פנה אלה וודקה האפויה היא מנה שמכינים באותה תבנית שבה אופים את המנה ||| הפסטה מתבשלת ישירות בתבנית וסופגת טונות של טעם מהרוטב והתבלינים ||| אל תוותרו על ודקה כי היא המפתח להצלחת הארוחה, אם נמנעים מאלכוהול, אפשר להחליף את הוודקה במים וסחיטת מיץ לימון ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהו פנה אלה וודקה Penne alla vodka
זו מנת פסטה שמורכבת בעיקר מפסטה פנה (או צורות דומות) בתוספת ודקה ומכאן שמה. בדרך כלל מלווה בשמנת כבדה 38%, עגבניות מרוסקות או רוטב עגבניות, בצל, ולפעמים קטניות. הוודקה עוזר להעצים ולהדגיש טעמים במנה, בין היתר.
המתכון הפך לפופולרי מאוד באיטליה ובארצות הברית בסביבות שנות ה-80, כאשר הוא הוצע ללקוחות במועדוני דיסקוטקים. המתכון הפך בכך לאייקון של המטבח האופנתי של אז, שהעדיף שימוש בשמנת במנות ראשונות, תודות לאנרגיה שמקבלים הרוקדים הצעירים.
איך הכול התחיל
השימוש הראשון בוודקה במנת פסטה מוכר בשנת 1974, כאשר השחקן האיטלקי אוגו טוגנאצ'י Ugo Tognazzi פרסם את ספר הבישול L'Abbuffone (פירוש השם אנשי הבופה, על שם סרטו של טוגנאצ'י La Grande Bouffe), שכלל את המתכון של פסטה אול'אינפוריאטה all'infuriata (פסטה זועמת), מתוארת כמעין פסטה אול'אררביאטה all'arrabbiata, עשויה עם ½ ק"ג פנה, ½ ק"ג עגבניות טריות קלופות, כוס וודקה, פלפל צ'ילי, שמן, שום ועלי דפנה. טוגנאצי גם הציע שאם משתמשים בוודקה פולנית עם פפריקה, אפשר לוותר על פלפל הצ'ילי טרי. יש טענות מרובות, לעתים סותרות, למקור של פנה אלה וודקה Penne alla ˈvodka.
- מחבר אחד טוען שהוא הומצא במסעדה בשם Dante, בבולוניה Bologna. ספר בישול אחד טוען שהמנה הומצאה בשנות ה-80 על ידי שף מרומא, שחברת ודקה רצתה להפיץ את הוודקה שלה באיטליה ולכן ביקשה מתכון שישתמשו בו בוודקה. ייתכן שהמנה הייתה נפוצה באיטליה לפני שהפכה לפופולרית באמריקה בתחילת שנות ה-80.
- בשנות ה-80, מתכון נוסף המבוסס על פנה ווודקה, שנקרא פנה אלה מוסקוביטה penne alla moscovita (כלומר, פנה בסגנון מוסקבה), אך עשוי עם סלמון מעושן, שמנת וקוויאר (או גרסה עם שמנת ושרימפס), הפך לפופולרי מאוד. בגלל הייחודיות והחידוש של המתכון בהשוואה למטבח האיטלקי המסורתי, הוא היה נפוץ בדיסקוטקים של הריביירה של מחוז אמיליה-רומאנה Emilia-Romagna וקיבלה את השם הגנרי – פנה אלה וודקה.
- ב-25 באוקטובר 2016, איגוד תעשיות הממתקים והפסטה האיטלקי גילה מחדש את המתכון הזה משנות ה-80, והציע אותו שוב לרגל המהדורה ה-18 של יום הפסטה העולמי שאורגן במוסקבה, כסמל לידידות בין איטליה לרוסיה. היוזמה הצליחה, עד כדי כך שמחקרים בארה"ב הראו שפנה אלה ודקה הפכה למאכל הפסטה השני הכי מבוקש במנועי החיפוש, אחורי פסטה בולונז Pasta bolognese.
- גרסה אחרת מספרת על השף לואיג'י פרנזה שהציג את המנה בתערוכת אוכל במילאנו בשנות ה-70. אומרים שפרנזה הוסיפה וודקה לרוטב עגבניות ושמנת מסורתי כדי להצית את פרופיל הטעם של המנה. השף פרנזה הביא עימו את המנה למסעדת אורסיני בניו-יורק בשנות ה-70.
- גרסה אחרת מציעה שהמנה הייתה יכולה להיווצר בברית המועצות במהלך מלחמת העולם השנייה, שם שולבה פסטה איטלקית עם וודקה רוסית
מצרכים (4-6 מנות)
- 3 כוסות רוטב מרינרה Alla marinara
- 1/3 כוס וודקה
- 2 כוסות מים
- 3/4 כוס קרם קוקוס
- 1 כפית פִּלְפֵּל שחור גרוס טרי
- 1 כפית אורגנו מיובש
- 1/2 ק"ג פסטה פנה
- 2 כוסות בייבי תרד
- קורט מלח (מכיוון שהמליחות של רטבי מרינרה שונים, כמות המלח יכולה להשתנות)
- 1/2 כוס גבינת מוצרלה מגורדת
- 1/4 כוס רֵיחָן (בזיליקום) טרי קצוץ או פֶּטְרוֹזִילְיָה, לא חובה
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- בתבנית אפייה בגודל 22X32 מערבבים את המרינרה, וודקה, מים, קרם קוקוס, פלפל שחור ואורגנו לאיחוד
- יוצקים בעדינות את הפנה לתבנית (לאט כדי למנוע התזה) ומערבבים עד שהפסטה מצופה בבלילה. הערה: השתמשו במרית כדי להחליק את החלק העליון כך שהפסטה תהיה שקועה ברובה בתוך הבלילה
- מפזרים מעל את התרד בשכבה אחידה
- מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום
- אופים 40 דקות
- מוציאים את התבנית מהתנור ומסירים את רדיד האלומיניום
- מערבבים בעדינות את התרד לתוך הפסטה
- טועמים ומתקנים תיבול עם מלח לפי הצורך
- מערבבים ומחליקים את פני התבנית, תוך שמירה על הפסטה שתהייה מצופה ברוטב
- חשוב: הפסטה צריכה להיות מכוסה ככל האפשר בנוזל כדי להבטיח שהן מתבשלות כראוי.
- מפזרים מעל את גרידת גבינת המוצרלה
- אופים 10 דקות נוספות, ללא כיסוי. הגבינה תימס והרוטב יסמיך
- מוציאים מהתנור, מפזרים מעל בזיליקום טרי או פטרוזיליה ומגישים
אם נשאר, מאחסנים את השאריות בכלי אטום במקרר למשך עד 5-6 ימים. מחממים בתנור, בסיר או במיקרוגל.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buon Appetito
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…