מתכון עתיק יומין ממחוזותינו שהגיע עד לדרום אמריקה ||| פטאייר שייך למגדנות במטבח הערבי מועג'נאת المُعْجَنات ||| מתכון לפטאייר במילוי זעתר ובצל ירוק ||| כיסונים שנראים כמו אזני המן אבל רחוקים מטעמם של האוזניים ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
פטאייר Fatayer فطاير
כיסון שממלאים במגוון סוגי מילוי החל מבשר ועד, תרד, גבינה ועוד. מנה שהיא חלק מהמטבח הערבי אבל הגיע עם גלי ההגירה, גם לדרום אמריקה. פטאייר פופולארי מאד במטבח העיראקי, סורי (עם מילוי עשיר באגוזים ורכז רימונים), מצרי, לבנוני, ירדני, פלסטיני (עם מיץ לימון) ועוד. בארגנטינה הוא נקרא אמפנדה ערבי Empanada árabe. הפטאייר שייך למגדנות במטבח הערבי מועג'נאת المُعْجَنات.
מקורו המדויק אינו ידוע, אך ככל הנראה שכיסוני פטאייר עשו במזרח התיכון כבר לפני יותר מ-2000 שנים. בימי הביניים, זו הייתה אחת הדרכים שבהן נשמר הבשר בצורה הטובה ביותר לאחר הכנתו, מכיוון שבישולו בתוך הבצק אפשר לשמר אותו מספר ימים לאחר הבישול. לפני ההגשה היו אופים שוב לחימום וריענון הכיסון.
מצרכים (20 יחידות)
לבצק
- 5 כוסות קמח
- 1 כוס חלב פושר (אפשר גם 1/2 כוס נוספת. אפר במקום חלב להשתמש ביוגורט צאן)
- 1 כף שמרים יבשים
- 2 כפות סוכר
- 1 כפית מלח
- 2/3 כוס שמן זית
- צרור עלי זעתר טריים
- 1/2 כוס שומשום
למילוי
- 300 גרם גבינה כחושה מפוררת (מוצרלה, ברינזה, כנען, בולגרית או צ'רקסית)
- 2-3 חבילות עלי מנגולד – העלים הירוקים בלבד, קצוצים דק
- 5 גבעולי בצל ירוק או אדום, קצוצים דק
- 1/2 כף סומאק
- קמצוץ אגוז מוסקט טחון
- פלפל צ'ילי יבש טחון, לפי הטעם
- 4 כפות צנוברים
- 3 כפות שמן זית
- מלח
לציפוי
אופן הכנה
- בקערה, מערבבים את עלי המנגולד, בצל, מיץ לימון ומלח
- משאירים 2-3 שעות כשמדי פעם מעסים את העלים שוב. הערה: אפשר לשמור לילה במקרר
- הכנת הבצק: בקערת מיקסר עם וו גיטרה, לשים את כל מצרכי הבצק, לקבלת בצק רך
- מתפיחים את הבצק כשעה בקערה מכוסה במגבת, עד שהבצק מכפיל את נפחו
- מחלקים את הבצק ל- 20-25 כדורים בגודל פינג פונג ומתפיחים 15 דקות נוספת
- מסננים את המנגולד וסוחטים את כל הנוזלים
- מוסיפים לתערובת את הסומאק, מוסקט, צ'ילי, צנוברים ושמן זית
- מתקנים תיבול במידת הצורך
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- פותחים כל כדור בצק עם קצת שמן זית לעיגול בקוטר 8-10 ס"מ
- מניחים במרכז כל עיגול כף מהגבינה המפוררת וכף מתערובת המנגולד
- סוגרים למשולש סגור כמו אוזן המן
- הערה: מקפידים להדק היטב את כל הקצוות המחוברים
- מעבירים את הכיסונים לתבנית כשמקפידים שקו התפר כלפי מטה ולוחצים על כל משולש עם היד, על מנת להבטיח שהפטאייר שלנו לא ייפתח
- מברישים את משולשי הפטאייר בחלב
- שידרוג: מפזרים קצח, פרג, מלח גס או מה שאוהבים
- אופים 20 דקות, עד הזהבה
- מוציאים מהתנור ומברישים מייד בשמן זית
בתיאבון بالصحه والعافيه