מתכון לעוגה קלה להכנה שלפני שהתנור התחמם התבנית תהיה מלאה בבצק העסיסי ||| עוגת גזר גם פופולארית מאד בבריטניה וארה"ב ובשוויץ נחשבת למעדן ||| מה בין טארט ורטל Worteltaart ההולנדי לטורט רויבלי Rueblitorte השוויצרי ||| הגרסה שלנו היא הקלה והפשוטה שמתאימה לפסח ולנמנעים מגלוטן בכל ימות השנה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
עוגת גזר לעניים
עוגת הגזר היתה ידועה כבר בימי הביניים כשמתכון אנגלי בשנת 1591 בשם Pudding in a Carret root היה למעשה מתכון לגזר ממולא בשר אבל מאד דומה לעוגה המוכרת היום. בתקופה זו באירופה, לא היו ממתיקים זולים והסוכר היה נחלתם של העשירים והאצילים. פשוטי העם נאלצו להסתפק במתיקות של הגזר, שהיה גידול זול ונפוץ.
בכרך השני של L'art du cuisinier (1814), אנטואן בובילייר, השף לשעבר של לואי ה-16, כלל מתכון ל"Gâteau de Carottes", שהיה פופולרי מספיק כדי להעתיק אותו מילה במילה בספרי הבישול של המתחרים. בשנת 1824, פרסם Beauvilliers בלונדון גרסה אנגלית של ספר הבישול שלו הכוללת מתכון לעוגות גזר בתרגום מילולי של המתכון הקודם שלו. מתכון נוסף מהמאה ה-19 מגיע מבית הספר למשק בית של Kaiseraugst (קנטון ארגאו, שוויץ). על פי המסורת השוויצרית, מדובר באחת העוגות הפופולריות ביותר בשוויץ, במיוחד לימי הולדת של ילדים.
בבריטניה בתקופת מלחמת העולם השנייה, היתה הקצבה של מצרכים כולל הגבלת רכישת סוכר וכך עוגת הגזר הפכה לפופולרית ביותר. בארה"ב העוגה הפכה פופולרית החל משנות ה- 60 כשהקינוח של ארוחות הקפיטריה בבתי ספר ובמקומות עבודה היתה עוגת גזר שקלה להכנה והמרכיבים שלה זולים וזמינים. בשנות ה- 70 עוגת הגזר הגיע לשיא הפופולריות שלה בארה"ב אבל מאז הפופולאריות שלה צנחה.
מתכונים מודרניים בבריטניה וארה"ב כוללים בדרך כלל ציפוי קרם שמנת לבנה. לפעמים מוסיפים לבלילת העוגה אגוזים כמו אגוזי מלך או פקאן וכן תבלינים כמו קינמון, ג'ינג'ר ועוד. קליית אגוזי פקאן ושימוש בסוכר חום יכולים להוסיף טעם ולחות נוספים. יש המעשירים את העוגה בפירות יבשים כמו אננס, צימוקים ושבבי קוקוס כדי להוסיף מתיקות.
בהולנד נוהגים להכין עוגת גזר שנקראת טארט ורטל Worteltaart, שהבצק שלה מכיל פירות יבשים וקינמון נוסף לגזר ושקדים טחונים.
טורט רויבלי שוויצרי Rueblitorte
בצק Rüeblitorte השוויצרית מכיל שקדים ואגוזי לוז, והעוגה מכוסה בשכבת ריבת משמש וזיגוג סוכר לבן שגולש לדפנות העוגה ומכיל קירש ומעליו גזר דקורטיבי עשוי מרציפן.
עוגת גזר צריכה לנוח לפחות יום לפני שמגישים אותה, כדי לשפר את הטעם ולהפוך אותה עסיסית ונעימה לנגיסה. אפשר לשמור אותה בקירור מספר ימים.
מצרכים (תבנית עגולה 20 או פס אינגליש קייק)
- 1 ביצה XL
- 1/2 כוס סוכר
- 1 כף סוכר
- 1/2 כוס שמן זית (אפשר טיפה פחות)
- 2 גזר בינוני מגורד
- 1/3 כוס שבבי קוקוס
- 3/4 כוס קמח ללא גלוטן
- 1/4 כוס אגוזים טחונים
- קינמון
- מלח
- סודה לשתייה
- 1 כפית שטוחה אבקת אפייה
אופן הכנה
- בקערת מיקסר מערבבים את מצרכי הבצק לקבלת מסה אחידה
- ממלאים תבנית עגולה 20 או אינגליש קייק משומנת או מרופדת בנייר אפייה
- מחממים תנור ל- 170 מעלות
- אופים 25-30 דקות עד שקיסם שננעץ בלב בתבנית יוצא יבש
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite