השף אליחנן מלכיור עם חומוס ופיתה ביתיים ||| 13 במאי הוא יום החומוס הבינלאומי International Hummus Day ||| מתכונים להכנת חומוס ופיתה באמצעים ביתיים ובטעים האישי שלכם ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
יום החומוס הבינלאומי
מספר מלכיור: האמת לא יודע מי החליט שהיום, 13 במאי, הוא יום החומוס הבינלאומי International Hummus Day ולמה? אבל למי זה חשוב ? כי כשאנחנו רעבים מנת חומוס עם בשר, בלי בשר או עם כמה כדורי פלאפל (גם חומוס) עושה את העבודה, מנה זולה משביעה ובריאה.
יש ים של גרסאות להכנת החומוס החל מסוג גרגרי החִמְצָה, נמשיך לסוג הטחינה בה נשתמש ועוד כהנה וכהנה. יש המעזים יותר ומשתמשים בקטנייה שונה שעועית, פול, עדשים כיד הדמיון הפורה. בשבילי חומוס עושים מחומוס.
לפני הרבה שנים למדתי בישול באיטליה. בכיתה עשינו יום של מאכלי עמים ואני הכנתי חומוס עם פלאפל ופיתה. היה לי קשה מאד להאכיל את האיטלקים בממרח החומוס. הפלאפל התקבל כקציצה והפיתה כסוג של ג'באטה אבל לעשות מגרגרי חומוס פסטו (ממרח) לא ניכנס להגיון האיטלקי. בסוף הם טעמו, אהבו וביקשו עוד.
כעבור כמעט 40 שנה הייתי השף של שרתון ברומא. בין היתר הכנתי אוכל לקבוצות יהודיות ומן הסתם הכנתי גם פלאפל וחומוס. גם הפעם הסיפור עם האיטלקים שמאד סגורים באוכל חזר על עצמו.
וזה החומוס שלי – אני חורג מהכנת החומוס הקונבנציונלי – יש לי מספר סטיות בהכנתו.
מצרכים
לחומוס
- 500 גרם גרגרי חמצה שהושרו 24 שעות במים (או לילה במים עם כף סודה לשתייה)
- 1/2 כף כמון
- 1 כפית מלח
- 100 גרם טחינה גולמית
- 1/4 כוס מיץ לימון
- קוביות קרח
- 1 כף חמאת בוטנים
- שמן זית
- 1 כף שום טחון (אופציה)
לפיתה (8-10 פיתות)
- 300 גרם קמח לבן
- 10 גרם שמרים יבשים
- 20 גרם סוכר
- 10 גרם מלח
- 20 סמ"ק שמן זית
- 150 סמ"ק מים חמימים
לעבודה
1.נסנן את החמצה ונבשל במים נקיים על להבה בינונית (הערה: נקפיד לכפות את הקצף, אחרת הציפה תגלוש)
2.כשגרגרי החמצה רכים נסנן את המים (הערה: יש שמקלפים את הקליפה של הגרגיר אני לא. יש השומרים על מי החומוס אני לא)
3.נכניס למעבד מזון את כל המצרכים כולל קוביות הקרח ונטחן עד לקבלת קרם משחתי (הערה: תפקיד קוביות הקרח להחליף את המים ולעזור לשבור את הקליפה של גרגר החמצה ואת הגרגר עצמו. כף חמאת בוטנים מעגלת את הטעם – תנסו ואין ספק שתודו לי)
עכשיו צריך להכין פיתה (ואגב לא חייבים בשביל זה תנור)
4.נכניס את מצרכי הפיתה ללא השמן זית והמלח, לקערה
5.נערבב ונלוש בהם עד קבלת בצק אחיד
6.נוסיף את המלח ושמן הזית ונמשיך ללוש (אם הבצק דביק תוסיפו קמח)
7.נחלק את המסה ל- 8-10 כדורים
8.נרדד כל כדור לגודל פיתה (לנוחיותכם עשו זאת על נייר פרגמנט)
9.נניח את הבצק לתפוח כ- 20 דקות
פיתה במחבת
10.נחמם מחבת ללא שמן עד שהמחבת חמה על סף רותחת
11.נניח את בצק הפיתה כשתי דקות ונכסה עם מכסה
12.נהפוך לעוד כשתי דקות מכוסה
פיתה בתנור
13.שמים את התנור על מצב גריל
14.מניחים את הפיתות על תבנית כאשר דלת התנור פתוחה
15.כאשר הפיתה מקבלת גוון מתאים הופכים לצידה השני
16.כאשר הפיתה מוכנה מוצאים את התבנית עם כפפה
פרטים אצל השף אליחנן מלכיור בפייסבוק… או בדוא"ל…
בתיאבון