חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של מתכון פיצה יהודית Pizza ebraica

ברומא תוכלו למצוא מאפה יהודי טיפוסי שנמכר במעדניות של הרובע היהודי הוא הגטו של רומא Ghetto ebraico di Roma ||| המאפה נקרא פיצה יהודית Pizza ebraica או גם יהלומים רומאיים Diamanti romani ואפילו Pizza di Beridde  ||| למרות שמה זו לא פיצה אלא עוגה קשה ומעט שחומה מבחוץ, רכה יותר יחסית מבפנים, שמשולבים בה פירות יבשים כמו צימוקים, צנוברים ושקדים ||| עוגה מתוקה ללא ביצים וללא התפחה ||| כל הפרטים וגם מתכון בהמשך…

פיצה אבראיקה Pizza Ebraica היא פיצה מתוקה של ברידה Pizza dolce di Beridde (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

פיצה Pizza מתוקה

השם Pizza הוא גלגול של מונח לטיני עתיק ואין לו קשר לפיצה הנפוליטאנית המוכרת כל כך וקשור יותר למילה פיזה שהשתבשה מפוקאצ'ה. פיצה הייתה כינוי פופולארי לפשטידות מתוקות או מלוחות, עוד לפני התפשטות הפיצה הנפוליטאנית.

מקורות הפיצה המתוקה לא ברורים אבל הסברה היא שהמתכון למאפה המתוק הובא לרומא על ידי יהודים מגורשי ספרד ו/או סיציליה, בסוף המאה ה- 15, כי המצרכים שמרכיבים את המאפה אגוזים, צימוקי סולטנה ופירות יבשים מסוכרים הם מאפיינים למטבח המוסלמי מורי ולא איטלקי מסורתי. מרכיב פחות מוכר בין הפירות המסוכרים היה קליפות אתרוג, הכל כך יהודי.

פיצה אבראיקה Pizza Ebraica

פיצה אבראיקה נוצרה בבית המאפה הוותיק בוצ'ונה Boccione או בשמו העכשווי Pasticceria il Boccione, בגטו היהודי של רומא, וכאן ככל הנראה, נמצא המקום היחיד ברומא, שעדיין אופים ומוכרים את הפיצה העברית. המאפייה הנחבאת אל הכלים כי אין כל שילוט בשום מקום שמורה על זה שהגעתם למקום הנכון, מוצפת כל הזמן באנשים. למעשה, אם אתם לא תגיעו לשם מוקדם מספיק, לעתים קרובות נגמרו להם כל המאפים. הם מוכרים מגוון מאפים כמו Crostata di Ricotta e Visciole שזו עוגת טארט עם ריקוטה מחלב כבשים ודובדבנים חמוצים וכמובן את הפיצה אבראיקה – שהיא מוזרה מאד למה שנקרא פיצה. זה ככל הנראה אחד המאפים המכוערים ביותר כי הוא נראה שרוף (ד"א, כמעט כל המאפים כאן נראים שרופים!) עם זאת, זה לא עוצר את ההמונים, וגם לא מוריד מכמה העוגיות האלה ממכרות.

פיצה מתוקה של ברידה Pizza dolce di Beridde

המאפה הזה מכונה גם פיצה של ברידה, והוא מאכל מסורתי בחגיגות ברית המילה בקרב יהודי גטו רומא. המילה Beridde היא שיבוש של המילה ברית כי האיטלקים נוהגים לסיים כמעט כל מילה באחת מאותיות a, e, i, o, u כך שהמילה ברית (מילה) הופכת Britt'e (ברית'ה) ומכאן השיבוש לבריד'ה שמו של הקינוח. נהוג היה לחלק בבריתות מילה בקרב יהודי רומא, ועד היום בקרב משפחת רבות מחלקים פרוסת ברידה בשמחות.

בנוסף, את הפיצה אבראיקה או ברידה, חילקו לאורחי חגיגת ברית המילה ביציאתם הביתה, בתוך שקית קטנה שנקראה כבודה Kavodde – כלומר כבוד, בצאת החוגגים מאירוע הברית, שקית שכללה גם את הקונפטי (שקדים מסוכרים) וביסקוטיני (עוגיות קשות עם אגוזי לוז וקִנָּמוֹן).

מאפה טבעוני

המתכון די פשוט אבל יש להקפיד על מגוון המצרכים הרבים שמעניקים לה את העושר והאיזון. הפיצה המתוקה הזו נטולת שמרים, ביצים, מוצרי חלב כך שהיא טבעונית לחלוטין. אפשר גם להחליף חלק ממגוון הפירות היבשים והאגוזים כמו תפוז מסוכר, דלעת, וניל או גרידת לימון. יש הסבורים שיין מתוק בבצק יהיה שווה יותר אבל יין לבן עושה עבודה טובה יותר לשיפור הטעם.

Pasticceria il Boccione נמצאת בכתובת:Via del Portico d'Ottavia ע"י כיכר Piazza Costaguti ברובע היהודי של רומא (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

המאפייה המקורית L'Antico Forno Boccione

רוצים ללכת למאפייה, אז הם פתוחים ראשון עד חמישי וביום שישי חצי יום ושבת סגורים. משפחת לימנטני Limentani הקימה את החנות בשנת 1815 ומחזיקה באותה חנות מאז שסבא וסבתא של גרזילה לימנטני בת ה-90, המושלת הכיפה הנוכחית, התחילו לאפות כאן מאפים מתוקים לקהילת יהודי רומא לפני יותר ממאתיים שנים. כיום, שלושה דורות של משפחת לימנטני עושים עסקים נמרצים עם הפיצה המתוקה, כמו גם במכירת מאפים אחרים כמו אמרטי, ביסקוטי קקאו והטארט ריקוטה עם שימור דובדבנים crostata di ricotta e visciole המפורסם לא פחות.

Pasticceria il Boccione נמצאת בכתובת: Via del Portico d'Ottavia  ע"י כיכר Piazza Costaguti ברובע היהודי של רומא, איטליה.

מתכון: פיצה אבראיקה

מצרכים

  • 200 גרם קמח שקדים
  • 300 גרם קמח לבן
  • 150 גרם סוכר
  • ¼ כפית מלח
  • 125 מ"ל שמן ניטרלי, כגון חמניות
  • 160 מ"ל יין לבן יבש
  • 100 גרם צימוקים
  • 100 גרם קוביות אתרוג מסוכרות
  • 75 גרם דובדבנים מסוכרים (חצי ירוקים וחצי אדומים)
  • 125 גרם שקדים שלמים לא קלופים
  • 75 גרם צנוברים

שלבי הכנה

  1. בקערה משרים את הצימוקים ביין הלבן למשך 15-20 דקות
  2. מסננים את הצימוקים, שומרים על היין ומניחים את שניהם בצד
  3. מחממים תנור ל-250 מעלות ומרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה
  4. בקערת מערבל סטנד מערבבים את הקמחים, הסוכר והמלח עד לאיחוד
  5. לאחר מכן, מוסיפים את השמן בזרם דק עד שהתערובת הופכת למעט פירורית
  6. תוך כדי ערבוב מוסיפים לאט כ- ¾ מהיין עד שהבצק לח ומחזיק יחד
  7. מוסיפים עוד קצת או את כל היין לאט לאט כדי לקבל את המרקם הנכון. טיפ: הבצק לא צריך להיות דביק לכן יתכן שלא תזדקקו לכל היין
  8. ממשיכים לערבב במהירות הנמוכה ביותר ומוסיפים את הצימוקים, פירות מסוכרים וכל סוגי האגוזים. מערבבים רק עד לאיחוד
  9. מעבירים את הבצק לתבנית המרופדת ויוצרים מלבן בגובה של קצת יותר מ- 2 ס"מ. תקבלו מלבן בגודל 24 ס"מ על 18 ס"מ
  10. חותכים את המלבן לשניים לרוחב ולאחר מכן לאורכו ל-4 שורות שוות, שיוצרות 8 עוגות גדולות
  11. בעזרת סכין, חורצים קלות את העוגיות בעומק 3 מ"מ במרווחים של 8 מ"מ בחלק העליון של כל העוגות, לרוחב
  12. מפרידים מעט את העוגיות ומחליקים את כל הצדדים והשוליים. כל עוגה צריכה להיות בגודל של 13 ס"מ על 4 ס"מ
  13. אופים 10 דקות במדף הנמוך ביותר, ואז מעבירים את התבנית למדף העליון למשך 7-10 דקות נוספות
  14. הערה: אתם רוצים שהעוגיות יהיו פריכות ומעט שרופות מבחוץ ולחות מאוד ונימוחות מבפנים. אם הצימוקים נראים שרופים לגמרי, סימן שהצלחתם!
  15. מצננים לחלוטין ונהנים לצד תה או אספרסו

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buon Appetito

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

חמש תרופות סבתא לחורף

החורף מביא לעיתים קרובות הצטננויות, שפעת ותחושת קור כללית, ותרופות סבתא הן פתרון נפלא לחימום הגוף ולחיזוק המערכת החיסונית באופן

לקריאה...

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *