חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ביקור בנצרת בחג הקורבן عيد الأضحى

ביקור בנצרת מזווית אחרת ||| קולינריה ותיירות לצעירים ולצעירים בחוחם ||| נצרת ללא מטיילים בחג הקורבן אבל עם הרבה חן וטעם ||| גם מקומות וגם מאכלים מיוחדים ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…

כיכר הבישוף Al Mutran Sq. (צילום דני בר)

נצרת קיץ 2020

אני אוהב לסייר בנצרת והקיץ הזה הנסיבות קצת השתנו. החלטנו לחזור לבקר בעיר אבל הפעם עם דגש אחר ועם עיר חוגגת ושקטה. נצרת בקיץ 2020 היא רק נצרת אחת ונפסק הבלבול בין נָצְרַת או נָצֶרֶת  أَلنَّاصِرَة, עירו של ישוע והעיר הנוצרית ומוסלמית העתיקה לבין העיר החדשה נָצְרַת עִלִּית שהפכה מיוני 2019 לנוֹף הַגָּלִיל.

בעבר כבר היו כתבינו בנצרת וסיפרנו על חוויות של חג המולד בעיר או סופ"ש חלומי בעיר וגם חוויה של סופ"ש בעיר העתיקה ואפילו סיור בשוק נצרת . הפעם בחרנו לטייל בעיר לסיור בוקר בעיר העתיקה ביום חג הקורבן, בו רוב החנויות סגורות והרחובות ריקים ולא נאלצנו להתחכך עם קהל רב, כפי שנדרש בימי הקורונה של 2020.

קולינריה נצרתית

פינה בעיר העתיקה נצרת (צילום דני בר)

ביקשנו מהמדריך שלנו, באסם אל חכים (מהמשפחה של מלון בוטיק אל חכים, אליו נגיע בהמשך), להציץ לעולם הקולינרי של עירו של ישו גם ביום חג שרוב העיר סגורה. התחנה הראשונה היתה בשומשומית נצרת שם למדנו על תהליך הכנת אותם ריבועי שומשום וסוכר שכל אחד מכיר. שמענו על תהליך הכנת מי הסוכר שהן "הדבק" של המאכל הטעים כל כך שעשיר בשומשום איכותי ובריא. בשומשומית עושים גם ריבועי קצח, בוטנים ועוד שלל טעמים. שומשומית נצרת, רח' אכסאל 6, נצרת.

עיר עתיקה של נצרות, אסלאם וגם יהדות

עמודי שיש שהובאו לכניסה לכנסיה היוונית אורתודוקסית בנצרת (צילום דני בר)

בשיטוט בעיר העתיקה של נצרת עוברים ליד כנסיות מהזרמים השונים, אתרים מוסלמים ואפילו כנסיית בית הכנסת كنيسة المجمع מדרסת אלמסיח המפורסמת (עליה סיפרנו בכתבה אחרת). הפעם שמנו לב לכניסה הסגורה במתחם הכנסייה היוונית אורתודוקסית עם שערים קלסיים משייש שנראים כאילו מעולם אחר וזמן אחר. על קירות הסמטאות פסלי תוכים צבעוניים מפריחים צבע וחן על קירות בסמטאות אבן החומות.

הפינה של ראדה Ghada's corner زاوية غاده

תחנתנו הבאה היתה הפינה של ראדה (כותבים ג'אדה ומבטאים ראדה) שהיא פינה מיוחדת שהקימה מדריכת הטיולים ומורת הדרך הנצרתית, ראדה בולוס. ספר חנות, ספק מסעדה וספק מתחם אירועים והרצאות אבל הכול יחד זה ללא ספק הפינה של ראדה. שמענו ממנה מעט על הפעילות שלה גם בימי הקורונה וההגבלות החלות על אירועים וסיורים. בחנות יש פריטים של מעצבות מקומיות, פריטים של יוצרים בעמותות חברתיות וכן גם פריטים שראדה מביאה מטיוליה במדינות בהן היא גם מדריכה. פרטים בעמוד הפייסבוק…

ליוואן קפה תרבותי Liwan culture café ليوان 

תוכים על קירות העיר העתיקה נצרת (צילום דני בר)

במרחק קצר מהפינה של ראדה נמצא מרכז תרבות ובית קפה לצעירים שוחרי תרבות, תושבי המקום ומבקרים המגיעים לנצרת. ליוואן מציעה קפה, תרבות ומוצרים מקומיים, סיורים ושיחות.

ליוואן היא יוזמה פרטית של 3 שותפים: סאלי ילידת נצרת – פעילה חברתית שעבדה בפרויקטים חינוכיים וסיעודיים וכן בפרויקטים קהילתיים ותיירותיים בעיר העתיקה. סילק יליד גרמניה, תושב העיר העתיקה מזה כמה שנים שמילא תפקיד חשוב ביצירת קשרי תיירות מעבר לים ובעידוד חזון שונה של תיירות בנצרת וסמי, יליד נצרת שהקים את אכסניית התרמילאים הראשונה בנצרת.

ליוואן מציע סדנאות מלאכת יד, קונצרטים של נגנים מקומיים, סרטים הקשורים לעיר והסביבה וגם אוכל ושתייה. כתובת: רח' 6132 מס' 1 נצרת. פרטים בדף הפייסבוק… ובטל': 04-6283511.

קפה אבו סאלם Cafe Abu Salem  قهوة ابو سالم‏

בית הקפה הוותיק ביותר בישראל ללא ספק, שפועל ברציפות משנת הקמתו 1914. בית הקפה הוקם ע"י אנדראוס אבו סאלם שעל פי הסיפור, הוא היה רק בן 14. אנחנו פגשנו את נכדו של אנדראוס, ויסאם אבו סאלם, מעצב גרפי ותקליטן במקצועו אבל המורשת המשפחתית הכריע אותו. לקפה יש צביון של פעם גם תודות למבקרים הקבועים בו, זקני העיר העתיקה שפוקדים את המקום כבר יובל שנים ויותר. חלק מהשולחנות הם לקבועים וחלקם לתיירים הפוקדים את העיר וגם סיורי מטיילים שלא מוותרים על בית הקפה, ששוכן בבניין בן כ–400 שנה ובתוך בית הקפה נשמרו השולחנות והכיסאות המקוריים (שעברו שיפוץ מעת לעת כמובן) ובמרכז אולם הקפה, נברשת ענק עם תחריט 3 הדורות שהם מרכז בית הקפה.

הוגש לנו המשקה שעליו גאוותו של קפה אבו סאלם – אינר Iner חם אבל מצנן – משקה קינמון עם אגוזים כתושים:  מומלץ גם ביום חם, ולדברי באסם "זה משקה מאוד טעים ומאוד מפורסם" ואיתו גם קעק אלעיד كعك عيد – עוגיות החג מתמרים ותבלינים ועליהם בהמשך.

https://www.youtube.com/watch?v=qO64fjlCKr4

"כשבית הקפה הוקם, העיר נצרת הייתה רק העיר העתיקה והשוק, וכולם באו לפה", מספר באסם. שבימי המנדט זה היה סוג של בר ומסעדה, שהיה אטרקציה בין המבקרים הבריטיים שאהבו את האוכל כמו לבנה ופיתה ואת שתיית הערק המקומי. עם קום המדינה המקום הפסיק למכור אלכוהול ושינה פניו לבית קפה.

קפה אבו סאלם Cafe Abu Salem  قهوة ابو سالم‏ רח' 6143 מס' 7-15, העיר העתיקה נצרת. טל': 053-5530103

חוש בטחיש

לא רחוק משם הכניס אותנו באסם המדריך, למבוך סמטאות שבקצהו נפתח מתחם חצר פנימים ענקית, שניכר בה ההוד, העושר וההדר של יושבי האחוזה לפני 200 שנים, בתקופת העות'מאנים. המתחם המכונה חוש בטחיש שייך לצאצאי אחת המשפחות העשירות של נצרת וממתין למי שיגאל אותו ויהפוך אותו למלון ומתחם תיירות מיוחד בגדר, להחזיר עטרה ליושנה.

מלון בוטיק אל חכים Al Hakim Boutique Hotel

בלב העיר העתיקה, בכיכר הבישוף Al Mutran Sq. נמצא מלון הבוטיק של משפחת אל חכים שהמדריך שלנו באסם, הוא בן המשפחה. זהו מלון בוטיק בו 10 חדרים וסוויטות עם חדר אמבטיה פרטי המתאים לזוגות ומשפחות. לכל חדר ייחודיות משלו בגלל מבנה הבניין העתיק שבכל פינה ניכרת תמונה או פריט מהעבר של המקום ושל העיר.

לפני כ-90 שנים רכש את המקום תאופיק חכים, צעיר בן המקום ופתח חנות לחומרים וכלי עבודה לנגרים ונגרייה בצידה. עם חלוף הזמן המקום התפתח וגדל והוא החל לייצר חדרי מיטות ורהיטים.

בשנת 2015 החליט רייק, בנו של תאופיק, להפוך את הנכס לבית הארחה בן 10 חדרים, כדי לשמור על מורשת משפחתו והשאר כבר הפך להיסטוריה של התיירות בנצרת. טעמנו במעט מהמטעמים המוגשים מהמטבח של אל חכים, כמו סראסירה, קובה טבעונית וגם בורגול סראסירה טעימים להפליא. פרטים והזמנות בקישור…

סראסירה, קובה טבעונית וגם בורגול סראסירה טעימים להפליא (צילום דני בר)

מיסטאקה Mistaka مستكة

מיסטקה נצרת (צילום דני בר)

את סיורנו סיימנו בארוחה קלה אצל מהא שחאדה האנרגטית, שפתחה בית הקפה שהוא הגשמה של חלום – היא שיפצה וצבעה ואת המבנה הפינתי וגם הריהוט שנבחר בפינצטה וכך הרכיבה במו ידיה את מיסטאקה. מהא היא שף באחת ממסעדות נצרת, ומגישה בבית הקפה שלה ארוחות בוקר וארוחות קלות. בנוסף היא מציגה במקום עבודות של אמנים צעירים מקומיים מתוך אמונה בנתינה ובטוב. כתובת: פינת הרחובות 6089 ורחוב 6091 טל' 054-573-7723. פרטים בדף הפייסבוק…

קעק אלעיד (עוגיות החג ) كعك عيد – עוגיות תמרים ותבלינים
אחרי שטעמנו את עוגיות החג בבית הקפה, ביקשתי את המתכון שלעוגיות שמוגשות במיוחד בחג הקורבן בו טיילנו בעיר. קעק אלעיד המקוריות היו עשויות מחומרים מקומיים ושמן זית היה חלק מהמצרכים. התוצאה הייתה עוגיות קשות יותר מהמקובל היום.

קעק אלעיד (עוגיות החג ) كعك عيد עוגיות תמרים ותבלינים

מתכון: עוגיות חג קעק אלעיד كعك عيد

מצרכים

  • 1 ק"ג קמח
  • 350 גרם שמן זית (או 500 גרם חמאה)
  • 1/2 כוס שמן דקלים (או תוספת של 150 גרם שמן זית)
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 2 כפות סוכר
  • 3/4 כוס חלב קר
  • 1 כף שטוחה של תבלין מחלב טחוןمَحْلَب (אבקה מזרעי עץ המחלב)
  • 1 כף שטוחה של תבלין ינסון טחון או אבקת אניס
  • 1/2 כף גרגרי שומר טחונים
  • 3-4 גרגרי אלת המסטיק טחונים

למלית

  • 1 ק"ג מחית תמרים
  • 1/2 גרידת אגוז מוסקט
  • 1 כפית גדושה של אבקת קינמון
  • 4 כפות שמן זית עדין
  • מעט שמן זית לעבודה

אופן הכנה

  1. שמים את הקמח בקערה ומפזרים עליו את אבקת האפייה מערבבים היטב
  2. מוסיפים את התבלינים ואת הסוכר ומערבבים
  3. שופכים מעל את שמן הזית (או חמאה מומסת ושמן הדקלים)
  4. לשים את הקמח לקבלת בצק אחיד. הערה: יש ללוש היטב כדי שכל הקמח יהיה מכוסה היטב בשומן המומס
  5. מוסיפים את החלב הקר. טיפ: להוסיף 1/2 כוס תחילה ולהוסיף לפי הצורך אם הבצק לא מתאחד ונותר יבש. לא ללוש יותר מידי אלא רק עד שהבצק מתאחד לגוש אחיד.
  6. הכנת מלית תמרים: לשים את מחית התמרים עם התבלינים ושמן הזית
  7. משמנים מעט את הידיים ויוצרים נקניקים דקים בקוטר 1/2 ס"מ ומניחים הנקניקים בתבנית משומנת (כל נקניק יהפוך לקעק)
  8. יוצרים מהבצק חתיכות קטנות של בצק באורך כ-8-10 ס"מ
  9. יוצרים בבצק שקע בעזרת האצבע ומניחים נקניק מלית בפנים
  10. צובטים את השוליים על מנת לסגור את הבצק ומגלגלים על הקרש על מנת ליצור נקניק באורך של 10 ס"מ
  11. סוגרים את הנקניק לצורה עיגול ע"י צמדה של קצוות גליל הבצק הממולא וסדרו בתבנית עם נייר אפייה
  12. צרו דוגמאות עם מזלג או כיד הדמיון על העוגיות
  13. חממו תנור ל- 200 מעלות
  14. אופים בתנור 8-10 דקות עד שהעוגיות מזהיבות מעט
  15. מוציאים ומקררים. הערה: לא לגעת בעוגיות מכיוון שהן שבירות מאוד כשהן חמות

להגשה

כשהעוגיות קרות מפזרים מעל אבקת סוכר כדי להעניק מעט מתיקות לבצק

מתכון: עוגיות קעק אלעיד كعك عيد

מצרכים (ל-2 תבניות אפייה)

לבצק

  • 1 ק"ג סולת
  • 300 גרם שמן זית עדין (או 400 גרם חמאה)
  • 1/4 כוס שמן קנולה
  • 1 כפית שמרים יבשים
  • 1/2 כוס מים

למלית

  • 1/2 ק"ג מחית תמרים
  • 2 כפות שמן זית עדין
  • 1/2 כפית גרידת אגוז מוסקט
  • 1/2 כפית אבקת קינמון

אופן הכנה

  1. הבצק: מערבבים את שמן הזית (או חמאה מומסת) עם הסולת. חשוב להספיג את השמן היטב בסולת
  2. משטחים, מכסים בניילון נצמד ומניחים למשך לילה בטמפרטורת החדר (בקיץ במקרר)
  3. למחרת, מוסיפים לבצק שמרים כשהבצק בטמפ' החדר, ו- 1/4 כוס מים
  4. לשים היטב ומוסיפים את יתרת המים במנות קטנות עד קבלת בצק אלסטי, חלק כחמאה ונוח לעבודה
  5. מניחים לכמה דקות למנוחה
  6. הכנת המלית: מנקים את התמרים הטחונים משאריות חרצנים ומוסיפים שמן
  7. לשים ומרככים את התמרים, ויוצרים נקניק דק בעובי אצבע
  8. הערה: אם יש צורך אפשר לשמן מעט את כפות הידיים
  9. הכנת הקעק: מחממים תנור לחום 190 מעלות
  10. מחלקים את בצק הסולת לעיגולים בגודל אגוז מלך
  11. משטחים למלבן ויוצרים מעין תעלה במרכז המלבן
  12. מניחים נקניק תמרים
  13. מרימים את קצוות הבצק וסוגרים עם קצות האצבעות
  14. מגלגלים מעט כדי להחליק את התפר וסוגרים לעיגול כשהקצוות כלפי פנים (כך שהצד החיצוני של העוגיה חלק)
  15. לאחר סיום הכנת כל העוגיות, יוצרים עיטורים בעזרת פינצטה מעמול או כלי אחר. טיפ: יש להיזהר לא לצבוט לעומק ולא לפגוע במלית
  16. מכניסים לתנור שחומם מראש למשך 15-20 דקות או עד שפני העוגיות מזהיבים קלות.

מתכון: כעק אלעיד كعك عيد פרווה וטבעוני

מצרכים

לבצק

  • 500 גרם קמח
  • 1/2 שקית אבקת אפייה
  • 200 גרם שמן זית עדין
  • 3 כפות סולת
  • 1/2 כוס מיץ תפוזים או מים
  • 3 כפות אבקת סוכר
  • קורט מלח
  • שקית סוכר וניל
  • 1 כפית גרידת קליפת תפוז
  • 1 כפית של תבלין מחלב טחוןمَحْلَب (אבקה מזרעי עץ המחלב)
  • 1 כף של תבלין ינסון טחון או אבקת אניס

למלית

  • 300 גרם תמרים מג'הול מגולענים
  • 50 גרם אגוזי מלך גרוסים
  • 1 כפית קינמון
  • 1/4 כפית ציפורן
  • 1 כפית גרידת קליפת תפוז טרי

אופן הכנה

  1. מוזגים לקערה את הנשמן זית, מיץ או מים
  2. משלבים את הסוכר, אבקת וניל והסולת ומערבבים מעט
  3. משלבים את הקמח, אבקת אפייה והתבלינים
  4. מאחדים לבצק הומוגני וחלק
  5. מעבירים את הבצק למנוחה במקרר לשעה לפחות
  6. מערבבים את מצרכי המלית לתערובת אחידה
  7. מחממים תנור ל- 175 מעלות
  8. מחלקים הבצק ל- 4 חלקים
  9. מרדדים כל חלק למלבן ברוחב של כ- 20 ס"מ ובעובי דק
  10. יוצרים רצועות דקות ממלית התמרים
  11. מניחים רצועה אחת בקצה ומגלגלים את הבצק לגליל
  12. חותכים ויוצרים כעכים ןחןזר חלילה מכל הבצק והמלית
  13. מעטרים את הכעכים במצבט מעמול
  14. מכניסים לאפייה של 15-20 דקות

להגשה

מפדרים באבקת סוכר

צילום דני בר

מתכון: שולבטה Shulbata شولباتا

מצרכים

  • 3כפות שמן זית
  • 2 בצל לבן קלוף
  • 1 קישוא גדול או 2 קטנים
  • 2 עגבניות אדומות
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 2 כוסות מים רותחים
  • 1 כוס בורגול גס (מלא או רגיל)
  • 1/4 כפית כמון
  • 1/4 כפית קינמון
  • 1/2 כפית בהרט
  • מלח
  • פלפל

שדרוגים

  • לעצלנים: עגבניות מרוסקות מחברה איכותית במקום תהליך הכנת העגבניות
  • בשלב 8 בהכנת התבשיל (הקישואים), אפשר להוסיף גם 1 חציל חתוך לקוביות קטנות ו/או גזר מגורד על החלק העבה בפומפייה.

אופן הכנה

  1. קוצצים את הבצל והקישואים לקוביות קטנות
  2. מרתיחים סיר עם מים ובינתיים חורצים צורה של פלוס בגב העגבניות (לא בצד של הענף, בצד השני)
  3. מבשלים את העגבניות במשך 3-4 דקות
  4. מוציאים, ממתינים קצת שיצטננו וקולפים מהחלק של החיתוך
  5. קוצצים לקוביות
  6. טיפ: שיטה פשוטה היא לחתוך את העגבניות לחצי ולגרד אותן על החלק העבה בפומפייה
  7. בסיר רחב מטגנים בשמן את הבצל עד שהוא מתחיל להתרכך
  8. מוסיפים את קוביות הקישואים ומערבבים
  9. מטגנים 3 דקות
  10. מוסיפים עגבניות חתוכות לקוביות (או עגבניות מרוסקות על פומפייה) ורסק עגבניות ומערבבים
  11. מוסיפים מים רותחים, בורגול ותבלינים ומערבבים
  12. סוגרים את הסיר ומבשלים עד שהבורגול רך מאד וספג כמעט את כל הנוזלים. הערה: אם הבורגול עדיין קצת קשה אפשר להוסיף עוד 1/2 כוס מים רותחים (חשוב שיהיו רותחים אחרת המים יקררו את התבשיל והוא לא יתרכך)
  13. טועמים ומתקנים טעם במידת הצורך

https://www.youtube.com/watch?v=qO64fjlCKr4

מתכון: משקה אינר Iner

מצרכים (4 כוסות)

  • 1/4 כפית אבקת ג'ינג'ר
  • 1 כף קינמון
  • 5 מקלון קינמון בינוניים
  • 3 כפות סוכר
  • 1 כף צנוברים
  • 1 כף אגוזי מלך
  • 3 כפות מים

אופן הכנה

  1. לבשל עד הרתחה
  2. לטחון הגרגרים ואגוזים למרקם אחד
  3. להגיש חם

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *