מאכל עדות פולני שנכנס למטבחים רבים שאין בינם לפולניה כל קשר ||| כרוב עם אפונה הוא מאכל פולני מסורתי המוגש בפולים בעיקר בארוחות חג המולד ונקרא לעיתים Ciupka z Grochem ||| מה הקשר בין אוכל פולני ליחידת ה- 101 ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
קפוסטה גיבור
השם קפוסטה שודך ליהודים שעסקו במסחר כרוב בפולין וכך גם שמעו של הכרוב הפולני הגיע לאוזני. בשכון עממי ברמתיים, היה לנו שכן מסתורי בשם קפוסטה, שידענו שבנו, מיכה קפוסטה הוא גיבור יחידת 101 ולעיתים היה מגיע לבקר את הוריו שהיו כבר זקנים מאד בילדותי. כך נודע לנו ילדי השכונה, שמכרוב יוצאים גם גיבורים…
כרוב או קפוסטה Kapusta
בפולין מגדלים כרוב כבר למעלה מאלף שנים בזכות היכולת לגדל כרוב במזג האוויר והאדמה הקשוחים של צפון אירופה. הכרוב היה כה פופולרי עד שגידלו כרוב בכל רחבי פולין ואכלו כרוב כל ימות השנה. בימי החורף הקשים לגידול, היו אוכלים כרוב שהוחמץ בסוף הקיץ. על מנת לגוון את התזונה החד-גונית של פעם, נהגו להוסיף לכרוב סוגים שונים של תוספות ירק או בשר. השילוב של כרוב ואפונה מתובלים ומטוגנים בשומן חזיר או קתלי חזיר היה מאכל מאד פופולרי ומזין. מנה זו הוגשה בעיקר במרכז פולין לאירועים מיוחדים. שום חתונה לא יכולה להסתדר בלי אפונה וכרוב. הייתה גם גרסת ארוחה מפסקת לפני הצום, שהוגשה בערב חג המולד או בחג הפסחא.
מצרכים (לסוטאז' 28)
- 4 כפות שמן זית
- 6 נקניקיות (עוף או עגל) מעושנות, חתוכות לפרוסות עגולות (צמחונים יכולים לוותר)
- 1 בצל לבן קצוץ דק
- 2 שיני שום כתושות
- 1 כרוב בינוני קצוץ גס
- 2 כפות סוכר דמררה
- 2 כפות רסק עגבניות
- 1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
- 2 כפות זרעי קימל
- 2 כפות חומץ תפוחים
- 1 ליטר ציר ירקות או מים
- מלח לפי הטעםֿ
- פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן הכנה
- מחממים שמן זית בסוטאז׳ ומטגנים את הנקניקיות להזהבה
- מוציאים את הנקניקיות ושומרים בצד
- באותו סוטאז׳, מוסיפים מעט שמן ומזהיבים קלות את הבצל
- מוסיפים שום ומערבבים יחדיו במשך כדקה
- מוסיפים את הכרוב ומערבבים יחדיו
- מתבלים בסוכר, חומץ, פפריקה, קימל, מלח ופלפל – מערבבים יחדיו
- מוסיפים חומץ ומביאים לרתיחה
- מוסיפים מים ומשבצים את הנקניקיות ומביאים לרתיחה ללא מכסה
- מתקנים תיבול
- מכסים את הסוטאג׳ ומבשלים במשך כ-15 דקות או עד שהכרוב רך ומוכן לאכילה
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Samacznego