השף אליחנן מלכיור עם תובנות של כשרות מחמירה לפסח ||| בצק שהוא גם לצליאקים בכל ימות השנה ||| הגרסה המחמירה ביותר של בלינצ'ס לפסח ||| מתכון גם לצמחונים וגם לשומרי כשרות ללא שרויה וללא קטניות ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
כשר לפסח ללא שרויה
מספר השף מלכיור: אחת הבעיות לטבח בחג הפסח היא סוג הכשרות בה הוא נידרש לעבוד. כשרות ללא שרויה היא מהקשות יותר לתמרון במטבח. במהלך שנותיי נדרשתי לא אחת לבשל בתנאי כשרות זו. התנאי הראשוני הוא להקשיב טוב למשגיח ולשאול. כל שאלה טפשית ככל שתשמע כי הכלל הזה מונע חיכוכים וכאבי ראש.
מה היא שרויה? יש שאוסרים תבשילים ומאפים בפסח בהם יש אפילו קמח מצות, מחשש שמא במצה יש חלקים שלא נאפו כראוי ונשאר בהם קמח שעלול להחמיץ בעת שיבוא במגע עם מים. חשש זה מתגבר בעיקר כשיש במצה קיפולים או במצות עבות במיוחד. באופן מעשי מדובר על איסור טבילה של מצה או קמח מצה במים. בנוסף, הירקות שוטפים מנגבים ומעמידים לילה שלם ליבוש סופי. אכן, כל עלה של חסה מנוגב ונעמד כך שעד שיגיע לקרש החיתוך יעבור לילה של עמידה במסננת במקרר ולא יהיה בו ספק של מים.
הכנת בלינצ'ס כשר לפסח
בלינצ'ס רגיל קל מאד להכין ובלינצ'ס מקמח מצה קשה יותר אבל הכי קשה להכין בלינצ'ס מקמח תפו"א. מי שיכנס למתכוני פסח, ימצא כאלה שהם ללא גלוטן אבל יכילו קמחי אפיה ללא גלוטן העשויים מקטניות….אבל בפסח גם את זה אסור.
מציין השף מלכיור: במהלך השנים בהם אני משרת קהל דתי הדורש ללא שרויה, פיתחתי בצקים שונים שיעמדו בתקן הכשרות המחמיר הזה ואני מביא איתי ניסיון עם סידרה שלמה של בצקים ללא שרויה שיתנו פתרון גם ללא קטניות.
למותר לציין שמתכון זה מתאים גם לצליאקים כי אינו מכיל גלוטן.
מצרכים (ל-22 יחידות)
למילוי בשרי
- 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
- 1 בצל קצוץ
- 2 ביצים L
- 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 250 גרם קמח תפוחי אדמה
- 1 צרור עירית קצוץ (במידה ומכינים בלינצ'ס מלוח)
- 3 ביצים L
- קורט מלח
- 70 גרם שמן
- 100 סמ"ק מים (כמעט כוס)
- הערה: אם המלית מתוקה במקום עירית מוסיפים סוכר
למלית
- אני הוצאתי מציר ירקות את הירקות תיקנתי טעמים ומעכתי ידנית
- או בשר טחון או כל מלית בה נחשוק
- מליות מתוקות כמו ממרח שוקולד, נוטלה, פרג, תמרים וכל מה שכשר לחג בכשרות הנכונה
אופן ההכנה
- מערבבים את כל מצרכי הבצק במטרפה עד קבלת בצק דליל מאד
- הערה: אני משתמש במכשיר לבלינצ'ס חשמלי, אבל בעבר עבדתי עם מחבת וזה בסדר גמור ויש אפשרות לעבוד עם משטח חימום פלנצ'ה עם מקל רידוד
- יוצקים למחבת את המאסה במרכז ומניעים לכל הצדדים על מנת לקבל גובה אחיד
- המסה מתקשה מהר ואז עם פלטה נהפוך אותה לסגירה קלה
- לאחר שיש לנו כמות יריעות בצק נעבור למילוי
- נמלה כל יחידה ממש כמו שממלאים אגרול ונניח בצד
- נחמם מחבט משומן ונטגן כל יחידת בלינצ'ס בשני הצדדים עד הזהבה
פרטים אצל השף אליחנן מלכיור בפייסבוק… או בדוא"ל…
בתיאבון
2 Responses
האם אפשר להכין בלינצס מקמח מצה ובמקום מים לשים מיץ תפוזים או מיץ אחר כדי שלא תהיה שרויה ?
אפשר כמובן אבל הטעם יהיה שונה