כל מה שרצית לדעת על אננס ופיניה קולדה וגם מתכון

יום האננס Pineapple Day היה 27 יוני ויום הפִּינִיָה קולָדָה Piña Colada Day יהיה ב-10 ליולי ||| מה מקור הפרי הנחשק והיקר כל כך ||| מהו הקוקטייל הכול כך טעים ומתוק שהאננס הוא המרכיב המרכזי בו ||| כל הפרטים והמתכון לעוגה ולקוקטייל בהמשך…

אננס Pineapple (צילום דני בר)

אננס Ananas ,Piña או Pineapple

מהו הפרי האקזוטי המעורר בנו תמיד תחושה של חופשה על שפת הים הכחול. התחושה הזו לא לגמרי מוטעית מפני שמקורו של האננס הוא באיים הקריביים, שם פגשו אותו קולומבוס ואנשיו. הסביבה הגסטרונומית אליה הגיע הפרי המתוק, עשיר טעם, ומשונה בצורתו, האננס שבשרו הצהוב מתפוצץ ממתיקות הפך להיות סמל לעושר.

האננס הוא צמח טרופי הגדל כיום בכל רחבי תבל אבל מדינות הגידול הטבעי שלו הן ברזיל בוליביה ואורוגוואי. אננס הוא צמח רב שנתי ופרוש השם שלו Anana בשפת המקומיים של אזור ריו-דה-ז'נרו של היום, הוא פרי טוב. צמח האננס מניב פרי אחד שמגיע לבשלות תוך 18-24 חודשים בהתאם לאזור הגידול (בישראל, הפרי מניח אחת לשנתיים ואילו במדינות הטרופיות תוך 16-18 חודשים יש פרי שניתן לשווק).

דוכן אננס במזרח הרחוק (צילום דני בר)

אננס בצפון אמריקה

בעולם החדש של צפון אמריקה, המתיישבים החדשים חיו בחוות ובעיירות קטנות שבהן הבידור העיקרי היה ביקורים חברתיים בין עשירי הקהילה. בביקורים חברתיים כאלה התקרובת שהוגשה הייתה בעלת חשיבות עליונה, ובעיקר נתנו את הדעת על סידור האוכל על השולחן. אם היה אננס על השולחן זה היה סימן שהמארחים מאד מעריכים את האורחים שלהם והם עשו לכבודם מאמץ מיוחד, וקנו והגישו את הפרי האקזוטי היקר הזה. היום אחרי הבננה, האננס הוא הפרי הטרופי הכי נפוץ.

בסוף המאה ה-19 הגיע ג'יימס דול James Dole להוואי והקים את מטע האננס הראשון. שם הקים מפעל לשימורי אננס על מנת למכור את הסחורה בארה"ב הרחוקה. במפעל המציאו את המכונות המתאימות לקילוף אוטומטי של אננס ופריסתו לפרוסות העגולות המוכרות לנו בשימורי האננס. בהוואי המציאו גם משקה אלכוהולי שמבוסס על אננס שנקרא

יין אננס Pineapple wine אבל הפופולאריות שלו לא החזיקה עד ימינו בעיקר עקב ירידת קרנה של תעשיית האננס בהוואי וצמצום שטחי הגידול בהוואי. במקסיקו ידוע עוד מימי האצטקים משקה אלכוהולי שנעשה משאריות אננס שנקרא טפאצ'ה Tepache ומכיל כ-10% אלכוהול.

האננס מגיע לאירופה

מקור האננס מאזור נהר הפארנה Rio Paraná שזורם בין פרגוואי, ברזיל ואורוגוואי ומשם הגיע האננס צפונה למרכז אמריקה ולאיים הקריביים. קולומבוס נתקל באננס ב- 4 בנובמבר 1493, באי גוואדלופ  Guadeloupeשבקריביים. שם הפרי היה מרכיב מרכזי בתזונת המקומיים. קולומבוס חזר לספרד עם פרי שהוא קרא לו Piña de Indes, כלומר אורן של האינדיאנים בשל מראהו המזכיר את האיצטרובל של האורנים.

להבדיל מהעגבניות או התירס, באירופה אי אפשר היה לגדל את האננס בגלל תנאי מזג האוויר. כ-50 שנים לאחר מכן הביאו הפורטוגלים את האננס למזרח הרחוק, תחילה להודו ובהמשך הפרי הגיע גם לפיליפינים, מדינות בהן מזג האוויר מתאים. במאה ה-17 התחילה אופנת גני טיפוח טרופיים בחממות בליידן הולנד ומשם לכל בתי המלוכה של צרפת, אנגליה ועוד ושם גידלו את האננס לצרכי נוי בעיקר.

אננס בכל מקום (צילום דני בר)

טריוויה

  • הדומיניקנים לא אוכלים אננס לאחר אכילת ביצים
  • הסינים מוכרים עוגיות אננס בערב השנה החדשה למזל טוב
  • אננס במזרח הרחוק הוא סמל לשגשוג ומזל טוב
  • קוסטה ריקה היא יצרנית האננס הגדולה בעולם
  • פיליפינים, קוסטה ריקה, תאילנד, ברזיל, הודו ואינדונזיה היצרות יותר ממחצית צריכת האננס בעולם
  • צורת המשושים של קליפת האננס מאורגנים בשתי ספירלות משולבות: 8 סיבובים בכיוון אחד ו-13 באחר ( 8 ו-13 הם מספרים עוקבים בסדרת פיבונאצ'י Fibonacci sequence)
אננס עסיסי (צילום Pixabay)

פִּינִיָה קולָדָה Piña Colada

אחד הקוקטיילים הפופולאריים יותר בכלל ובקרב נשים בפרט כי הוא מתוק ומרווה. היחסים להכנת פיניה קולדה הם 30 סמ"ק רום לבן, 30 סמ"ק חלב קוקוס והעיקר…90 סמ"ק מיץ אננס. יש כמובן גרסאות שונות ורבות כיד הדמיון והיצירתיות של המיקסולוג.

למשקה יש גם סיפור מסתורי משהוא: שודד הים הפורטוריקני רוברטו קופרסי Roberto Cofresi היה מגיש לצוות השודדים שלו משקה שרקח מ-3 מרכיבים, רום לבן, קוקוס ואננס. עם מותו בשנת 1825 אבד המתכון המיוחד שלו ונעלם.

בשנת 1954 רמון מורנו Ramón "Monchito" Marrero, ברמן במלון קריבה הילטון בסאן חואן San Juan פוארטו ריקו Puerto Rico הציג קוקטייל פיניה קולדה שלדבריו הציג את טבעה ומהותה האמיתית של פורטו ריקו. לעומת זאת בשנת 1963, מסעדת בראצ'ינה Barrachina בפורטו-ריקו הכריזה שהברמן שלה הגיע למתכון האולטימטיבי של פיניה קולדה. בכל מקרה, הקוקטייל פיניה קולדה הוכרז בשנת 1978 כמשקה לאומי של פורטו-ריקו. הפיניה קולדה שלנו, בהמשך…

מתכון: עוגת אננס וקוקוס

מצרכים (תבנית אינגליש קייק)

 
- פרסומת -

 
  • 100 גרם שמן זית עדין (או 150 גרם חמאה)
  • 3/4 כוס סוכר
  • 1 ביצה XL
  • 2 כוסות קמח תופח
  • 3/4 כוס שבבי קוקוס
  • 1/3 כוס סוכר
  • 1 קופסת אננס משומר חתוך לקוביות + המיץ בקופסא

אופן הכנה

  1. במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את השמן (או חמאה) והסוכר
  2. מוסיפים הביצה, כוס מיץ מקופסת האננס
  3. מוסיפים בסוף את הקמח וממשיכים בערבוב עד קבלת מרקם אחיד
  4. משמנים תבנית אינגליש קייק ויוצקים לתוכה מחצית מכמות התערובת
  5. מערבבים בקערה את שבבי הקוקוס עם הסוכר
  6. מפזרים מעל חצי מכמות תערובת הקוקוס והסוכר
  7. מעל הקוקוס מפזרים את קוביות האננס המסוננות
  8. מעל מפזרים את יתרת תערובת הקוקוס
  9. מכסים בשאר הבצק
  10. מחממים תנור ל-200 מעלות
  11. אופים בתנור למשך 10 דקות
  12. מנמיכים את חום התנור ל – 180 מעלות
  13. אופים למשך שעה נוספת

מתכון: עוגת אננס טבעונית והפוכה

מצרכים (תבנית 26. תקבלו 10-12 מנות)

  • 1 כוס מיץ אננס (מקופסת השימורים)
  • תמצית וניל
  • 2 כפות סוכר
  • 1 בננה בינונית רכה מעוכה
  • 60 גרם שמן קוקוס
  • 500 גרם קוביות אננס בסירופ קל (קופסת שימורים)
  • 3/4 כוס קמח תופח

אופן הכנה

  1. מחממים תנור לחום 200 מעלות
  2. מסננים את קוביות האננס ושומרים את הסירופ בצד
  3. מערבבים בקערה את קוביות האננס ושמן הקוקוס
  4. משטחים בתחתית התבנית
  5. אופים 15-20 דקות עד שקוביות האננס משחימות מעט
  6. מערבבים בקערה קטנה את הבננה, סוכר וכמה טיפות תמצית וניל
  7. מוסיפים לבלילה 1/3 כוס ממי האננס
  8. מוסיפים לבלילה, לסירוגין את הקמח
  9. מערבבים עד קבלת תערובת אחידה
  10. מנמיכים את חום התנור ל- 170 מעלות
  11. מוציאים את התבנית בזהירות ויוצקים את הבלילה על האננס האפוי ומסטחים
  12. מכניסים התבנית חזרה לתנור ואופים 15-20 דקות עד הזהבה

הגשה
הופכים את העוגה על צלחת הגשה ומגישים חם.

מתכון: עוגת אננס קלי קלות

מצרכים (תבנית אינגליש קייק)

  • 2 כוסות קמח תופח
  • 1 כוס סוכר
  • 1 קופסת שימורי חתיכות אננס (במשקל כולל 840 גרם)

אופן הכנה

  1. מערבבים בקערה גדולה את הקמח, סוכר ותכולת קופסת שימורי האננס (כולל הנוזלים)
  2. מרפדים התבנית עם נייר אפייה
  3. יוצקים לתבנית את בלילת העוגה
  4. מחממים תנור לחום 180 מעלות
  5. מכניסים התבנית לאפייה למשך כשעה, עד שקיסם יוצא עם פירורים לחים.
קוקטייל פינינ קולדה (צילום Pixabay)

מתכון: קוקטייל פיניה קולדה של מנצ'ינו Monchino's Piña colada

מצרכים

  • 85 סמ"ק חלב קוקוס
  • 170 סמ"ק מיץ אננס
  • 43 סמ"ק רום לבן
  • קרח
  • טבעת אננס
  • דובדבן מסוכר

אופן הכנה

מכניסים כל המצרכים הנוזלים והקרח לבלנדר ומרסקים עד קבלת נוזל חלק וקר. מוזגים לכוס קרה ומקשטים עם אננס ודובדבן מסוכר.

מתכון: קוקטייל פיניה קולדה עשיר

מצרכים

  • 30 סמ"ק חלב קוקוס
  • 180 סמ"ק מיץ אננס טרי
  • 30 סמ"ק שמנת מתוקה
  • 60 סמ"ק רום לבן
  • 120 גרם קרח גרוס
  • טבעת אננס
  • דובדבן

אופן הכנה

מכניסים המצרכים הנוזלים לבלנדר ומערבבים עד קבלת נוזל חלק. הוסיפו שבבי הקרח וערבבו 15 שניות נוספות. מוזגים לכוס קרה ומקשטים עם אננס ודובדבן.

לחיים

כתיבת תגובה