כל מה שרצית לדעת על מוסקט וגם מתכון

איפה מגדלים וכיצד מכינים את תבלין המוסקט ||| סגולות הטעם והבריאות של המוסקט וגם מתכונים ||| משיה ומוסקט ומלחמות המוסקט ||| ענבי מוסקט ויין מוסקטו ||| 5 מתכונים מתובלים במוסקט ועוד ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך

אגוז מוסקט ומשיה (צילום Pixbay)

אגוז מוסקט Nutmeg או Mirística

אגוז המוסקט הוא זרע הפרי של עץ בשם זה, שהוא ירוק עד שמקורו מאזור אינדונזיה והיום מגדלים אותו בהודו, מלזיה, גינאה החדשה, סרי-לנקה וגרנדה שבקריביים. זהו עץ ירוק עד שמתנוסס לגובה 15-20 מטרים ורק בהגיעו לגיל 8-9 שנים מתחיל להניב את הפרי ממנו מופק התבלין.

השם מוסקט הוא שיבוש מלטינית לשפה הצרפתית והוא שם האגוז אבל גם זן הענבים ליין. פרי עץ המוסקט הוא צהוב לימון ובתוכו זרע אגוזי שעטוף ברשת אדומה יפיפייה. מייבשים את הרשת האדומה ועושים ממנה את התבלין משיה Mace ואילו הגרעין הקשה המכונה אגוז מוסקט, עובר תהליך יבוש של 6-8 שבועות וכך נמכר לשימוש קולינרי בגרוד או שמפיקים ממנו אבקת אגוז מוסקט טחון. מתוכן האגוז מפיקים שמן ריחני שנעשה בו שימוש רב בתעשיית הבשמים.

מַשְיָה Mace

תבלין המופק ממעטה אדמדם סביב זרע המוסקט. התבלין מוכר ונפוץ במטבח המרוקאי ונקרא שם ג'וז א-טיבּ  جوز الطيب. לאחר קילוף אגוז המוסקט, משטחים ומייבשים את הקליפה, עד שהיא מזכירה במראה רשת וטוחנים. טעם המשיה די דומה לזה של אגוז המוסקט, ויש המעדיפים את המשיה על פני האגוז אבל לעיתים מערבבים בין שני התבלינים.

המסע בין איי מלוקו, ברדה וניו-יורק

סוחרים ערבים הביאו במאה ה-16 את הטעם המיוחד של האגוז שמצאו באיי מלוקו Maluku Islands שנקראו גם the Moluccas או בָּנדה שבאינדונזיה. האגוז הוכרז כמרפא את מגפת הדֶבֶר Plague והחל מרוץ אחר ה"תרופה" כאשר ההולנדים בתחילת המאה ה-17, לקחו את ההובלה והשליטה במסחר של האגוז מהמזרח. חברת הודו המזרחית ההולנדית Vereenigde Oostindische Compagnie כבשה את האיים בהם גדלו עצי המוסקט תוך כדי מעשה טבח במקומיים והפורטוגזים שסחרו באגוז עד בואם. האנגלים לא ויתרו על השליטה במסחר באגוז שמרפא מדֶבֶר ובהסכם שנכרת בשנת 1667 בין ההולנדים לאנגלים בעיר ברדה בדרום הולנד ונקרא חוזה בּרֶדָה Treaty of Breda, ויתרו ההולנדים על המושבה באמריקה שנקראת ניו-אמסטרדם שנמסרה עפ"י ההסכם לאנגלים ובתמורה קיבלו ההולנדים את השליטה באיי אגוז המוסקט – איי בנדה. לימים הפכה ניו-אמסטרדם לעיר ניו-יורק.

ההולנדים נהגו להטביל את אגוזי המוסקט במיץ לימון על מנת שלא יוכלו להפוך אותם לשתילים ובכך לשלוט על האגוזים המגיעים מאיי בנדה. רק כעבור כ-150 שנים, הצליחו הצרפתים להבריח שתילי עץ המוסקט ולשתול אותם במאוריציוס ואנגלים עשו גם כן מהלכים שלמעשו סיימו את שליטת ההולנדים במסחר באגוז המוסקט.

איי גרֶנדה Grenada או Granada

בים הקריבי נמצאת מדינת אי (או איים) שגרים בה בסך הכול 115,000 תושבים. האי הוא אתר תיירות מוכר לחובבי הקרוזים בקריביים וכל יום פוקדות אותו בעונת התיירות 4 אוניות קרוז (אי אפשר יותר). מלבד תיירות האי מוכר גם כאי התבלינים ואחד התבלינים שהוא ידוע בהם הוא אגוז המוסקט והאי הקטן מייצר כחמישית מהצריכה העולמית של התבלין. כהוקרה לחשיבות המוסקט באי יש על סמל ודגל המדינה, בין היתר אגוז מוסקט.

יצור עולמי

הצריכה העולמית של אגוזי המוסקט היא כ-9000 טון בשנה ועוד כ-1500-2000 טון משיה. היצור השנתי הוא כ-12,000 טון בשנה ועולה על הצריכה ולכן המחיר נגיש לכל. 75% מהייצור מגיע מאינדונזיה ו  20% מגרנדה שבקריביים כאשר רוב היצוא של גרנדה הוא לצריכה בצפון אמריקה. יצרניות קטנות נוספות הן הודו, מלזיה, פפואה ניו-גיני, סרי-לנקה וסנט וינסנט שבקריביים.

שימוש וסגולות אגוז המוסקט

השימוש הרווח הוא השימוש הקולינארי. גרדת אגוז המוסקט משתלבת נהדר בתבשילים ומרקים של כרובית, פטריות, דלעת, תרד, בצל, תפוחי אדמה ועוד. כל רוטב על בסיס שמנת מקבל שדרוג פלא עם מעט גרדת מוסקט. פירה תפוח אדמה או ארטישוק ירושלמי כנ"ל.

אגוז מוסקט ומשיה (צילום Pixbay)

נהוג להוסיף מעט מוסקט בעוגיות ועוגות בחושות עד כי אי אפשר בלי המוסקט בעוגת גזר, תפוחי-עץ, בננות ושלל עוגיות.

בנוסף, גם בבשר מעובד כמו בנקניקים ונקניקיות מקובל להוסיף תבלין על בסיס מוסקט. הסקוטים ממתבלים את המאכל הלאומי שלהם – הגיס Haggis בתבלין מוסקט. במטבח ההולנדי מקובל להוסיף מוסקט לתבשילי כרוב ניצנים, כרובית, וקטניות. תמצאו מוסקט במשקאות אלכוהולים כמו ליקר ביצים, יין חג המולד Glühwein, קוקטיילים מבוססי רום וגם בסיידר תפוחים. האיטלקים מוסיפים מוסקט לטורטליני Tortellini ולקְצִיץ בָּשָׂר Polpettone

אומרים שלאגוז המוסקט סגולות רבות אבל ללא ספק הוא לא מרפא דבר כפי שהאמינו לחשוב במאה ה-16-18. המוסקט יכול להפיג גזים בקיבה, להרפות שרירים, לסייע בהפרעות שינה, לחזק את המערכת החיסונית ואף סוג של ויאגרה טבעית. האגוז מכיל מינרלים חשובים כמו ברזל, סידן, אבץ, מגנזיום, מנגן, זרחן, נחושת ואשלגן.

המוסקט מהווה מרכיב חשוב בתערובות תבלין כמו בהרט, גאראם מסאלה, קארי ועוד.

אופן השימוש: יש לגרד את קליפת האגוז השלם ולהוסיף את המוסקט הטחון לתבשיל. אין להשתמש בתבלין בפני עצמו אלא רק בתוך תבשיל או תערובת תבלינים.

ענבי מוסקט Muscat Grape אוMoscatel 

בעולם ידועים כ-200 זני גפן ששייכים למשפחת ענבי מוסקט. ענבי המוסקט מוכרים בכל צבעי הענב המוכרים (לבן, ורוד, שחור ואדום) וכולם מאופיינים במתיקות גבוהה. יש הסבורים שענבי המוסקט היו הראשונים אותם הצליח האדם לביית לחקלאות כבר לפני כ-5000 שנים. ניתן למצוא יינות מוסקט בעיקר באיטליה מהזנים Muscat Ottonel או Muscat Hamburg וגם יינות מתוקים חצי יבשים משני סוגים Moscato Giallo הזהוב או Moscato Rosa. יש גם הרבה יינות נתזים ואף ליקרים העושים שימוש בענבי מוסקט מזן זה או אחר.

בספרד וצרפת גם תוכלו למצוא יינות מענבי מוסקט מהם עושים יינות Moscatels או Moscato וגם באלזס, אוסטרליה ודרום אפריקה תוכלו למצוא יינות מזן זה.

 
- פרסומת -

 

ככל הנראה השם מקורו מהמלה הפרסית Muchk שהפכה ביוונית ל- Moskos שמרמזות על המתיקות של הענבים מזן זה והיותם אטרקטיביים לדבורים. סברה אחרת שמקור השם הוא מהעיר מוסקט Muscat בירת עומן או מהעיר היוונית העתיקה Moschato.

טריוויה

  • אגוז המוסקט של נתנאל מאת ג'יילס מילטון Giles Milton של Nathaniel's Nutmeg הוא רומן המספר את מלחמות הסחר על אגוז המוסקט
  • כמה אגוזי מוסקט בכיס, ואתה יכול להפסיק לעבוד (פתגם אנגלי עתיק)
  • אגוז מוסקט, כשנלקח בכמויות מוגזמות, יכול לגרום להזיות, בחילה, התייבשות וכאבי ראש
  • צריכה מוגזמת של מוסקט עלולה לגרום לתופעות נרקוטיות ורעילות
  • הרמב"ם מייחס למוסקט שימוש לקטורת בית המקדש ומכנה אותו קוֹשְׂטְ
  • משקל אגוז מוסקט בודד הוא 5-10 גרם
  • אגוז המוסקט ותבלינים המכילים אותו אסורים בערב הסעודית וכווית
  • מדינת קוֹנֶטִיקֵט Connecticut ארה"ב מכונה מדינת אגוז המוסקט Nutmeg State ותושבי המדינה מכונים Nutmegger
  • צעיר מהעיירה Gävle שבשבדיה החל לירוק לכל עבר כמו למה ולאחר מכן איים ברצח על האחיות שלו. כשהובא לדין טען להגנתו כי הוא היה תחת השפעת שימוש יתר בתבלין המבוסס על אגוז המוסקט
  • סינבד המלח Sinbad the Sailor גיבור סיפורי אלף לילה ולילה, הגיע במסעותיו לאיי בנדה והביא משם אוצרות כמו אגוזי מוסקט
  • יש הטוענים שאחד המרכיבים הסודיים בנוסחת קוקה קולה הוא אגוז המוסקט
  • בזנזיבר חובה על כל כלה לאכול פודינג עם אגוז מוסקט שנחשב למעורר מינית וסוג של ויאגרה נשית
  • לזן ענבי המוסקט יש יום National Moscato Day ב-9 במאי
  • מוסקט הוא האלבום המשותף של אריק איינשטיין ושלום חנוך. יצא בשנת 1999

מתכון: עוגת פירות יבשים בגבינת עיזים  

מצרכים (תבנית אינגליש קייק)

  • 1 מחית תמרים
  • 2 ביצים
  • 4 כפות שמן זית
  • 8 כפות קמח תופח
  • 200 גרם צימוקים
  • 200 גרם אגוז מוסקט
  • 1 גבינת פרומעז
  • תמצית וניל
  • 1 כף סוכר
  • 4 כפות ליקר שקדים או אמרטו (אופציה)

אופן הכנה

  1. שמים בקערה את אגוזי המלך, צימוקים, סוכר, קמח תופח ומערבבים
  2. ממשיכים להוסיף שמן, ביצים, תמצית וניל, אגוז מוסקט ומערבבים עד שהקמח "כמעט" נטמע ונעלם
  3. מוסיפים את מחית התמרים (במידה והמחית קשה יש לרכך אותה במיקרוגל או בסיר עם מים חמים)
  4. פורשים נייר אפיה עליו מורחים מעט שמן
  5. שמים את הנייר המשומן בתוך תבנית אינגליש קייק
  6. שמים שכבה של המלית
  7. שמים מעל שכבה של גבינת עיזים בחתיכות קטנות
  8. שמים על השכבת גבינה שכבה נוספת של המלית
  9. שמים למעלה עוד שכבה של גבינת עיזים
  10. את העוגה אופים בתנור בחום בינוני למשך 45 דקות
  11. בסוף האפייה ניתן למזוג 4 כפות ליקר שקדים מעל ולהגיש

מתכון: מאפינס משמשים טריים  

מצרכים (8 יחידות)

  • 1.25 כוסות קמח
  • 2 כפיות אבקת אפיה
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט
  • 35 גרם שמן זית עדין
  • 1/2 כוס סוכר
  • 1 ביצה
  • 1 כוס קוביות משמשים טריים
  • 1 כפית מיץ לימון
  • 1/3 כוס חלב

אופן הכנה

  1. חמם מראש תנור לחום 160 מעלות
  2. שמן 8 שקעים בתבנית מאפינס
  3. מלא את השקעים הנותרים במים עד חציים
  4. לערבב בקערה את הקמח, אבקת אפיה, מלח ואגוז מוסקט
  5. בקערה נפרדת טרוף את הביצה, הסוכר ושמן זית
  6. הוסף לתערובת הביצה את המשמשים והלימון
  7. הוסף את תערובת החומרים היבשים והחלב לסירוגין אל תערובת הביצה. הערה: אין לערבב יתר על המידה
  8. מלא כל שקע 2/3 מנפחו
  9. טיפ: ניתן לפזר מעט סוכר מעל המאפינס
  10. הכניסו לתנור לאפיה למשך כ- 15 דקות או עד שקיסם יוצא נקי ממרכז המאפינס
מאפינס ירקות לילדים (צילום נועה סטרלינג)

מתכון: פסטה עם פטריות פורטובלו, שמנת ואגוז מוסקט

מצרכים (ל-4 מנות)

  • 400 גרם פטריות פורטובלו לא שטופות, פרוסות בעובי 0.5-1 ס"מ
  • 500 גרם פסטה (לא חשוב הסוג)
  • 1 מיכל שמנת מתוקה לבישול
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס גס
  • 1 אגוז מוסקט שלם
  • 20 גרם שמן זית

אופן הכנה

  1. מחממים השמן זית במחבת גדולה על להבה גבוהה
  2. מטגנים את פרוסות הפורטובלו עד להשחמה יפה, אך לא יותר מדי כדי שלא יתרככו יתר על המידה
  3. מניחים במסננת מעל צלחת
  4. מבשלים פסטה אל-דנטה
  5. מסננים
  6. בסיר שבו היתה הפסטה (כעת ריק) מחממים שמנת לבישול
  7. מוסיפים את הפסטה והפטריות
  8. מגררים אגוז מוסקט
  9. מוסיפים מעט מלח ומעט פלפל (הערה חשובה: מעט מלח פלפל כדי לא לגנוב את ההצגה מאגוז המוסקט)
  10. בודקים תיבול ומוסיפים עוד מלח, פלפל או אגוז מוסקט לפי הטעם

הגשה: מגישים חם

מתכון: פרוסות תאנים מוקרמות בזביונה  Zabaglione 

מצרכים

  • 20 תאנים טריות שוות בגודלן
  • 6 חלמונים
  • 3/4 כוס סוכר
  • 1 כוס יין מוסקט או יין קינוח אחר

אופן הכנה  

  1. מקציפים בסיר קטן את החלמונים והסוכר עד שהתערובת מלבינה ומכפילה את נפחה
  2. מניחים את הסיר בתוך סיר גדול יותר עם מים (בן מארי)
  3. ממשיכים להקציף 5 דקות נוספות
  4. מוסיפים את היין בהדרגה וממשיכים להקציף עד שהתערובת מתחילה להסמיך (חשוב לבשל על להבה נמוכה, אחרת החלמונים יהפכו לחביתה)
  5. פורסים 4 תאנים על צלחת הגשה חסינת אש
  6. יוצקים מעל את מעט הזביונה החם
  7. ממשיכים עם יתר החומרים
  8. מקרימים בתנור בגריל עליון עד לקבלת גוון חום

הגשה: מגישים מיד חם

מתכון: פירה תפוחי אדמה עם אגוז מוסקט

מתכון פשוט מאוד, שיאפשר לכם להתוודע אל אגוז המוסקט השלם אם טרם הזדמן לכם להתנסות בתבלין השמיימי. לחילופין ניתן להשתמש כמובן באגוז מוסקט טחון.

מצרכים (ל-3 מנות)

  • 1 ק"ג תפוחי אדמה קטנים-בינוניים (כ-7 יחידות), קלופים, שלמים
  • מלח
  • 30 גרם שמן זית
  • אגוז מוסקט שלם – מגררים לפי הטעם
  • פלפל לבן טחון או פלפל שחור גרוס גס

אופן הכנה

  1. מניחים תפוחי אדמה בסיר גדול מלא מים רותחים מומלחים
  2. מביאים לרתיחה על להבה גבוהה
  3. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך 20-30 דקות או עד להתרככות
  4. מסננים היטב ומעבירים את תפוחי האדמה לקערה
  5. מועכים בעזרת מזלג או ממעך פירה
  6. מוסיפים שמן זית, מלח, מעט מאוד פלפל ומגררים אגוז מוסקט במגרדת מתאימה
  7. מערבבים, טועמים ומתקנים טעם (עם מלח, אגוז מוסקט או שמן זית)

הגשה: מגישים חם

מתכון שקשוקה ירוקה עם אגוז מוסקט…
בתיאבון

לפוסט הזה יש תגובה אחת

  1. עמית לוי

    היי דני.
    יופי של כתבה. חידשת לי.

כתיבת תגובה