הכוסברה תמיד נמצא במשחק של אהבה או שנאה ||| מה מקור הצמח והשם ||| האם אתם באמת נמנעים מכוסברה או פשוט לא יודעים שיש אותו במאכל או משקה שלכם ||| אוהבים בירה בלגית או ג'ין אנגלי? ||| כל הפרטים וגם מתכון למרק חורפי בריא ופסטו בהמשך…
העולם נחלק לשניים: אוהבי כוסברה .Vs מתעבי הכוסברה
כידוע, בעולם יש מטבחים ופודי'ס שארוחה ללא עלי כוסברה על השולחן או במאכל, זו לא ארוחה שמכבדת את אוכליה. לעומתם, יש רבים וטובים שרק הקרבה לעלה הירוק הזה, עושה להם צמרמורת. אלו 2 מחנות שלעולם לא יוכלו להיפגש, והם קיימים לא רק במחוזותינו – רבים וטובים ברחבי העולם, משתייכים לאחד משני המחנות.
כוסברה Coriander או גד השדה
זהו צמח מזרח תיכוני שהיכה שורש בכל מטבח מזרח תיכוני והתפשט למרחבי המזרח ואף ללב אירופה, ועל כך בהמשך. מקור השם העברי מגיע מכמה כיוונים. כבר במשנה מוזכר צמח הכוסבר או בארמית כוסברא. במקורות גם מוזכר הכלל שאסור לערבב כוסבורין בפלפלין. יש הגורסים שהשם כוסבר מקורו בהודו ואילו במחוזותינו, בערבית, נקרא הירק אלקסבר القزبر (Alksbr). הירק גד השדה / כוסברה הוא רב שימושים ובעל סגולות רבות מעבר לטעם והארומה.
עלים
עלי הכוסברה הם החלק בו עושים הכי הקבה שימוש במטבח הישראלי והערבי. כל סלט ירקות ישודרג פלאים עם עלי כוסברה, במידה (תלוי כמה אתם אוהבי הירק). כמו כן תוכלו למצוא ממרח פסטו כוסברה (מתכון בהמשך) שמשדרג טעם וארומה של כל מאכל קר ואפילו פרוסת לחם עם גבינה.
עלי כוסברה ישדרגו גם בישולי מרק, אורז, דגים ובשר – הכול לפי הטעם.
זרעים
זרעי הכוסברה נחשבים לתבלין ולא לירק. תוכלו למצוא גם אבקת זרעי כוסברה שנוחים הרבה יותר לאחסון ולשימוש. משתמשים בזרעי כוסברה בדברי מאפה, ירקות כבושים, בשר מעובד (נקניקים ונקניקיות), רטבים ומרינדות, ג'ין, בירה ויש אפילו סוכריות כוסברה.
ג'ין – זרעי ערער הם הבסיס המרכזי לזיקוק ג'ין אבל לרוב משתמשים גם בזרעי כוסברה ברוב מותגי הג'ין.
בירה – בבלגיה, רבים מסוגי הבירה כוללים בין מרכיביהם, זרעי כוסברה. בירת חיטה הוגרדן היא בין המותגים המוכרים והמתובלים בכוסברה.
סוכריות מוקווס Mukhwas – סוכריות בהודו שבין היתר מכינים אותן מזרעי כוסברה.
שורש
השימוש העיקרי בשורש הכוסברה הוא בתבשילי קדרה ומרקים,
שמן כוסברה
שמן המופק מהקוסברה משמש את תעשיית הקוסמטיקה, לקרמים ואף לבישום.
הערה: לצמח המופלא יש גם סגולות מרפא ומניעת מחלות, אבל זה לא המקום לפרט עליהם.
מתכון: פסטו כוסברה
מצרכים
- 2 חבילות כוסברה טרי
- 3 ראשי שום טרי (שיניים קלופים)
- 1-3 פלפל ירוק חריף (עפ"י הטעם)
- 1/2 כוס מים קרים
- 1/2 כף כמון
- 1/3 כפית מלח
אופן הכנה
- לטחון את כל המרכיבים עד דק
- לתקן טעם (פלפל חריף ומלח) וסמיכות (מים)
- לחלק למנות שבועיות ולהקפיא כל מנה שבועית
מתכון: מרק כוסברה חורפי בריא
מצרכים
- 3 תפוחי אדמה בינוניים
- 3 גזר גדול
- 1 בצל גדול
- 3 עלי דפנה
- 1 כף גדושה אבקת מרק בטעם עוף
- 1 כפית מלח שטוחה
- 1/4 כפית פלפל גרוס (שחור/לבן)
- 1 צרור פטרוזיליה
- 1 צרור כוסברה ( או 2 כוסברה ללא פטרוזיליה)
אופן הכנה
- לבשל את כל הירקות שורש והתבלינים בסיר לחץ עד רתיחה
- לאחר ירידת הלחץ ופתיחת המכסה, לקרר כחצי שעה
- לטחון את כל המרכיבים עד דק במיקסר מוט
- להוסיף את הפטרוזיליה והכוסברה ולטחון
הצעת הגשה: אפשר לשדרג את המנה ע"י הוספת כף שמנת חמוצה, על כל צלחת כשמגישים.
לבריאות ותיאבון