הכנת מגש גבינות מושלם לאירוח דורשת שילוב של טעמים, צבעים, ומרקמים מגוונים כדי ליצור חוויה מרשימה ומעוררת תיאבון ||| ההמלצה שלנו להתחיל עם 5 סוגי גבינות בעלות מרקמים שונים: קשה, חצי קשה, בשלה, חצי בשלה וגבינה כחולה ||| מומלץ להוציאו את הגבינות מהמקרר כ-30 דקות לפני ההגשה, כך שהן יגיעו לטמפרטורת החדר ויפתחו את הטעמים והארומה שלהן בצורה מיטבית ||| לכל מגש גבינות מומלץ לצרף פירות שיוסיפו צבע וגם טעם, יין ולחם או קרקרים ||| כל הטיפים מה להגיש וכיצד להגיש בהמשך…
מגש גבינות דרך אלגנטית וקלה לאירוח
אירוח עם מגש גבינות מציע שילוב מושלם של טעמים, צבעים ומרקמים שמרשימים כל אורח. מגש גבינות מאפשר שילוב של טעמים ניטרליים, חלביים, חריפים, מלוחים ומתוקים – כל אורח יכול למצוא את מה שמתאים לו. השילוב בין גבינות רכות, קשות וכחולות יוצר חוויית טעמים עשירה ומעניינת. בנוסף, מגש גבינות יכול להשתלב בקלות בארוחת בוקר, ברנץ" מפנק, ארוחת ערב קלה או אירוע חגיגי. הוא גם נהדר כמנה מרכזית או כתוספת לצד יין ושתייה אחרת. בהשוואה לאירוח עם מנות אחרות שדורשות בישול ממושך, הכנת מגש גבינות היא קלה ומהירה – חותכים, מסדרים ומגישים. זה פתרון מושלם לאירוח ספונטני או למי שלא רוצה להשקיע זמן רב במטבח.
יש לדעת שמגש גבינות מעוצב היטב הוא חגיגה לעיניים. שילוב נכון של צבעים, מרקמים ותוספות יוצר מראה יוקרתי ואסתטי שמתאים לכל סוגי האירועים – מאירועים משפחתיים ועד אירועי חברה אלגנטיים.
כל מגש גבינות ניתן להתאים לטעמם של האורחים – גרסה חלבית, טבעונית (עם גבינות קשיו ושקדים), כשרה, או אפילו תחת נושא מיוחד כמו מגש גבינות צרפתיות או איטלקיות. בניגוד למאכלים מטוגנים או כבדים, גבינות איכותיות מספקות חלבון, סידן ורכיבים תזונתיים חיוניים. ניתן גם לשלב גבינות דלות שומן ואגוזים לקבלת אופציה מזינה יותר.
בחירת הגבינות
כדי ליצור מגוון עשיר ומעניין, מומלץ לשלב סוגי גבינות עם מרקמים וטעמים שונים כך שיהיו 2-3 גבינות מ- 2-3 קטגוריות על כל פלטה של גבינות.
גבינות קשות
גבינות מיושנות שזמן ההבחלה שלהן מתחיל מ-12 חודשים. אלה גבינות עם המון נוכחות, טעמים דומיננטיים ואפילו גבישי מלח שגורמים לגבינה להיות קצת קראנצ'ית. הנקודות הלבנות על גבינה קשה הן התגבשות החלבון בתהליך ההתבגרות. מומלץ להגיש גבינות קשות בגוש, או לשבור לחתיכות קטנות בעזרת הידיים, ובמקרה של פרמז'ן נעדיף לחתוך רצועות דקות בעזרת קולפן. צבען של גבינות קשות יהיה צהוב כהה ולפעמים כמעט כתום, ולרוב מכונות גם גבינה צהובה. גבינות קשות מוכרות: אולד אמסטרדם Old Amsterdam| לנדנה אלף ימים Landana 1000 Days | פרמז’אנו רג'אנו Parmigiano Reggiano | אפנצל Appenzeller | גאודה מיושנת Gouda Old | קומטה Comté | צ'דר מיושן Aged Cheddar
גבינות חצי קשות
אלו גבינות צעירות יותר, באשר זמן ההבחלה שלהן יכול להיות 1-9 חודשים. גבינות נימוחות עם טעמים שיכולים להיות מעט חזקים. מומלץ להגיש בקוביות, משולשים או פרוסות. צבען של גבינות אלה יהיה צהוב בהיר או בז'. גבינות חצי קשות מוכרות: מאסדם Maasdam | גרוייר Gruyère | רוסו עיזים Rosso di Capra | מנצ’גו Manchego | טום דה סבואה Tomme de Savoie
גבינות בשלות
הגבינות הבשלות הן ללא ספק אתגר לכל יצרן גבינות. תהליך הכנת גבינות אלו דורש מיומנות גבוהה, ידע מעמיק ובעיקר סבלנות והקפדה בכל שלבי ההבשלה. שילוב של שכבת כיסוי פריכה שעוטפת מרקם רך ועדין של גבינה רכה, בשלה וריחנית. בתהליך הייצור של הגבינות הבשלות נחשפת כיכר הנבינה לעובש הנצמד למטה, יוצר את הכיסוי הקטיפתי ומעשיר את תוכנה במנוון טעמים וניחוחות. מומלץ להגיש גבינות בשלות במשולשים או קוביות. לשמירה על המרקם יש לחתוך את הגבינות הבשלות רק סמוך לזמן ההגשה. צבען של גבינות בשלות יהיה לבן עם כרום לבן ותוך הגבינה נוטה לבז'. גבינות מוכרות: ברי Brie | קממבר Camembert | נפשאטל Neufchâtel | רוקפור Roquefort
גבינות חצי בשלות
אלה גבינות דומות מאוד לבשלות אך המרקם יותר מוצק. דוגמה מצוינת היא גבינת סנט מור, שכשהיא מבשילה, הקליפה הופכת יבשה וקשה יותר ואילו חלקה הפנימי הופך רך ונימוח. גבינות מוכרות סנט מור Sainte Maure | שברה Chèvre
גבינה כחולה
גבינה כחולה היא גבינה שבתוכה נמצא עורקי עובש בצבע כחול-ירקרק. בתקופת ההבשלה של הנבינה, עובש מסוג פניציליום מוזרק ע"י הגבן, לתוך הגבינה, ואלו מתפתחים בתוכה ומעניקים לה את צבעה ואת הטעם החריף מעט. העובש לא ישרוד ללא חמצן, ולכן מנקבים את הגבינה בסיכות ומחדירים לתוכה אוויר. לאחר מכן העובש המשגשג בתוך הגבינה גורם לה לפתח חומציות גבוהה ומרקם פירורי. מגישים גבינה כחולה בגוש ולצידה סכין שמיועד לשימוש והגשה רק לגבינה הכחולה, שלא יתערבבו טעמי הכחולה עם שאר הגבינות. צבען של גבינות כחולות הוא לבן או בז' עם עורקים כחולים או נקודות כחולות, ומכן שמן. גבינות כחולות מוכרות: גורגונזולה Gorgonzola | סטילטון Stilton | ברס בלו Bleu de Bresse | סנט אגור Saint Agur
תוספות שמשדרגות את מגש הגבינות
הוספת מצרכים משלימים יוצרת איזון ומדגישה את טעמי הגבינות:
- פירות טריים: ענבים, תאנים, אגסים, תּוּת שָׂדֶה, תמרים או תפוח-עץ.
- פירות יבשים: חמוציות, מִשְׁמֵשים, תאנים מיובשות.
- אגוזים: אגוזי מלך, שקדים, פקאן מסוכר.
- דבש או ריבה: דבש, ריבת תאנים או ריבת בצל להדגשת הטעמים.
- זיתים ושקדים קלויים: מוסיפים נגיעות מלוחות שמשלימות את הגבינות.
- בגטים טריים פרוסים
- קרקרים עדינים בטעמים שונים
- לחם אגוזים או לחם דגנים מלאים שנותן מרקם עשיר יותר
סידור מגש הגבינות בצורה אסתטית
- פריסה מגוונת: מומלץ לסדר את הגבינות שבחרתם להגיש, בפריסה חצי פתוחה כך שירשימו את האורחים
- קבוצות קטנות: יש להפריד כל קבוצה של תוספות לאזור משלה. כך אזור לפירות, אזור ללחמים ואזור לשתייה עם הכוסות המתאימים
- גוונים שונים: שילוב צבעים יוצר מראה חגיגי ומעורר תיאבון.
שתייה מתאימה להשלמת החוויה
- יין לבן: לאירוח בשעות הבוקר מומלץ יין לבן צונן. יינות מענבי סוביניון בלאן או שרדונה משתלבים היטב עם גבינות רכות ובכלל
- יין אדום: לאירוח בשעות הערב מומלץ יין אדום. יינות מענבי מרלו או קברנה סוביניון מתאימים לגבינות קשות ועזות טעם ובכלל
- שמפניה או קאווה או למברוסקו צוננים, יתאימו לאירוח בכל עת ומשתלבים נהדר עם גבינות רכות ומלוחות ובכלל