מנה של גזר שמוכרת במטבחים רבים אבל בטוניס יש לה משמעות קצת שונה ושם קצת שונה ||| צ'רשי או שרצ'י או אמא חורייה אבל העיקר שיש גזר וצבע כתום ||| מנה שהיא חלק ממנות הפתיחה בארוחות חגיגיות ובכלל בתוניסיה אבל גם במרוקו ולוב ||| כל הפרטים הסיפורים והמתכון בהמשך…
אומק חורייה או צ'רשי
אומק חוריה הוא סלט תוניסאי העשוי מגזר, חריסה, שום, חומץ, שמן זית, זרעי קימל ומלח. הסלט העממי ונפוץ כל כך קל מאוד להכנה. יש להרתיח את הגזר ולאחר מכן לרסק קלות למחית. לאחר מכן משולבים את הפירה עם כל שאר המצרכים, והסלט מעוטר בדרך כלל בפטרוזיליה קצוצה דק מעל. יש גרסאות רבות של המנה הזו, כך שלא נדיר לראות בסלט זה ביצים קשות, זיתים, גבינת פטה מפוררת או כוסברה, המוגשת בדרך כלל כתוספת, אך ניתן לצרוך אותה גם As Is. יש גם גרסאות בהן מוסיפים גם צלפים לאומק חורייה הטעימה הזו.
המנה מוכרת גם בשם צ'רשי או טרצ'י Terchi בקרב תושבי האי ג'רבה جربة והמחית (זה פירוש המילה צ'רשי) משמשת תוספת לקוסקוס ומורכב מגזר מבושל כתוש למחית גסה, שום וחריסה חריפה.
קמיה Kemia الكمية
אין שולחן אירוח בצפון אפריקה ללא מספר צלחות עם מנות אופייניות שבושלו מבעוד מועד – הקמיה או יש המכנים אותן הטאפאס המרוקאי. זהו סט סלטים, קרים או חמים וכמעט תמיד מלווה בחמוצים. זו המקבילה למזה Meza המפורסמת של מזרח הים התיכון ותמיד מלווים בפיתות או לחם.
פירוש המילה קמיה בניב המגרבי של הערבית הוא כמות קטנה, כלומר מנות בכמות קטנה. בתוניסיה, אלג'יריה ומרוקו, קמיה היא מבחר המוגש גם בתחילת הארוחה. חלקם אפילו עושים מזה ארוחה שלמה. יש מספר מנות קבועות כמו שקדים קלויים, פיסטוק חלבי, בוטנים, חומוס, זיתים, טונה, שעועית, תפוחי אדמה.
מה הסיפור של אומק חורייה
פירוש השם הערבי של אומק חורייה הוא אמא חוריה ובוודאי אפשר לקשור אותו לאחת חורייה שהכינה את המנה הזו לראשונה. חוריה היא גם פיה או נימפה בערבית.
אגדה אורבנית בתוניסיה, מספרת כי נימפה או בתולת ים היא שהכינה את הסלט הזה בפעם הראשונה. אותה נימפה נהגה לצבוע את שיערה בחינה. הצבע הכתום שנוצר הזכיר גזר, וכך קיבל הסלט הזה את שמו.
מתכון: אומק חוריה תוניסאי
מצרכים
- 1 ק"ג גזר, קלוף וחתוך לפרוסות
- 1 כפית פִּלְפֵּל חריסה (או יותר, לפי הטעם)
- 2 שיני שום, כתושות
- 220 גרם דג טונה בשמן זית (שימורים, ללא השמן)
- ½ כפית קֶצַח (קימל שחוֹר)
- 2 ביצים L קשות חתוכות ל-4
- 6-10 זיתים שחורים
- ¼ כוס שמן זית
- קומץ פֶּטְרוֹזִילְיָה טרייה, קצוצה דק
- מלח
שלבי הכנה
- בסיר גדול עם מי מלח רותחים מבשלים את הגזר כ- 30 דקות, עד שהם רכים מאוד
- מסננים את הגזר מהמים
- מוסיפים לגזר הרך את השום, פטרוזיליה, מחצית משמן הזית והחריסה
- מועכים את הכול גס בעזרת מזלג, לקבלת מרקם של פירה
- מתבלים בקימל
- מעבירים את התערובת לצלחת הגשה עמוקה
- מקשטים בטונה, רבעי ביצה קשה וזיתים שחורים
- יוצקים על הכול את יתרת שמן הזית
- מגישים קר או חם, לצד לחם טרי וחם
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון بالصحه والعافيه
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…