מתכון: קושארי מצרי كشري kushari

המאכל הלאומי המצרי שמגיע לכל מקום ||| שילוב של הרבה השפעות קולינריות ביחד כאוכל מהיר וגם אוכל רחוב ||| שילוב של אורז, עדשים ופסטה עם הרבה תיבול וטעם ||| איך מכינים אותו בקהיר ואיך באלכסנדריה או בתימן ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

קושארי מצרי (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

קושארי מצרי

המאכל הלאומי של מצרים שמוכר בעיקר כאוכל רחוב פופולרי. מאכל מצרי שמקורו באמצע המאה ה -19, המנה משלבת אלמנטים קולינריים איטלקיים, הודים ומזרח תיכוניים. קושרי עשוי מאורז, מקרוני, ועדשים מעורבבים יחד, מעליהם רוטב עגבניות מתובל בחומץ ושום ומעטרים בחומוס ובצל מטוגן פריך.

מקורו של קושרי בתקופה בה מצרים הייתה מדינה רב-תרבותית בעיצומה של פריחה כלכלית. הוא דומה במשהו למאכל הודי העשוי רק מאורז ועדשים – צ'יצ'די khichdi, אך למנה המצרית יש יותר מרכיבים וטעמים, במיוחד הרוטב המצרי המקומי המעניק לו את הטעם הייחודי בזכותו המנה פופולרית.

קושרי היה נמכר בעבר בעגלות מזון בשנותיו הראשונות, והוצג למסעדות מאוחר יותר. מנה זו זוכה לפופולריות רבה בקרב פועלים ועובדים בדרג נמוך והמנה מתאימה היטב לאירועי קייטרינג המוניים כמו כנסים. ניתן להכין קושארי בייתי אבל הוא פופולארי בעיקר במסעדות ודוכני אוכל רחוב.

https://www.youtube.com/watch?v=RX6k_VjkM1M

גרסאות שונות של קושארי

  • קושרי של אלכסנדריה: שונה מאוד מהמתכון הידוע מכיוון שהוא משתנה מבחינה חזותית וטעמו, תהליך הבישול כולל עדשים ואורז צהוב, ומשמש גם קארי וכמון באורז מה שהופך אותם לצבע אחיד, הוא כולל ביצים קשות או מקושקשות או ביצים מטוגנות בגהי או חמאה. לתבשיל מוסיפים עגבניות מוחמצות במקום הרוטב הרגיל ומגישים לצד צ'יפס.
  • מדינות המפרץ ותימן: המנה זוכה שם לפופולריות בשנים האחרונות, כאשר בהן יש התאמות ושינויים לכל מדינה או אזור. השונות כוללת הוספת ירקות בגריל ושינוי סוג האורז לאורז בסמאטי מבושל לבן או צהוב. כמו כן משתמשים בצורות אחרות של פסטה. המנה יכולה גם להכיל עוף מה שהופך אותו דומה יותר לכבסה Kabsa كبسة או כבוס של ערב הסעודית או בחריין.

מצרכים

לבצל

  • 500 גרם בצל
  • שמן צמחי לטיגון

לעדשים ואורז

  • 4 כפות שמן בצל (פרטים בהמשך)
  • 1.5 כוסות אורז
  • ¾ כוס עדשים חומים
  • 2 כפות כמון טחון
  • 2 כפיות מלח (לפי הטעם)
  • 3 כוסות מרק ירקות (או מרק עוף או 3 כוסות מים וכף גדושה אבקת מרק)

לפסטה

לרוטב העגבניות החריף

שדרוג

  • 500 גרם חומוס מקופסת שימורים, חם וללא הנוזלים
  • רוטב חומץ לבן (מתכון בהמשך)

אופן הכנה

  1. הכנת בצל המטוגן ושמן הבצל: מנקים את הבצלים, חוצים אותם לשניים ואז פורסים לחצי עיגולים דקים
  2. במחבת בינונית, מחממים 2-3 כוסות שמן צמחי בכדי לכסות את הבצל
  3. מבשלים את הבצל בשמן, מערבבים מדי פעם. יש לפקוח על הקצוות סביב המחבת, שהבצל לא ידבק וישרף
  4. כשהבצל חום זהוב, סננו החוצה את הבצל בעזרת כף מחוררת והניחו את הבצל על נייר סופג כך שהוא פרוש ולא ערימה וישמר כך פריך
  5. הערה: שמרו על שמן הבצל (תשתמשו בו בהמשך)
  6. הכנת עדשים ואורז: מבשלים עדשים במים 20-25 דקות עד שהם כמעט רכים ואז מסננים. הערה: אתם לא רוצים לבשל אותם לחלוטין בשלב זה כי הם יתבשלו עוד יותר בהמשך עם האורז
  7. בסיר שבישלתם העדשים, חממו 4 כפות שמן בצל (השמן שבו הכנתם תחילה את הבצל)
  8. הקפיצו אורז וכמון בשמן כ- 30 שניות ואז הוסיפו עדשים, מרק, מלח וחופן אחד מהבצל המטוגן, מרוסק
  9. מביאים את הכול לרתיחה
  10. לאחר הרתיחה מכסים את הסיר במכסה, ומנמיכים את הלהבה לנמוכה, ומבשלים כ- 15 דקות עד שהאורז מוכן
  11. כבו את הלהבה, תנו לסיר האורז המכוסה לנוח במשך 10 דקות
  12. פוררו את האורז בעזרת מזלג כך שיהיה אחד-אחד
  13. עטפו את הסיר המכוסה במגבת עד שתשתמשו בו בהמשך. טיפ: בשמיכה, האורז יישאר חם במשך מספר שעות
  14. הכנת הפסטה: בסיר נפרד מבשלים את הפסטה במים מומלחים ורותחים עד לדרגת אל-דנטה
  15. שפכו את המים והוסיפו ¼ כוס שמן בצל ומלח לפי הטעם
  16. מכסים ושומרים חם עד שמוכן לשימוש (כמו שעשינו עם האורז)
  17. הכנת רוטב העגבניות החריף: מטגנים ב- 2 כפות שמן בצל את הבצל והפלפל ירוק עד שהם רכים
  18. מוסיפים שום, עגבניות, חומץ, אבקת מרק ומלח לפי הטעם ומבשלים 10 דקות
  19. כבו את הלהבה ושמור על תכולה חמה עד השימוש
  20. הרכבת המנה: בכלי הגשה גדול, או בצלחות הגשה אישיות, מכניסים תחילה את העדשים והאורז
  21. מעל מוסיפים את הפסטה
  22. שופכים על הכול מוסיפים את הרוטב
  23. על הרוטב מוסיפים את החומוס ועליו הבצל (אם ויתרתם אל החומוס…דיינו)

שדרוג עם חומץ שום

אפשר להוסיף מעל הכול מעט שמן שום.

מצרכים (צנצנת)

אופן הכנה

להכניס הכול לצנצנת אטומה. לנער היטב. לטפטף מעל צלחת הקושרי המורכבת, לפני ההגשה.

הערה: ניתן לשמור שמן בצל שנותר, בצנצנת זכוכית ולהשתמש בכל מתכון בו תרצו להוסיף טעם בצל מטוגן. כנ"ל גם עם חומץ השום.

בתיאבון

לפוסט הזה יש תגובה אחת

  1. שיק

    מתכון למאכל מהמם אכלנו בסיני וזה ממש זהה.
    תודה על זה.

כתיבת תגובה