, היו מכינים לבני הבית והאורחים הרבים, עָגַ'א בְּלכַּמוּן כלומר לביבות או פשטידה עם כמון וּבְּסִיסָהּ البسيسة מתוקה.
מהי בְּסִיסָהּ البسيسة
בראש חודש ניסן, שתמיד חל בין חג פורים לליל הסדר ופסח, יהודי צפון אפריקה מציינים את האירוע בטקס הבּסיסה שנועד להזכיר ולציין את תחילת מחזור עבודת בית המקדש, שבנייתו על פי המסורת, נסתיימה בראש חודש ניסן.
המאכל והטקס נערך בבית, כשמכינים תערובת של חיטה, שעורה, חומוס, זרעי כוסברה וכמון מתוק, קלויים. לתערובת מוסיפים סוכר, פירות מיובשים (דבלים, תמרים, צימוקים, אגוזים ושקדים), ומתבלים בקינמון. המהדרים מוסיפים גם סוכריות דרג'ה.
על פי המנהג נשות הבית מסירות את טבעות הזהב שלהן וטומנות אותן בתערובת ואילו אב הבית לוקח מפתח ביד ימין ומוזג שמן לתוך התערובת מיד שמאל כשהוא בוחש עם המפתח ומברך את בני הבית או היולדת בנוסח: "יָא פֶתַ'אח בְּלַא מֶפְתַ'אח יָא עַטַאי בְּלַא מַנַה | תַרְזַקְנַה וּתַרְזַק מַנַנה, יא עטנאי בלה מנה" שמשמעות המשפט היא הפותח, בלי מפתח, פותח את ידיך ללא כל גמול | הרעף עלינו מטובך וניתן אנו ממנו לכל.
כל בני המשפחה טומנים אצבע בתערובת המשומנת ומלקקים האצבע, כסגולה לטוב ושפע שמביאה לידה או חודש ניסן שמבשר את האביב.
תערובת הבסיסה שנותרה לאחר הטקס, הופכת למטמון בו אם המשפחה מכניסה תכשיט זהב מטבע כסף ואת טבעת הנישואין שלה למשך הלילה, כסגולה לשנת שפע, פרנסה, חיים טובים וגם לזוגיות טובה.
יש משפחות שנוהגות לקיים את הבסיסה גם בחנוכת בית או עסק חדש כסגולה לשפע והצלחה ויש כאלה שנוהגים לערוך את הבסיסה גם בסעודת ט"ו בשבט.
בטקס עורכים שולחן עם מטעמים מתוקים נוספים כמו עוגת סולת וסירופ – ספרה, עוגיות סולת ותמרים – מקרוט ועוד.
מתכון: עִגָּ'ה בִּלְכָּמוּן
מצרכים (6-8 מנות)
- 3-4 כפות אורז מבושל (או 2-3 פרוסות לחם או חלה של אתמול)
- 2 כפות עדשים ירוקות מבושלות
- 2 כפות קמח חומוס
- ½ צרור פטרוזיליה קצוצה דק
- 6 גבעולי כוסברה קצוצים
- 3-4 גבעולי נענע קצוצה
- 1 פלפל ירוק קצוץ דק
- 6 שיני שום כתושות
- 5 עלי קארי קצוצים דק
- 4 ביצים XL
- 1 כפית כמון טחון
- ¼ כפית פפריקה חריפה
- ¼ כפית מלח
- ¼ כפית פלפל שחור
אופן הכנה
- מניחים בקערה את האורז והעדשים המבושלות. הערה: אם משתמשים בלחם או חלה, משרים אותם במים ואח"כ סוחטים היטב
- מוסיפים לקערה את קמח החומוס, פטרוזיליה, כוסברה ונענע ומערבבים
- מוסיפים את הפלפל הירוק, שום כתוש, עלי קארי, ביצים, כמון, פפריקה חריפה, מלח ופלפל שחור ומערבבים לקבלת בלילה אחידה, לא רכה מדי ולא סמיכה מדי. הערה: אם הבלילה רכה מדי, מוסיפים מעט קמח חומוס, ואם היא סמיכה מדי, מוסיפים 1-2 כפות מים או 1 ביצה
- מחממים שמן במחבת רחבה
- נוטלים בכף מהתערובת ומניחים בשמן, תוך השארת רווחים בין הלביבות
- משטחים מעט את הלביבות בגב הכף בלחיצות עדינות
- מטגנים משני הצדדים, עד לקבלת גוון חום זהבהב
מגישים עם סלט ירקות או תערובת בסיסה البسيسة
מתכון: בְּסִיסָהּ البسيسة
מצרכים (10-8 מנות)
להעשרה
- 10-12 כפות שמן זית
- 20 תמרים, מגולענים וקצוצים
- 1/2 כוס צימוקים בהירים
- 1/2 כוס אגוזים, קלויים וקצוצים
- 1/2 כוס שקדים, קלויים וקצוצים
- 1/2 כוס שומשום
- 1 כוס סוכר
- 6 כפות מים
לנמנעים מגלוטן
300 גרם קמח חומוס קלוי במקום החיטה והשעורה
אופן הכנה
- במחבת רחבה קולים את גרגירי החיטה, שעורה ושומשום, כל אחד בנפרד
- קולים גם את גרגירי הכוסברה, כמון טחון ושומר עד לקבלת גוון חום זהוב
- בבלנדר טוחנים את כל המצרכים הקלויים לאבקה (יש שמקפידים לנפות את האבקה לקערה רחבה)
- מוסיפים לתערובת חצי מכמות השמן, מערבבים ומוסיפים את התמרים הקצוצים, צימוקים, אגוזים, שקדים קלויים, סוכר ומים ומערבבים לאחידות
- מוסיפים את יתרת השמן ומגישים בצלחת רחבה וגדולה שתאפשר גישה לכל בני הבית
טיפ: אם נשאר לכם למחרת מהתערובת, צרו כדורים קטנים ושמרו בצנצנת אטומה לימים הבאים
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון بالصحه والعافيه