המנה התאילנדית המפורסמת ביותר ברחבי העולם אבל היא גם אחת המנות הפחות מסורתיות במטבח התאילנדי ||| מי המציא ולמה פותחה מנת האיטריות שמזוהה כל כך עם תאילנד ||| מה הקשר בין פתיתים ישראלים לפאד תאי תאילנדי ||| קצת היסטוריה תאילנדית תסביר לנו את מקור המנה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מה המקור של Pad Thai ผัดไทย
פלק פיבונסונגרם Plaek Phibunsongkhram או פשוט פיבון כפי שהוא כונה במערב, הוא שמו של ראש הממשלה והדיקטטור של תאילנד ששלט במדינה במהלך מלחמת העולם השנייה אך גם עד 1957. פיבון עלה לשלטון בשנת 1938 עם תחילת מלחמת העולם השנייה ומיוחס לו שינוי שם המדינה מסיאם Siam לתאילנד (ארץ התאילנדים או חופשית). במהלך המנדט שלו, במיוחד כהונתו הראשונה במהלך מלחמת העולם השנייה, תרם פיבון גם למודרניזציה של תאילנד. הוא ביקש שהתאילנדים יתלבשו כמו מערביים. הוא דרש מהתאילנדים לדבר את השפה הלאומית ולא את הדיאלקטים הרבים שעדיין דיברו במדינה. הוא הכריח אותם ללמוד את ההמנון הלאומי החדש והוא הורה להשתמש במזלגות ובכפות במקום בדרך המסורתית בה התאילנדים אוכלים בידיים.
במהלך כהונתו הראשונה 1938-1944 עברה המדינה תקופה כלכלית קשה. פיבון החליט להציע אוכל שיהיה פופולארי עשוי ממרכיבים סבירים שיוכלו להאכיל את בני עמו מכיוון שאורז, המרכיב העיקרי של המטבח התאילנדי, היה יקר למדי עבור העניים ביותר.
פאד תאי התאילנדי או אורז בן גוריון הישראלי
הרעיון של פיבון היה שע"י הגדלת השימוש באטריות אורז במקום אורז, תפחת הצריכה המקומית של אורז ויאפשר למדינה להקצות כמויות גדולות יותר של אורז לייצוא ובכך יסייע בהתאוששות הכלכלית. וכך נולדה מנת הפאד תאי שידועה גם בשם המלא kway teow pad Thai – אטריות אורז מטוגנות עם מרכיבים מגוונים אך גם בטעמים ייחודיים.
האירוניה של המנה הזו היא שהיא מושפעת מאוד מהמטבח הסיני. Kway teow פירושו למעשה אטריות מטוגנות. כן, אירוניה שכן פיבון, בעצמו ממוצא סיני, נהג להשוות בין מהגרים סינים ליהודים בגרמניה הנאצית במהלך מלחמת העולם השנייה. אז הוא עשה כל מאמץ להרחיק את תאילנד מהמורשת הזו ואפילו חתם על ברית עם היפנים, שאנשים ביקרו בתחילה בין שתי הקדנציות שלו.
ובמחוזותינו, עם קום המדינה היתה דרישה לאורז ולקוסקוס, שהמדינה לא יכלה לרכוש לעומת חיטה שקיבלה בזול ע"י סיוע מחו"ל. בן גוריון ביקש מפרופר, מבעלי מפעל אוסם, לפתח תחליף לאורז ולקוסקוס, שיהיה עשוי מחיטה. כך נכנסו לעולמנו הפתיתים, שכבר נכנסו לתפריטים בחו"ל בכינוי Israeli couscous.
אוכל רחוב תאילנדי
פאד תאי נדחק להיות אוכל רחוב שמוגש על ידי רוכלים ברחבי תאילנד, מהר ובזול וכמעט ולא תראו פאד תאי במסעדות מסורתיות בתאילנד. עם זאת, המנה הזו הפכה להיות למנה הכי מזוהה עם המטבח התאילנדי בכל מסעדה תאילנדית מרחבי תבל. המנה עשויה מרכיבים פשוטים שבשילובם מביאים טעמים מעניינים למנה הייחודית הזו. טעמים חמצמצים, מלוחים ומתוקים מיוצגים במנה הזו והאומנות של המנה הזו טמונה בשילוב החכם של מרכיבים כמו רוטב דגים, תמרהינדי וסוכר דקלים אבל גם שרימפס מיובש ולפת כבושה שמשמשים מדי פעם בחלק מהמתכונים. בוטנים ונבטי שעועית מספקים פריכות למנה.
טיפים להכנת Pad תאילנדי מושלם
- להשתמש במחבת ברזל יצוק גדולה כדי לעזור עם האידוי של האטריות
- להשתמש באטריות הנקראות סן לק Sen lek (ידועות גם בשם צ'נטבוןChantaboon ) שמשמשות באופן מסורתי לפאד תאי
- אין לבשל יותר ממנה אחת או שתיים בכל פעם מכיוון שהאטריות לא יתבשלו בצורה אחידה והתוצאה תהיה קטסטרופה קולינרית
- אין להשרות את האטריות במים חמים, אלא במים קרים או בטמפרטורת החדר. השרייה במים חמים תבשל את האטריות שלא לצורך בזמן שהן צריכות להיות אל דנטה
- את רוטב הפאד תאי אפשר להכין מראש. זה יפשר לכם להתאים את הטעמים במקום להוסיף רוטב דגים, תמרהינדי וסוכר דקלים בזמן שאתם מבשלים את הפאד התאילנדי שלכם. עם זאת, יש גם יתרון בהוספת מרכיבים אלו במהלך הבישול, או אז ניתן להתאים את הטעמים לפי טעמכם.
מתכון: פאד תאי ผัดไทย
מצרכים
- 120 גרם אטריות אורז אורז תאילנדי (סן לק או เส้นเล็ก)
- 100 גרם נבטי שעועית
- 6 עירית סינית (או בצל ירוק)
- 2 כפות שמן
- 2 כפות תרכיז תמרהינדי
- 2 כפות סוכר דקלים
- 1 שאלוט, קצוץ דק
- 1 כף לפת כבושה (לא חובה)
- 100 גרם טופו
- ½ ליים
- 2 כפות בוטנים מרוסקים
- 4 שרימפס (לא חובה)
- ½ כפיות פִּלְפֵּל צ'ילי טחון
- 3 שיני שום, קצוצות
- 4 כפות רוטב דגים (נאם פלא או น้ำปลา)
- 1 ביצה L
- פִּלְפֵּל שחור
אופן הכנה
- בקערה גדולה משרים את האטריות היבשות במים בטמפרטורת החדר למשך 30 דקות. האטריות צריכות להיות מעט רכות אך לא אלסטיות כמו גומי
- במחבת ללא שמן קולים את הבוטנים לכמה דקות
- חותכים את הטופו לרצועות של 2.5 ס"מ
- מטגנים את הטופו במחבת נפרדת נוספת עם מעט שמן עד להזהבה
- חותכים את העירית הסינית לרצועות אלכסוניות של 2.5 ס"מ. שמרו כמה חתיכות עירית סינית לקישוט המנה מאוחר יותר
- שוטפים את נבטי השעועית ושומרים חצי לקישוט
- מחממים מחבת ברזל או סיר עם תחתית עבה, על להבה גבוהה עם שמן
- מוסיפים את בצל השאלוט, לפת כבושה (לא חובה), שום וטופו ומערבבים עד שהם מתחילים להשחים
- מסננים את האטריות שהשרנו במים (שלב 1) ומוסיפים למחבת הברזל תוך שמערבבים כדי למנוע מהאטריות להידבק לדפנות
- מוסיפים את רכז התמרינדי, סוכר דקלים, רוטב דגים וצ'ילי עפ"י הטעם ובעדינות
- מבשלים תוך ערבוב על להבה וטמפרטורה גבוהה כדי שהנוזלים יתאדו
- פנו מקום לביצה על ידי דחיקת האטריות לדפנות המחבת או סיר
- מוסיפים את הביצה במרכז המחבת וממשיכים עד שהביצה כמעט מוכנה
- מערבבים פנימה את הביצה והאטריות
- מוסיפים את השרימפס (לא חובה) ומערבבים
- מפזרים פלפל, נבטי שעועית ובצל ירוק ומערבבים
- מעבירים את התבשיל ל- 2 צלחות הגשה, ומפזרים את הצ'ילי הטחון ובוטנים
- מגישים חם עם פרוסת ליים בצד, בצל ירוק טרי ונבטי שעועית מעל
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…