חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חדשות התרבות ואמנות מס' 15/2022

פסטיבלים ואירועים חגיגיים ברחבי הארץ ||| שעון החורף חם בתחום האמנות והתרבות ברחבי הארץ ||| שלל תערוכות ופסטיבלים בכל תחומי האמנות ||| סרטים חדשים, תכניות TV מעניינות בחודש הקרוב ועוד מסכים ||| ספרים, תערוכות ופסטיבלים כמו גם פרסים לאמנים ||| להמשך הידיעות וההצעות ….

פאב מוסיקלי בתרשיחא (צילום שלמה שרביט)

אירועים ופסטיבלים

פסטיבל דוקאביב גליל מעלות-תרשיחא ה-14 נובמבר 2-5

זו השנה ה-14 של פסטיבל דוקאביב גליל, שהפך לחלק בלתי נפרד מלוח השנה של חיי התרבות במעלות תרשיחא והגליל המערבי. מעל 20 סרטים דוקומנטריים מהארץ ומהעולם יוקרנו במהלך ימי הפסטיבל וביניהם בכורה ישראלית לסרט המוחרם, שש תחנות להבנת החרם על ברוך שפינוזה, של הבמאי דוד אופק. זהו הסרט ה-17 של מיזם "העברים" של יאיר קדר; טרום בכורה לשני פרקים חדשים של תוכנית הילדים האהובה להציל את חיות הבר; בכורות של סרטים בינלאומיים: נסיגה, סרטו החדש של מת'יו היינמן (מועמד האוסקר על "ארץ הקרטל") לנשיונל ג'יאוגרפיק, המספק צוהר קולנועי רגיש ואינטימי לימיה האחרונים של המלחמה הארוכה ביותר בתולדות אמריקה – המלחמה באפגניסטן; אופנה: להתחיל מחדש, על המעצבת-הכוכבת איימי פוני הנחושה למצוא דרך ליצור אופנה שאינה נצלנית והרסנית; חתול הפרא, סיפורם המרגש של חייל הלום קרב וזואולוגית המוצאים תיקון רגשי כשהם מגדלים ומשיבים לטבע חתול-בר ביערות האמזונס של פרו, מורטון: אמן האור, על הצייר הקלאסי ג׳ורג׳ אנטוני מורטון שבעזרת כישרון הציור העצום שלו מחלים משנים של מצוקה וכלא – זוכה הפרס הגדול בפסטיבל SXSW. כמו כן יוקרנו הסרטים אוצרות הים השחור, דרמה משפטית-פוליטית שבלבה אוצרות ארכיאולוגיים ופן מפתיע בסכסוך הרוסי-אוקראיני; דיוויד בואי: Moonage Daydrem מסע קולנועי חוויתי החוקר את פועלו, חזונו והמוזיקה של אחד האמנים החשובים ביותר בתרבות הפופולארית.

לצד אלו יוקרנו מבחר מהסרטים שהוקרנו בפסטיבל דוקאביב 2022: זוכה פרס הסרט הישראלי הטוב ביותר, המצלמה של ד"ר מוריס של מיטל צביאלי ואיתמר אלקלעי; זוכה הפרס הבינלאומי ילדי הערפל; זוכה פרס הבימוי, העריכה ופרס קרן כדר, 1341 פריימים מהמצלמה של מיכה בר-עם של הבמאי רן טל; זוכה פרס סרט הביכורים בפסטיבל ופרס אופיר, בת האמן של מרגריטה ויניב לינטון; Nothing Compares, המספר את סיפור חייה של שינייד אוקונור; זוכה פרס הצילום לוס אנג'לס דרום: מחזמר דוקומנטרי, מחזמר תיעודי על עיירה קטנה שנשארה מאחור ושען אחד שמנסה להשיב את הזמן שאבד; העיר האחרת, תיעוד אינטימי, מר-מתוק, על עלייתה ונפילתה של קבוצת אמנים בעיר התחתית של חיפה; סזאריה אבורה, סיפור חייה רב התהפוכות של "הדיווה היחפה", הזמרת שריגשה מיליונים בעולם. ינעל את הפסטיבל אש האהבה, סיפור אהבתם המתפרצת של קטיה ומוריס קראפט – זה לזה, ובעיקר להרי געש פעילים.

הפסטיבל ייפתח בהקרנת בכורה חגיגית של סרטים מפרויקט "כנפיים", שחוגג זו השנה העשירית יצירה מקומית מרגשת: ארבעה סרטים של יוצרים מקומיים ממעלות-תרשיחא, בהנחיית היוצרים יעל קיפר ורונן זרצקי. בשיתוף פרויקט הקולנוע הגלילי ובתמיכת קרן רבינוביץ':

חולם ועושה | יוצר: שמוליק אילוז: שמוליק אילוז נולד במעלות להורים יוצאי מרוקו אבל הקשר שלו עם המולדת הישנה קם לתחייה רק לאחר שהחליט לנסות ולגדל על גבעה בגליל את עץ הארגן שצומח במרוקו באזורי המדבר. הניסיון לגדל את העץ הוליד מסע משנה חיים, כישלונות, הצלחות והרבה שאלות.

אחת מתוך 16 | במאית: רינה תימור: רינה תימור, תושבת מעלות, חוזרת בגיל 50 אל בית הוריה כדי להבין את החלטתם להביא לעולם 16 ילדים.

מכתבים מרחוק | יוצר: סול אלמוג: זמן קצר לאחר שנולד, נעצרו הוריו של סול ליד ביתם בארגנטינה. לאורך החודשים בכלא שכללו עינויים, הוריו, שהיו כלואים במקומות שונים, החליפו מדי יום מכתבים. סול, שחי את שנת חייו הראשונה בכלא, קורא עכשיו לראשונה את המכתבים ביחד עם אימו נורית, איתה הוא מתגורר במעלות, ובוחן את השפעות העבר על חייו.

ארזים. מחזור 65' | יוצרת: שולה בוחבוט: שולה בוחבוט עלתה ממרוקו לישראל בשנת 1960 ומיד נשלחה לבית הספר היסודי ארזים במעלות. חמש שנים מאוחר יותר כל אחד מבני כיתתה הלך לדרכו, כי במעלות לא היה אז בית ספר תיכון. 58 שנים מאוחר יותר, היא מנסה לאתר את בני ובנות כיתתה, שאת חלקם לא ראתה מאז שנפרדו – כדי להבין מה עלה בגורלם וכיצד הם זוכרים את ילדותם בעיירת הפיתוח הצפונית.

גם השנה הפסטיבל ממשיך את שיתוף הפעולה הפורה עם המרכז לאמנויות ע"ש אפטר-ברר במעלות. במהלך ימי הפסטיבל הקהל מוזמן להגיע לתערוכת היחיד העקבות שאין לטעות בהם של האמנית מאיה ז"ק, באוצרותה של מיטל קילמניק – שתיפתח ביום שישי, 4.11, בשעה 11:00.

בתערוכה יוצגו פרגמנטים מתוך גופי עבודה גדולים של האמנית הפלסטית והקולנוענית. ז"ק מזמינה את קהל הצופים להיכנס לסביבות עשירות, אותן היא מרכיבה מזיכרונות אישיים וקולקטיביים. בתערוכה יוצגו הדפסים, צילומים ועבודות נייר לצד הסרט "אור נגדי", בו האמנית עורכת מסע בעקבות המשורר פול צלאן, מגדול המשוררים בעידן הפוסט מודרני.

לחופש נולדתי #4 – סרטים של ועל אנשים עם מוגבלויות יוקרנו במרכז המארג שבכפר ורדים. הסרטים עוסקים בחופש בחירה, חיפוש אהבה, קשר אנושי והתגברות על מכשולים, ומציגים צדדים מרתקים ומפתיעים של יוצריהם. אוצר ומנחה: שחר גל-נור.

יוקרנו הסרטים: כולם מכירים את ג'ק בבימוי אור וייסברג, אור, סטודנט המוגדר כאוטיסט, המתעד את ההתמסרות יוצאת הדופן של אב חורג לבנו החולה;  כתם לידה בבימוי מרגלית טויטו, על מרגלית, בת קיבוץ עברון, המתמודדת מאז ילדותה עם שיתוק מוחין, ועתה חוזרת לרגעים משמעותיים בחייה.

ביום שישי ה 4.11 יתקיים האירוע: "קיימות בסטייל" – סרט דוקומנטרי וסדנת סטיילינג תרפי.

זמן גליל מערבי ופסטיבל דוקאביב גליל רוקמים גם השנה שיתוף פעולה מעניין ומיוחד: צפייה בסרט הדוקומנטרי אופנה: להתחיל מחדש בהיכל התרבות מעלות-תרשיחא ומפגש וסדנת סטיילינג תרפי חווייתית עם אורנה רוטברט-ניצן, מאמנת ומנחה לסטיילינג תרפי. לפני הסרט תישא דברים רחל גץ סלומון, חוקרת האופנה וראש המחלקה לעיצוב אופנה בויצו חיפה.

לאחר הצפייה בסרט, נצא בכלי רכב פרטיים לכפר ורדים, לחנות הבוטיק יד שנייה "בקצה הרחוב", באחד הבתים היפים בכפר המשקיף אל נוף הרי הגליל. בסדנה נעבור תהליך של שאילת שאלות על היחסים שלנו עם בגדים, נבדוק אילו רגשות הבגדים מעלים בנו וניחשף לעולם שלם של אופנה מתחדשת.

שבת, 5.11, 10:00 – להציל את חיות הבר – אירוע לכל המשפחה (מומלץ לגילאי 5 ומעלה).

הקרנת טרום בכורה חגיגית לשני פרקים מעונתה הרביעית של הסדרה.

זוכת פרס האקדמיה לטלוויזיה לשלוש עונותיה הראשונות כסדרה התיעודית הטובה ביותר לילדים ונוער.

סדרה תיעודית לכל המשפחה, בשיתוף הספארי ורשות הטבע והגנים, אשר עוקבת אחר בית החולים לחיות בר, היחיד מסוגו בארץ.

לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם במאי הסדרה ארז ברנהולץ וכן מפגש מיוחד עם שי קבסה, פקח רשות הטבע והגנים, אשר יספר על המאמצים והאתגרים בשמירה על חיות הבר באזורנו.

המפגש יכלול תצפית על עופות נודדים מחוץ לאולמות הפסטיבל ואם יתמזל מזלנו – גם השבה לטבע של חיית בר אשר טופלה בביה"ח לחיות בר.

הפסטיבל גאה לקיים בכל שנה הקרנות לתלמידים ממעלות ותרשיחא, מבית הספר היסודי ועד התיכון, מתוך האמונה כי צפייה ודיון מגיל מוקדם בתכנים מהמציאות שסביבנו מעשירים ומאתגרים את עולמם של הצופים הצעירים.

לימור אהרונוביץ, מנכ"לית דוקאביב: "זכות גדולה עבורנו לקיים את הפסטיבל במשך שנים רבות, וזאת בשותפות עם עיריית מעלות תרשיחא. בנוסף לרפרטואר העשיר של סרטים מעולים ומעוררי מחשבה, אנו גאים לתת מקום לגיבורים ויוצרים מקומיים, לספר את הסיפור שלהם באמצעות הפרויקטים 'כנפיים' ו'לחופש נולדתי'".

ארקדי פומרנץ, ראש עיריית מעלות תרשיחא: "עיריית מעלות תרשיחא בראשותי גאה לארח את פסטיבל דוקאביב, זו השנה ה-14 ברציפות. מאז תחילת הדרך הייתה העיר מעלות-תרשיחא מזוהה עם הפסטיבל הייחודי, דבר שמיתג ומיצב את העיר כעיר שוקקת ושוחרת תרבות עם מגוון אירועים, מופעים ופסטיבלים ייחודיים לקהל הרחב. פסטיבל דוקאביב מביא עימו רוח חדשה של יצירות איכותיות ברמה המקומית והבינלאומית, המוצגות לרוב לראשונה בפני שוחרי עולם הסרטים והקולנוע. גם השנה יוצגו במסגרת הפסטיבל סרטים מובחרים הנותנים ביטוי והשראה ליצירה אותנטית ומקורית. אני מקדם בברכה את היוצרים ואת יצירותיהם ורואה חשיבות רבה במתן במה ליצירות מקומיות מקוריות, מעוררות השראה ומחשבה, המעשירות את השיח התרבותי".

למידע על הסרטים, התערוכה, סדנת הסטיילינג התרפי, לרכישת כרטיסים ולוח זמנים היכנסו לאתר הפסטיבל: docaviv.co.il. לרכישת כרטיסים

פסטיבל קולנוע דרום ה-21 שדרות 6-10 בנובמבר 2022

פסטיבל קולנוע דרום מיסודו של ביה"ס לאמנויות הקול והמסך במכללה האקדמית בספיר מרים את המסך זו השנה ה-21, ויקיים את מהדורתו התוססת ועשירה מזה שנים; סרטים חדשים מישראל ומהעולם בכל הז'אנרים בנוכחות היוצרים/ות, רטרוספקטיבה ישראלית ליוצר רן טל, פוקוס קולנוע מרוקאי, רטרוספקטיבה בינ"ל לרוברטו מינרוויני וסדנאות אמן של אורחי/ות הפסטיבל, בהם סימון ביטון עם הקרנת סרטה החדש זיארה; תחרויות, מענקים ואירועי פיצ'ינג, אירועי תעשייה בתחומי הפצה, קולנוע עצמאי ודל תקציב, קולנוע קצר, סקאוטינג ועוד; פוקוס מיוחד בנושא פורמטים טלוויזיוניים בנוכחות בכירים/ות מהתעשייה מישראל ומחו"ל; תחרות חדשה לסרטי נוער ממחוז הדרום, כנס בוגרים/ות ראשון לבית הספר לאמנויות הקול ומסך בספיר, אירוע הוקרה למודי בר און ז"ל ועוד; ליין אפ מוזיקה מחשמל של מיטב המוזיקאים/ות ברחבת סינמטק שדרות ובבמה המרכזית ברחבת הפאבים החדשה; תערוכת אנימציה במרחב העירוני במתחם השוק העירוני בשדרות, הקרנות בבתי תושבים ועוד.

פרופ' ניר קידר, נשיא המכללה האקדמית ספיר: "פסטיבל קולנוע דרום מגלם כמדי שנה את האיכות האמנותית והיצירתית של בית הספר לאמנויות הקול והמסך, תלמידיו ובוגריו, ואת חשיבות התרבות כמרכיב בחוסן של הנגב המערבי. כבר 21 שנה שקולנוע וטלוויזיה איכותיים נובעים מכאן, מעיין יצירה והפקה קסום שנובע בגבול הדרומי של ישראל אבל פורץ גבולות לכל הארץ והעולם. אנחנו גאים במסורת של האיכות ולא פחות מכך בחדשנות, במקוריות וביופי האמנותי שמציע הפסטיבל. תודה לכל מי שארגנו והפיקו, תודה לשותפות והשותפים שלנו, ותודה ענקית לסטודנטיות והסטודנטים ולבוגרות והבוגרים שלנו שמביאים לכל המדינה והעולם קולנוע מנצח!".

פרופ' סמי שלום שטרית, ראש בית הספר לאמנויות הקול והמסך במכללה האקדמית ספיר: "פסטיבל קולנוע דרום הבינלאומי והדרומי גם יחד, עם צוות צעיר, מוכשר ותוסס בהובלתם של תמיר הוד וליהיא בנימין, מצליח שוב להעמיד תכנית ייחודית, עשירה ומכובדת של יצירה ישראלית ובינלאומית, עלילתית ותיעודית, סרטים עלילתיים מלאים, סרטים קצרים, פיילוטים לסדרות, סרטי אנימציה ותחרויות שונות. בבסיס החגיגה הזאת תחרות קולנוע דרום חדש עם יבול עשיר מאוד של סרטי הבוגרים שלנו השנה, שרק הולכים ומשתבחים. הפסטיבל גם חוזר למסורת התכנית ״פורץ גבולות״ ויגיע השנה גם לרהט, נתיבות ואופקים וקיבוצי שער הנגב. ובשדרות עצמה הפסטיבל יגיע שוב לבתי התושבים ולצלמים שונים והחגיגה תכלול גם ערבי שירה, פוקוס מרגש על מרוקו ומוזיקה ברחבת הסינמטק ובמתחם הפאבים בשדרות, אל תוך הלילה. בואו לדרום, מחכים לכם".

סרט הפתיחה: "דוד מלך ישראל השנייה"| King David | רובי אלמליח ואמיר בן דוד: ישראל 2022 | 90 דקות | עברית | כתוביות באנגלית. אי אפשר להבין את ישראל בלי להבין את סיפור חייו של דוד לוי, בו מתקיימים כל המתחים שמעצבים את הזהות הישראלית: פריפריה ומרכז, אשכנזים ומזרחים, ישראל "הראשונה" ו"השנייה". כל אלה נמצאים בסיפור חייו של האיש שהיה מלך ישראל אבל לא הצליח להיות ראש ממשלה. הקונפליקטים, הדילמות, הסערות והמאבקים שליוו את דוד לוי לאורך חייו עדיין מככבים בראש סדר היום הלאומי גם ב-2022. הם עדיין מסעירים את הציבוריות הישראלית, כאילו לא חלפו יותר מ-60 שנה מאז ירד העולה הצעיר בעל הבלורית המרשימה מאניית העולים שהשיטה אותו ואת משפחתו ממרוקו לישראל, והחל לטפס מהמעברה בבית שאן אל צמרת הפוליטיקה הלאומית. אחרי כ-15 שנה של שתיקה תקשורתית כמעט מוחלטת דוד לוי עורך מול המצלמה את חשבון הנפש של חייו – חשבון נפש של פוליטיקאי ומדינאי, שסיפור חייו הוא במידה רבה הסיפור המשמעותי והמרכזי של מדינת ישראל בעשורים האחרונים.

המונולוג האישי מלווה בחומרי ארכיון ויזואליים נדירים, ובראיונות נוספים עם שותפים לדרך, יריבים פוליטיים ומשקיפים (ביניהם אהוד אולמרט, יעקב ברדוגו, רוני מילוא, דניאל בן סימון, יהודה לנקרי, פיני קבלו ואחרים). בימוי: רובי אלמליח, אמיר בן דוד | בהשתתפות: דוד לוי, אהוד אולמרט, דניאל בן סימון, מאיר שטרית, יהודה לנקרי, רוני מילוא, פיני קבלו, סמי שלום שטרית, יעקב ברדוגו | גופים תומכים: HOT 8

סרט הנעילה: "בתולים" | VIRGINITY | מאור זגורי: ישראל 2021 | 120 דקות | עברית | כתוביות באנגלית. זהו סיפור התבגרותו של נער שאימו מתה בשנה בה הוא מגלה את מיניותו. סיפור על אשמה וחרטה אותן נושא נער צעיר ורגיש, במסעו הבלתי אפשרי לאבד את בתוליו במקום המבודד ביותר בישראל: הערבה. על רקע נופי המדבר המהפנטים, בישראל של שנות ה-90, בין מציאות להזיה, הוא נסחף לתוך מערבולת ארוטית של גילויי הגוף והנפש. בעזרת חברו שלוח הרסן, אחיו המיוחד ונערה קסומה שנולדה מהקצף של הים – עליו להתעמת עם עברו ולהיפרד מנעוריו. זהו מסע אינטימי – רווי פחדים ותשוקות – של ילד אחד בדרכו לגבריותו. במאי משנה: גיא זך | משחק: מאור לוי, ליאנה עיון, חן אמסלם, אור עדי, איתמר קיגלר, עמוס תמם

פוקוס קולנוע מרוקאי

הפוקוס המרכזי בפסטיבל יוקדש לקולנוע מרוקאי – מראשית דרכו ועד היום, כולל רטרוספקטיבית של היוצרים המוערכים איזה ג'ניני Izza Genini, הישאם לסרי Hicham Lasri, מיטב קצרים חדשים של בוגרי בית הספר הגבוה לקולנוע ESAV במרקש, ערבי שירה ושיא האירועים בהקרנת בכורה עולמית של הפרויקט הדוקומנטרי המקורי "זוכרים את מרקש".

זוכרים את מרקש: פרויקט דוקומנטרי מקורי של בית הספר לאמנויות הקול והמסך בספיר. גולת הכותרת בפוקוס הקולנוע המרוקאי הוא הקרנת בכורה חגיגית לפרויקט המקור הדוקומנטרי "זוכרים את מרקש" במסגרתו הופקו 6 סרטים דוקומנטריים על ידי סטודנטים/יות מבית הספר לאמנויות הקול והמסך בספיר וסטודנטים/יות מהתכנית למצוינות באוניברסיטת בן גריר הסמוכה למרקש, מרוקו. הפרויקט מבקש לבחון את הפער שנוצר במרוקו בעקבות עזיבתם של יהודי מרוקו לישראל בשנות החמישים והשישים. באמצעות חמישה סרטים דוקומנטריים מובאות נקודות מבט ייחודיות על מורשת יהדות מרוקו, וסרט נוסף מתעד את חוויית המסע ויוקרן גם הוא במסגרת הבכורה.

רטרוספקטיבה איזה ג'ניני: רטרוספקטיבה של שבעה מסרטיה של היוצרת היהודייה-מרוקאית הוותיקה, מחלוצת הקולנוע המרוקאי במרוקו, ביניהם סרטה החדש – My Thursday Souk בהקרנת בכורה בישראל. בנוסף יתקיים מאסטר קלאס בהובלתה.

חזרה לאולאד מומן / RETURN TO OULAD MOUMEN (צרפת/ מרוקו 1994 ) אולאד מומן, כפר הבנוי ליד חורשת עצי זית דרומה ממרקש, הוא מקום הולדתה של משפחת אדרי בתחילת המאה העשרים. ההגירה, בראשיתה פנים מרוקנית, ובהמשך מחוצה לה, פיזרה את בני המשפחה, הפרידה ביניהם, שינתה ובוללה אותם בתוך תרבויות חדשות. היוצרת אספה את בני משפחתה הרחבה בכפר אולאד מומן לכנס גדול. באמצעות קטעי ארכיון אישיים והיסטוריים וצילומים מקומיים תועד הכנס.

דרך האתרוג – פרי ההוד / CITRON, THE FRUIT OF SPLENDOR (צרפת/מרוקו, 1997). האתרוג, פרי מיתי בתרבויות עתיקות מסמל עבור היהודים שלום והרמוניה. בהרי האטלס של מרוקו, שבטי האימזיע’ן (הברברים) ותושבי עמק סוס מגדלים את הפרי, בהתאם למסורת הדת היהודית. הסרט יוצא למסע חיפושים אחר פרי פולחני זה ליהודים ברחבי העולם.

שירת נשים, העייטה / AITA (צרפת/ מרוקו 1988) העייטה היא זעקת לב שהופכת לשירה ולתפילה, עדות לזיכרון הכאב והבדידות. היא מבוצעת ע”י שיכאת, נשים טרובדוריות במוסם של מולאי עבדאללה, דרומית לקזבלנקה, פסטיבל עממי שהוא מקום אידיאלי לשירת העייטה. השיכה פתנה בנת אלחוסין ולהקת אולאד אגידה משמחים פרשים חסידי שירת נשים זו שהיא סוגה מוסיקלית בפני עצמה.

עליה לרגל, המוסם /  MOUSSEM(צרפת/ מרוקו 1993) המוסם הוא חגיגה, עלייה לרגל, שוק, ובעיקר אחד האירועים המרוקניים הפופולאריים ביותר. לכל עיר ואזור מוסם משלו. האחד של מולאי עבדאללה הוא המפורסם ביותר בזכות מופע ה”פנטזיה” שלו. הוא מרכז כל שנה כאלף סוסים ופרשים לתחרויות טקסיות. הסרט מלווה את תאופיק נעומי בן ה-22 ,אחד הפרשים המוכשרים ומסורים ביותר.

לזכור את התוף / WITH DRUMS BEATING (צרפת/ מרוקו 1999) “בילדותי טיפסתי בשבתות על שרפרף כדי להגיע אל המרפסת ולצפות במוסיקאים נודדים שבאו לקבץ מטבעות מתחת לחלוננו. אלה הם זמרי הבמברה והגנאווה השחורים שהקסימו והפחידו בו-זמנית עם תלבושותיהם הססגוניות, עם תופיהם הגדולים תלויים על צווארם וכובעיהם המסתחררים. מאוחר יותר כנערה מתבגרת אזני היו דבוקות לרדיו. מנחשת יותר מאשר שומעת את מנגינות הג’אז והרוק ששודרו בקול אמריקה ובי.בי.סי לקול מחאותיהם של הוריי. הסרט מנסה לשאול ואולי לענות על השאלות: מה מקומה של המוסיקה בזהותו של הפרט ובסביבתו החברתית, הדתית והתרבותית. מהו המסתורין שמאפשר למוסיקה לחבר אדם לעולם, ואולי אף יותר מזה, לעצמו…".

רטט באטלס העליון/ VIBRATIONS IN UPPERATLAS(צרפת/ מרוקו 1993) בהרי האטלס העליון, בעוד אנו מטפסים על הדרך המובילה לעמק אית בוגמאז, נעלמים כל סימני החיים המודרניים ואנו נותרים לבד מול ארץ ושמים. המוסיקה היא ביטוי טבעי לעולם קדמוני זה. השירה הדואופונית בעלת הטונים הגבוהים של הנשים וצהלוליהן מלווה את עבודת היום יום. עם רדת החשיכה הכפריים מתאספים בשטח כדי לבצע ריקוד המאחזר את המעגל הקוסמי אופייני לתושבי ההר.

MY THURSDAY SOUK – 2022 \ 52 דקות בעודי צופה בחומרי הגלם של סרט שצולם באל גארה, הכפר במרוקו בו ביליתי חלק מילדותי יחד עם אבי, אני מבינה שזהו בדיוק המקום בו התגבשתי והתהוויתי, בהכרה הדדית. את אותה מערכת יחסים אינטימית שיש לנו עם מקומות, אנשים ואירועים, הסרט My Thursday Souk בא לבחון, דרך חומרי גלם מצולמים שטרם ראו אור יום, אוצרות של ממש – שמאז 1994 שכבו להם בקופסאות.

רטרוספקטיבה הישאם לסרי רטרוספקטיבה של שישה מסרטיו של הבמאי המרוקאי הנחשב, יוצר הסרטים העלילתיים. לסרי ייקח חלק בפאנל על קולנוע מרוקאי עכשווי בפסטיבל.

THE END – 2011 | 105 דקות | מרוקו קזבלנקה, יולי 1999. מ'קיי הוא אדם מנודה חברתית. סוג של פרזיט שמצליח לשמור על המשרה שלו אך ורק בזכות דאוד, מפקד משטרה עוין שלקח אותו תחת חסותו. מ'קיי מתאהב בריטה – צעירה שברירית שאותה הוא מוצא כפותה להגה מכונית – המצליחה להעניק משמעות חדשה לחייו.

HEADBANG LULLABY – 2016 | 111 דקות | מרוקו, צרפת, קטאר, לבנון | ערבית קזבלנקה, 11 ביוני 1986 – היום הראשון של משחקי גביע העולם בכדורגל. בעקבות פשלה נוספת בתפקיד, דאוד – שוטר כושל, נשלח ע"י ממוניו המיואשים לבלות את היום על גשר בין שתי שכונות יריבות, במטרה לאבטח את שיירת בית המלוכה שייתכן ואולי תעבור שם.

JAHILYA – 2018 | 94 דקות | מרוקו, צרפת | ערבית סיפורן הטרגי-קומי של כמה דמויות המוצאות את עצמן בלב אירוע היסטורי – ביטול משלוח הכבשים לציון חגיגות  העיד המסורתיות בשנת 1996. לופטי, הסובל מאובדן זיכרון; מוניר, שנדחה ע"י משפחתה של האישה איתה הוא רוצה להתחתן; ילד שלא מצליח להפנים את דבר ביטול האירוע; ואדם הזקוק לעזרה כדי לשים קץ לחייו.

STARVE YOUR DOG | 2015 | 94 דקות | מרוקו | ערבית: ביום האחרון של צום הרמדאן, צוות טכנאים שהוקם בזריזות ממתין באולפן טלוויזיה רעוע במרוקו לקראת צילום של מה שהבמאית, ריטה, מבטיחה שיהיה הריאיון של חייהם. מדובר בשיחה עם דריס באסאי – שר הפנים לשעבר של המלך הקודם – אדם אכזר שניהל את משטר האימים תחתיו חיה המדינה. באסרי החליט להעניק לריטה סקופ בלעדי: כל הסודות האפלים ביותר של בית המלוכה. ריטה, עיתונאית שנחשבה בשעתה לפורצת גבולות, נלחמת עתה להחיות את הקריירה שלה. אך כעת, מתחים ומשקעים רבים צפים אל פני השטח בקרב אנשי הצוות, ולא ברור אם בכלל יצליחו להשלים את הריאיון.

סימון ביטון: הקרנת הסרט החדש של היוצרת הדוקומנטרית היהודייה-מרוקאית 'זיארה'. ביטון תעניק סדנת מאסטר קלאס לסטודנטים ולקהל הרחב בנושא יצירת קולנוע דוקומנטרי.

תחרות סרטי ביכורים חדשה בפסטיבל קולנוע דרום – קולנוע ישראלי ובינלאומי: לראשונה בפסטיבל קולנוע דרום – תחרות סרטי ביכורים חדשה – קולנוע ישראלי ובינלאומי, במסגרתה יוענקו פרסים לזוכים/ות בגובה 45,000 שקלים  סה"כ. חבר השיפוט: ישראלה שעאר מעודד, גיום מנגה Guillaume Mainguet, אילן כהן. הסרטים שישתתפו:

ישראל: "צ'קאאוט" | בימוי – יונתן דקל | ישראל, אוקראינה | 2022 | עברית, אנגלית, ערבית | כתוביות בעברית ואנגלית | 120 דקות. דב, לוחם מוסד נואש שהרגע שוחרר מהכלא הטורקי, נאלץ להגן על פעולותיו בתחקיר נוקב מול עמיתיו הישראליים, אותם הוא רוצה מאוד להרשים. הוא משחזר מולם את המשימה בה הוא ערק מהמוסד בכדי ללכוד את המחבל הנודע גילגמש במלון טורקי, ותוך כדי כך חושף תעלומת חתול-עכבר המדגימה את החברות המשונה שצמחה בין השניים. לבסוף נאלץ דב להכריע למי הוא נאמן, בעודו מנווט את התחקיר למקום שיכריע את עתידו ואת עתיד נשמתו. בימוי: יונתן דקל, Jonathan Dekel | מוזיקה מקורית: גיא לוי, Guy Levy | משחק: ג'וש פייס, נורמן עיסא, דר זוזובסקי, עוז זהבי, יעל שרוני, אקי אבני

"אמריקה" | בימוי – אופיר ראול גרייצר. ישראל, 2022 | 127 דקות | שפה: עברית + אנגלית | כתוביות בעברית ובאנגלית. אלי, מאמן שחייה בכיר שהיגר לארה"ב, חוזר לארץ לאחר עשר שנות היעדרות כדי למכור את העיזבון של אביו. הוא מחדש את הקשר עם יותם, חבר ילדות שפתח לאחרונה חנות פרחים עם איריס ארוסתו. לאיריס אין קשר עם משפחתה ושובו של אלי לחיי ארוסה מטלטל את חייה. המפגש בין השלושה מוביל לסדרת אירועים שמשנה את חיי כולם. "אמריקה" הוא סרט על פריחה והתחדשות, על חברות גדולה מהחיים, על סודות אפלים ועל אנשים שנכפים להכרעות גורליות. במאי: אופיר ראול גרייצר | משחק: אושרת אינגדשט, מיכאל מושונוב, עופרי ביטרמן, מוני מושונוב, עירית שלג, אוולין שפיר, רובא בלאל-עספור | קרנות וגופים תומכים – קרן רבינוביץ, מפעל הפיס MEDIENBOARD – Berlin-Branderburg, הקרן הצ'כית לקולנוע מקור – סרטי נחשון

"בתולים" – סרט הנעילה של הפסטיבל | בימוי – מאור זגורי. זהו סיפור התבגרותו של נער שאימו מתה בשנה בה הוא מגלה את מיניותו. סיפור על אשמה וחרטה אותן נושא נער צעיר ורגיש, במסעו הבלתי אפשרי לאבד את בתוליו במקום המבודד ביותר בישראל: הערבה. על רקע נופי המדבר המהפנטים, בישראל של שנות ה-90, בין מציאות להזיה, הוא נסחף לתוך מערבולת ארוטית של גילויי הגוף והנפש. בעזרת חברו שלוח הרסן, אחיו המיוחד ונערה קסומה שנולדה מהקצף של הים – עליו להתעמת עם עברו ולהיפרד מנעוריו. זהו מסע אינטימי – רווי פחדים ותשוקות – של ילד אחד בדרכו לגבריותו. במאי: מאור זגורי | קרנות וגופים תומכים – יונייטד קינג, קרן הקולנוע הישראלי, מפעל הפיס, קשת.

"ולריה מתחתנת" | בימוי – מיכל ויניק. כריסטינה היא אזרחית אוקראינית שהתחתנה עם גבר ישראלי וחיה איתו כבר ארבע שנים בישראל. היום מגיעה ולריה, אחותה הקטנה של כריסטינה, לפגוש את בעלה המיועד וללכת בעקבות אחותה הבכורה. אבל ולריה אינה קרוצה מאותם חומרים, ושתי האחיות נאלצות לשקול מחדש החלטות שהתקבלו מזמן. בימוי: מיכל ויניק | מוסיקה: דפנה קינן | בהשתתפות: לנה פרייפלד, דאשה טבורונוביץ, יעקב זדה דניאל, אברהם שלום לוי. מקור: למה הפקות | הופק בתמיכת: קרן הקולנוע הישראלי, קרן גשר, מפעל הפיס

"Mother and Son" |  מדינה – France | יוצרים – Leonor Serraille. צרפתית | תרגום: עברית, אנגלית |2022 |116 דקות | צרפת. רוז עוברת לפרברי פריז בשלהי שנות ה-80 עם שני בניה הצעירים, ארנסט וז'אן. לאורך תקופה של 20 שנה, החל מהגעתם לצרפת ועד לימינו, הסרט הוא סיפור בתנועה – המתחקה אחר הכרוניקה של בניית ופירוק משפחה. כתיבה ובימוי: לאונור סראיי

"Queens of the Qing Dynasty"| מלכות שושלת צ'ינג –  | מדינה – Canada | יוצרים – Ashley McKenzie. ארץ ושנת הפקה: קנדה, 2022 |  122 דקות | שפות: אנגלית, מנדרינית, רוסית | כתוביות: עברית, אנגלית. בעיירה קטנה ורחוקה, סטאר (שרה ווקר), נערה על הרצף האוטיסטי, מפתחת חברות בלתי צפויה עם אן (זי-ין ז'נג), סטודנט זר משאנגחאי המתנדב בבית החולים. בין השניים מתפתח קשר המבוסס על השיחות הכנות ביניהם, הודעות טקסט כל לילה, והסודות הכי אישיים שחלקו זה עם זה. במהרה, גבולות החברות מתפתחים לכדי משהו מיוחד שמצליח לשנות את המהות הפנימית, הן של סטאר והן של אן. בימוי: אשלי מקנזי | משחק: שרה ווקר, זי-ין ז'נג

"A Room of My Own" | מדינה – Georgia | יוצרים – Ioseb Bliadze 2022 |  107 דקות | שפה: גאורגית | מדינה: גיאורגיה | תרגום: עברית , אנגלית. טינה, צעירה שאיבדה את דרכה בחיים, שוכרת חדר ממגי התוססת, שבזכותה היא מתחילה בהדרגה ללמוד איך להיות חופשיי ולקבל את כל ההחלטות בחייה בכוחות עצמה, מבלי להיות תלויה באף גבר… עם בימוי מלא ביטחון עצמי, הסרט מגלם באופן אותנטי את חייהם של בני דור ה-Y בטביליסי בת זמננו, וגם מצביע על השפעותיה של חשיבה פטריארכלית על החברה הגיאורגית. במאי: יוסב "סוסו" בליאדזה | שחקנים: טאקי מומלדזה, מרים חונדדזה, סופיו זראגיה, לשאו גבוניה, יוסב "סוסו" בליאדזה, גיאורגי צרטלי, גיאורגי גרדזלידזה

"Silver Birds and Rainbow Fish" | מדינה – China | יוצרים: Lei Lei. ארה"ב והולנד / 2022 / אנימציה / 104 דקות, סינית / כתוביות בעברית ואנגלית. לי ומשפחתה נאבקים לנווט את חייהם בימים הסוערים של שנות החמישים והשישים בסין: עידן של תעמולה בלתי פוסקת מכל עבר, סגידה כמעט אלוהית למנהיגים, קולאז'ים סוריאליסטיים ואנימציית פופ-ארט.  Silver Bird and Rainbow Fish הוא שיר הודיה קולנועי למשפחה, לזיכרון, ולשחזורה של היסטוריה משפחתית כחלק מההיסטוריה של סין. בימוי, תסריט, אנימציה ותמונות:  ליי ליי

"The Plains" | המישורים | מדינה – Australia | יוצרים: David Easteal. אוסטרליה | 2022 |  180 דקות | שפה: אנגלית | כתוביות: עברית . כל ערב, אדם בשנות ה-50 המאוחרות לחייו נוסע הביתה בתום עוד משמרת במקום עבודתו בפרברים המרוחקים של מלבורן. ובעוד שהעונות מתחלפות להן לאיטן, אנחנו עדים לסדרת אירועים דרמטיים שהוא חווה, ונחשפים במקביל גם לפרטים יותר שוליים ושגרתיים אודותיו. בהדרגה, אנחנו לומדים להכיר את האיש יותר לעומק; הקונפליקטים הפנימיים שלו, מערכות היחסים בחייו – עם אשתו, אימו, אחותו המנוחה, וקולגה צעיר יותר, אותו הוא מסיע מדי פעם הביתה מהעבודה. בתוך המיקרוקוסמוס של חלל הרכב, הסרט הופך לבסוף להרהור אודות הזמן שחולף לו, הזיכרון, העבודה, וכיצד אהבה ומערכות היחסים שלנו מסייעות לנו להמשיך להתקיים. הפקה, תסריט, בימוי ועריכה: דיויד איסטיל | משחק: שרי לה-קורנו – שרי, דיויד איסטיל, אנדרו רקווסקי, אינגה רקווסקי – אינגה

פנורמה: קולנוע ישראלי תיעודי: אוצרות של מיטב סרטי התעודה הישראליים מהשנה החולפת, בנוכחות הבמאים/יות.

"מילים שנשארות" | בימוי – נורית אביב | הפקה – סרג' לאלו, איתי תמיר, עמי ליבנה |

קרנות וגופים תומכים – מפעל הפיס, France TV, FRANCE 3, CNC, PROCIREP- ANGOA. שישה אנשים נזכרים בשפות שליוו את ילדותם: מגוון ניבים של ערבית-יהודית, ספרדית-יהודית ופרסית-יהודית. אלה הן שפות שונות זו מזו, אך בכל אחת קיים מרכיב עברי-ארמי, ונוסף לכך, לכולן מאפיין משותף: הן נכתבו באותיות עבריות. האות העברית נושאת בתוכה את זיכרון השפות הללו, את צורות החיים והרעיונות שהן נשאו. בעת החדשה האותיות הוחלפו בהדרגה באותיות אחרות, וכיום השפות הללו עצמן הולכות ונעלמות. חלק מהמשתתפים בסרט כבר לא דוברים את השפות הללו, אך הדי המילים, הניגונים, המקצבים והמבטאים, נחקקו בזיכרונם וממשיכים לפעול, ולאפשר ליצירות חדשות הנכתבות בשפות אחרות לבוא אל העולם.

"מזרחים – נשכחי הארץ המובטחת" | בימוי – מיכל בוגנים | הפקה – אמיר הראל, למה סרטים | קרנות וגופים תומכים – CNC, קרן רבינוביץ, הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה. סיפור משפחתי הנפרש על פני שלושה דורות. אבי, שחווה שנים של מאבק, אני, שחוזרת לחשוף את מצבה העכשווי של המדינה בדרך של מסע, ובתי, שתגלם את זיכרונות ילדותי ואת פצעיי, פצעי גולה מהארץ המובטחת. בתי היום היא בת שבע, הגיל בו עזבתי את ישראל. היא תצולם כרוח הרפאים של הילדה שהייתי.  דרך המסע אל לב הפריפריה, נפגוש במזרחים שיספרו בצורה של מונולוגים כתובים את חוויותיהם האישיות ואת מחשבותיהם האינטימיות, פוליטיות וחברתיות. המסע יעבור לאורך הארץ, מצפון עד דרום.

"דוד מלך ישראל השנייה" – סרט הפתיחה של הפסטיבל | בימוי – רובי אלמליח | הפקה: יואב לשם | קרנות וגופים תומכים: קרן גשר, HOT8. אי אפשר להבין את ישראל בלי להבין את סיפור חייו של דוד לוי. כל המתחים שמעצבים את הזהות הישראלית: פריפריה מרכז, אשכנזים ומזרחים, ישראל ״הראשונה״ ו״השניה״. נמצאים בסיפור חייו של האיש שהיה מלך ישראל אבל לא הצליח להיות ראש ממשלה. אחרי כ-15 שנה של שתיקה תקשורתית כמעט מוחלטת דוד לוי עורך מול המצלמה את חשבון הנפש של חייו. חשבון נפש של פוליטיקאי ומדינאי, שסיפור חייו הוא במידה רבה הסיפור המשמעותי והמרכזי של מדינת ישראל בעשורים האחרונים.

"אנחנו לא ניפרד לעולם" | בימוי – אלון גור אריה | הפקה – סרטי יונייטד קינג, HOT8, YES  ישראלי, משה אדרי, לאון אדרי, עופר נעים | קרנות וגופים תומכים – HOT8, YES ישראלי. סיפור עלייתו ונפילתו של אחד האנשים החזקים בתעשיית הקולנוע הישראלית, יהודה בארקן – מי שהיה המפיק, השחקן, הכותב והמשקיע, לפעמים היחיד, בסרטיו. מתפקידים ראשונים ב"הוא הלך בשדות" ו"לופו", מצא את עצמו מחליף ז'אנרים כזיקית לסרטי הבורקס, סרטי המתיחות השנויים במחלוקת ומלודרמות כמו "אבא גנוב". כשנכשל בחייו האישים (נישואים שהתפרקו, בת בברזיל שלא הכיר) דאג לכתוב "סוף הוליוודי" למשברים שפקדו אותו ולצלם אותם כסצנות בסרטיו. כשהיה בשיא כוחו, הימר על כל הקופה, והתרסק.

"בחירתה של ניצה" | בימוי – אורי ברבש | הפקה – קסטינה תקשורת | קרנות וגופים תומכים – כאן 11. היא נולדה במהלך המלחמה כלוסיה בורנשטיין בפולין, עלתה לארץ ב-1948 כניוטה בולסטט, ובגיל שמונה הפכה לניצה קפלן. כעבור עשרות שנים, כשהיא אם וסבתא, היא יוצאת למסע בתקווה לפענח את זהותה ומקורותיה. זיכרונה מימי ילדותה נמחק לחלוטין. חור שחור. במהלך חיפושיה היא נחשפת לפרוטוקול משפט שנערך ב-1952 בחיפה ודן בגורלה שלה. חייה משתנים. היא יוצאת למסע בעקבות גורלה, במהלכו תתעמת עם סיפור חייה – דרמה שמתחוללת בין שתי אימהות: אם ששכלה את בעלה הראשון ושלושת ילדיה בשואה ותובעת להשיב לחיקה את בתה האבודה, ומנגד אם ששכלה את בנה היחיד במלחמת העצמאות. סיפורה של ניצה, הילדה שנקרעת בין האם המאמצת לאם הביולוגית, בין השואה לתקומה, בין זיכרונות טראומטיים לשכחה מנחמת. סיפורה מציף שאלות קיומיות, מוסריות, אינטימיות והיסטוריות, וכולן נטועות בגורלה האישי – שלא בא על פתרונו עד עצם היום הזה.

"מלכודת דבש" | בימוי – עלמוורק דוידיאן | הפקה – עלמוורק וקובי דוידיאן – Black and White Films | קרנות וגופים תומכים: HOT8, קרן מקור, הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה, COPRO. שכונת קריית משה בפאתי רחובות היא ביתה של קהילה אתיופית גדולה. כעת פרויקט בינוי-פינוי בעדיפות לאומית מבטיח לקהילה ולשאר תושבי השכונה יציאה בטוחה מהגטו המוזנח והעני. חנה, אם חד הורית שחרדה לבנה המתבגר, קופצת על ההזדמנות לשינוי שירחיק אותו מסוחרי סמים בשכונה. היא חוברת לקברט, ראש ועד דיירים צעיר ואידיאליסט, וביחד הם מובילים את תושבי השכונה למסע חלומות של שמונה שנים בשבילי הבירוקרטיה של פוליטיקאים וכרישי נדל"ן.

"50 רסיסים" | בימוי – מיכה אמיתי | הפקה – ענר פרמינגר – Poreh-Preminger Productions Ltd. | קרנות וגופים תומכים: קרן גשר לקולנוע רב תרבותי; קרן יהושע רבינוביץ' לאומנויות – פרויקט קולנוע; מועצת הפיס לתרבות ולאמנות, קרן קולנוע נגב. 1995 – מכונית תופת בכפר דרום, ברצועת עזה. מאיר תקוע שם. הלום קרב. רדוף. לא שוכח את הריחות, הרעשים, חלקי הגופות. האשמה לא מרפה. בימים הוא נאחז בציפורניים ב"נורמליות", מנסה למצוא מרגוע בריטוש גזעי עצים ופיסולם לחלקי גופות. בלילות, כשהשינה חומקת ממנו, הוא מחפש בת זוג, אחת שתעז לחיות במחיצתו. מאיר מהדהד בי חוויות קשות שהודחקו משירותי בטייסת מסוקים. השיא הנורא היה בהתרסקות יסעור ברומניה באימון שתכננתי, בו איבדתי חברים קרובים. שנינו במסע משותף של התמודדות עם רוחות הרפאים שרודפות אותנו.

תחרות "קולנוע דרום חדש" – מספר שיא של סרטי גמר חדשים מבית הספר לאמנויות הקול והמסך בספיר! השנה ישתתפו בתחרות המסורתית של יצירות הגמר החדשות של בית הספר, מספר שיא של 51 סרטים ממגוון הז'אנרים: עלילתי, דוקומנטרי, אנימציה, פיילוטים טלוויזיונים והשנה לראשונה גם פיילוטים לסדרות רשת. השנה נציין 20 שנים להענקת הפרס הראשון בתחרות לסרט העלילתי הטוב ביותר ע"ש מיקה אילון ז"ל. במסגרת זו נערוך מחווה מיוחדת למשפחתה של מיקה, ויוקרן סרטון מיוחד בהשתתפות זוכי/ות הפרס הראשון מכל השנים. במסגרת התחרות יוענקו פרסים בסך 50,000 שקלים .

רטרוספקטיבה ישראלית: רן טל: פסטיבל קולנוע דרום יערוך רטרוספקטיבה ראשונה ליוצר התיעודי המוערך רן טל, מרצה בבית הספר לאמנויות הקול והמסך בספיר, שסרטיו זכו להערכה רבה ופרסים חשובים בישראל ובעולם. הרטרוספקטיבה תכלול את מיטב יצירתו ומאסטר קלאס בנושא יצירה תיעודית בשימוש ארכיונים, בהנחיית ד"ר יעל שנקר. הסרטים שיוקרנו בפסטיבל: מוכר הרגשות | מלכה לב אדום | דרך בן צבי 67 | מה היה קורה אילו? אהוד ברק על מלחמה ושלום | גן עדן | ילדי השמש | המוזיאון | 1341 פריימים מהמצלמה של מיכה בר-עם

רטרוספקטיבה בינ"ל: רוברו מינרוויני: צלם, במאי ומפיק מוזיקלי, נולד באיטליה (1970) וכיום מתגורר בארה"ב. סרטיו הארוכים קצרו שבחים ופרסים בינ"ל והוקרנו בין היתר בפסטיבל IFFR ברוטרדם, ובפסטיבל קאן במסגרת "מבט מסוים". סרטיו של מינרוויני לוכדים את הווייתה של החצר האחורית האמריקאית, בשפה ויזואלית ייחודית ורגישה.

פסטיבל קולנוע דרום יערוך השנה רטרוספקטיבה מקיפה של סרטיו הארוכים והקצרים של מינרוויני, סדנאות אמן שיכללו קטעים מסרטו החדש שנמצא בעריכה בימים אלו. מינרוויני יגיע בפעם הראשונה לישראל, בליווי אשתו המפיקה ושותפה לכתיבת סרטיו, ושני ילדיו.

The Other Side | 2015 | 92 דקות | אנגלית: בדרום מוכה העוני של ארצות הברית, עשורים של מדיניות הפרדה כלכלית וגיאוגרפית עזרו ליצור מעין עולם צללים שבו עבודה וצדק נחשבים למצרכים נדירים. The Other Side מציג מבט מעמיק אל תוך עולם צללים זה באמצעות סיפורן של שתי קהילות שכנות בלואיזיאנה: בני זוג ומשפחתם המורחבת, המנסים להישאר מלוכדים בצל מגיפת סם הקריסטל מת' ("טינה"), שגררה מספר בני משפחה לתוך מעגל ההתמכרות; וקבוצת קיצוניים המורכבת מיוצאי צבא הנערכים להפיכה צבאית פוטנציאלית. שתי הקהילות חיות במצב תמידי של פחד, ניכור וחשדנות כלפי הממשל. עם עלילה הנעה על קו התפר בין הבדיוני לדוקומנטרי, The Other Side מצייר דיוקן של אמריקה השקועה במלחמה הפנימית המתחוללת בקרבה.

The Passage | 2011 | 89 דקות | ארצות הברית, בלגיה: אישה בשנות השישים לחייה החולה בסרטן סופני יוצאת למסע לדרום טקסס במטרה לבקר רופא אלטרנטיבי, הילר, שעשוי לרפא אותה. למסע שלה נלווים שני זרים שפגשה באקראי: אסיר משוחרר טרי; ואמן טרמפיסט שנודד לו ברחבי טקסס. עם צילום אותנטי בסגנון דוקומנטרי ודמויות שכמעט כולן מגלמות את עצמן, The Passage מתחקה אחר מסעה הפנימי של אישה המתמודדת עם ארעיות חייה, תוך כדי הצצה לבטן הרכה של הדרום האמריקאי.

Low Tide // גאות נמוכה | 2012 | 92 דקות | איטליה, בלגיה: בבילון, טקסס. ילד בן 12 ואימו החד-הורית מנהלים חיים נפרדים. הילד מבלה את הקיץ לבדו בעוד אימו עובדת ויוצאת לבלות עם חברים. בדידותו של הילד היא בו זמנית מקור לחופש ועילה לצער. בהדרגה, הרפתקאותיו והתנסויותיו זורות אור על הניגוד שבין כללי החברה לחוקי הטבע ותוך זמן מה, האיזון העדין שנשמר בעולמו הפנימי מתנפץ לרסיסים בעקבות מאורעות בלתי צפויים.

  -Stop the Pounding Heartלעצור את הלב הפועם | 2013 | 101 דקות | ארצות הברית, איטליה: שרה היא נערה צעירה, בת למשפחת איכרים המגדלת עזים. הוריה, טים ולי-אן, מחנכים את 12 ילדיהם בחינוך ביתי לפי חוקי התנ"ך. כששרה פוגשת את קולבי, רוכב שוורים צעיר המתגורר בכפר הסמוך, היכן שמשפחתה של שרה נוהגת למכור חלב, כל מה ששרה חשבה שהיא יודעת על אמונה ורוחניות עומד לפתע למבחן מהותי. אט-אט, שרה מתחילה להטיל ספק בערכיה ובעקרונותיה המוסריים, עד כדי תהייה האם היא אכן אישה הראויה לחסדו של האל. לעצור את הלב הפועם הוא מסע אל תוך נבכי גיל ההתבגרות, תפקידי מגדר, דת ואמונה, משפחה וערכים חברתיים, באמריקה בת זמננו.

מה תעשה כשהעולם יעלה בלהבות? – What You Gonna Do When the World’s on Fire? – איטליה, ארה"ב, צרפת | 2018 | 123 דקות | אנגלית | תרגום אנגלית ועברית: קיץ 2017. שורה של תקריות אלימות בין שוטרים לגברים אפרו־אמריקאים גובה מספר רב של קורבנות ומעוררת הדים בכל רחבי ארצות־הברית. על רקע האירועים הללו, קהילה אפרו־אמריקאית אחת בדרום המדינה מנסה להתמודד עם האפקטים המתמשכים של העבר, אך מתקשה לגבש את זהותה התרבותית ולחתור לצדק ולשוויון לנוכח המציאות הכלכלית, החברתית והפוליטית העגומה. הבמאי האיטלקי המוערך רוברטו מינרוויני ("לעצור את הלב הפועם"), שחי, פועל ומצלם זה שנים בדרום ארצות־הברית, עוקב בסרטו אחר אסופה של דמויות הממשיכות להדהד בתודעה זמן רב לאחר הצפייה. הוא מצלם את מושאיו בשחור־לבן, והתוצאה היא יצירה תיעודית חכמה הנוקטת באיכות פיוטית עזה ומפנה זרקור אל סוגיה חברתית קריטית.

תחרות הקולנוע הקצר: זו השנה הרביעית שפסטיבל קולנוע דרום מקיים תחרות סרטים קצרים ויעניק פרס בשווי 25,000 שקלים  למנצחים, כאשר השנה התחרות פתוחה ליוצרים/ות מהארץ ומהעולם. בחבר השיפוט של התחרות לאה טוניק, מייקל דאנוויי Michael Dunaway, נועה אהרוני.

פוקוס פורמטים טלוויזיוניים: פוקוס מיוחד בנושא פיתוח ומימון של פורמטים טלוויזיוניים בנוכחות אורחים בכירים/ות בתחום. ביקור האורחים ילוו בפאנלים מקצועיים פתוחים לקהל הסטודנטים/יות מספיר וממוסדות לימוד אחרים, ולקהל הרחב בהרשמה מראש.

קירק דוקר Kirk Docker –  דוקר הוא יוצר דוקומנטרי מאוסטרליה, החתום בין היתר כיוצר הפורמט המקורי "סליחה על השאלה", שנרכש והופק בלמעלה מ-70 מדינות ברחבי העולם. במסגרת פוקוס הפורמטים בפסטיבל, דוקר יגיע לראשונה לישראל וייקח חלק בפסטיבל כמנטור למשתתפי פיצ'ינג הפיילוטים הטלוויזיוניים, ויעביר כיתת אמן מיוחדת לצד עדי לוי, במאית הגרסה הישראלית של "סליחה על השאלה", מטעם תאגיד השידור כאן. במסגרת שהותו בפסטיבל קולנוע דרום נקרין כמה מסרטיו המוקדמים של דוקר, שהובילו אותו ליצור את הפורמט המצליח, ובנוסף יחלוק דוקר "טעימות" מהפורמט החדש שהוא מפתח בימים אלו.

מייק ביל Mike Beale – מנהל תחום פורמטים באולפני ITV | Managing Director, Global Creative Network, ITV Studiosמייק ביל אחראי על תחום הפיתוח והרכש של למעלה מ-30 פורמטים לא מתוסרטים (Non-scripted) מצליחים מהעולם, ביניהם "המרדף", "אני סלבריטי, תוציאו אותי מכאן", "בואו לאכול איתי", "הל'ס קיטשן", "אי האהבה" ועוד. במסגרת פוקוס מיוחד שיוקדש השנה לתחום הפורמטים לטלוויזיה וסדרות רשת בפסטיבל קולנוע דרום, ביל יגיע להשתתף בכיתת אמן מיוחדת בנוכחות עמוס נוימן (הרמוזה) ודמות בכירה נוספת מתחום הפורמטים בישראל. פגישות "אחד על אחד" עם מייק וקירק ייקבעו עבור הסטודנטים שישתתפו בפיצ'ינג הטלוויזיה בפסטיבל.

אירוע מיוחד: "זוכרים את מודי": לאחר שאיבדנו השנה את אחד מגדולי היוצרים הדוקומנטריים ואושייה אהובה מעולם הספורט, מודי בר-און ז"ל, נקדיש עבורו משבצת מיוחדת בפסטיבל במסגרתה יוקרנו קטעים מרגעי השיא של הקריירה שלו בתחום הכתיבה, יצירת הדוקו, והגשת הספורט. בנוכחות: ענת זלצר, אייל אופנהיים, איתן צור (במאי החמישייה הקאמרית) ומנשה נוי. מנחי האירוע: רני בלייר וענת אורן. בנוסף, פיצ'ינג הפיילוטים הטלוויזיוניים ייקרא מעתה והלאה פיצ'ינג טלוויזיה ע"ש מודי בר און ובמסגרת הפיצ'ינג בפסטיבל הקרוב יוקרן סרטון על מורשתו.

כנס בוגרים/ות ראשון לסטודנטים/יות מכל השנים – בית הספר לאמנויות הקול והמסך בספיר. הכנס יתקיים לראשונה בפסטיבל ואליו הוזמנו למעלה מ-800 בוגרים ובוגרות של בית הספר לאמנויות הקול והמסך לדורותיו. במסגרת הכנס יישאו דברים פרופ' סמי שלום שטרית, רני בלייר, ליאור אורון מנהל קרן קולנוע נגב, ויתקיים "ערב כשלונות מפוארים" ייחודי לתחום הקולנוע – בהנחיית בוגרת בית הספר והצלמת עמית חכמוב. בסיום כנס הבוגרים יוקרן הסרט "אמריקה" של של בוגר המחלקה אופיר ראול גרייצר, מתוך תחרות הביכורים.

קולנוע DaRome: שת"פ ראשון עם פסטיבל RIFF (Rome International Film Festival) בג'ורג'יה, ארה"ב. במסגרת השת"פ נארח 8 אורחים מפסטיבל RIFF ומבית הספר HIGHLANDS שמקיים מתכונת דומה של ביה"ס לקולנוע + פסטיבל בדומה לפסטיבל קולנוע דרום.

המעבורת: רצועת סדנאות מעשיות בנושא יצירה קצרה ודלת תקציב: כמדי שנה יקיים הפסטיבל סדרת מפגשים והרצאות המיועדות לסטודנטים/יות מבית הספר לאמנויות הקול והמסך בספיר וממוסדות לימוד נוספים. רצועת המעבורת" נועדה לספק ליוצרים/ות בתחילת דרכם המקצועית כלים מעשיים להתקדמותם בתעשייה הישראלית  והבינ"ל, בהנחיית הטובים/ות בתחומיהם/ן.

משכנות שאננים עם פסטיבל שיטוט תרבותי בין השראה והשפעה 9-10 בנובמבר

טחנת הרוח ומשכנות שאננים של מונטיפיורי (צילום דני בר)

משכנות שאננים מזמינים את הקהל הרחב לגלות מי הקומיקאי שהכי מצחיק את ליאת הר לב (ארץ נהדרת), לקבל טריקים להשראה מהסופרת אורלי קסטל-בלום, לשמוע מי הם המוזיקאים שעיצבו את פסקול ילדותם של גל תורן וגיא לוי (ליילי), להציץ למוחם הפרוע של יוצרי ושחקני "מייקל" ובסוף השיטוט להתרווח עם דרינק ומוזיקה בגן יעל הקסום, רק לא לשכוח להביא משהו חם, לירושלים כבר הגיע הסתיו.

לעתים נדמה שאנחנו חיים בעולם שבו נאמר כבר הכול. יצירות הספרות הגדולות נכתבו, האמנות האיקונית צוירה, המנגינות החשובות הולחנו – האם בכלל אפשר עוד לחדש? מתברר שאפשר. "שְׁמוֹר בְּשם" הוא פסטיבל תרבות רב-תחומי שיתקיים בין גבולות ההשפעה וההשראה. השבילים וחצרות האבן של משכנות שאננים יקומו לתחייה באינספור מפגשי ספרות, קומדיה, מוזיקה, מחול ועוד.  הפסטיבל מבקש להתחקות אחר טביעות האצבע החמקמקות של ההשפעות ולשרטט את מפת הדרכים הנסתרת של ההשראות. להראות כיצד יצירות מיתולוגיות מחלחלות ליצירות חדשות, ולחגוג את האופן שבו יוצרים עכשוויים ויוצרות עכשוויות מתעקשים ומצליחים להשמיע קול מקורי. ניהול אמנותי: נועה מלמד וזאנה ואבישי חורי. תכנית הפסטיבל:

יום רביעי, 9.11 סדנאות כתיבה: הסדנאות יתקיימו בבית הקפה הנסיך הקטן (רח' יפו 31, חצר פיינגולד). דרינק עלינו.

19:00 פחות זה יותר. סדנה אינטימית עם הסופרת אורלי קסטל-בלום. כיצד מזככים את הכתוב בזהירות ובתבונה לכדי טקסט צלול ומדויק? מה חלקן של סתירות פנימיות בסיפור ובתמצות הטקסט הספרותי? בעקבות "האווז הראשון שלי" מאת איסאק באבל.

21:00 העתק, הדבק, כתוב

אילו מקורות השראה פואטיים נמצאים ברשתות החברתיות, במייל האוטומטי מהבנק ובתיבת הספאם? המשורר והחוקר ליאור זלמנסון בסדנה על שירה לא-מקורית, שמוציאה טקסטים קיימים מהקשרם והופכת אותם לשיר חדש.

יום חמישי, 10.11 משכנות שאננים

19:30–20:15 – בפרלמנט עם ליאת הר לב. איך נולדו הדמויות המבריקות של אסתי הצדקת, אירנה מהפרלמנט, סלמה הרוקחת וליהיא האשטג? השחקנית ליאת הר לב בשיחה אינטימית על מקורות ההשראה שלה, מבמות התיאטרון ועד מהדורת החדשות המטורללת של "ארץ נהדרת". מנחה: הילה גולדנברג

20:45–21:30 ואני ראיתי ברוש. דובי, רבקה ויסמיניש מגיעים לשיחה פתוחה באודיטוריום. בני משפחת ברוש (מתוך הצגת הקאלט "מייקל") יספרו על פשטידת בצל, על כוכבי טלוויזיה וכן על אוסף מחקים אשר נסכו בהם השראה והביאו אותם עד הלום. בהשתתפות אבי דנגור, הילה גולדנברג ומיטל רז. מנחה: אלי חביב

20:30 הגנטיקה של הדמיון. שירה נכתבת לרוב בבדידות, אבל מהדהדים בה רשמים משירים קודמים, ממקומות וממערכות יחסים. משוררים ומשוררות מספרות על הא.נשים שהשפיעו על היצירה שלהן ושלהם יותר מכול. בהשתתפות שלומי חתוכה, טל ניצן, שלומית נעים-נאור, אלעד זרט, עמיחי חסון ומיה טבת דיין מנחה: מישי הרמן. בשיתוף סיפור ירושלמי – ליין ערבי סטוריטלינג מבית סיפור ישראלי

22:00 כיתת אומן עם ליילי – גל תורן וגיא לוי. צמד המוזיקאים וחברי הילדות הירושלמים יספרו על המסלולים השונים הנובעים ממקורות ההשראה שלהם ויתנו לנו טעימות מהמוזיקה שיצרו יחד לאחר שנים של יצירה בנפרד.

דבר אלי: על כורסה בחדר נסתר יושבת אישה. היא מבקשת בקשה ברורה, אינטימית, לא מובנת מאליה: דבר אלי. דבר אלי באמת, ברגע הזה שלא יחזור על עצמו, שבו שני אנשים יושבים זה מול זה וכל אחד מול עצמו. יוצרים: מאיה בואנוס ואייל לויט

דייט עם משוררת: המשוררת אורית גידלי מזמינה זוגות לשיחה על הבר שבסופה תכתוב להם שיר – שיר על אהבה או קושי או התגברות או חגיגה. השיר שלהם. השיר שנכתב עבורם. השיר שהם צריכים לשמוע.

ג'אם מלים: מלים שיציע הקהל בזמן אמתי יהפכו לשירים חדשים ומקוריים לחלוטין תחת ידיהם של המשורר צחי אבינועם ואמן הווידיאו-ארט אריק פוטרמן.

לפי העין: הכוריאוגרפית מיכל בן ליאור ואחיה גיטריסט הפלמנקו–ג'אז דן בן ליאור (מדריד) יצרו עבודת מחול-פרפורמנס בהשראת סבתם הבלתי נשכחת, שחלק ממנה מלווה אותם בכל אשר ילכו. השניים יזמינו את הקהל להיזכר ברגעים של השראה עם בני משפחה, ויתרגמו אותם לשפת המוזיקה והמחול.

אוכל לנשמה: דוויני פיתה בר מגיעים היישר מהשוק עם פיתות צבעוניות ומחממות לב ודרינקים משמחים.

מידע נוסף וכרטיסים בקישור…

סינמטק ירושלים עם פסטיבל אניניישן 2022 – פסטיבל האנימציה הבינ״ל בירושלים

פסטיבל אניניישן הוא חגיגה יחידה מסוגה, המוקדשת כל כולה לאנימציה – יצירה מקומית וזרה, נקודת מפגש לאוהבי אנימציה ואנשי התעשייה הישראלית. תוכנית הפסטיבל מורכבת מהקרנות פיצ'רים ומקבצי סרטים קצרים מישראל ומפסטיבלים בינלאומיים, סדנאות, פאנלים, אירועים לכל המשפחה, תערוכת אמנות, מיצבים מיוחדים ומשחקי מחשב עצמאיים.

הליין האהוב של 'קולקטיב תוהו' חוזר, מסיבת FRAME RAVE הנועזת משתלטת על מתחם התחנה. פסטיבל אניניישן הוא אחד מאירועי השיא של קהילת האנימציה בישראל, השואף לקיים מקום מפגש מקצועי, פתוח, שוויוני ומעורר מחשבה, שמרחיב את שיח ואהבת האנימציה לקהלים נוספים וקהילות מקצועיות חופפות – קולנוענים, אמנים, מאיירים, מעצבים ועוד. הפסטיבל, ביוזמה ובמימון המיזם לקולנוע ולטלוויזיה ברשות לפיתוח ירושלים, מתקיים זו השנה השביעית. השנה מנהל את הפסטיבל בפעם הראשונה שלומי יוסף מקולקטיב תוהו.

תוכניה ואירועים מיוחדים במסגרת הפסטיבל:

במהלך ארבעת ימי הפסטיבל תוצג תערוכת אנימציה בכל רחבי הסינמטק, הכוללת מייצגים, וידאו ארט, ועוד.

״מלחמות חדי הקרן״ – סרט הפתיחה של הפסטיבל, ״בובס בורגרס: הסרט״ הקרנה נדירה בקולנוע בארץ של הסרט החדש בסדרת הסיטקום האמריקאית, הקרנת הסרט מכתב לחזיר ושיחת אמן עם זוכת פרס אופיר טל קנטור, אירוע הוקרה לאנימטור והמאייר גיל אלקבץ ז"ל. מגוון אירועים לכל המשפחה ועוד. ולבסוף – מסיבה מהסרטים פריים רייב 4 – אירוע ענק שלוקח את כל מה שביזארי ומעוות באנימציה ונותן לו נשיקה רטובה.

16.11.22, יום רביעי: 18:00 | סינמטק 2 | ״בסטצלאל״ – לקט חגיגי של סרטים מצטייני מחלקת אמנויות המסך בצלאל. הקרנה של מבחר סרטי 2022 המצטיינים לשנים א' – ג', הישר מן המחלקה לאמנויות המסך בצלאל. הזדמנות חד פעמית להציץ לא רק אל סרטי הגמר של המחלקה, אלא לחלק מעשרות תרגילים מצטיינים שנוצרו במהלך הלימודים עצמם.

18:00 | סינמטק 4 | ״הנפש לי צבר״ – מפגש מיוחד עם ארכיון הקולנוע של סינמטק ירושלים, עם גילת פרג. ניצני האנימציה בישראל הופיעו בסוף שנות ה-20 של המאה העשרים. על הנייר הלבן של האנימציה ועל "הארץ הריקה" נבראו עולמות, חלומות ודימויי אנשים, ובין היצירות נוצר דיאלוג- המשקף את תפיסת העולם ושותף ביצירתה. במפגש נצפה בקטעים מסרטים לאורך ציר ההיסטוריה של האנימציה הישראלית. נתמקד במיוחד בדרך התפתחות ייצוג ה"ישראלי" בה, כיצד הוא מוצג, גדל ומשתנה, משנת 1928 ועד תחילת שנות ה-2000, שנות ראשית האנימציה הישראלית. המפגש יתקיים בשיתוף ארכיון הקולנוע של סינמטק ירושלים, לרגל יציאתה לאור של אסופת הסרטים "ציורנוע עברי- מבט אל ראשית האנימציה הישראלית". לאחר המפגש, יתקיים סיור בארכיון הסינמטק, לנרשמים מראש. בסיור נכיר את פרויקט הדיגיטציה הנרחב שעובר הארכיון בשנים האחרונות. בחללי הארכיון השונים תפגשו מקרוב פילם צלולואיד 16 ו־35 מ"מ ופורמטים קולנועיים היסטוריים נוספים, תסיירו במעבדת הדיגיטציה המקצועית בארץ להמרת סלילי פילם לקבצי דיגיטל באיכות 4K, ותשמעו על מאמצי הארכיון לשמר את המורשת הקולנועית הישראלית: מה כוללת עבודת הארכיונאים וכיצד היא נועדה לשרת את קהילת הקולנוע בישראל, חוקרים וסינמטקים בכל רחבי הארץ והעולם. ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים מופקד מאז 1960 על שמירתן ושימורן של יצירות ישראליות מקוריות – דוקומנטריות ועלילתיות – מסוף המאה ה-19 ועד ימינו.

19:30 | סינמטק 2 | ״מה שאינו ניתן לתיעוד״ – על הפוטנציאל הטמון באנימציה עבור יצירה דוקומנטרית. מהקולנוע דרך הטלוויזיה ועד הדיגיטל, איך אנימציה יכולה להעמיק ולעבות את התוכן התיעודי שלנו? יוצרים מובילים בתחום נפגשים לשיחה על אנימציה במחוזות הז'אנר הדוקומנטרי. במהלך השיחה נצפה בדוגמאות מצויינות לאנימציה ככלי ביטוי שפורץ את גבולות היצירה התיעודית. נעסוק באנימציה כשפה המאפשרת חשיבה יצירתית, אמנותית וסיפורית שמוסיפה רובד נוסף לסיפור הדוקומנטרי קולנועי. נחדד גם על מה דורש שילוב אנימציה בדוקו, הן ברמה הטכנית והן ברמה התקציבית, ונשמע רעיונות על איך כדאי לשלב אותה ביצירה שלנו. איגוד העורכים ופסטיבל אניניישן מזמינים יוצרי קולנוע, טלויזיה ואנימציה לפאנל מומחים בנושא דוקו-אנימציה.

בהשתתפות: דותן גולדווסר – מעצב ובמאי אנימציה (אלי כהן: לוחם 566, מלכויות של מטה) | טל קנטור – במאית אנימציה ("ענת גוב", "לאה צמל: עורכת דין") | טל שפי – עורכת סרטים ותסריטאית (זוכת פרס דוקאביב לעריכת הסרט "הצלמניה") | סיון ארבל – המחלקה התיעודית ב – כאן 11 | בהנחיית: ליאנה ברקוביץ', במאית אנימציה ועורכת תוכן.

19:30 | סינמטק 3 | הקרנת הסרט ״ערבה עיוורת, עלמה נמה״ – הרוקי מורקמי ריאליזם קסום על חיפוש אמת פנימית, לפי אסופת הסיפורים של הרוקי מורקמי. צפרדע ענק ופטפטן, חתול שהלך לאיבוד וצונאמי עוזרים לעובד בנק, לאשתו ולמנהל חשבונות סכיזופרני להציל את טוקיו מרעידת אדמה ולמצוא משמעות לחיים. הסרט מיועד לא רק למיליוני מעריציו של מורקמי ברחבי העולם אלא גם לחובבי סטוריטלינג יצירתי, ז'אנר המוגדר כריאליזם מאגי שעבורו אנימציה היא מדיום נפלא. הסיפורים עשויים מזיכרונות, מחלומות ומפנטזיות, המושפעים מראייה סובייקטיבית של רעידת האדמה – בדמותם של עצים מרושעים, תולעת ענקית, משאלה כמוסה, סיסמה עלומה, קופסה ריקה ומסתורית ומסדרונות אפלים, אינסופיים – שבהם גיבורי הסרט מנסים להתחבר עם מי שהם באמת.

21:15 | סינמטק 1 |  הקרנת הסרט ״מרסל הקונכייה עם נעליים״. יצור זעיר וחמוד עד בלי די ששורד בתושייה בעולם עצום ורחב ידיים, יוצא לחפש את משפחתו האבודה. מרסל הוא צדף זעיר וחמוד, כל גובהו אינצ', וחייו הססגוניים מתנהלים בדוחק יחד עם סבתו, קוני, ועם אלן, כדוּרוֹן מוך שהוא "חיית" המחמד שלהם. בעבר הם השתייכו לקהילה גדולה של צדפים, אבל עכשיו הם חיים לבדם כשורדים יחידים מאסון מסתורי. תפנית מתרחשת כשהם מתגלים על ידי דוקומנטריסט שמצלם אותם ומעלה לרשת סרטון קצר. התוצאה היא מיליוני אוהדים שמעריצים את מרסל, אבל גם סכנות בלתי צפויות, ואולי גם תקווה למצוא את משפחתו האבודה.

17.11.22, יום חמישי: 17:00 | סינמטק 2 | ״90 שניות״ – הקרנת בכורה לסרטי ZOOM OUT ושיחה. הקרנת בכורה לסרטים קצרים באורך 90 שניות שהופקו השנה בנושא Zoom Out. מדי שנה במסגרת הפסטיבל מתקיימת תחרות פיצ'ינג בה יוצרים מציגים רעיונות לסרטים חדשים באורך של 90 שניות בנושא משתנה הנותן מסגרת מבט על התרבות המקומית. הפרויקטים הנבחרים בתחרות קיבלו מענק הפקה ויצרו במהלך השנה סרטים חדשים מנקודת מבט אישית שמוצגים לראשונה לקהל. בסוף ההקרנה תתקיים שיחה עם היוצרים. התוכנית השנתית של 90 שניות, שיתוף פעולה בין קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ופסטיבל אניניישן.

17:00 | סינמטק 4 | ״ילדי פרא״. אנימציה כשיטה פדגוגית – מפגש עם מייסדי הסטודיו לאנימציה לילדים ונוער, הראשון בישראל. סטודיו WILD KIDS הוא פרויקט ייחודי חינוכי-אמנותי בן 13 שנים הרואה בשפת האנימציה כלי להתפתחות יצירתית. בסטודיו לומדים ילדים מגיל 5 עד 20, אשר יוצרים סרטי אנימציה המבוססים על חוויות אישיות תוך הקשרים לתולדות האמנות. בכל גיל היוצרים הצעירים שואלים שאלות שונות ומחפשים את התשובה דרך היצירה. במסגרת הפסטיבל נפגוש שני אמנים מייסדי הסטודיו, מקס אפשטיין וקרינה חננייה, שיספרו על ניסיונם בעבודה עם הילדים, ויציגו סרטים נבחרים שנוצרו בסטודיו.

18:30 | סינמטק 2 | Summer Memories. איך מפיקים סדרת אנימציה בחו״ל? כל הפרטים מפי היוצר והמפיקים, סטודיו The Hive. נציגים מצוות ההפקה הקנדי-אמריקאי של הסדרה Summer Memories (ביניהם Irene Weibel ואדם יניב הבמאי והיוצר מחברת A&N Productions), מגיעים לארץ לספר על תהליך היצירה של הפרויקט, בליווי הקרנת בכורה ישראלית של שני פרקים מתוך הסדרה שמשודרת בימים אלה בערוץ PBS Family..

18:15 | סינמטק 3 | הקרנת הסרט ״בן הסוסה הלבנה״ רסטורציה של יצירת המופת הפסיכדלית משנות ה-80 המבוססת על סיפור עם הונגרי. בן הסוסה הלבנה- פנינת הפולחן של הבמאי ההונגרי זוכה האוסקר, מרסל ינקוביץ', בהקרנת בכורה ישראלית! עלילת הסרט מבוססת על אגדה הונגרית: הדרקונים הכריעו את האלים, וחטפו לשאול את נסיכות הסתיו, החורף והקיץ. הסוסה הלבנה שהתחבאה מפניהם בשורשי עץ העולם, יולדת את בנה השלישי ומניקה אותו חלב כוכבים. כשהילד חזק מספיק לנער את עץ העולם, הוא יוצא להציל את הנסיכות מהשאול ולהשיב את הממלכה האבודה של אבותיו. האפוס היפהפה הזה מ-1981 עבר שחזור דיגיטלי 4K רק לפני שנתיים, ומוצג כעת במלוא תפארתו.

20:00 | סינמטק 1 | הקרנת הסרט ״מלחמות חדי הקרן״ – סרט הפתיחה של הפסטיבל. צמד אחים בצבא הדובונים החמודים יוצאים למלחמה אפית ועקובה מדם בחדי הקרן

מעשייה דמיונית אנטי-מלחמתית המספרת את סיפור מלחמתו הקדמונית של צבא הדובונים הקטנים בחדי הקרן. צבא הדובונים מכשיר את המתגייסים הצעירים ומוביל אותם למלחמה בחדי הקרן המהווים איום בטחוני על עם הדובונים. צמד האחים, כחולי ושמנמני, ולצדם קבוצה של חיילים טריים חסרי ניסיון, יישלחו למשימה מסוכנת להצלת היער הקסום… היעמדו הדובונים באתגר? במלחמות חדי הקרן, הקולנוען אלברטו ואסקז מהרהר במקור הרוע בעולם באמצעות פנטזיה מונפשת..

20:30 | סינמטק 2 | ״מאבקים מקומיים״. מקבץ סרטי אנימציה קצרים של יוצרים ישראלים על מאבקים מקומיים ועכשווים. טקסט: מבט חדש על אב שנפצע במלחמה; מפגש עם ילדים סורים בבית החולים; ומפגש מערער בין שני גברים בקריית גת. מקבץ סרטי אנימציה שעוסקים במאבקים, תהליכים ורגעים במרחב הישראלי המקומי. סרטים שמצליחים, בעזרת השימוש באנימציה, לתת מבט אחר, ביקורתי ואינטימי, על החברה הישראלית. לא מאושר טקסטואלית.

22:00 | סינמטק 2 | הקרנת הסרט ״יער האמלש הקסום״. תגלית מהארכיון! סרט סטופ מושן עצמאי ישראלי משנות ה-70. סרט אנימציה מוזיקלי וניסיוני שנעשה בטכניקת סטופ מושן, בהשראת משלי איזופוס ובכיכובן של בובות קרמיקה שהתגלו בחבל אמלש שבאיראן. הצבי אלון, בנו של מלך היער, יוצא עם חבריו האייל בוריס הבכיין והכבש גורי הגרגרן למסע אל דודיו החיים מעבר ליער הקסום. בדרך הם נקלעים להרפתקאות, מחפשים את עץ המילקשייק, פוגשים את הנחש ונזהרים לא להיתקל במכשפה שהופכת את נתיניה לציפורים. הסרט הוקרן בתחרות הרשמית של פסטיבל ברלין.

22:00 | סינמטק 3 | ״יחסינו לאן״ – מקבץ סרטים קצרים על זוגיות. האם יש דבר מורכב, מסובך, מלוכלך, משמח או מרגש יותר ממערכת יחסים זוגית? אין לנו מושג, אבל היוצרות והיוצרים הללו מנסים לצלול עמוק אל הנפש האנושית במטרה להבין אחת ולתמיד איך גורמים לזה לעבוד (או לא). מקבץ אורח מפסטיבל אנימיקס 2022 – הפסטיבל הבינלאומי לאנימציה קומיקס וקריקטורה בסינמטק תל אביב. אוצרות: בן מולינה, אוצר האנימציה של אנימיקס.

21:00 | פריים רייב 4. אירוע ענק שלוקח את כל מה שביזארי ומעוות באנימציה ונותן לו נשיקה רטובה. פסטיבל אניניישן צולל אל תוך הלילה עם מסיבת האנימציה האגדית של קולקטיב תוהו, הלא היא ה"פריים רייב"! במועדון- הופעה חייזרית של "רימוג'קי" ותקלוטים מרימים עד השעות הקטנות. בקולנוע – הקרנות סרטים קצרים לוהטים מסבבי הפסטיבלים וממחשכי האינטרנט, עד אחרון הצופים. בין לבין- ארט של דמויות מצוירות עושות אחת לשניה דברים מלוכלכים, גיימינג נוסטלגי, אלכוהול, וכמובן – אתם, לבושים כמו מלאכים ורוקדים כמו שדים.

18.11.22, יום שישי: 11:00 | ״מאבקים מקומיים״. מקבץ סרטי אנימציה קצרים של יוצרים ישראלים על מאבקים מקומיים ועכשווים. מבט חדש על אב שנפצע במלחמה; מפגש עם ילדים סורים בבית החולים; ומפגש מערער בין שני גברים בקריית גת. מקבץ סרטי אנימציה שעוסקים במאבקים, תהליכים ורגעים במרחב הישראלי המקומי. סרטים שמצליחים, בעזרת השימוש באנימציה, לתת מבט אחר, ביקורתי ואינטימי, על החברה הישראלית.

10:00 | ספריית הסינמטק | ״באנו לעבוד!״. יריד התעסוקה של איגוד מקצועות האנימציה, הוא אירוע שיא של איגוד מקצועות האנימציה שמתקיים בשנה השביעית ברציפות! ביריד מחפשי עבודה מגיעים לפגוש מעסיקים מכל קצוות התעשייה מבעלי סטודיואים עצמאיים ועד חברות הגיימינג הגדולות, לקבל חוות דעת על תיקי עבודות ושואורילז ולפגוש עוד מחפשי עבודה, כמותם, באווירה כיפית וקלילה שלא מרגישה כמו ראיון עבודה.

12:00 | סינמטק 4 | הרצאה – סיימתי ללמוד, מה עכשיו? – הכנה לחיים שבחוץ! האפשרויות המקצועיות אחרי הלימודים, הרצאה של איגוד מקצועות האנימציה. סיימתם את לימודי האנימציה והעולם שבחוץ פרוש לפניכם, אך אתם מבולבלים, לא בטוחים מה הצעד הבא והכל מרגיש בלתי מושג? בשביל זה האיגוד כאן! גיא חיות, ראש מחלקת אנימציה במנשר לאמנות וחבר ועד איגוד מקצועות האנימציה, ילווה אתכם בצעדים הראשונים בעולם התעסוקה בתחומי האנימציה: איך לעשות סדר בראש, מי נגד מי, ובאיזה כלים צריך להצטייד כדי להשיג את העבודה הראשונה. האירוע מתקיים בשיתוף עם איגוד מקצועות האנימציה.

12:00 | סינמטק 3 | הרצאה – הפקת סדרות אנימציה- מpre ועד post. סטודיו The Hive משתף מעבודתו על סדרות אנימציה בינלאומיות. כל קונספט שנכנס להפקה עובר דרך שלושת השלבים: קדם הפקה, הפקה, ופוסט – איך זה נראה בפרויקטים השונים בסטודיו האנימציה הכי פעיל בארץ? ניתן הצצה בלעדית לכל אחד מהשלבים, כפי שהם באים לידי ביטוי בשלושה פרויקטים שמופקים בימים אלה בסטודיו The Hive. נכיר את הסדרות, היוצרים מאחוריהן, וננתח את תהליך ההפקה.

13:00 | סינמטק 3 | הרצאה – מאחורי הקלעים של משחק האינדי Lost In Play. שיחה של הסטודיו הישראלי Happy Juice Games  על יצירת המשחק. המשחק מציע הרפתקה אל תוך הדמיון של אח ואחות בשם טוטו וגל שנתקעים בעולמם הדמיוני, בו הם נדרשים לפתור פאזלים ולהתיידד עם יצורים קסומים כדי לחזור הביתה. היוצרים יספקו הצצה ייחודית לתהליך יצירת המשחק משלב הרעיון, דרך העיצוב והאנימציה. ולאתגרים שבפיתוח משחק אינדי מסוג click & point. מציגים: אורן רובין, אלון סיימון. האירוע מתקיים בשיתוף עם איגוד מקצועות האנימציה.

13:00 | סינמטק 4 | הרצאה – מבריף לתוצר – סטודיו ANKA. הצצה על תהליך עבודה של הסטודיו בהפקת סרט מסחרי ללקוח. ֿאיך מתאימים סגנון עיצוב לדרישות הלקוח? איך מוצאים איזון בין הצד המסחרי לאומנותי? כמה אנשי מקצוע שונים שונים עובדים הסרטון עד לתוצר הסופי? טעימה לתהליך העבודה על סרטון תדמיתי/מסחרי – מקבלת הבריף מהלקוח ודרך כל שלבי ההפקה ואנשי המקצוע המעורבים בו. מציגים: אניה כספי שמאע, סטודיו אנקה. האירוע מתקיים בשיתוף עם איגוד מקצועות האנימציה.

14:00 | סינמטק 1 הקרנת הסרט ״ערבה עיוורת, עלמה נמה״ – הרוקי מורקמי. ריאליזם קסום על חיפוש אמת פנימית, לפי אסופת הסיפורים של הרוקי מורקמי. צפרדע ענק ופטפטן, חתול שהלך לאיבוד וצונאמי עוזרים לעובד בנק, לאשתו ולמנהל חשבונות סכיזופרני להציל את טוקיו מרעידת אדמה ולמצוא משמעות לחיים. הסרט מיועד לא רק למיליוני מעריציו של מורקמי ברחבי העולם אלא גם לחובבי סטוריטלינג יצירתי, ז'אנר המוגדר כריאליזם מאגי שעבורו אנימציה היא מדיום נפלא. הסיפורים עשויים מזיכרונות, מחלומות ומפנטזיות, המושפעים מראייה סובייקטיבית של רעידת האדמה – בדמותם של עצים מרושעים, תולעת ענקית, משאלה כמוסה, סיסמה עלומה, קופסה ריקה ומסתורית ומסדרונות אפלים, אינסופיים – שבהם גיבורי הסרט מנסים להתחבר עם מי שהם באמת.

14:30 | "לם בונה העולמות" – הקרנת בכורה וטקס תחרות סרטי אנימציה קצרים בהשראת סטניסלב לם. מ"סולאריס" ועד "כנס העתידנים", גם מאה שנה לאחר מותו ממשיכים ספריו של סטניסלב לם לספק לנו מבט נוקב על התרבות האנושית, להצית את דמיונם של יוצרי אנימציה, קולנוע ומשחקי מחשב ולשמש בסיס להוגים בתחום הפילוסופיה העתידנות והספרות. טקס חלוקת פרסים והקרנת בכורה חגיגית של חמישה סרטים קצרצרים ומעוררי מחשבה אשר נוצרו במסגרת התחרות "לם בונה העולמות" על ידי סטודנטים ובוגרים במחלקה לאמנויות המסך בבצלאל: We Came in Peace | נגה סירוטה ||| חוש מגע | קרן קרסיק ||| Soulitude | נטע געש ||| ME DUSA / מדוזה | ורד בן ציון.  The Flickering Mind – ריצוד התודעה | ענבר פוטרמן, נועם גולדפרב ופלג זלנפרוינד. התחרות "לם בונה העולמות" הושקה במאי 2022 בכנס "לם בבצלאל – בניית העולמות והדמיון החזותי של גאון המד"ב הפולני" ביוזמת המחלקה לאמנויות המסך בבצלאל והמכון הפולני בתל אביב.

**כניסה חופשית לתלמידי המחלקה לאמנויות המסך בבצלאל בהצגת כרטיס סטודנט

15:30 | ״כפיפות מוח״- מקבץ קצרים – ניסיונות אנימטיביים מכופפי מוח ותודעה. אנימטור ממנה את האווטר שלו ללמוד סלטה לאחור במקומו, ילד אסטרונאוט שלד שובר את השמים התלת מימדיים עם גופת עז, צילומי טבע וחרקים הופכים לצורות פסיכדליות, דימוי האישה הקולנועי מפורק לשברירי פריימים מתעתעים ועוד. אסופה של סרטי אנימציה קצרים וניסיוניים מרחבי תבל שעושים שימוש לא מסורתי באנימציה. שימושים שונים בטכנולוגיות, עיבוד תמונה ושבירת הנרטיב שמניבים צחוק, ראווה ותהייה. אוצרות: שלומי יוסף

17:15 | מקבץ אנסי – ״בסט אוף אנסי!״ סרטים קצרים בולטים מפסטיבל אנסי אחד מפסטיבלי האנימציה המובילים והחשובים בעולם. הסרטים הזוכים בקטגוריית הסרטים הקצרים בפסטיבל אנסי 2022, אחד מפסטיבלי האנימציה המובילים והחשובים בעולם.

19:30 | אולם 1 | הקרנת הסרט – ״בובס בורגרס: הסרט״. הקרנה נדירה בקולנוע בארץ של הסרט החדש בסדרת הסיטקום האמריקאית. בולען נפער מול מסעדת בובס בורגרס. משפחת בלצ׳ר מנסה להתמודד עם האסון בזמן שהילדים מנסים לפתור תעלומה שמסכנת את חייהם. סדרת הסיטקום המונפשת והפופולרית בובס בורגרס, על המפגשים והתמודדויות של משפחה ממעמד ביניים נמוך שמנהלת מסעדת המבורגרים. בימוי: לורן בושאר, ברנרד דרימאן. ארה״ב, 2022, 102 דקות, אנגלית

22:00 | הקרנת הסרט – ״אינו הו״ אינו-הו יצור מעוות ומקולל יוצא למסע הופעות מרדני שיטלטל לעד את המסורת המוסיקלית ביפן ההיסטורית. אינו-הו, שחקן בתיאטרון נו, בעל ממדי גוף ענקיים, פוגש את טוֹמוֹנה, נגן ביווה עיוור, בתקופת המוּרוֹמָצ'י, והם מתחילים להופיע יחד. המופע שלהם מפר את כל כללי האמנות המסורתית, והם נהפכים לכוכבי פופ פורצי דרך בעידן חדש לגמרי. מאסאקי יואסה, מגדולי האמנים של תעשיית האנימה, עיבד את הרומן של הידיאו פוּרוּקאווה, "אגדת ההייקה: פרקי אינו-הו" למסך הגדול, ויצר גרסה של אינו-הו הטבועה בחותמו הנועז והיצירתי. דמיינו: היפ-הופ, רוק, פסטיבלי מוסיקה סוערים, ומופעי מוסיקה מרתקים ביפן של המאה ה-14. (יפן, 2021, 98 דקות, יפנית).

19.11.22, יום שבת: 10:30 | ״חברים עד השמים!״. עכברה ושועל שהיו אויבים בחייהם יוצאים להרפתקה משותפת בגן עדן. סרט על שני אויבים בנפש – עכברון ושועל, אשר לאחר תאונה אומללה נפגשים בגן העדן של החיות. הם משילים מעליהם את האינסטינקטים הטבועים בהם ונהיים החברים הכי טובים. הודות לחברות האמיצה ביניהם, הם מצליחים לגבור אפילו על הבלתי אפשרי. זהו סרט על תקווה, על מסע לחיפוש אהבה ואומץ, וגם על התגברות על דעות קדומות ומכאובים מן העבר. הסיפור מראה שכל סיום הוא פתח להתחלה חדשה, ושניתן לגבור על כל אתגר, ולו גם האימתני ביותר. זהו סרט אנימציה לילדים, עם בובות, בטכניקת סטופ מושן, המבוסס על ספר רב-מכר.  (צ'כיה, 2021, 80 דקות, צ'כית).

10:30 | סינמטק 3 הקרנת בכורה ״מעלה קרחות״. סרט אנימציה ישראלי המבוסס על סיפור הילדים, בנוכחות סטודיו פיצ׳יפוי יוצרי הסרט. פרטים נוספים יפורסמו באתר.

11:00 | ״קשקושי בוקר – ילדים״. קשקושי בוקר זו סדנה ביוזמת והנחיית יהלי הרבט, בה מציירים יחד בסקצ'בוק לפי נושא עם תרגילים שונים. חימום ליד ולראש היצירתי, שמירה על כושר העשייה, למידה, התנסות ושחרור מחסומים ללא שיפוטיות ובשלווה פנימית.

12:30 | ״איך נולד סרט מצוייר?״ אלון גור אריה. סרטי האנימציה ששינו את העולם – הרצאה קורעת עם אלון גור-אריה. מפגש חוויתי סוחף ומצחיק לכל המשפחה – על הסיפורים המיוחדים מאחורי סרטי האנימציה, שהביאו איתם מהפכות טכנולוגיות ששינו את עולם הקולנוע לתמיד. כיצד נוצר הסרט המצויר הראשון בעולם? מדוע שלגיה ושבעת הגמדים הפך לסרט הארוך הראשון בקולנוע? איך הצליחו לגרום לתום וג'רי לרקוד עם בני אדם כבר לפני 80 שנה? על המצאת הסטופ מושן שאיפשרה לבובות פלסטלינה לדבר, אסטרונאוטים שעזרו לצייר את דמויות דיסני, טעות שהולידה את הפנתר הוורוד, מריבה שהולידה את באגס באני ועל "צעצוע של סיפור", שהעביר את כל עולם האנימציה מצבעי שמן לתוכנות מחשב. בהנחיית: במאי הקולנוע אלון גור אריה. מגיל 5 ומעלה..

12:00 | ״מקבץ קצרים לילדים!״ – אניניישן לכל המשפחה. ציפור חופשית מתיידדת עם ציפור בכלוב; ג'ינס כחול יוצא לטייל ללא בעליו הדב; חייזרית בודדה מקימה מרקיה; ותינוקת מגלה את כל מה שאולי מצפה לה כשתגדל. סרטים קצרים שובבים, עדינים, יצירתיים וחכמים לילדים ולהורים כאחד, מכל העולם ובכל סוגי האנימציה, מהבחירות הנהדרות של פסטיבל Film Festival d'Animation Sauvigny השוויצרי. ללא דיאלוג, לגילאי 5 ומעלה.

12:00 | ״גוף ונפש״ – מקבץ סרטי אנימציה על הקשר בין הגוף לנפש. מקבץ אינטימי, סוריאליסטי וחשוף, שבתוכו מבחר יוצרות ויוצרים מתארים בעזרת האנימציה רגעים, תחושות וזיכרונות שמתמקדים בגוף האנושי כזירת התמודדות נפשית. בדרך צפות טראומות, תחושות עונג, חשבון נפשי וגילוי עצמי.

14:00 | הקרנת הסרט – ״מרסל הקונכייה עם הנעליים״

16:00 | ״ניקולא הקטן – שמח עד הגג״. ניקולא הקטן דמות הקומיקס האהובה יוצאת מהדף להכיר את יוצריו. אי־שם בפריז, המאייר ז'אן־ז'אק סמפה והסופר רנה גוסיני ("אסטריקס") רוכנים מעל נייר לבן ובוראים דמות של ילד שובב ושובה לב – ניקולא הקטן. בין המשחקים והמריבות בחצר בית־הספר, המתיחות במחנה הקיץ או גילויי החברות האמיצה, לניקולא יש ילדות מאושרת וקסומה. בזמן שהרפתקאותיו של ניקולא וחבריו נפרשות בפנינו, הילד מוצא את דרכו אל אולפן האנימציה, למפגש עם יוצריו, ומבקש לשמוע את סיפורם. רנה וז'אן־ז'אק הופכים מיוצרים של קלאסיקת הילדים האהובה לדמויות בסרט, ומשתפים את ניקולא בחברות שלהם, בקריירה שלהם, ובסיפורים על ילדותם מלאת התקוות והחלומות. יוצרי הסרט אמנדין פרדון ובנז'מן מסובר מציגים יצירת אנימציה מרהיבה לכל המשפחה, שהוצגה בפסטיבל קאן האחרון. (צרפת, לוקסמבורג, 2022, 82 דקות, צרפתית)

16:30 | ״חלומות קיי פופ״ – אנימציה קוריאנית ממצולות התודעה. שמאניזם, חרטה נוצרית, הלם קרב ופלוצים – מהקולות המובחנים והחריפים של סצינת הארטהאוס הקוריאנית, מגיע מקבץ סרטים קצרים שנוגעים בפנטזיה ובתת מודע.

18:00 | הקרנת בכורה ארצית ״מלחמות חדי הקרן״ – סרט הפתיחה של הפסטיבל

צמד אחים בצבא הדובונים החמודים יוצאים למלחמה אפית ועקובה מדם בחדי הקרן

מעשייה דמיונית אנטי-מלחמתית המספרת את סיפור מלחמתו הקדמונית של צבא הדובונים הקטנים בחדי הקרן. צבא הדובונים מכשיר את המתגייסים הצעירים ומוביל אותם למלחמה בחדי הקרן המהווים איום בטחוני על עם הדובונים. צמד האחים, כחולי ושמנמני, ולצדם קבוצה של חיילים טריים חסרי ניסיון, יישלחו למשימה מסוכנת להצלת היער הקסום… היעמדו הדובונים באתגר? במלחמות חדי הקרן, הקולנוען אלברטו ואסקז מהרהר במקור הרוע בעולם באמצעות פנטזיה מונפשת. (ספרד, צרפת, 2022, 80 דקות, ספרדית).

18:30 | אירוע הוקרה לאנימטור והמאייר גיל אלקבץ ז"ל. גיל אלקבץ ז"ל, מיוצרי האנימציה המוכשרים והמוערכים ביותר ומחנך בתחום, הלך לעולמו בטרם עת בספטמבר האחרון. במהלך חייו יצר גיל סרטים קצרים, איורים וקומיקסים רבים, בסגנונו המינימליסטי הייחודי והמחושב, דרכו סיפר סיפורים מלאי הומור ומחממי לב. נתכנס להוקיר את יצירתו ותרומתו של גיל לעולם האנימציה, ונציג אסופה של סרטים נבחרים מהרפרטואר שלו לצד הקדמות ממקורביו היוצרים ומשפחתו. משתתפים: נורית ישראלי, צביקה אורן, ורד גנשרוא. האירוע מתקיים בשיתוף עם איגוד מקצועות האנימציה.

20:00 | מכתב לחזיר – מאחורי החזיר. הקרנת הסרט זוכה פרס אופיר ומפגש אמן עם טל קנטור. בין אנימציה לוידאו מפגש עם טל קנטור, יוצרת סרט האנימציה עטור הפרסים וזוכה פרס אופיר לסרט הקצר הטוב ביותר, “מכתב לחזיר”. טל תספר על התהליך הלא שגרתי של יצירת הסרט מרעיון מופשט לביצוע ועל הקשר בין צורה לתוכן בטכניקה הייחודית שהיא פיתחה. היא תשתף במורכבויות של הפקה בינלאומית שנדדה בין 2 מדינות (צרפת-ישראל) במשך 4 שנים, ולבסוף איך כל המרכיבים הללו מתחברים ל-15 דקות של סרט אנימציה.

20:30 | ״התבגרות״ – מקבץ סרטי אנימציה על תהליכי שינוי והתבגרות. טקסט: מאסטרונאוט אבוד בחלל, נער שנאלץ להתמודד עם פחדיו במימדיון, ועד ילד שהופך לגלגל של מכונית – מקבץ ההתבגרות עוסק בקשיים, הקונפליקטים והכאוס של תהליך התבגרות. כל סרט במקבץ הוא עולם סוריאליסטי אחר המוביל את הדמויות לרגעים משני חיים, בהם הדמויות נאלצות לקבל החלטות קריטיות, ולהשתנות.

21:30 | ״בן הסוסה הלבנה״. רסטורציה של יצירת המופת הפסיכדלית משנות ה-80 המבוססת על סיפור עם הונגרי. טקסט: בן הסוסה הלבנה- פנינת הפולחן של הבמאי ההונגרי זוכה האוסקר, מרסל ינקוביץ', בהקרנת בכורה ישראלית! עלילת הסרט מבוססת על אגדה הונגרית: הדרקונים הכריעו את האלים, וחטפו לשאול את נסיכות הסתיו, החורף והקיץ. הסוסה הלבנה שהתחבאה מפניהם בשורשי עץ העולם, יולדת את בנה השלישי ומניקה אותו חלב כוכבים. כשהילד חזק מספיק לנער את עץ העולם, הוא יוצא להציל את הנסיכות מהשאול ולהשיב את הממלכה האבודה של אבותיו. האפוס היפהפה הזה מ-1981 עבר שחזור דיגיטלי 4K רק לפני שנתיים, ומוצג כעת במלוא תפארתו. (הונגריה, 1981, 86 דקות, הונגרית).

תערוכת כדור קופץ | דניאלה מרוז – וידיאו ואנימציה, 2022 15 דקות: עבודת הווידיאו כדור קופץ מציגה עולם קוטבי המתנסח באמצעות שתי פעולות בלבד – חבטה בכדור ובריחה ממנו. על פני כרי דשא מטופחים נראית שורה של דמויות תחת התקפה חסרת רחמים מכדור משחק אחד, או במנוסה מפניו. הכדור הוא נקודת המבט המרכזית בעבודה ומחולל העלילה שלה. הווידיאו מעמיד עולם דמיוני המאוכלס בדמויות פנטסטיות, ססגוניות ומלאות הומור אך גם פגיעות. תפקידן מוגדר באמצעות צורתן, לבושן והאטריבוטים שהן נושאות. גם מגבלותיהן ועולמן הצר משרתים את הייעוד שלהן ביקום. כמו בעלילות מיתולוגיות או בייצוגים של גיבורי־על, ההטבעה והאפיון של הדמויות נקבעים באופן דטרמיניסטי, בהתאם לתפקיד שיועד להן ב"מערכה הגדולה".

תערוכת לופים | ענת אפרתי: אסופה של סרטוני אנימציה קצרים, מצחיקים ומסתוריים שנוצרו בטכניקה המשלבת דו ותלת מימד. הסרטונים נעשו בהשראת סרטוני סטופ מושן ותכניות ילדים ישנות. ענת אפרתי היא אמנית עצמאית בוגרת המחלקה לאנימציה בבצלאל.

בעבודותיה היא אוהבת לשלב בין איור לבין אנימציה מינימליסטית ולהעניק לדמויות שלה תחושה של חומריות. ההשראה שלה מגיעה מאנימציות סטופ מושן, פרסומות ישנות ותוכניות ילדים משנות השבעים והשמונים.

משחקי אינדי | שיתוף פעולה עם ה-Game Hub של בצלאל האקדמיה לאומנות ועיצוב

4 פרוייקטי גמר נבחרים ממסלול משחקים במחלקה לתקשורת חזותית – כל אחד מציג רמות שונות של פיתוח קונספטואלי ומחשבה מחודשת על חווית משחק. מוצבים במרחב הסינמטק כחלק מהתערוכה ובזירת ארקייד שנבנת במיוחד עבור פסטיבל אניניישן. צורת ההצבה מוציאה אותם מהמימד האינדיבידואלי של משחק מחשב והופכת אותם לחוויה פומבית וחברתית.

סינמטק תל אביב עם פסטיבל Spirit ה- 16 לקולנוע רוחני 24-26.11

סודות האייווסאקה, הצצה נדירה למעגל הפנימי של המנהיג הרוחני אושו, חקירה קולנועית סוחפת לתוך המנזר המפורסם בעולם של מאסטר הזן-בודהיסטי תיך נאט האן, סרטו החדש של לואי שוורצברג (יוצר "פטריה פנטסטית") על הכרת תודה כדרך לחיים בעלי משמעות, ועוד סרטים מרתקים (כולם בהקרנת בכורה בישראל), הרצאות, סדנאות ויריד אמנים. כל אלה צפויים לעמוד במרכזו של פסטיבל Spirit ה-16 לקולנוע רוחני שיתקיים בין 24-26 בנובמבר בסינמטק תל אביב.

הסרטים שנאספו בקפידה וההרצאות המובחרות יציעו פורטל לאפשרויות חדשות בתחומי הרווחה האישית, החברתית והפלנטרית.  מבחר הסרטים מרחבי העולם משקפים את הסיפור הקולנועי מעורר ההשראה של האנושות בחמש קטגוריות: ריפוי ובריאות, קיימות וחיים מתחדשים, שלום וצדק חברתי, רוחניות ומיסטיקה, והרנסנס הפסיכדלי. כל סרט נבחר בשל יכולתו להאיר את ההווה ולקרוא להתעוררות ולהתמקדות בעתיד המשותף שלנו. בין הסרטים הבולטים בפסטיבל כאמור ניתן למצוא את:
צעד איתי: במאי: מארק ג'יי פרנסיס ומקס פו. ארה"ב | 2017| 93 דקות |אנגלית תרגום לעברית. חקירה קולנועית סוחפת לתוך המנזר המפורסם בעולם של מאסטר הזן-בודהיסטי טיך נאט האן.

אושו הסרט: במאי: אנטונינו לקשן סוקמלי. גרמניה, הודו, איטליה | 2022 | 118 דקות | אנגלית, איטלקית תרגום לעברית. אושו הוא המאסטר הרוחני הידוע והשנוי ביותר במחלוקת של זמננו. ספריו נמכרו במיליוני עותקים והמסר שלו ממשיך להיות רלוונטי גם היום. סרט תיעודי זה נועד לייצג את חייו באמצעות זיכרונות ממקור ראשון מאנשים שחיו קרוב אליו. הסרט מכיל קטעים שטרם פורסמו שהוקלטו ברחבי העולם.

הודיה מתגלה: בימוי: לואי שוורצברג. בהשתתפות: מייקל בקווית׳, דיפאק צ׳ופרה, ג׳ק קורנפילד, נורמן ליר, ליו טוויסט. ארה״ב | 2022 | 82 דקות | אנגלית, תרגום לעברית. מסע חסר תקדים אל עבר המדע, המסתורין והבנת היסודות של הכרת תודה. סרטו של הקולנוען המוערך, לואי שוורצברג (פיטריה פנטסטית), הלוקח את הצופים לחוויה קולנועית טרנספורמטיבית המתארת כיצד לחיות חיים בעלי משמעות.

https://www.youtube.com/watch?v=IPV8aTT1uMc

מי אני: במאי: שיריש חמריה. הודו | 2021 | 124 דקות | הינדי, תרגום לעברית. מבט פילוסופי על מסע החיים כאשר הדמות הראשית בהאוויטה יוצאת למסע של גילוי עצמי ומוצאת תשובות רבות בדרך.

https://youtu.be/bAx4u1wDcRE

מאלף הסוסים: במאי: חמיד סרדאר. מונגוליה/ צרפת | 2019 | 75 דקות | מוֹנגוֹלִית, תרגום לעברית. בעמק דארהאט שבצפון מונגוליה נעלמים הסוסים של שבטי נוודים. הבמאי והאתנוגרף חמיד סרדאר, המתעד את אורח חייהם של הנוודים האחרונים במשך למעלה מעשר שנים, מוזמן לעקוב אחרי שוכרט במסעו הנצחי. בין יריבויות שבטיות, הברחות וחיפושי זהב, חמיד חוקר מה המשמעות של גניבת סוסים במונגוליה כיום.

אנטידוט: במאי: מארק סילבר. בריטניה | 2022 | 77 דקות| אנגלית , ספרדית, תרגום לעברית. סרט החוקר את האיווסקה, כדרך ריפוי לא רק ליחידים, אלא כזו המשמשת לריפוי קולקטיבי של מערכת היחסים השבורה של האנושות עם הטבע עצמו.

אהבה מרפאת: במאית: קריסנה סקסטון. ארה"ב | 2022 | 83 דקות | אנגלית, תרגום לעברית. אהבה מרפאת הוא סרט תיעודי על השימוש בחוכמת האנרגיה העתיקה כדי להבין שאתה המרפא הגדול ביותר של עצמך.

להתעמת עם הפחד: בימוי: ביל בנט. אוסטרליה | 2022 | 85 דקות | אנגלית, כתוביות בעברית. הקולנוען, ביל בנט, תכנן לעשות סרט החוקר את הפחד כאשר קיבל חדשות מאוד קשות. לפתע, הסרט שלו הפך למאוד אישי. זמן קצר לאחר מכן, המגפה התפרצה ופחדו האישי של ביל התגמד אל מול הפחד הגלובלי האדיר. בסרט דוקו רלוונטי זה, ביל חוקר לעומק יחד עם מומחים שאלות כמו מהו פחד בדיוק? כיצד הוא עובד? האם אנו באמת זקוקים לפחד?

הבודהה מבן יהודה: בימוי: אביגיל גרץ. ישראל | 2022 | 30 דקות | עברית. אחינועם בת ה29 מרגישה גבוהה מידי לחיים האלה, נגררת לסדנת מדיטציה שם היא פוגשת אשה מוארת לפני מותה שמצמיחה אותה. במהלך הפסטיבל יתקיימו מפגשים קולנועיים עם מרצים בכירים בתחומי הריפוי, מדע, פסיכולוגיה, רוחניות, וכו'. בכל אחד מן המפגשים תתקיים הרצאה שתעניק מבט מורחב על נושא הסרט ולאחריה יוקרן הסרט.
בנוסף יתקיים בפסטיבל מתחם סדנאות בו יערכו מדיטציות וסדנאות חופשיות לקהל הרחב.

בין ההרצאות הצפויות בפסטיבל:
לעבור את מסע החיים בשלום: הרצאה על מיינדפולנס במנזר וכדרך חיים. מרצה: ניסים אמון, יוקרן הסרט: שביל ההר.
מרנסאנס פסיכדלי לרנסאנס רוחני: מה הן ההזדמנויות וגם הסכנות של פופולריזציה של פסיכדלים? מה הקשר בין פסיכדלים לרוחניות? מרצה: מיכאל פיין, מורה למדיטציה וחקירה עצמית, מומחה לשימוש מושכל בפסיכדלים. יוקרן הסרט: אנטידוט.
"לרקוד עם הפחדים", מהו פחד בדיוק? כיצד הוא עובד? ואיך להתגבר עליו? מרצה: אלימור הניג, מומחית לתכנות התודעה בשיטת מטא פסיכולוגיה, מתמחה בפחדים וחרדות. יוקרן הסרט: להתעמת עם הפחד
זן טריפ – מסע מכרית המדיטציה לעולם הפסיכדלי וחזרה. האם אימון הדהרמה הבודהיסטי יכול להיתרם מחוויות פסיכדליות, האם יש סינרגיה ביניהן? מרצה: ד"ר עודד ארבל, מייסד שותף של התכנית לפסיכותרפיה פסיכדלית .יוקרן הסרט: יורדים מההר.

מרחב סדנאות בימי הפסטיבל: פסטיבל הקולנוע רוחני מציע סדנאות מודעות לקהל הרחב, במתחם מיוחד בסינמטק תל אביב. הפעילות בסדנאות הינה חופשית לקהל הפסטיבל, אין צורך בהרשמה מראש. הסדנאות חווייתיות ומהוות שער לעבודת מודעות, ריפוי וגילוי עצמי. המתחם יפעל בין השעות 11:00-17:00. אורך הסדנא היא 45 דקות. לא נדרש ידע קודם.
פרטים נוספים באתר הפסטיבל: https://www.spiritfestival.co.il/

מרוץ נחל שורק ע"ש הדר גולדין עם מאות משתתפים כולל אנשים עם מוגבלויות

מאות משתתפים מכל רחבי הארץ במרוץ נחל שורק לזכרו של הדר גולדין. זאת כבר מסורת! מאות משתתפים מכל רחבי הארץ הגיעו למרוץ נחל שורק על שמו של הדר גולדין. והשנה גם נערך מקצה מיוחד 'על גלגלים' בו התחרו ילדים עם צרכים מיוחדים מעמותות עלה ואיל"ן.

המרוץ התקיים בנוכחות הורין של הדר- שמחה ולאה גולדין, ועדנה סרוסי -ארוסתו של הדר ובת גני טל. הוריו של גולדין הזניקו את הרצים והמשתתפים הרבים והאווירה המשפחתית והמחבקת הורגשה בכל שלב.

שי רייכנר- ראש המועצה האזורית נחל שורק: אנו כולנו תקווה שזהו המרוץ האחרון שהדר ואורון לא איתנו ושהשנה הקרובה תביא עמה בשורות טובות למשפחות גולדין ושאול ולכל עם ישראל.

פסטיבל הפסנתרים של תיאטרון ירושלים חוגג עשור בסימן רומנטי

לציון חגיגות העשור בחר השנה תיאטרון ירושלים להקדיש את פסטיבל הפסנתרים לאחת התקופות הכי מרגשות בתולדות המוסיקה המערבית, התקופה שהפכה את זעקת הלב להרמוניה מוסיקלית מענגת, צרבה את שורשי הרגש והובילה לשיאים חדשים במוסיקה לפסנתר – התקופה הרומנטית.

במהלך השנים אירח פסטיבל הפסנתרים בתיאטרון ירושלים את טובי הפסנתרנים והפסנתרניות לצד תזמורות והרכבים מוסיקליים מהארץ ומהעולם שהרהיבו בביצועים בלתי נשכחים. בכל שנה נפתח צוהר ליצירות לפסנתר של מלחין אחר והפסטיבל יצא בעקבותיו למסע של צלילים, סגנונות והשראה – מג׳אז ועד קלאסי, ממיינסטרים ועד אוונגרד – הן בליווי תזמורת והן בביצועי סולו לפסנתר. השנה, פסטיבל העשור מוקדש לתקופה הרומנטית, שהחלה במאה ה-19 וחותמה מורגש עד היום.

פסטיבל הפסנתרים העשירי יתקיים בתיאטרון ירושלים בין 23-26.11 תחת ניהולו האמנותי של פרופ' מיכאל וולפה. בארבעה ימים של קונצרטים ומפגשים מוסיקליים מרחיבי לב, הקהל יחגוג את הקצב, העושר והטמפרמנט הגועש של הסגנון הרומנטי, עם דגש על המלחינים הרומנטיים המאוחרים, אלה שפעלו במחצית השנייה של המאה התשע-עשרה ובראשית המאה העשרים.

לצד יצירות פופולריות לפסנתר ולתזמורת פרי עטם של צ'ייקובסקי, רחמנינוב, דבוז'אק, גריג, פרנק ברהמס, שומאן ומלחינים נוספים, קהל המאזינים ייחשף גם לקונצ'רטו הידוע פחות של דבוז'אק, שלבטח יהיה גילוי מרגש, כמו גם לקונצרט חדש עם יצירותיהם פרי עיטם של גדולי הזמר העברי אביהו מדינה ומרדכי זעירא ולקונצרט מיוחד עם תזמורת ירושלים מזרח ומערב שבו ינוגנו ארבע יצירות חדשות שנכתבו במיוחד עבור הפסטיבל, ע"י פרופ' מיכאל וולפה, ניזאר אלכאטר, גיא מינטוס וענת פורט, בהשראת המלחינים הרומנטים הגדולים.

את היצירות הללו ועוד ינגנו בין היתר פסנתרניות ופסנתרנים בני כל הדורות ביניהם: אנדי פלדבאו, גיל שוחט, תומר רובינשטיין, אסף זהר, דני דבורקין, שיר זמל, עמית דולברג, תומר לב, דוראל גולן, מלאכי רוזנבאום הכוכב העולה, אוריאל הרמן, והפסנתרן האיטלקי המפורסם דיוויד קבאסי שמגיע במיוחד לפסטיבל. כמה מהפסנתרנים הצעירים זכו בפרסים הראשונים בתחרויות הפסנתר שהתקיימו בארץ בשנה החולפת, וכמה מהם הם מוותיקי הפסטיבל. בין התזמורות ונגני ההרכבים הקאמריים שיופיעו בפסטיבל – התזמורת הסימפונית ירושלים, תזמורת ירושלים מזרח ומערב, הסינפונייטה הישראלית באר שבע, הפסנתרן ליאור קרצר, הכנר אורי דרור והצ'לן עירא גבעול, חברי שלישיית "ענבר", הפסנתרן גיא סלפק ועימו הכנרת יני הוניגן והצ'לנית טליה ארדל. עוד הרכב אשר יופיע בפסטיבל, הוא האנסמבל הקולי "קווינטה וחצי".

מקום מיוחד יינתן על במת הפסטיבל ליצירות פרי עטם של מלחינות ומלחינים ישראליים שיש בהן דיאלוג עם הרומנטיקה, ביניהם: פאול בן־חיים, אביה קופלמן, גיל שוחט, מרדכי זעירא, אביהו מדינה, נורית הירש ומלחינים נוספים שיצירותיהם יושמעו על במות הפסטיבל השונות.

קונצרט נשי במיוחד יבוצע על ידי הסינפונייטה הישראלית באר־שבע בניצוחה של נועם אביאל, עם שלוש סולניות וירטואוזיות: הפסנתרניות דני דבורקין (זוכת פרס ראשון בתחרות הקונצ'רטו, תל חי, 2022) ושיר זמל ודוראל גולן. בנוסף יתקיים קונצרט שמוקדש לרחמנינוב בו ד"ר אורית וולף תארח את הפסנתרנית ענבר רוטשילד ואת הזמרת שירי מג'ר ואת הצ'לנית קריסטינה רייקו קופר.

בנוסף לקונצרטים באולמות, גם השנה יוקם במיוחד לפסטיבל מתחם הבר-פסנתר, בו יוכלו ליהנות באי הפסטיבל, מצלילי הפסנתר, לחמם את הלב עם כוס יין משובח ולהתמסר למנגינות בסגנונות שונים. המופעים בבר הפסנתר פתוחים לקהל, ללא תשלום

ואם זה לא מספיק, בימי הפסטיבל יוקרנו סרטים תיעודיים מיוחדים על מוסיקה ומוסיקאים כמו: 'נשים מלחינות' שעוקב אחרי המלחינות הרומנטיות הגדולות, הסרט 'פרידה משופן' סרט תעודה ובו תיעוד נדיר מביצועו האחרון של ארתור רובינשטיין לקונצ'רטו מספר 2 לפסנתר של שופן. לצד כל אלו, יתקיימו תערוכות מיוחדות לכבוד הפסטיבל, בהן של הצייר מתן סקופסקי אשר יצייר בזמן אמת את התרשמותו מהפסטיבל.

פרופ' מיכאל וולפה, המנהל האמנותי של פסטיבל הפסנתרים: "השנה לכבוד פסטיבל העשור יש לנו תכנית עשירה ומגוונת במיוחד שמוקדשת כולה לרומנטיקה, ואנחנו מזמינים את כולם למסע של צלילים מאז ועד היום."

יפעת צחי -קיראל, מנכל"ית תיאטרון ירושלים: " אנחנו מזמינים אתכם לחגוג איתנו עשור של חוויה מוסיקלית עשירה בצלילים עם ארבעה ימים של מוסיקה רומנטית נפלאה בתיאטרון ירושלים."

התוכנית המלאה של הפסטיבל באתר תיאטרון ירושלים: www.jerusalem-theatre.co.il

השחמטאי הנס נימן מגיע לישראל

על הגג של בר סאמא – עכו (צילום דני בר)

הנס נימן האמריקאי, שמנהל בימים אלה קרב מתוקשר מול אלוף העולם מגנוס קרלסן, נכלל בסגל נבחרת ארה"ב לאליפות, שתתקיים בין ה-19-26.11 בירושלים. מיטב הצמרת העולמית אישרה אף היא את הגעתה ארצה. פורסם גם הסגל הישראלי: ארבעה שחקנים ממועדון ב"ש.

אליפות העולם בשחמט תיערך בעוד פחות מחודש בירושלים – והשבוע נסגרו סופית הסגלים של כל 12 הנבחרות שישתתפו בתחרות היוקרתית. צמרת השחמטאים העולמית הבטיחה את הגעתה לישראל, ואחד מהבכירים שבה הוא הנס נימן האמריקאי, שעלה לאחרונה לכותרות בכל מקום אפשרי ונחשב בצדק רב ל"שחמטאי המדובר ביותר בעולם".

נימן בן ה-19, רב האמן האמריקאי ואחד השחקנים הבכירים על הגלובוס, מנהל בימים האחרונים קרב נגד אלוף העולם מגנוס קרלסן, ולא על לוח השחמט. נימן הגיש תביעה בסך 100 מיליון דולר נגד קרלסן ופמלייתו בטענה כי בהאשמות שהשמיעו נגדו – ולפיהן נימן סלל דרכו לצמרת עולם השחמט בעזרת רמאויות – החריבו לו את הקריירה.

הקרב בין נימן האמריקני לקרלסן הנורבגי מסעיר את עולם השחמט מאז 4 בספטמבר, אז רשם נימן ניצחון מפתיע על הנורבגי, בעל מד הכושר הגבוה ביותר שהושג אי פעם, בטורניר גביע סינקפילד בסנט לואיס. קרלסן, מי שנחשב בעיני רבים לשחקן השחמט הגדול בהיסטוריה לצד גארי קספרוב האגדי, הגיע למשחק ההוא עם רצף של 53 משחקים ללא הפסד, ואחרי הקרב טען כי נימן ניצח אותו הודות לרמאות. שבועיים אחרי ההפסד הזה נפגשו השניים שוב, הפעם בתחרות מקוונת, אולם קרלסן פרש אחרי שביצע מהלך אחד בלבד.

נימן יהיה אחד מחמישה שחקנים שתשלח ארה"ב, אלופת העולם המכהנת, לתחרות בירושלים. בנוסף, לא פחות משלושה שחקנים נוספים, שנמצאים ברשימת 20 השחקנים הטובים בעולם, יגיעו לאליפות העולם. שחאיר ממיידוב וטיימור רג'אבוב ינחתו כאן עם נבחרת אוזבקיסטן, מי שזכתה רק לאחרונה באולימפיאדת השחמט שנערכה בהודו. גם אנש גירי ההולנדי יהיה אחד השמות הנוצצים באליפות. הוא השיג את דרגת רב האמן שלו (הגבוהה ביותר שניתן להשיג בעולם השחמט) בגיל 14 בלבד וייצג את הולנד בעבר בשלוש אולימפיאדות שחמט. הוא כמובן ישובץ בלוח מספר 1 של הנבחרת ההולנדית.

אחת ההפתעות הנעימות היא הגעתה של נבחרת סין, שלא שולחת כמעט משלחות לתחרויות בינ"ל בתקופה האחרונה בשל התפרצות קורונה נוספת במדינה. למרות זאת, היא נענתה להזמנת האיגוד הישראלי ותגיע ארצה אך בסגל מצומצם. בנוסף, אוקראינה תגיע ארצה, הודות לתרומה כספית של משה שלו, נציג ישראל בהתאחדות השחמט העולמית.

ישראל תשלח נבחרת, שכולה רבי אמנים ותכלול ארבעה שחקנים ממועדון השחמט באר-שבע: מקסים רודשטיין, תמיר נבטאי, יבגני פוסטני ואורי קובו, שזכה לזימון בכורה ורשם לאחרונה הישג ענק עם עלייתו לגביע העולם בשחמט – הישראלי הראשון שעושה זאת בשנת 2022. ישלימו את הסגל אביטל בורוכובסקי מהפועל כפר-סבא ואיליה סמירין ממועדון אשדוד. קפטנית הנבחרת תהיה אילנה דוד והמאמן הוא רב אמן מיכאל רויז.

אגב, מלבד ישראל, המארחת, יגיעו ארצה גם אוזבקיסטן, אזרבייג'ן, הודו, סין, ספרד, צרפת, אוקראינה, הולנד, פולין, דרום אפריקה וארה"ב. למעשה לאליפות יתקבצו מדינות מארבע יבשות שונות: אסיה, אירופה, אמריקה ואפריקה. ישראל יכולה להתהדר כבר עכשיו בהיסטוריה פרטית, כאשר מעולם אותה מדינה לא זכתה לארח שתי אליפויות עולם שונות בשחמט. ישראל תהיה הראשונה לעשות זאת, אחרי שכבר אירחה בהצלחה את אליפות העולם לנכים.

בשלב הראשון של התחרות הנבחרות יחולקו לשני בתים ויקיימו משחקים בפורמט מהיר יחסית למשחק הרגיל – 45 דקות למשחק על מנת להשלים שני משחקים ביום. האליפות, כאמור, תתקיים בין התאריכים 19-26.11 בירושלים, כאשר משרד התרבות והספורט בהובלת השר חילי טרופר והשר לענייני ירושלים ושר השיכון – זאב אלקין נתנו רוח גבית לקיום האירוע בישראל גם ברמה התקציבית.

מרכז ענב תל אביב עם פסטיבל הצילום הבינלאומי PHOTO IS:RAEL 

בין התאריכים 23.11 עד ה-3.12 יתקיים פסטיבל הצילום הבינלאומי של PHOTO IS:RAEL. זהו אירוע הצילום הגדול ביותר בישראל (ומאירועי האמנות הגדולים בארץ) והיחיד הנותן במה לפעילות חברתית לצד גופי עבודה מרתקים של צלמים ואמנים מכל רחבי העולם. השנה מציע הפסטיבל כ-50 תערוכות של צלמים ישראלים ובינלאומיים מובילים, סיורים מיוחדים, וכן פעילות רב-תחומית – פרפורמנס, וידאו ארט, מופעי מוזיקה ועוד. האירועים יתפרשו על פני כל מתחם ענב – באולם מרכז ענב לתרבות, בלובי השקוף של האולם,  על גג גן העיר וברחבי גן העיר. במהלך 2023 ימשיך הפסטיבל לנדוד אל הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית ויוצג במיקומים נוספים ברחבי ישראל.
נושא הפסטיבל השנה הוא – Action" / פעולה" כשבתערוכות השונות יוצגו פרשנויות רבות למושג זה – מעולם הקולנוע ועד לתנועת הנוער, לצבא, לעולם האמנות ולכיווני מחשבה הבוחנים כיצד פעולה אנושית יכולה לייצר שיח, או כיצד פעולה של אדם בודד יכולה להשפיע על הכלל. בנוסף, ייגע הפסטיבל בכמה מהנושאים האקטואליים הבוערים שמעסיקים את החברה הישראלית והבינלאומית ובהם המלחמה באוקראינה, אלימות נגד נשים, היחס לקהילת הלהט"ב, היחס לפליטים, איכות הסביבה ועוד.

פסטיבל הצילום הבינלאומי מהווה נקודת מפגש למאות צלמים מישראל ומהעולם המציגים את עבודתם לצד צילומיהם של אלפי משתתפים מקהילות מגוונות מכל רחבי הארץ המבקשים להשמיע את קולן בשפת הצילום, בפני עשרות אלפי המבקרים אשר פוקדים את הפסטיבל שנה אחר שנה. בשנת 2021 הגיע הפסטיבל לכ-50,000 מבקרים וצפו בתוכן המקוון שליווה את הפסטיבל כ-20,000 שוחרי צילום, אמנות ופעילים חברתיים נוספים מרחבי העולם.

הפסטיבל מהווה נקודת שיא לפעילותה השנתית של  PHOTO IS:RAEL, חברה לתועלת הציבור ושלא למטרות רווח. החברה הוקמה לעשייה חברתית ויצירת דיאלוג בין האמנות לקהילות השונות ברחבי הארץ. הפעילות החברתית של הפסטיבל מיושמת באמצעות מודל ייחודי בשם –VOICE PHOTO IS:- מדובר במתודה המיושמת על בסיס האמונה שלכל אדם בחברה ישנה זכות להציג את עצמו, לשקף את עולמו לסביבה ולומר את דברו באופן ישיר ובלתי אמצעי. במסגרת הפעילות לומדים המשתתפים, מעשרות קהילות מוחלשות ברחבי הארץ, את שפת הצילום מתנסים בצילום מעשי המבטא את חייהם וחוויותיהם ומציגים בפסטיבל תערוכה המציגה את אמירתם החברתית, לצד הצלמים המובילים מהארץ והעולם.

בשלוש השנים האחרונות הפך פסטיבל הצילום לחגיגת חוצות המתקיימת תחת כיפת השמיים אליה יכול כל אדם להגיע ללא מגבלות בכל יום ושעה. כדי להפוך את חגיגית הצילום לאירוע משמעותי ומרחיב אופקים יתקיימו לצד התערוכות עשרות אירועים, מפגשים, שיחי אמן, סדנאות, פאנלים, הרצאות של אורחים בינלאומיים, סיורים ועוד.

בין המפגשים אשר יתקיימו בפסטיבל ניתן למצוא: אירוע עם הסופר אתגר קרת וצלמים לציון  30 שנה לסיפור צינורות, אירוע עם מקעקעים מובחרים מרחבי הארץ, אירוע צילום קרקס, ערב עם הצלמים הטובים בעולם, מייצג על אלימות נגד נשים ועוד.

בין שלל תערוכות הפסטיבל יוצגו:

ACTION – תערוכת הנושא המרכזית של הפסטיבל תציג את עבודותיהם של 21 אמנים ישראלים ובינלאומיים ואת הפרשנות שלהם למושג פעולה. עבודות הצלמים מציגות כיוונים שונים למושג ביניהם אמנות אקטיביסטית, צילום עיתונאי היסטורי ועכשווי, התייחסות לנושאים הקשורים להגירה, מגדר, פוליטיקה והיסטוריה. מאות אמנים מ-40 מדינות שונות נענו לקול הקורא בנושא "פעולה" שיצא השנה מטעם הפסטיבל, מתוכם בחרה הועדה האמנותית 21 אמנים המציגים בתערוכה המרכזית של הפסטיבל.

תערוכת הפיינליסטים של פרס מיתר למצוינות בצילום – פרס מיתר, פרי שיתוף פעולה בין PHOTO IS:RAEL וקרן משפחת צבי ועפרה מיתר, ניתן זו השנה השביעית לאמן שגוף עבודותיו מפגין מקוריות ומצוינות בתחום הצילום. בתערוכה השנה מוצגים 20 גופי עבודות של פיינליסטים שנבחרו בצורה אנונימית על ידי חבר השופטים מתוך כ-350 גופי עבודות שהוגשו מעשרות מדינות. תהליך השיפוט התבצע על ידי חבר שופטים הכולל אנשי מקצוע מובילים בתחומם מרחבי העולם. הזוכה בפרס יוכרז באירוע חגיגי שיתקייםבמהלך הפסטיבל ב-27.11 ויזכה בפרס – מענק של 50 אלף שקלים עבור תערוכת יחיד שתוצג בפסטיבל הצילום הבינלאומי 2023.

140 תערוכות חברתיות – תערוכות חברתיות הפעילות החברתית של ארגון PHOTO IS:RAEL מבוססת על האמונה שלכל אדם בחברה יש זכות להציג את עצמו, לשקף את עולמו לסביבה ולומר את דברו באופן ישיר ובלתי אמצעי. משנת 2015 ועד היום השתתפו בפעילויות חברתיות של הארגון מעל ל־5,000 איש ואשה, ילדים ומבוגרים, ביותר מ־150 קהילות ברחבי הארץ, במטרה להשמיע את קולן באמצעות שפת הצילום.

השנה יציג הפסטיבל 140 קבוצות מכל רחבי הארץ. המשתתפים, המגיעים ממגוון קהילות בשולי החברה, מצלמים בעצמם ומשמיעים את קולם במטרה לקדם שינוי ביחסה של החברה הישראלית לקבוצות מוחלשות. תוצרי הפעילות החברתית מאפשרות לקולות שאינם נשמעים בשיח הציבורי לנוע לקדמת הבמה, ומעודדות את המשתתפות והמשתתפים בהן לאמץ עמדה אקטיבית. אוצרים: אורה ואמיר בן יורם דורי.

נושאים מרכזיים ואקטואליים נוספים בהן עוסקות תערוכות הפסטיבל:

אוקראינה זורמת לאורכו: תערוכתה של הצלמת הפולניה עטורת הפרסים יוסטינה מילניקייביץ, המצלמת באוקראינה מאז 2014. בתערוכה יוצגו צילומים מהמלחמה בשנת 2014 ושל המלחמה הנוכחית ויגוללו את סיפור הסלמת המתח הפוליטי בין רוסיה ואוקריאנה בשנים האחרונות שהובילו לפרוץ המלחמה העקובה מדם המתקיימת שם גם בימים אלו. לצד התערוכה  של מילניקייביץ יוצגו צילומים שצילמו בני נוער שהגיעו לישראל במאי האחרון. בני נוער אלו עוברים סדנת צילום בהנחיית מילניקייביץ ובהנחיית הצלמת הישראלית טלי רצקר מטעם PHOTO IS:RAEL ומכון אדם מיצקביץ'.

במילים שלהם: תערוכתה של האמנית מיכל חלבין שנשלחה בחודש מרץ האחרון על ידי המכון הפולני ביחד עם העיתונאית שני ליטמן לורשה לצלם משפחות פולניות שהכניסו לבתיהם פליטים אוקראינים. התערוכה תלווה בציטוטים מתוך הראיונות שנערכו עמם ותחשוף סיפורים שעוד לא נחשפו בתקשורת בעבר. התערוכה בתמיכת המכון הפולני, מכון אדם מצקביץ' וסוכנות האו"ם לפליטים.

אלימות נגד נשים: פסטיבל הצילום הבינלאומי שם בקדמת הבמה את הבעיה הקשה הקיימת בישראל ובמקומות אחרים בעולם של אלימות נגד נשים והדרה ואפליה של נשים. הפסטיבל מציג מספר תערוכות ופרויקטים המתייחסים לנושא ואף יתן לו במה ב-25.11, יום המאבק הבין-לאומי למניעת אלימות נגד נשים, המתקיים במהלך ימי הפסטיבל.

תערוכות ופרויקטים העוסקים בנושא:

תערוכת יחיד של מירב לוי, – צלמת שורדת זנות שיצאה ממעגל הזנות לפניי שלוש שנים אחר עשור בו חוותה אלימות קשה. מתוך הטקסט של מירב על התערוכה: "שמי מירב ואני צלמת. כשהייתי בת 27 פתחתי מיטה בחדר והתחלתי לעבוד, אני לעולם לא אשכח את השבוע הראשון, הרגשתי שהנשמה שלי יוצאת ממני ומתפוצצת מכאב.
יום אחד, אחרי 10 שנים התחלתי לצלם, הרגשתי שזה נותן לי תחושה ממש טובה, שהמצלמה הופכת לחברה הכי טוב שלי. התאהבתי בה. האהבה לצילום הייתה יותר חזקה מכל דבר אחר והחלטתי שאני סומכת ונוטשת את חיי הקודמים. אני ממשיכה  לצלם ולתעד את הקשיים את הכאב, את החרדות וגם את ההצלחות שלי, אני מרגישה שזכיתי כי בדרך מהבור החשוך פגשתי אנשים מדהימים שמאמינים בי ורוצים וממשיכים לעזור לי, דרכם התחלתי גם להאמין בעצמי".

Woman Photo Woman: תערוכה קבוצתית של 6 אמניות בינלאומיות (אוסטריה, ליטא, הונגריה וקולומביה) העוסקות במבט הנשי, באקטיביזם פמיניסטי ובמקומן של נשים בשדה הצילום והתרבות. התערוכה המרכזית של הפסטיבל כוללת שלושה פרויקטים המתמקדים בפעולות אלימות שנעשות כלפי נשים, בהשתקתן של אותן הנשים ובחוסר האפשרות שלהן לפעול כרצונן. בתערוכה יוצג הוידאו FORCED TO MARRIED המספר את סיפורן של פליטות מדרום סודאן הנאלצות להתחתן בעל כורכן.

פסטיבל הצילום מצטרף לשורה מרשימה ומגוונת של פרויקטים והפקות ביוזמת ובהובלת מרכז ענב בשנתיים האחרונות, בהם הפקת המחזמר המצליח RENT, פסטיבל הרוק "המגבר" (שישוב בדצמבר הקרוב), סדרת מופעי "האקווריום" בשיתוף פרסקו, הפקת המקור זוכת הפרסים "שמיים הפוכים", פרויקט זרקור ליצירה מוסיקלית צעירה, הפקות מקור לילדים (בשיתוף תיאטרון "משקפיים") ועוד.

מנכ"ל ומנהל אמנותי PHOTO IS:RAEL: אייל לנדסמן | אוצרת ראשית PHOTO IS:RAEL: יערה רז חקלאי. מנכ"ל מרכז ענב: תומר כהן. הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 23.11 עד ל-3.12. מרכז ענב, אבן גבירול 71, תל אביב- יפו

תיאטרון מחול ומוזיקה

מועדון שבלול ג'אז עם נוכלים מקסימים ב"קברט" וב"שיקגו"

סנסציה, זוהר, פשע, סקס. דומה כי היום יותר מתמיד אנו נמשכים אליהם וניזונים מהם, בין אם דרך הרשתות החברתיות, תכניות ריאליטי או חברות הסטרימינג. יתרה מזאת, דומה שנוכלים ורמאים למיניהם מקבלים עוד ועוד זמן אוויר, בין אם זה דוקו-ריאליטי על משפחת רפאלי, "נוכל הטינדר" בנטפליקס,  או סדרה וריאליטי בפיתוח שבמרכזם אתי כרייף.

שני מחזות זמר אייקוניים, "קברט" (1966) ו"שיקגו" (1975) כבר העמידו במרכזם נוכלים שופעים בקסם שקשה לעמוד בפניו. שני מחזות הזמר ממשיכים לרוץ בהצלחה, ושניהם מעניקים לקהל חגיגת שואו ביזנס גדולה. אך שתי היצירות מגישות עוד הרבה מעבר לשואו ביזנס.  בערב ייחודי המשלב שיח קליל, מצגת עשירה, קטעי סרטונים מרתקים וביצוע חי של שירים מתוך "קברט" ו"שיקגו" נגלה מחדש את סוד קסמן של שתי היצירות ואת הרלוונטיות המתמשכת שלהן.

כתב, מספר ושר: אייל שרף | פסנתר ושירה: אלון אביב | בימוי: אודי רצין | שירים: ג'ון קֶאנְדֶר ופרד אֶבּ. מועדון שבלול ג'אז, קרליבך 23 תל-אביב. שני, 07 נובמבר 2022 בשעה 20:30. פרטים וכרטיסים בטל': 03-5461891. לינק לכרטיסים

מרכז סוזן דלל למחול ולתיאטרון נובמבר 2022

גלית ליס – כחולות
יום חמישי, 3 בנובמבר, שעה 19:30, סטודיו זהבה בסוזן דלל
יום שישי, 4 בנובמבר, שעה 14:00, סטודיו זהבה בסוזן דלל
אנסמבל נשים בגילאי 80-65, יחד הן חושפות את הביוגרפיה הקבוצתית שחקוקה בגופן וקשורה ברעיונות חברתיים-לאומיים ובאתוס הציוני שלרגליו התחנכו, ובו בזמן פורמות אותה ומפנות מקום לארוס ולגוף האישי. מתוך התפרקות של רעיונות קולקטיביים עולות שאלות בנוגע לנאמנות, לזהות, לגוף, ולבית. המופע עלה בבכורה בפסטיבל ישראל 2020.

גלית ליס: יוצרת עצמאית, מורה וחברה בעמותת הכוראוגרפים. כחלק מהאג'נדה האמנותית והחברתית שלה, היא יוצרת עם נשים מבוגרות שאינן רקדניות. יצירותיה מופיעות על במות מקצועיות בפסטיבלי מחול בינלאומיים בארץ ובעולם. גלית היא היוזמת ומנהלת של ביה"ס של סדנאות ״גילה״ בתנועה ואמנות הבמה לנשים בגיל הבוגר, במסגרתן היא חוקרת את הווית ההתבגרות והזיקנה דרך הגוף והתנועה. ליס מפתחת מתודולוגיה ייחודית לעבודה עם הגוף הבוגר ומוזמנת להעביר מפגשי אמן וסדנאות בארץ ובעולם. בעלת תואר M.Mus מטעם האקדמיה למוסיקה ומחול, ירושלים. בוגרת התכנית "אמנים לשינוי חברתי" של בית הספר מוסררה לצילום מדיה ומוסיקה חדשה, ירושלים. גלית פועלת ליצירת מרחב אמנותי לנשים בגיל הזה, ולקידום הרעיון של חיים בחברה המאפשרת התפתחות ומימוש עצמי גם בגוף בוגר. "כחולות", היא יצירתה הרביעית עם נשים בגיל הבוגר .  www.galitliss.com

כוריאוגרפיה: גלית ליס. שותפה ליצירה: אורית גרוס. בהשתתפות: אורית גרוס, אורנה שור, הלינה שמשינס, ורד יציב, טרי קישינובסקי, נורית לימור, נעמי יהל, סמדר אלעד, סמדר כרמון, עדה נגר, צפורה רם פינק, שרה דגן. המופע נתמך ע"י מפעל הפיס -המועצה לתרבות, משרד התרבות והספורט, קרן יהושע רבינוביץ לאומנויות, עמותת הכוריאוגרפים, מרכז קהילתי צהלה תל אביב, קאנטרי כפר סבא ומשפחת שמשינס.

ערב יוצרים משותף  | The Five of Us
יום שבת, 5 בנובמבר בשעה 20:30, אולם ירון ירושלמי בסוזן דלל.

חמש יצירות, שישה כוריאוגרפים, ושבעה מבצעים בערב אחד.

שני אדרי  A Human Condition: אנחנו מכירות את העולם כמו שהוא. הים הוא הים, השמיים הם השמיים, והשמש תזרח בזמן. האמת של נקודת המבט שלנו היא העולם מבחינתנו. הזמן והמרחב מאבדים משמעות והחוויה היומיומית שלנו הופכת לעיקרית. אנחנו רואות את העולם מבחוץ אלינו ובמקביל יש לנו ייצוג של העולם רק בתוך עצמנו.
כוריאוגרפיה וביצוע: שני אדרי. שני אדרי היא רקדנית מקצועית, יוצרת עצמאית וסטודנטית לתואר שני בתרפיה במחול. בוגרת הסדנא להכשרת רקדנים בקיבוץ געתון. שני רקדה בפרויקטים שונים בארץ בעולם ובשנים האחרונות היא יוצרת ומופיעה את יצירותיה המקוריות במסגרות ופסטיבלים בארץ.

רבקה לאופר ומאטס ואן רוסוםClay: יצירת תאטרון-מחול שנוצרה מתוך דיסוננס אישי עמוק, בה זוג המנסה לדבוק בהשקפה האופטימית במצב העגום, ולהביא קלילות לעולם הקודר העוטף אותם. היצירה נולדה מתוך מגבלות פיזיות בלתי צפיות, ומהווה כנתיב בריחה ספק מתוק-ספק מר אל הדמיון, מעבר להגיון ולנסיבות שאינן קשורות בזמן. כוריאוגרפיה וביצוע: רבקה לאופר ומאטס ואן רוסום. מוסיקה מקורית- מאטס ואן רוסום ותומס וואלסקוט & 'Sunday' של FKJ.. היצירה עלתה בבכורה תחת פסטיבל הרמת מסך, דצמבר 2021. רבקה לאופר (ארה"ב-ישראל) ומאטס ואן רוסום (הולנד) הם אמנים שהחלו את דרכם האומנותית המשותפת ב2015, ומאז מרכז עשייתם מבוסס בעיר תל אביב ונע על הרצף של אהבתם המשותפת למחול ותאטרון. עבודתם מושתתת על הדיאלוג המתמשך שבין הטריטוריה והמחקר הפיזי לבין עולמות הדימיון ועבודותיהם עולות במסגרות חשיפה שונות ופסטיבלים בישראל, אירופה וארה"ב

כולנו מכורים | Dépendance  – דניאל בן עמי: זה רודף אותנו לכל מקום שנלך כל הזמן, אנחנו מודעים לזה שונאים את זה אך לא יכולים בלי זה. כוריאוגרפיה וביצוע: דניאל בן עמי // FLAVA D מוסיקה: Animals – Bonobo. דניאל בן עמי הוא רקדן ויוצר בן 21 העוסק בעיקר בתחום הברייקינג והאקספרימנטל, חלק מקבוצת your troublez שמייצגים את ישראל באליפויות עולם וחלק מלהקת MHM בניהולה של מירי רובינוב.

תו צפניה – ? Where OM^I: לעיתים אנחנו אמורים לעשות את כל מה שאנחנו לא אמורים לעשות, רק כדי להבין מה באמת אנחנו צריכים לעשות, בעצמנו. ? Where OM^I היא יצירת סולו העוסקת בחווית החרדה של היחיד אל מול סביבתו, בניסיון להבין כיצד ניתן להתמודד עם החרדה על פניה השונות. דרך ההתנסות הפיזית והשלילה, אותה הדמות בשחור, מנסה להבין מה מקל ומה מגביר את ההתמודדות עם החרדה. מהו הרצון ומה הצורך? אילו כלים עומדים לרשותנו ובאילו אנחנו נוטים להשתמש יותר. אילו כלים אסור שנשלוף ואילו היינו רוצים לשלוף בעת הצורך. כוריאוגרפיה וביצוע: תו צפניה. מוסיקה: אמיר אימר. תו צפניה היא רקדנית ויוצרת ישראלית, מורה למחול מודרני וקומפוזיציה. כרקדנית משתפת פעולה בהווה ובעבר עם כוריאוגרפים ולהקות שונות, כגון שלומי ביטון, עודד רונן, ענת עוז ועוד. החל מ2021, החלה את דרכה גם ככוריאוגרפית עצמאית, מתוך מחקר וחיפוש אחר דרכים לייצר את השילוש שבין הפיזי, הריגשי וההיגיון, לכדי יצירת סיפור אומנותי-עלילתי, המתוקשר לקהל.

אלכס קלייר Avalanche (excerpt): כפי שלשלג יש את צורתו הכה עדינה וחזקה, כך גם אנחנו כבני האדם. אנחנו מבינים שכוח יכול להפוך לרך בעת נפילה, אך עם זאת, בעת אסיפה מחודשת, החזקתו מתגלה. כוריאוגרפיה: אלכס קלייר. ביצוע: אלכס קלייר ושני ליכט. אלכס קלייר היא רקדנית עצמאית, יוצרת ומבצעת המבוססת כיום בתל אביב, ישראל. עבודתה נעה בין ישראל לאירופה, עם יוצרים כגון אנדראה מרטיני, עומרי דרומלביץ', אמילי לריץ' & שאוון פיצ'גרלד הארן ומדיסון היקס. אלכס היא אורחת אומנותית קבועה ב Dance Arts Faculty שברומא, איטליה, שם משמשת תחת תפקידה כיוצרת, מורה ומנטורית. כיום אלכס מלמדת ועובדת במגוון מסגרות בתל אביב כמו גם באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים.

שלוש / אוהד נהרין, אנסמבל בת שבע
יום ראשון, 6 בנובמבר בשעה 21:00, אולם דלל בסוזן דלל
יום שני, 7 בנובמבר בשעה 19:00, אולם דלל בסוזן דלל
יום שלישי, 8 בנובמבר בשעה 19:00, אולם דלל בסוזן דלל
יום ראשון, 20 בנובמבר בשעה 21:00, אולם דלל בסוזן דלל
יום שני, 21 בנובמבר בשעה 19:00, אולם דלל בסוזן דלל
יום שלישי, 22 בנובמבר בשעה 19:00, אולם דלל בסוזן דלל
אוהד נהרין חוזר ל"שלוש" שיצר ללהקת בת-שבע ב-2005 – יצירה קנונית שתוארה על ידי בנז'מין מילפייה כאחת היצירות המסקרנות שהציג בשנותיו כמנהל האמנותי של בלט האופרה בפריז. ״שלוש״ היא טריפטיך שמורכב מהחלקים בלוס, הומוס וסקוס. המבנה המשולש, התאולוגי, מרמז על חזרה לבסיס צורני, חשוף ויומיומי של מחול. הווירטואוזיות מפנה מקום לתנועה הפשוטה, למקצב, ליוניסון, ושלושת החלקים נשזרים לכדי עבודת תחרה ינה שהשלם שלה מורכב מאיזון בין "יש" ל"אין"; בין חלל ריק, שֶקט ועצירה שמשקלם זהה לגוף, למוזיקה ולתנועה. השפה של נהרין מדברת תדיר עם שני כוחות מרכזיים שפועלים במחול – כוח הכבידה וכוח הארעיות, מבררת מה ניתן לעשות בהם ובמסגרתם, וכיצד ניתן להתמיר אותם לכדי חוויה שאין בה מילים אלא רק תחושות. ב"שלוש" נהרין עוסק ב״חוברת ההפעלה״ הבסיסית של העבודה הכוריאוגרפית, ומפנה את תשומת הלב למסגרת הפשוטה לכאורה – מספר הרקדנים, הקומפוזיציה, פנסי התאורה, המוזיקה. הוא מזכיר לנו שההתלכדות של כל אלה בזמן ובמקום, כמו גם המינונים והווליום שלהם, הם שיוצרים את הקסם של היצירה החיה. המופע כולל עירום

מובמנט פרוג׳קט Connected / אריקה רינטוביץ׳
יום חמישי, 10 בנובמבר בשעה 19:00, אולם דלל במרכז סוזן דלל
יום שישי, 11 בנובמבר בשעה 14:00, אולם דלל במרכז סוזן דלל

ערב המורכב משתי יצירות הנעות סביב חיבורים. שתי העבודות הן פרי יצירה משותפת של חברי המובמנט פרוג׳קט יחד עם קינן דינקלמן ואלדד בן ששו טנקי- קינן דינקלמן. (ברלין) החברה המודרנית והקצב המסחרר בו היא נעה לפעמים זורקים אותנו למקום מנוכר בו קשה לנו לראות או לחוות את ההשפעה ההדדית שיש לנו אחד על השני כקולקטיב. ביצירה הזו קינן דינקלמן משקף את המטריאליזם הקיצוני שעלול לבלבל אותנו ועוסק בחיפוש אחר דרכים אלטרנטיביות לחיות כאן יחד בכדור. כקהילה. כאורגניזם אחד. סטלה סטגנוס- אלדד בן ששון (ישראל/גרמניה).
המובמנט פרוג׳קט הוא קולקטיב רקדנים ואמנים שהוקם ע״י אריקה רינטוביץ׳ ב2022. החברים בהרכב יוצרים יחד חומרים מקוריים וגם מזמינים כוראוגרפים אורחים ליצור יחד איתם. הפרוייקט מחבר יחד רקדנים יוצרים ותיקים ומנוסים עם הרבה שנות במה גם בארץ וגם בחו״ל. החברים בהרכב יוצאי להקות בת דור, הבלט הישראלי, להקת המחול הקיבוצית, ענבל פינטו ואבשלום פולק, בלט סמפראופר (דרזדן), פרוייקט סיוויק (ציריך) ועוד.

אריקה, מייסדת הפרוייקט, התחילה את הכשרתה המקצועית כרקדנית באולפן למחול בת-דור בתל אביב. במקביל למדה בבית הספר למחול של רינה שיינפלד ולאחר מכן בתיכון האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. עם סיום הלימודים נכנסה להפקות עם להקת בת דור ולאחר מכן המשיכה את לימודיה בקונסרבטוריון הממלכתי לבלט בספרד ורקדה כפרילנסרית עם מיטב הכוראוגרפים במדריד. עם חזרתה לארץ סיימה תואר ראשון בלימודי מזרח אסיה והמשיכה לתואר שני בלימודי מזרח אסיה, תואר שני נוסף בפילוסופיה של המדעים ותואר ראשון נוסף במוסיקה. בין התארים המשיכה לרקוד בהפקות שונות בארץ ובחו״ל, בין היתר בפרוייקט סיוויק בציריך שם עבדה עם הכוראוגרף פיליפ סייר. במקביל לעבודתה כרקדנית תרגלה יוגה מגיל 11. בשנים האחרונות היא מתגוררת על הקו בין ישראל להודו ומכשירה מורים ליוגה. החזון הגדול שלה הוא להקים מרכז הוליסטי שיהיה בית לאמנות ורוח.

רקדנים שותפים ליצירה: ארתור אסטמן, אריקה רינטוביץ׳, עמית ירדני, נגה הרמלין, קתרי סיפולה כהן, הילה דקל
הרמת מסך – בכורות מחול | מסך 2

יום חמישי, 10 בנובמבר בשעה 20:30, סטודיו זהבה וז'אק בסוזן דלל
יום חמישי, 17 בנובמבר בשעה 21:00, סטודיו זהבה וז'אק בסוזן דלל
אופיר יודלביץ Hands Up: את אימוג׳ן הכרתי דרך וידאו שהעלתה לרשת, Dying Handstands, בו היא ביצעה עמידות ידיים שקורסות, נובלות ומתות. הסרטון הזה, שהיה שונה לגמרי מכל אותם סרטוני עמידות הידיים המציגים שליטה או כוח, עוררו אצלי את השאלה (הקרקסית במהותה): מה עושים עם יכולת טכנית לאחר שעובדים כל החיים כדי להשיג אותה ואיך ניתן לעשות איתה אמנות? העבודה המשותפת הולידה סדרה של ניסויים כוריאוגרפיים/ נאמברים קרקסיים בהם טכניקה וטכנולוגיה משתקפים זה בזה. יחד, אנחנו מנסים לברר מהו קסמה של עמידת הידיים ומהן מגבלותיה, ומדמיינים אותה מחדש.

כוריאוגרפיה: אופיר יודלביץ | פרפורמרית יוצרת- אימוג׳ן הוצל | מוסיקה: תומר ברוך
תודות: תודה למפעל הפיס וללהקת יסמין גודר. תודה לרוברט מחברת ציקל הנדסה על התמיכה הנדיבה והמקצועית. תודה לאבא שלי על כל הזמן, העזרה והידע שהשקיע. תודה לאיריס ארז, מיטל רז, נורית דרימר והלל קוגן על היצירתיות שלהן. תודה למשפחה שלי.

תמי יצחקי – מטא-תמי: סולו לפרפורמרית אחת וללהקה שלמה של בנות דמותה.

מופע חי של מופעי-חיים קטנים וגם גדולים-מהחיים, המרכיבים את חיי היומיום ואת חיית הבמה שבתוכנו, מסע שמתחיל במאה ה-6 לפנה"ס, ממשיך בניו-יורק של המאה ה-20 ומסתיים בפופ עכשווי ובבלגאן גדול. כוריאוגרפיה וביצוע: תמי יצחקי. יוצר שותף: רונן יצחקי. מוסיקה מקורית והדרכת כתיבה והגשה: מיכאל כהן. מוסיקה נוספת: Tirzah. תודות: מפעל הפיס, עיריית ירושלים, משרד התרבות, בין שמיים לארץ, דנה רוטנברג ועודד גרף

אבידן בן גיאת – מה שלומך דולורס?: דולורס מתעוררת. היא משילה מעליה את כל מה שמונע ממנה חיי ערות וחופש. אולי יש דרך אוניברסלית להתעוררות, אבל בשבילה, זו פקיחת העיניים העצומות. היא שטה בסירה קטנה לקרחון בודד. כוריאוגרפיה: אבידן בן גיאת. רקדנית יוצרת: גילי גבע. מוסיקה: Lone Construct, Jason Lewis . תודות : למלני ברסון על הכל, לטליה ויצמן, לגילי גבע, ראני עבד אל חי ולמשפחה שלי

הרמת מסך – בכורות מחול | מסך 3

יום שבת, 12 בנובמבר בשעה 19:00, סטודיו זהבה וז'אק בסוזן דלל
יום חמישי, 19 בנובמבר בשעה 20:30, סטודיו זהבה וז'אק בסוזן דלל
רותם וייסמן – "אלות, היו שלום. כעת אתור אחר צלכן": יצירה בהשראת "אחר הצהריים של פאון": הרפרנסים האייקונים מתוך הפואמה של סטפאן מלארמה  (Stéphane Mallarmé), יצירתו המוזיקלית של קלוד דביסי, והבלט של ניז'ינסקי. בתוך ההתענגות על הנוסטלגיה וההיסטוריה, אנחנו חוגגים את האינסטינקטים, המיניות ועולם הפנטזיה בו נימפות ופאונים משתלבים זה בזה בחגיגת תשוקה. נוף הדמיוני, התנועתי והאסתטי במתקשר ברוחו עם שלוש היצירות. כוריאוגרפיה: רותם וייסמן | רקדנים: אלה גיל, עמית זרצקי, זיו בשור, אלה פולק | מוסיקה: תאי רונה | תודות: ללהקת המחול ענבל, מרטון גלסר, ברברה גסו, ידביגה מורדרסקה, קטרינה קמפו, תמר רוזנצוויג, תום ניסים, רועי בקר, דורי מנור, רז מנטל, תמר הוניג, תמר צור וייסמן, אריאל וייסמן, דנה רוטנברג ועודד גרף.

אנאבל דביר  SHEDOT – אֶפּוֹס מרחב הדמדומים / הפרק הראשון: במחול-הרוק ושירת הכפר שלנו, שַׁבְנוּ להתלהק ולצבור עוד רֵחַמִים אל חבורת שֵׁ ד וֹ ת הברזל שאנו. רגע הבחירה, ההכתרה, חוצה את ציר הזמן שלנו שוב. מי תילחם בשבילנו, בשבילכן.ם? תלחים את דם ליבה בזהב, חדורת פאתוס, טעונת גאווה; תהפוך היא ללֶשֵׁד עצמותיה מול השלד של עצמה. ובדיוק כאן מתחילים שירים וריקודים של מעשיה המשנעת טקסי קול ופולקלור בהשראת מדינת המזרח של החוף השחור: גֵּאוֹרְגִיָה, וביקום מקביל שמוצאו מן הדמיון. אנו חייבות זאת להיסטוריה הכתובה בדם.

כוריאוגרפיה; טקסט; עיצוב הפקה קולית ומוסיקה חיה: אנאבל דביר | מופיעות יוצרות: גילי דדון, הילה פולברמכר, זוהר יחיאלי, יעל שרייבר, ליל גורן, נועה שווה, נעה קלר, תמר סון, תמר קמינסקי, אנאבל דביר. העבודה התפתחה ונהנתה משהות אמן במרכז AGORA – CITE INTERNATIONALE DE LA DANSE מונפלייה צרפת; מתמיכת ביה"ס למחול – מבית החברה לתרבות ופנאי – נס ציונה; להקת TeatrInGestAzione נאפולי – איטליה 2021; ועמותת הכוריאוגרפים. תודות: ניר וידן, ביה"ס למחול ותנועה – החברה לתרבות ופנאי נס ציונה, עדי דניאל, ביה"ס הדמוקרטי כנף – רמת הגולן, מנחם גורן, סלבה גפנר וצוות מרכז TanzFaktur – קלן גרמניה.

שקד מוכיח – צלילות: אני חולמת שאני ושתי חברות רוקדות בתוך ריבוע גדול, מסביבנו הרבה אנשים יושבים ומסתכלים עלינו. אנחנו לא מצליחות להפסיק לדקלם את הסיפורים שלנו, והם לוכדים אותנו בתוכם. אני מחפשת דרך לצאת מהמלכודת ורואה שגם החברות שלי באותו המצב. אני מסתכלת על האנשים שיושבים מסביב ורואה שגם להם יש הרבה סיפורים בראש. פתאום הסיפורים הופכים לציפור ענקית ואני עפה איתה גבוה. מלמעלה, אני שוכחת מה קרה לי ורק רואה המון אנשים דומים זה לזה. אני מתעוררת. כוריאוגרפיה: שקד מוכיח | רקדנים יוצרים: מיכאל ילון, עמית שרף, שקד מוכיח | מוסיקה: יונתן קורן | תודות: סומייה מישל שלחה, עומר עוזיאל, ענת דרימר, מרכז קהילתי 'קלישר', מפעל הפיס לתרבות ואמנות, ענבל פרלמוטר, עינת בצלאל ו'המרכז הרוחני' בנווה שלום.

להקת המחול קמע – מרקו גקה&  יוהן אינג Legends

יום שני, 14 בנובמבר בשעה 20:30, אולם דלל במרכז סוזן דלל
להקת המחול קמע צילום מעיין קאופמן, כפיק בולוטין

לראשונה בלהקת מחול ישראלית מתארחים על במה אחת שניים מהיוצרים המצליחים והמוערכים ביותר בעולם כיום: מרקו גקה (גרמניה) ויוהאן אינגר (שוודיה), יוצרים קבועים בתיאטרון המחול ההולנדי (NDT), מעלים בלהקת המחול קמע את יצירות המופת הכי מוערכות שלהם: גקה את "THIN SKIN" למוזיקה של פטי סמית ואינגר את "RAIN DOGS" למוזיקה של טום וויטס. אגדות הרוק משמשות קרקע קצבית משותפת לכוריאוגרפיה מבריקה ווירטואוזיות משני עולמות תוכן שונים לחלוטין. תמיר גינץ יסד בשנת 2002 את להקת המחול קמע, יצירותיו של תמיר גינץ מתאפיינות בשפת תנועה אישית עשירה ומאתגרת ובאמירה דרמטית חזקה ומרגשת. עבודותיו זכו לשבחי הביקורת והועלו ברחבי העולם בהצלחה מרובה.

תיאטרון מחול אבשלום פולק – פלישה לחלל

יום שלישי, 15 בנובמבר בשעה 19:00, אולם ירון ירושלמי במרכז סוזן דלל
יום רביעי, 16 בנובמבר בשעה 20:30, אולם ירון ירושלמי במרכז סוזן דלל

תיאטרון מחול אבשלום פולק – מזמין אתכם לפלוש יחד איתנו בחזרה לחלל ההופעות, עם מופע מחול-תיאטרון עשיר וייחודי, שהצפייה בו היא חוויה מהנה ואסתטית. פלישה לחלל ממשיך את סגנונה הייחודי של הלהקה, עם מחול מלא בהבעה, ברגש ובתוכן. המופע מציג מבט ביקורתי ומשעשע על המציאות ולוקח את הצופים אל מסע בו נשזרים יחד קטעים חדשים לצד קטעים מחודשים, והכל עם ההקפדה, הכישרון וההומור הייחודיים ללהקה. משתתפי הלהקה: צבי פישזון, נגה הרמלין, מץ ואן רוסום, מרתה ינקובסקיה, נעה הן, אחינועם חי, שחר חנין, שי קוקוי, תמיר גולן, רבקה לאופר

להקת בלט ירושלים – הוא הלך בשדות
יום שלישי, 15 בנובמבר בשעה 20:30, אולם דלל במרכז סוזן דלל
מופע הוא הלך בשדות בהשראת הרומן של משה שמיר בכורה עולמית מאת יגור מנשיקוב, כוריאוגרף אורח , יוצר הבלט "כנר על הגג" (2018) לבלט ירושלים, וכן Rubato – זמן גנוב (2021) ,יוצר ומנהל קבוצת GEM. מוזיקה : דמיטרי שוסטקוביץ', אלפרד שניטקה ועוד. מופע החדש של להקת בלט ירושלים מעלה עיבוד של רומן מהקלאסיקה הישראלית. הבלט משחזר את המיתוס הציוני של שנות הארבעים, תקופה של מאבקים בין יהודים לערבים בעת המנדט הבריטי על ארץ-ישראל. סיפור אהבה בין ניצולת שואה, עולה חדשה מפולין, לצבר הקיבוצניק המיתולוגי. הספר זכה להצלחה מסחררת בעיבוד לבמה ולקולנוע. סיפור האהבה בין מיקה לאורי נחשב אחד הסיפורים המרגשים והיפים שנראו על הבמה הישראלית. כוריאוגרף אורח: יגור מנישקוב יוצר הבלט "כנר על הגג" (2018) לבלט ירושלים, וכן Rubato –  זמן גנוב (2021) ,יוצר ומנהל קבוצת GEM.. להקת בלט ירושלים. בהשראת רומן מאת משה שמיר. כוריאוגרפיה: יגור מנשיקוב
להקת קולבן דאנס אגם 3.0 – בכורה!
יום רביעי, 16 בנובמבר בשעה 20:00, אולם דלל במרכז סוזן דלל
אגם 3.0 היא היצירה החדשה של הכוריאוגרף ומנהל הלהקה אמיר קולבן עם להקת קולבן דאנס. עוגן היצירה היא עלילת הבלט הקלאסי 'אגם הברבורים' -סיפור אהבתם של הנסיך זיגפריד והנסיכה אודט, שקללת קוסם רשע הפכה אותה לברבור. היצירה הקלאסית מתפתלת דרך שקרים והתחזויות של הברבור השחר לברבור הלבן – זה שאהבתו של הנסיך מובטחת לו. בעקבות סיפור העלילה הקלאסי, עוסק גם המופע 'אגם 3.0 ' של להקת 'קולבן דאנס', בחילופי זהויות- בדמויות האוואטר שכולנו יכולים לאמץ בעולמות המטאוורס הוירטואלים. האפשרות המלהיבה והמפחידה לרכוש ולאמץ זהות חדשה בכל רגע, מעלה שאלות חדשות-ישנות: מי אנחנו באמת כשאנו מאמצים זהות חדשה במרחב הוירטואלי ואת מי אנחנו בעצם פוגשים באווטאר של האחר? המופע אגם 3.0 הוא הכלאה מסעירה בין אגם הברבורים הקלאסי לעולמות המטאוורס. שעשוע סוחף של רכישה, זריקה והחלפת זהויות.

מאת אמיר קולבן. רקדנים שותפים ליצירה: לורלין אנדריי, סוניה זוולסקה, יעל אבירם, אילה אבירם, מור בירגר, שירה סולומונס, טליה עזרוני, הראל גרז'וטיס, סיימון גנאגי, פטריק דה האן, ויבהור דב/

ענבל פינטו – פוגה

יום חמישי, 17 בנובמבר בשעה 21:00, אולם דלל במרכז סוזן דלל
יום שישי, 18 בנובמבר בשעה 14:00, אולם דלל במרכז סוזן דלל
יום שבת, 19 בנובמבר בשעה 20:30, אולם דלל במרכז סוזן דלל
"פוגה״ הינה יצירה מהורהרת על עבר שמתעורר לתחייה, צללים ודמויות הקורמים עור וגידים, זכרונות החוזרים להדהד בנפש כמו קול פנימי מרוחק. היצירה בוחנת את פרקי הזמן ומיקומם במרחב, דרך יצירת מניפה עשירה של תחושות, צבעים וצלילים. זהו שיתוף הפעולה הראשון בין הכוריאוגרפית ענבל פינטו לבין הצ'לנית והזמרת הישראלית מאיה בלזיצמן. כוריאוגרפיה, עיצוב תלבושות וחלל: ענבל פינטו | מוסיקה מקורית, עיבוד ועריכת פסקול: מאיה בלזיצמן | משתתפים: אריאל גלברט, עמי ויינברג, אופיר ינאי, מורן מילר, ליסה מקלהאן, עמית מרציאנו, ג׳וי קמין, גיל שחר
להקת המחול פרסקו  Genderosity
יום רביעי, 23 בנובמבר בשעה 20:30, אולם דלל בסוזן דלל

ג'נדרוסיטי, יצירתו החדשה של יורם כרמי ולהקת פרסקו עוסקת בגמישות בתפיסות של מגדר, מערכות יחסים ,אהבה ומיניות. מציעה ומעודדת מבט נדיב על נושאים אלו.
המופע שמפוצץ את הבלון המגדרי. כוראוגרפיה: יורם כרמי | בביצוע רקדני להקת המחול פרסקו – יורם כרמי.

אסכולות – מעשה יצירה | מפגשים עם יוצרים ישראליים
יום שישי, 25 בנובמבר בשעה 11:00, אולם ירון ירושלמי במרכז סוזן דלל

מעשה יצירה מפגשים עם יוצרים ישראליים. 6 מפגשים בהנחיית רננה רז, כוריאוגרפית, רקדנית, יוצרת בינתחומית. עונה שנייה ובה שישה יוצרים ויוצרות ישראלים ישוחחו על יצירה. בשיח אישי ובלוויית דוגמאות חיות הם ישתפו את רננה רז ואת הקהל בתהליכי היצירה שלהם, בשאלות, בלבטים, בתהיות ובתעיות, ויספרו על התובנות שהפיקו ממעשה היצירה. באמצעות השיחות נאיר את נקודות המפגש בין האמנות לבין "החיים עצמם" ואת מעשה היצירה כמעשה אנושי אוניברסלי.
1. בתאריך 25.11.22  שלומי שבן ,זמר מלחין ומנהל אומנתי. בין אלבומיו : "שלומי שבן", "עיר מגדל פזמון","תרגיל בהתעוררות" ועוד.
2. בתאריך 16.12.22 טליה לביא, במאית ותסריטאית קולנוע וטלויזה. בין יצירותיה : "אפס ביחסי אנוש", "אחד בלב", "ילדות סכסכניות" ועוד.
3. בתאריך 13.1.23 שי צברי, מלחין וזמר. משיריו : "מעלי הדממה", "מכור לאהבה", "דע אנא ואנא" ועוד.
4. בתאריך 10.2.23 יניב ביטון, שחקן וקומיקאי. "היהודים באים", "המדרשה" ,"עלומים" וכן סרטים והצגות תיאטרון למכביר
5. בתאריך 17.3.23 קובי מידן ,מתרגם, משורר, מנחה טלויזיה, קריין ומדובב. מחה התוכנית "סוכן תרבות" ו"חוצה ישראל", מתרגם שירי בוב דילן ,סיפורי סאלינג'ר ועוד.
6. בתאריך 21.4.23 נעמי לבוב, שחקנית. השתתפה בתפקידים ראשיים ב"יונה" "על הספקטרום" ,"בלאדי מורי" ועוד עשרות הפקות בתיאטרון, בקולנוע, ובטלוויזיה.

נטע חצרוני – זאבות – רצות על עקבים

יום שישי, 25 בנובמבר בשעה 14:00, סטודיו זהבה וז'אק בסוזן דלל
יום שבת, 26 בנובמבר בשעה 20:00, סטודיו זהבה וז'אק בסוזן דלל

המופע מכיל עירום חלקי. אזהרת טריגר טראומה מינית. זאבות – רצות על עקבים הוא מופע פרפורמנס פמיניסטי בהשראת הספרים רצות עם זאבים מאת קלאריסה פינקולה אסטס ומיתוס היופי מאת נעמי וולף. מה יקרה אם נסגור 5 נשים בחדר אחד למשך תקופה ארוכה ונגרום להן לדבר על הכל? על הצלקות והכאבים, הסודות והשקרים, חלומות אסורים…
מה יקרה אם נצליח להיפגש מתחת לעור ומבעד לדימויים אחת על השנייה ועל עצמינו?
שאלות אלו ורבות אחרות נשאלו בתוך החלל העוטף של היצירה, ובהתנסות זו רצינו לתת להן תשובה דרך הגוף, דרך סיפור, ואחת דרך השנייה. במהלך המופע אנו עוברות דרך הטרגדיות האישיות והמשותפות שלנו, הכוללות הקרבה וקורבנות, עיסוק ביופי והשלכותיו, תחרותיות וכאב, הצורך לרצות ולהיות נאהבת, מיניות נשית המחפשת אותנטיות ובחגיגה נשית, אשר אל טקסיה ואיכויותיה אנו כמהות ונזקקות. המונולוגים נכתבו תוך כדי תנועה, כל מונולוג מבטא את סיפורה האישי של כל זאבה. נטע חצרוני, בימאית ויוצרת. בוגרת החוג ללימודי בימוי והוראת תיאטרון, בבית הספר לאמנויות הבמה סמינר הקיבוצים. זוכת פרס קיפוד הזהב לשנת 2018 על עיצוב התנועה. השתתפה בפרוייקטים אמנותיים שונים, כמעצבת תפאורה ותלבושות, כותבת ומפיקה. זאבות- רצות על עקבים זוהי יצירת הביכורים שלה. מופע מקורי בהשראת הספרים "מיתוס היופי" ו"רצות עם זאבים". יצירה ובימוי: נטע חצרוני | שחקניות יוצרות: רוני בן יעקב | אחינועם גלבפיש | מאי מלר | נועה  פרומרמן | עדן שושני
להקת הפלמנקו רמנגאר-אלבוראנדו – בכורה!
יום שבת, 26 בנובמבר בשעה 20:30, אולם דלל במרכז סוזן דלל
מופע בכורה: ALBOREANDO (״רוקדים עם שחר״) להקת הפלמנקו רמנגאר מזמינה את הקהל אל תוך חווית פלמנקו אנרגטית חדשה שמטרתה להתעורר שוב מחדש אל תוך עולם בו המוסיקה, הריקוד והשירה מתאחדים יותר מאי פעם. אחרי תקופה ארוכה, בה כל העולם היה שקוע בקיפאון תנועתי, לא נותר מאשר לצאת ולהתמסר ל״שחר החדש״ שהגיע. 12 אמני רמנגאר, רקדניות, זמרים ונגנים מביאים אל הבמה את כל העושר האיכותי שרק הפלמנקו פורו העכשוי יודע להציע. להקת הפלמנקו רמנגאר, בניהולם האמנותי של צמד הרקדנים קרן ואבנר פסח, הוקמה ב-2006 עם חזרתם ארצה משהייה בת 10 שנים בספרד. במהלך שהותם בספרד למדו, השתלמו והופיעו לצד אחת ממשפחות הפלמנקו הידועות בעולם – Los Farrucos- ולאחר מכן המשיכו את מסעם והופיעו על במות חשובות ברחבי העולם. ייחודה של הלהקה מתבטא ביצירותיה המקוריות הן במוסיקה, הן בטקסטים והן בכוראוגרפיה. הופעותיה מלוות תמיד במוסיקה חיה ובאיכות סאונד ברמה גבוהה ביותר וזוכות לשבחי המבקרים מופעי הלהקה נמכרים לפסטיבלים (ביניהם פסטיבל כרמיאל ומחולוהט) ולגופים גדולים (עיריית ת"א, עיריית ירושלים ועיריית נתניה, סל תרבות, הקרן לירושלים, חברת אריאל וכו'). הלהקה מונה 10 אמנים – רקדנים, מוסיקאים וזמרים – ופועלת כלהקה מקצועית המעלה מידי שנה בכורות חדשות באולמות המובילים בארץ.

רקדניות: קרן פסח, אשרת קליין, נוי לחמן, קרן שנור רקדנית אורחת: מיכל בן צבי. שירה: יעל הורביץ, שוקי שוויקי, אופיר עטר, אבנר פסח
לכל המופעים ניתן לרכוש כרטיסים בקופות או באתר https://www.suzannedellal.org.il/

התרת נדרים בתל אביב

התרת נדרים (צילום ליבי פרידמן)

המחזה "התרת נדרים" הצגת יחיד חדשה בכיכובו מיכאל וייגל ("הפוך", "נפלו על הראש")  בבימויו של נבו קמחי ("בוקר טוב אדון פידלמן") הוא וידוי אישי מתוך החברה החרדית על המתח בין הצורך להודות בסוד שהודחק שנים ובין הצורך להגן על התדמית והמעמד. יום רביעי, ה-2 בנובמבר, קפה תיאטרון הקאמרי, תל-אביב בשעה: 20:30

ר' חיים וייזנר – אדם נחשב ומצליח בקהילתו החרדית – ליטאית וגם חבר מועצת העיר. ערב סגירת שידוך מוצלח למירל'ה ביתו האהובה, נחשף סוד מהעבר ומאיים להרוס את השידוך, ויותר מזה – את התדמית שלו בחברה. התרת נדרים היא הצגה על המלחמה של כל אדם על התדמית שלו, בעיני עצמו ובעיני החברה. על בניינים גבוהים שאנחנו בונים, שקרים שמסתבכים, והדרך הכמעט בלתי אפשרית לשוב חזרה.

ההצגה נוגעת גם ביכולת הקבלה למשפחה של ילד לא נורמטיבי ובמסוגלות של ההורים להגדיר את עצמם מחדש כהורים לילד עם צרכים מיוחדים, גם אם יהיו לכך השלכות על המעמד והתדמית החברתית. את הטקסט הגה וכתב המחזאי בן לוין (אחיין של המחזאי הנודע חנוך לוין ז"ל) שביים בעבר בתיאטראות הגדולים של ת"א ובשנים האחרונות חזר בתשובה. המשחק של השחקן מיכאל וייגל ובבימויו המדויק של נבו קמחי. מוזיקה מקורית: דניאל סלומון. עיצוב תאורה: אדם רוטבליט. ניהול אומנותי: עמרי ורטש.

תיאטרון נקודה טובה תיאטרון רפרטוארי יהודי היוצר מעל 20 שנה הצגות לקהל החרדי והדתי. ההצגה התרת נדרים היא בשורה של ממש בציבור החרדי הן מהבחינה של עיסוק ברגשותיו של הפרט מול המוסכמות של החברה, עיסוק בנושא המורכב של הבדיקות היסודיות לקראת שידוכים, וביכולת ההכלה כחברה של בעלי צרכים מיוחדים.

ההצגות יתקיימו בקפה תיאטרון הקאמרי. מחיר כרטיס: 100 שקלים. להזמנות: https://tinyurl.com/mprf4nd8

תיאטרון יידישפיל עם אף פעם לא מאוחר קיין מאל איז נישט צו שפעט

Nunca es demasiado tarde никогда не поздно. דרמה מוזיקלית מקורית, בהשתתפותם של: אברהם סלקטר, ציפי מור, הדר דדון, יונתן רוזן, רון שמוקלר, שרון ונצובסקי ושריאל יוסף. מאת: אנדראה באואב. בימוי: שוקי וגנר.

סיפור אהבה מעורר השראה, המוכיח שלאהבה אין גיל והיא גוברת על כל פערי הדורות, המנהגים והדעות החברתיות במדינה שלנו. עלילה מרתקת, עם הומור לצד דרמה וסימני שאלה, רצופה בשירים אהובים משוחקת ומושרת על הבמה בעברית, יידיש ולדינו.

הבמאי שוקי וגנר: שפת היידיש המופלאה הייתה אחד מניגוני הרקע של ילדותי. סבתא וסבא דיברו יידיש, וכשאמא ואבא רצו לומר משהו שאנחנו, הילדים לא נבים – דיברו ביידיש. אז אולי לא הבנו, אבל השפה נקלטה אט אט ונשמרה לה כזיכרון ילדות. והנה מתגלגלת אלי הצעה לביים מחזה שמתרחש ממש עכשיו, והשפה המדוברת בו הוא יידיש מהולה בעברית ולדינו. זכות גדולה ואתגר גדול. זכות – משום שזוהי הנאה צרופה לביים בתיאטרון היידישפיל בשפה שהייתה רקע לילדותי, ואתגר – משום שבמרכז המחזה פרוסה מציאות בה עדיין אנשים שופטים האחד את השני על פי מוצא, גיל והשתייכות תרבותית, כאשר אישה מקסימה אחת כבת שבעים, שוברת את המיתוס המעוות הזה וקובעת – הלב, האהבה, הידידות ואופיו של האדם הם מהות מערכת יחסים אמינה ונכונה – בלי הבדל מוצא, עדה, או מקור תרבותי. שמא נלמד כולנו מהסבתא הנהדרת וסוף סוף נלמד לחיות האחד עם השני בכבוד ובסובלנות? יחד! אף פעם לא מאוחר!

זיקוקין די-נור – קונצרט פתיחת העונה של תזמורת הבארוק ירושלים 6 לנובמבר

עונתה ה-34 של תזמורת הבארוק ירושלים נפתחת בקול תרועה רמה, עם שתי היצירות הכליות המפורסמות והחשובות ביותר של גיאורג פרידריך הנדל: מוסיקה על פני המים ומוסיקה לזיקוקי די נור מלכותיים. על התזמורת ינצח אנדרו פארוט מאנגליה. לתזמורת יצטרפו שלל נגני כלי נשיפה היסטוריים בהם נגן החצוצרה הקנדי אלכסיס באסק. את מוסיקה על פני המים חיבר הנדל בהזמנתו של המלך ג'ורג' הראשון. היצירה בנויה משלוש סוויטות בנות מספר פרקים כל אחת. היצירה בוצעה פעם אחר פעם ברצף, במהלך קונצרט לילי משגע, בו המוסיקאים ישבו על רפסודות גדולות בנהר התמזה וניגנו להנאת המלך, האצולה, ובני החברה הגבוהה של לונדון. מרבית פרקי הסוויטות הינם פרקי מחול, בסגנון צרפתי אלגנטי אך שוקק חיים, וכוללות נעימות שהפכו למפורסמות ושגורות בכל אוזן עם השנים.

בעוד שהפקה מוסיקלית על המים היתה הדרך של ג'ורג' הראשון לייצר לובי ציבורי, בנו, ג'ורג' השני החליט להעלות את הרף. בשנת 1749 הוא הזמין מהנדל סוויטת מחולות שתבוצע מתוך בנין שנבנה במיוחד, כאשר מחוצה לו משוגרים זיקוקי די נור: השעשוע החדש של אירופה באותה תקופה. לרוע המזל, החיזיון האור-קולי הפך לביזיון אור-קולי, בשל מזג אוויר גרוע ומספר תאונות אחרות שהתרחשו במהלך השיגור. עם זאת, המוסיקה זכתה להצלחה מסחררת, אינספור ביצועים חוזרים, והפכה למונומנט בריטי.

מאסטרו אנדרו פארוט, מנצח הכבוד של תזמורת הבארוק ירושלים, ומחשובי החוקרים והמבצעים המיודעים היסטורית של הנדל בדורנו, ישיט את התזמורת על נהרות הססגוניות האנגלית, וישגר צלילים נפלאים לחלל אולמות הקונצרטים בירושלים, תל אביב ונס ציונה.

יום א', 6.11.2022 בשעה 20:00 – ימקא הבינלאומית ירושלים | יום ג', 8.11.2022 בשעה 20:00 – אולם צוקר, היכל התרבות תל אביב | יום ד', 9.11.2022 בשעה 20:00 – היכל לאמנויות נס ציונה. לפרטים ורכישת כרטיסים : www.jbo.co.il, 02-6715888

בגלל שהלילה – מופע ברכבת שדים

בגלל שהלילה הוא אירוע אמנותי חד פעמי. על רכבת שדים שנבנתה במיוחד בהאנגר בדרום תל אביב, עולים 21 משתתפים, ויחדיו הם יוצאים לנסיעה אל תוך חשכת הלילה הערפילית וזרועת הכוכבים. המסע מקרב את הנוסעים/משתתפים אל עולם של חיות ויוצרי לילה, עולם של רוחות ואנשי חלל. הרכבת נעה בין חדרים ויערות, בין פלנטות וכוכבים והנסיעה מצטברת אט אט לחוויה כל-חושית, מהפנטת, שמהדהדת את העולם והחלומות של זמננו.

בגלל שהלילה היא הזמנה למסע מסתורין יוצא-דופן, לחוויה טוטאלית של אמנות ומופע בה אנו נשאבים אל תוך מעמקי הלילה וטסים אל העתיד. רכבת שדים אל תוך יקום מקביל.
גיא גוטמן | אמן ובמאי. מנהל מקלט 209. ניהל את בית הספר לתיאטרון חזותי. עבודותיו הוצגו בפסטיבלים רבים בארץ ובעולם.

גבי קריכלי | הוא אמן רב תחומי. בעל תואר ראשון באמנות מטעם בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב בירושלים. לצד הפרקטיקה החזותית שלו, קריכלי הוא מוסיקאי ומעצב תפאורות לתיאטרון ומחול.

אנסמבל 209 | היא קבוצת תיאטרון עכשווי, הפועלת בשדה אמנותי רחב. הקבוצה מורכבת מאמנים ואמניות, מבצעים, אנשי צוות ואנשי רוח הפועלים כקולקטיב.
אורך המופע/נסיעה כ-45 דקות | המופע יעלה במשך שנה באופן קבוע, כ-3 פעמים בשבוע

התזמורת הפילהרמונית של זגרב The Zagreb philharmonic Orchestra

התזמורת הפילהרמונית של זגרב, התזמורה הבכירה בקרואטיה מגיעה לביקור בישראל, עם תכנית מיוחדת ומגוונת. ביקור התזמורת מתקיים בתמיכת ממשלת קרואטיה.

בין שלל היצירות שתנגן התזמורת, הסימפוניה ברה מינור מאת המלחין הצרפתי סזאר פרנק. חלקו הראשון של הקונצרטו יוקדש ליצירה ישראלית הורה מתוך הפואמה הסימפונית "עמק" מאת מרק לברי. ומבחר יצירות מאת מלחנים ומלחינות קרואטיים. יצירות לתזמורת ולזמרת סופראן ותזמרות. בהן יצירה של המלחין איבו יוסיפוביץ', אחד המלחינים הבולטים בקראוטיה שכיהן מספר שנים כנשיא המדינה.

התזמורת הפילהרמונית של זגרב, פועלת כבר 150 שנה ומביאה מוסיקה משובחת לבירה זגרב ולכל רחבי קרואטיה. שורה ארוכה של מנצחים בעלי שם עולמי נצחו על התזמורת במהלך השנים בהם: לאופולד סטוקובסקי, סטרוניסקי, פנדרצקי, סר מלקולם סרג'נט, לורין מאזל, ולרי גרגייב ועוד. גם טובי הסולנים הופיעו עם התזמורת בהם הכנר יהודי מנוחין, הצ'לן רוסטרופוביץ, איבו פוגרוליץ', הזמרת מונסרה קבייה, שלמה מינץ ומישה מאייסקי. התזמורת הופיעה במרבית הארצות האירופאיות וכן גם בארצות הברית, ברוסיה, יפן, סין ודרום אמריקה. התזמורת נטלה חלק באירוע השנה החדשה בזלצבורג והופיעה בקונצרט הבוקר ארבע שנים ברציפות. התזמורת מקיימת תוכניות מיוחדות לילדים ולבני נוער. לתזמורת הקלטות רבות שיצאו בחברות קרואטיות וגם בחברות בינלאומיות בין היתר בוירג'ין ודויטשה גרמופון.

בשנים 2017 ו 2018 זכתה הפילהרמונית של זגרב לאות הוקרה מיוחד מעיריית זגרב על תרומתה המיוחדת לתרבות בעיר ובארץ. ניהול מוסיקלי ומנצח ראשי – דוד רונץ Dawid Runtz. זמרת הסופראן מריה וידוויץ' Marija Vidovic – Sopran .

אולם הנרי קראון תיאטרון ירושלים. שני 7 בנובמבר בשעה 20:00

גדי אלטמן, סולן בוטן מתוק בקרקס, בסינגל חדש מיוחד לליקוי חמה

גדי אלטמן, סולן בוטן מתוק בקרקס, משיק סינגל חדש מפרוייקט הסולו שלו: "גדי אלטמן והלהקה", הסינגל הוא הוא החמישי והאחרון מהאלבום העתידי "מים במדבר". גם כאן, כהרגלו, אלטמן הולך חזק על מקצבי הקאנטרי שקרובים לליבו הקיבוצניקי, ומזמין את כולם לסיבוב בסאונדים של ישראל ואמריקה בשילוב חדש ומדוייק.

‏לדבריו "השיר "מצפה רמון" ‏נכתב על טיול שמעולם לא קרה. ‏קודם הגיעה המנגינה, ‏כמו מכתב ישן מזמנים רחוקים. התגעגעתי למוזיקה חופשית של גיטרות, קצת כמו בשירים הגדולים של אריק איינשטיין, ‏שתמיד היו עטופים בהמון נגינה.

‏ככה נולד השיר "מצפה רמון" שהוא שיר על טיול, על אהבה, ועל חיפוש פנימי. עכשיו נשאר לי רק לרדת למצפה, להקים אוהל, ולחכות לזריחה".

קולנוע, רדיו ו-TV

הועידה The Conference  של מתי גשונק Matti Geschonneck

זה קרה פעם אחת זה יכול להתרחש שוב (פרימו לוי). בבוקרו של ה 20 בינואר 1942. בוילה לחופו של אגם ואנזה בברלין. התקבצו ראשי המפלגה הנאצית בהם שרים, אנשי משטרה ומנהל. הם הוזמנו על ידי ריינהרד היידריך למפגש שהוגדר "פגישה ובסיומה ארוחת בוקר". במהלך ההיסטוריה נקראה הפגישה הזו "ועידת ואנזה". הנושא העיקרי והיחידי באותו מפגש היה מה שכונו הנאצים "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" ,ארגון הרצח ההמוני השיטתי של מליוני יהודים ברחבי אירופה. הסרט עוקב אחרי פרטי המפגש, דקה אחר דקה כפי שהוקלטו על יד אדולף אייכמן, ממנו נותר העתק אחד בלבד מסמך המפתח המתאר את ההכנות לשואה. מצמרר, מרתק , מעורר מחשבה. לציון 80 שנה לועידת ונזה יצא הסרט לאקרנים ב2022 .

הצהרת המפיק אוליבר ברבן: למעלה מ 1700 שנה הקהילה היהודית תרמה תרומה נכבדת לחיים הפולטיים, התרבותיים והחברתיים בארצנו. גרמניה. אבל גם היום אנטישמיות גלויה פורצת בקרב חלקים נרחבים של האוכלוסייה. אנשים רבים בארצנו אינם מתייחסים כלל לבעייה הזו מטרתו של הסרט היא לאפשר לכל האנשים בגרמניה ומחוצה לה לראות כיצד מילים יכולות להפוך למעשים וכיצד עלינו להישאר דרוכים ולעצור פעילות כזו בזמן. המאבק נגד אנטישמיות וגזענות בכל צורה הוא החובה האזרחית הראשונה שלנו.

במאי: מתי גשנוק Matti Geschonneck. שחקנים: ריינהארד היידריך – פיליפ הוכמייאר Philipp Hochmair | אדולף היטלר יוהנס אלמאייר Johannes Allmayer | מקסימיליאן ברוקנר | מתיאס בנודו. הפקה קונסטנטים פילמס

גרמניה 2021 , 105 דקות , גרמנית תרגום לעברית. החל מן ה 10 בנובמבר בסינמטק תל אביב ברשת מובילנד  וברחבי הארץ. הפצה בישראל רד קייפ סרטים בע"מ

ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים מעוניין לשמר סרטים ביתיים ממלחמת יום כיפור

ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים פונה לציבור הרחב בניסיון לאתר סרטים ביתיים שצולמו בימי מלחמת יום הכיפורים שהתרחשה ב-1973 וכן, בחודשים שקדמו למלחמה והחיים בישראל בחודשים שאחריה. זאת במסגרת פרויקט ייעודי לרגל 50 שנים למלחמה שיצוינו בשנה הבאה.

הארכיון, בו מופקדים למעלה מ-30,000 פריטים ויותר מ4,500 שעות יצירה תוצרת הארץ, יוצא בימים אלה בקול קורא לאיתור סרטים ביתיים שצולמו בישראל בימי מלחמת יום הכיפורים בחזית ובעורף, על מנת לשמר את הסרטים ולחשוף אותם לציבור הרחב. זאת כחלק מתהליך הדיגיטציה שעושה הארכיון בשנים האחרונות, במסגרתו הוא מנגיש וחושף את הציבור לקטעי ארכיון המתעדים את החיים בישראל ב-125 השנים האחרונות.

באתר הארכיון מונגשים אלפי סרטים ביתיים, יומני חדשות, סרטוני הסברה ועוד באתר ייעודי הפתוח לקהל הרחב. בין מגוון הסרטים ניתן למצוא תיעוד של החיים בישראל משנת 1896 ועד ימינו, ימי ראשית המדינה, תיעוד של ביקורים רשמיים בישראל של מנהיגי עולם וכוכבי תרבות ועוד.

רוני מהדב לוין, מנכ"ל סינמטק ירושלים: "לשימור ההיסטוריה האודיו ויזואלית של החיים בישראל והנגשת קטעי הארכיון לציבור הרחב באמצעות אתר ייעודי, חשיבות רבה בהעברת הסיפור ההיסטורי לדורות הבאים".

במהלך השנים של העבודה על פרויקט הדיגיטציה נחשף צוות הארכיון לקטעים נדירים שספק אם היו נשמרים לאורך הדורות ומגיעים לקהל הרחב. במסגרת הפרויקט הנוכחי קוראים בארכיון לציבור להעביר סרטי ווידאו שצולמו בישראל במהלך מלחמת יום הכיפורים שהייתה משמעותית במיוחד בחייהם של ישראלים רבים ואירוע משמעותי בהיסטוריה של מדינת ישראל. באמצעות הפרויקט הארכיון  מבקש לשמר ולחשוף את החומרים לציבור.

דוגמא לסרט השמור בארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים מתוך אוסף מכון לבון, סרטי ההסתדרות- https://jfc.org.il/news_journal/66372-2/ פרויקט איסוף החומרים יתקיים עד 31 בדצמבר 2022. לפרטים נוספים פנו למייל: [email protected]

סיפורו של אמט טיל Till

טיל הוא סרט מרגש ועוצמתי העוסק בסיפור האמיתי על הרדיפה הבלתי פוסקת של מיימי טיל מובלי אחר צדק עבור בנה בן ה-14, אמט טיל, שב-1955 נרצח בלינץ' אכזרי בזמן שביקר את בני דודיו במיסיסיפי. במסע הנוקב של מיימי למאבק אקטיבי, אנו רואים את הכוח האוניברסלי והיכולת של אם להצית תנועה שזעזעה את העולם. ארה"ב, 2022. בימוי: צ'ינוני צ'וקוו. שחקנים: דניאל דדוויילר, ג'יילין הול, וופי גולדברג. הסרט מופץ ע"י פורום פילם ויגיע בקרוב לבתי הקולנוע.

דיסני+ עם הדוב – סדרת המקור עטורת התשבחות

הסדרה מצטרפת לשאר תכני הסתיו של דיסני+ הכוללים את 'אנדור' (21 בספטמבר), 'משפחת קרדשיאן' (22 בספטמבר), 'הזקן' (28 בספטמבר), 'גרימקאטי' (10 באוקטובר), 'קנדי מונטגמרי: מוות בטקסס' (12 באוקטובר), ו-'רוזלין' (14 באוקטובר).

'הדוב' עוקבת אחר כרמן "כרמי" ברזאטו (ג'רמי אלן ווייט), שף צעיר מעולם "פיין דיינינג", אשר חוזר הביתה לשיקגו כדי לנהל את מסעדת הסנדוויצ'ים של משפחתו – The Original Beef of Chicagoland – לאחר מוות קורע לב במשפחה. בעודו נמצא מרחק עולם שלם מהחיים אליהם הוא רגיל, על כרמי קודם כל לאזן בין הקשיים האדירים של ניהול עסק קטן, צוות מטבח עקשן וסורר, ומערכות היחסים המתוחות שלו עם משפחתו, וכל זאת בעודו מתמודד עם ההשלכות של התאבדות אחיו.

'הדוב' היא סדרה על אוכל, משפחה, והאינטנסיביות שבעבודה היום-יומית. בעוד כרמי נאבק כדי לשנות את המסלול של העסק ואת המסלול שלו חייו האישיים, הוא עובד לצד צוות מטבח מחוספס, אשר בסופו של דבר יוכיח עצמו כמשפחתו הנבחרת.

יחד עם ווייט, מככבים בקומדיה איבון מוס-בכרך בתור ריצ'רד ("ריצ'י"), איו אדבירי בתור סידני, אבּי אליוט בתור נטלי ("sugar"), ליונל בויס  בתור מרקוס, ליזה קולון-זאיאס בתור טינה, אדווין לי-גיבסון בתור איברהים ומאטי מאתסון בתור ניל.

'הדוב' נוצרה עלי ידי כריסטופר סטורר (Ramy, Eighth Grade), אשר משמש גם כמפיק הראשי לצד ג'ואנה קיילו (BoJack Horseman, Undone), הירו מוראי (Atlanta, Station Eleven), ונייט מטסון ((Station Eleven, The Choe Show), מ- Super Frog וג׳וש שניור, עם טייסון בידנר (Ramy), כמפיק, ומאטי מאתסון כמפיק משנה. הסדרה הופקה על ידי FX Productions ותחודש לעונה שנייה.

בדיסני+ השירות זמין ב- 39.90 שקלים לחודש (במינוי בתשלום חודשי), או ב-399 שקלים  לשנה (במינוי בתשלום שנתי). כל אחד יכול למצוא בו משהו לראות: סרטים וסדרות טלוויזיה בלעדיים בז'אנרים מגוונים, כולל פעולה-הרפתקאות, מדע בדיוני, דוקומנטריים, וגם דרמות וקומדיות מוערכות. לצד כל אלו ניתן למצוא הפקות זוכות-פרסים של דיסני, פיקסאר, מארוול, מלחמת הכוכבים, נשיונל ג'יאוגרפיק וסטאר (בידור כללי).
בין הסדרות המשודרות בבלעדיות בדיסני+ ניתן למצוא את "פאם וטומי", להיט הקומדיה "רק רוצחים בבניין", ו"עלייתה ונפילתה של אליזבת הולמס" בכיכובה של אמנדה סייפריד. עם ספרייה בלתי נגמרת של בידור מכל הסוגים, החל מסרטים דוקומנטריים ועד דרמות עטורות שבחים, מקומדיות ועד אנימציה קלאסית, תמצאו הרבה מהסיפורים שהייתם מצפים להם, יחד עם עוד המון שלא.

המינוי בדיסני+ אינו מוגבל בזמן וניתן לביטול בכל עת, בכפוף לתנאי השירות. בקרת הורים קפדנית במיוחד מבטיחה ששירות דיסני+ ימשיך לאפשר חווית צפייה מתאימה לכל בני המשפחה. מנויי השירות יכולים לקבוע הגבלות גישה לתוכן למבוגרים, וליצור פרופילים המוגנים בקוד לצד פרופילי-הילדים שכבר קיימים, וכל זאת על מנת לתת להורים את הידיעה המרגיעה שילדיהם לא ייחשפו לתוכן לא רצוי.

אור השטן The Devil's Light

הנזירה אן (ג'קלין באיירס) מאמינה שייעודה בחיים הוא להפוך למגרשת השדים הראשונה ממין נקבה… אך מי, או מה, קורא לה להגשים את הייעוד הזה? בתגובה לעלייה גלובלית בדיבוקי שדים, אן מבקשת להתקבל לבית ספר לגירוש שדים שנפתח מחדש ע"י הכנסיה הקתולית. עד עתה רק כמרים, לא נזירות, היו מורשים לבצע את מלאכת הגירוש – אך אחד הפרופסורים בבית הספר (קולין סלמון) מכיר ביכולותיה הייחודיות, ומסכים להכשיר אותה.

אן מוצאת את עצמה בחזיתה של מלחמה רוחנית לצדו של האב דאנטה (כריסטיאן נבארו), תלמיד נוסף בבית הספר, ויוצאת לקרב על נשמתה של נערה צעירה אשר הנזירה אן מאמינה שאוחז בה אותו הדיבוק שאחז גם באמא של אן לפני שנים רבות. למרות נחישותה למגר את הרוע, אן מבינה במהרה שהשטן הביא אותה בדיוק למקום שהוא רצה…

ארה"ב, 2022. בימוי: דניאל סטאם. שחקנים: ג'קלין ביירס – אן | וירג'יניה מדסן –  דוקטור פיטרס | כריסטיאן נבארו – האב דנטה | קולין סלמון – האב קווין. אורך הסרט: 93 דקות. הסרט מופץ ע"י פורום פילם ומוקרן בבתי הקולנוע.

HOT עם הרופא הטוב 6  The Good Doctor

דרמת בית חולים של "סוני" ורשת ABC, מהיוצר זוכה ה"אמי" דיוויד שור ("האוס"). את הסדרה מפיק כוכב "אבודים" ו"הוואי חמש-אפס" דניאל דיי קים. העונה השישית של הסדרה תעלה בסמוך לשידור בארה"ב רק ב-HOT.

את הסדרה מוביל כוכב "בייטס מוטל" ו"צ'ארלי בממלכת השוקולד" פרדי היימור, המגלם את ד"ר שון מרפי – מנתח צעיר ואוטיסט עם תסמונת סאוונט. התפקיד המאתגר זיכה את היימור במועמדות לפרס "גלובוס הזהב" ולשבחי המבקרים.  לאחר המאורעות הדרמטיים של סיום העונה הקודמת אודרי (כריסטינה צ'אנג, "24") צריכה להתמודד עם אתגרים חדשים ולשקם את גופה ואת חייה. שון (היימור) ואלכס (וויל יון לי, "פחמן משודרג") מתמודדים עם הקשיים והאתגרים של תפקידם החדש כרופאים מנתחים מן המניין אחרי שנים של התמחויות. מורגן (פיונה גבלמן, "ווילפרד") ואלכס מתמודדים עם ההשלכות של הצעת העבודה שמורגן קיבלה בניו יורק. ימי רביעי ב-20:45 רק ב-HOT3, ב-HOT VOD וב-NEXT TV

טוקיו רועדת Tokyo Shaking של אוליבייה פיון Olivier Peyon

אלכסנדרה, מנהלת צרפתיה צעירה שהועברה לטוקיו כדי לאייש משרה בכירה בבנק, לא ממש מרוצה מהמצב החדש שנכפה עליה. ביום אחד בהיר, הכול משתנה: 11 במרץ, 2011. אלכסנדרה מוצאת את עצמה בלב אחד האירועים המטלטלים בהיסטוריה המודרנית: רעידת אדמה אדירה פוקדת את יפן וגורמת לגל צונאמי, שמוביל לאסון הגרעיני בפוקושימה. קהילת התושבים הזרים בטוקיו נשטפת גם היא בגל הכאוס שמציף את העיר, ואלכסנדרה נקרעת בין ההוראות של מנהליה לבין הרצון להגן על בני משפחתה וחבריה לעבודה, תוך כדי ניסיון למצוא מידה של אנושיות בתוך הבלגן. סרטו החדש של אוליבייה פיו הוא דרמה אנושית מרגשת, חדה ושנונה, בהשראת סיפור אמיתי מפתיע ונוגע ללב.

בימוי: אוליבייה פיון Olivier Peyon | שחקנים – אלכסנדרה: קרין ויאר KARIN VIARD | אמאני: סטפן בק STEPHANE BAK | קימיקו: יומי נריטה YUMI NARITA | בס: פיליפ אושן | מישל: ז'אן פרנסואה קיירי | ביאטריס: אמלי גבואה-קהן | ברטרן: צ'רלי דופון | קאמי: נולה בלוסום | ויקטוס: סימון אייש. צרפת 2021, 101 דקות צרפתית תרגום לעברית ואנגלית. הפצה בישראל: קולנוע חדש כוכב בע"מ. סינמטק תל אביב ובכל רחבי הארץ

כאן 33 עם משחקי מונדיאל 2022 בערבית החל מה-20.11

בזמן שהציפייה לתחילת משחקי המונדיאל הולכת וגוברת בקרב האוהדים, ערוץ מכאן 33 נמצא בשיא ההכנות ונערך לספק לציבור מונדיאל איכותי דיגיטלי שיועבר בשידור חי בערוץ הטלוויזיה, למאזינים ברדיו ולגולשים באתר האינטנרט, בחינם.

מכאן הינו הערוץ הערבי היחיד אשר ישדר את משחקי מונדיאל קטאר 2022 בחינם, לרבות אולפן לפני ואחרי השידור, הגשה, פרשנויות וכתבות מיוחדות והכל יועבר בשפה הערבית.

נוסף על כך כתבי מכאן ידווחו בשטח בקטאר ויעבירו לנו את האווירה המיוחדת משם, עם כתבות מיוחדות, ראיונות בלעדיים וסקופים.

פרשני ספורט בולטים: נבחרת השדרים והפרשנים של מכאן כוללת שחקנים ומאמנים מהדרג המקצועי ביותר עם ניסיון רב שנים בענף : זאהי ארמלי, עבאס סואן, אדהם האדיה, אחמד עאבד, אחמד ווהב, איסמעיל עאמר ו-וואלה חוסיין. באולפן יוביל את השידורים המגיש והמומחה בתחום, מוחמד שייח חליל, יחד עם העיתונאים יוסף שדד, ג'ודאת עודה ובאסיל זריק.

בשלב הבתים ישודרו במכאן 2 משחקים בכל יום מתוך 4. שלבי הנוק אווט, מהשמינית עד הגמר יועברו כולם בשידור חי בכלל הפלטפורמות. השידורים יפתחו עם משחק הפתיחה בין קטאר לאקוודור ביום חמישי 20.11 בשעה 17:30, בהגשת באסל זריק ואחמד והב. השידור יכלול סיכום למשחקים, בנוסף לפינת ניתוח מיוחדת למשחקים של הנבחרות של מדינות ערב המשתתפות במונדיאל, כמו סעודיה, קטאר, מרוקו, תוניסיה. החל ממשחקי רבע הגמר, המשחקים ישודרו ישירות מעמדת שידור באצטדיוני קטאר וילוו אותם אחמד והב, עבאס סואן ובאסל זריק, אנשי התקשורת מוחמד שייח חליל ובאסל זריק יובילו את האולפנים בקטאר, יחד עם הכתבים וסים כיוף ותאמר קילאני שיסקרו את הפעילויות של המונדיאל מהשטח בקטאר.

בנוסף לסיקור המלא של המשחקים, פלטפורמות השידור בטלוויזיה מכאן, הרדיו והדיגיטל יתאחדו כדי לספק לעוקבים את כל החדשות וההתפתחויות לגבי המונדיאל באמצעות תוכניותיה היומיות, תוך דיון בהיבטים החברתיים, כלכליים, הפוליטיים תרבותיים של המונדיאל. עוקבים אחרי תגובות העולם, סיפורים חמים ברשתות החברתיות, סיכומים וניתוחים ועוד..

מונדיאל דיגיטלי: מרבית המשחקים יועברו בשידור חי באתר האינטנרט של מכאן, תקצירי המשחקים יועלו ליוטיוב ועדכונים שוטפים יעלו בפייסבוק, באינסטגרם ובטויטר.

יזיד חדיד, מנהל ערוץ ורדיו מכאן החדשותי: "עשינו מאמץ גדול להביא את פרויקט שידור המונדיאל בערבית לאור, כי אנחנו מאמינים שלציבור הערבי יש זכות לצפות במונדיאל בשפה שלו. אנו מבטיחים לצופים מסך עשיר וצבעוני ראוי לגודלו של האירוע הזה".

איימן סבק, יהיה העורך האחראי על גביע העולם במכאן. מכאן שידרה בעבר את מונדיאל 2018, והשידור זכה לתגובות חיוביות רחבות וזכה להצלחה מרשימה ולחשיפה בארץ ובעולם הערבי. יש לציין, המונדיאל ישודר במכאן בכל פלטפורמות השידור – דיגיטל, טלוויזיה ורדיו. ניתן לעקוב אחר המשחקים בשידור חי וישיר באתר:  https://www.makan.org.il /

אפליקציה שתשדר התאמות באיכות גבוהה עם יכולת בחירת השפה הערבית וכאן יועברו רוב סיכומי המשחקים… ובעמוד הפייסבוק….

HOT עם S.W.A.T  

סדרת האקשן המצליחה והמועמדת ל"אמי" של רשת CBS, נוצרה על ידי צמד התסריטאים שון ריאן ("המגן", "טיימלס", "שקר לי") וארון רחסאן תומס ("סליפי הולו", "אורות ליל שישי") ומופקת על ידי ניל ה. מוריץ ("אני יודע מה עשית בקיץ האחרון", "נמלטים", "הבנים"). העונה השישית מגיעה כעת ל-HOT Zone. בסדרה מככב שמאר מור ("מחשבות פליליות", "צעירים חסרי מנוח") בתור סמל דניאל "הונדו" הארלסון –

חייל לשעבר בצבא ארה"ב, יליד לוס אנג'לס, שעומד בראשה של היחידה המיוחדת. היכרותו המעמיקה עם העיר מייצרת אצל הונדו תחושת מחויבות גדולה לא רק אל חבריו לצוות, אלא גם לתושבי העיר אותם הם משרתים, ובכך עוזר לגשר בין הכוח המשטרתי לקהילה.

לצדו של מור מככבים גם קני ג'ונסון ("המגן", "להציל את גרייס"), אלכס ראסל ("בחזרה מטואיצ'י") ג'יי הארינגטון ("Suits") פטריק אספריט ("ילדי האנרכיה", "נרקוס") ודיוויד לים ("קוונטיקו"). ימי ראשון בשעה 22:45. ב-HOT Zone, ב-HOT VOD וב-NEXT TV

אמסטרדם  Amsterdam

מהבמאי המוערך דיוויד או ראסל מגיע הסרט 'אמסטרדם', אפוס פשע רומנטי מקורי על שלושה חברים טובים המוצאים את עצמם במרכזה של אחת המזימות המזעזעות ביותר בתולדות ארה"ב, בסיפור המשלב עובדות מהעולם האמיתי עם אירועים בדיוניים. ארה"ב, 2022. אורך הסרט: 134 דקות. בימוי: דיוויד או ראסל. שחקנים: זוכה האוסקר כריסטיאן בייל, המועמדת לאוסקר מרגו רובי, ג'ון דיוויד וושינגטון, זוכה האוסקר רמי מאלק, זוכה האוסקר רוברט דה-נירו, אניה טיילור ג'וי, כריס רוק, מייקל שאנון, זואי סלדנה, מייק מאיירס, טיילור סוויפ. הסרט מוקרן בבתי הקולנוע.

HOT עם סיפורה של שפחה The Handmaid's Tale

סדרת הדרמה של רשת Hulu ואולפני MGM, מבוססת על רב המכר עטור הפרסים של הסופרת הקנדית המוערכת מרגרט אטווד ("עין החתול"). על העיבוד הטלוויזיוני אמון היוצר ברוס מילר ("4400", "The 100") ובתפקיד הראשי מככבת אליזבת' מוס ("מד מן", "קצה האגם"). העונה החמישית של סדרת הדרמה עטורת הפרסים חוזרת רק ב-HOT בצמוד לשידורה בארה"ב, ושני פרקי הבכורה של העונה ישודרו ברצף. הפרקים יעלו ל-HOT VOD  כבר בשעות הבוקר וישודרו בערוץ HOT HBO.

"סיפורה של שפחה" מתרחשת בהווה דיסטופי בו חלק מארה"ב, שכעת מכונה "רפובליקת גלעד", נשלט על ידי משטר דתי קיצוני ומדכא. אחרי אסון סביבתי שגרם לירידה משמעותית בילודה, נשים הפכו לרכוש המדינה; אלה שעדיין מצליחות להרות נלקחות בכפייה לשרת כשפחות עבור זוגות מהמעמד הגבוה וזהותן נמחקת ומוחלפת בכינוי המשייך אותן לאדוניהן.

בעונתה החמישית של הסדרה ג'ון מתמודדת עם ההשלכות של הריגת המפקד ווטרפורד ומתקשה להגדיר מחדש את זהותה ומטרתה. סרינה האלמנה הטרייה מנסה לחזק את השפעתה בקנדה בעוד רפובליקת גלעד מחלחלת אט אט אל תוך המדינה.

מאז עלייתה הפכה "סיפורה של שפחה" לסמל המאבק ולמונח שמבטא התפכחות מול עוול ודיכוי. היא זכתה לביקורות מהללות ולהצלחה מסחררת בארץ ובעולם. במשך ארבע עונותיה היא גרפה שני פרסי "גלובוס הזהב" ו-15 פרסי "אמי", ביניהם פרס הדרמה הטובה ביותר, השחקנית הטובה ביותר, בימוי ותסריט. כך הותירה חותם נוסף בהיסטוריה של הטלוויזיה, כשהייתה לסדרת הסטרימינג הראשונה לזכות בקטגוריית "הדרמה הטובה ביותר".

לצדה של מוס ישובו לככב בעונה החמישית גם זוכת ה"אמי" אן דאוד ("הנותרים"), איבון סטרהובסקי ("צ'אק", "דקסטר"), מקס מינגלה ("הרשת החברתית"), או.טי פגבנל ("Looking"), סמירה וויילי ("כתום זה השחור החדש"), זוכה ה"אמי" בראדלי וויטפורד ("הבית הלבן"), מדלין ברואר ("כתום זה השחור החדש") וסם ג'ייגר ("הורים במשרה מלאה", "למה נשים רוצחות").

ימי חמישי בשעה 22:00 ב-HOT HBO  ובשעות הבוקר ב-HOT VOD וב-NEXT TV

תתקשרי לג'יין Call Jane

נדמה שהסרט 'תתקשרי לג'יין' נוצר בדיוק לתקופתנו. עלינו רק להסתכל על העשורים שקדמו לפסק הדין של רו נגד וייד, בו בשנת 1973 קבע בית המשפט העליון בארצות הברית שהפלות הן חוקיות – על מנת להבין כיצד מעמדן של הנשים יכול להשתנות במידה ופסק הדין ישתנה – וזה בהחלט יכול לקרות. הפלה נחשבה בעבר לפשע בכל מדינה בארצות הברית. הרשויות הענישו נשים על הפוריות והמיניות שלהן במידה והיא לא עלתה בקנה אחד עם רצון הממשל, הרשות המבצעת, ומוסדות הרפואה והדת. הסרט מתמקד בסיפורן האמיתי של 'הג'ייניות', קולקטיב נשים מחתרתי שפעל בשיקגו בשנות ה-60 על מנת להעניק בסודיות הפלות בטוחות עבור כ-12,000 נשים ונערות. הסרט מסופר מנקודת מבטה של ג'וי (אליזבת בנקס), אישה מהפרברים ואם לנערה חריפה ביותר. חיי המשפחה המאושרים של ג'וי בהם היא משתפת את חברתה הטובה ביותר, לאנה (קייט מארה), יוצאים מאיזון כאשר ההריון לו ציפתה כל כך מסכן את חייה. בימוי: פיליס נייג'י. שחקנים: אליזבת בנקס, סיגורני וויבר, קייט מארה. ארה"ב, 2022. אורך הסרט: 121 דקות. הסרט יגיע לבתי הקולנוע ב-3.11.2022

HOT עם דרך רידלי Ridley Road

דרמה בריטית חדשה בת 4 פרקים המבוססת על ספרה באותו השם של ג'ו בלום. הסדרה עובדה לטלוויזיה על-ידי שרה סולמני ובוימה על-ידי ליה מולקאהי ("השנים"). בסדרה מככבים המועמד לבאפט"א רורי קיניר ("פני דרדפול"), אדי מרסן ("ריי דונובן"), טום ואריי ("הכפר", "No Offence") ואגנס או'קייסי.

הסדרה מתרחשת בלונדון בתחילת שנות ה-60. ויויאן (או'קייסי), בת למשפחה יהודית מסורתית ממנצ'סטר שברחה מביתה כדי להימנע מנישואין בשידוך בניגוד לרצונה, מגיעה ללונדון בעקבות אהוב לבה, ג'ק (ואריי). היא מסכימה להסתנן לארגון של הניאו נאצי קולין ג'ורדן (קיניר), אליו ג'ק כבר הספיק להסתנן בעצמו, ומפתחת עם קולין מערכת יחסים מסוכנת. כל הפרקים רק ב-HOT VOD וב-NEXT TV והחל מה-6.11, ימי ראשון ב-22:00 רק ב-HOT HBO

HOT עם בכורות החודש בערוצי הסרטים

ספנסר – Spencer   (בריטניה, 2021 ) בכורה: דרמה מועמדת לפרס האוסקר. הנסיכה דיאנה מתמודדת עם קשיים נפשיים במהלך חופשת חג המולד עם משפחת המלוכה, ומחליטה לסיים את נישואיה לנסיך צ'ארלס. בימוי: פבלו לריים שחקנים: קריסטן סטיוארט, סאלי הוקינס, טימותי ספול. 03.11 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 4.

לנסקי –  Lansky (ארה"ב, 2021 ) בכורה: סיפורו האמיתי של הגנגסטר שהרעיד את אדמת ארה"ב. כאשר מאייר לנסקי נחקר בפעם האחרונה על ידי ה- FBI בחשד שהחביא מיליוני דולרים, הגנגסטר חושף את האמת שלא סופרה מעולם על חייו כבוס הידוע לשמצה של ארגון הפשע הבין-לאומי. בימוי: איתן רוקוויי שחקנים: הארווי קייטל, סם וורת'ינגטון, מינקה קלי. 04.11 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 1.

100% זאב –  100% Wolf (אוסטרליה, 2020 ) בכורה: פרדי הצעיר הוא יורש העצר של משפחת אנשי זאב. כאשר הוא אמור להפוך בפעם הראשונה לזאב, הוא מופתע לגלות שהפך במקום לפודל. כעת עליו להוכיח שהוא אכן איש זאב ולהילחם על מקומו. בימוי: אלכס סטדרמן קולות: יובל חופי, יעל יקל, ניר רון. 05.11 שבת בשעה 10:00, HOT Cinema Family.

בלפסט –  Belfast (בריטניה, 2021 ) בכורה: באדי, ילד בן 9 , ובני משפחתו ממעמד הפועלים, מתמודדים עם התהפוכות הסוערות בבלפסט של סוף שנות ה-60, על רקע המאבק בין הקתולים לפרוטסטנטים. בימוי: קנת' בראנה שחקנים: ג'וד היל, ג'יימי דורנן, קייטריונה באלף, ג'ודי דנץ', קיארן הינדס. 05.11 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 1.

ספיידרמן: אין דרך הביתה –  Spider-Man: No Way Home (ארה"ב, 2021 ) בכורה: לאחר שזהותו של ספיידרמן נחשפת, פיטר פונה לדוקטור סטריינג' לעזרה. לאחר שקסם משתבש, מתחילים להגיע יריבים מעולמות אחרים ופיטר נאלץ להתמודד עם אתגר יוצא דופן. בימוי: ג'ון ווטס שחקנים: טום הולנד, זנדאיה, בנדיקט קמברבאץ'. 11.07 שני בשעה 22:00, HOT Cinema 1.

איתך למאדים –  Moonshot (ארה"ב, 2022 ) בכורה: קומדיה רומנטית המתרחשת בעתיד. בזמן שכוכב מאדים כבר מיושב, וולט וסופי, צעיר וצעירה השונים לגמרי זה מזו, עולים על חללית לכוכב האדום כדי להתאחד עם אהוביהם. בימוי: כריסטופר וינטרבאואר שחקנים: לאנה קונדור, קול ספראוס וזאק בראף. 10.11 חמישי בשעה 22:00, HOT Cinema 3 .

דוג טריפ – Dog (ארה"ב, 2022 ) בכורה: בריגס, חייל לשעבר, מתבקש להביא את כלבת הלחימה של חברו הטוב שנהרג להלוויה שלו. בדרך, השניים משגעים אחד את השנייה, מפרים לא מעט חוקים ובקושי שורדים את המסע. בימוי: ריד קרולין, צ'אנינג טייטום שחקנים: צ'אנינג טייטום, ג'יין אדמס. 11.11 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 1  .

חתונה בהפתעה – Marry Me  (ארה"ב, 2022 ) בכורה: הזמרים המפורסמים קאט ובסטיאן אמורים להתחתן מול קהל ענק של מעריצים. כשקאט מגלה רגע לפני הטקס שבאסטיאן בגד בה, היא מחליטה להינשא באופן ספונטני לצ'רלי, גבר זר מהקהל. בימוי: קאט קוירו שחקנים: ג'ניפר לופז, אוון וילסון, מאלומה. 12.11 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 1.

התחלות חדשות – Endings, Beginnings (ארה"ב, 2019 ) בכורה: דרמה על משולש רומנטי סוחף. דפני, אישה בת שלושים ומשהו, מנסה לנווט את חייה בין אהבה לשברון לב, תוך כדי שהיא מזגזגת בין שתי מערכות יחסים עם שני גברים שונים, עד שהגורל מתערב בחייה. בימוי: דרייק דורומס שחקנים: שיילין וודלי, ג'יימי דורנן, סבסטיאן סטאן. 11.18 שישי בשעה 22:00, HOT Cinema 1.

ארבעה ימים טובים – Four Good Days  (ארה"ב, 2020) בכורה: אם עוזרת לבתה להתמודד עם גמילה מסמים ולצלוח ארבעה ימים קריטיים בהתמודדות עם ההתמכרות הקשה וארוכת השנים שלה. בימוי: רודריגו גרסיה שחקנים: מילה קוניס, גלן קלוז, סטיבן רוט וקרלה גאלו. 19.11 שבת בשעה 22:00, HOT Cinema 4.

HOT עם הלוטוס הלבן The White Lotus

אנתולוגיה קומית של רשת HBO שנוצרה, נכתבה ובוימה על-ידי מייק ווייט ("מוארת", "רוק בבית הספר"). עונתה הראשונה של הסדרה הייתה להצלחה ענקית עם נתוני צפייה גבוהים וביקורות מהללות, ואף זכתה בשלושה פרסי "אמי" – המיני-סדרה הטובה ביותר ואת פרסי הכתיבה והבימוי.

בעונתה השנייה של הסדרה מככבים זוכת ה"אמי" ג'ניפר קולידג' ("אמריקן פאי") שחוזרת לגלם את דמותה של טניה מהעונה הראשונה, זוכה האוסקר ו"גלובוס הזהב" והמועמד ל"אמי" פ. מארי אברהם ("אמדאוס", "הומלנד"), זוכה ה"אמי" והמועמד ל"גלובוס הזהב" מייקל אימפריולי ("הסופרנוס"), מייגן פאהי ("עושות כותרות"), זוכה הבאפט"א טום הולנדר ("מנהל הלילה", "שודדי הקאריביים"), ות'יאו ג'יימס.

העונה השנייה יוצאת מהוואי ומתרחשת בסניף אחר של רשת המלונות היוקרתית "הלוטוס הלבן" – הפעם בסיציליה, איטליה. האורחים העשירים והמדושנים יגיעו גם הפעם לעשות צרות לצוות העובדים ולהתלונן על הבעיות שהם חושבים שיש להם. החל מה-31.10, ימי שני בשעה 22:00 ב-HOT HBO, ב-HOT VOD וב-NEXT TV

בלש ניו יורקי: פורעי החוק DETECTIVE KNIGHT: ROGUE

זהו הסרט הראשון מתוך טרילוגיה בה מככב ברוס וויליס בתור הבלש ג'יימס נייט, המקדיש את חייו לרחובות התובעניים של לוס אנג'לס. בעוד העיר מתכוננת לחגיגות ליל כל הקדושים, שודדים חמושים עם מסכות, פוצעים אנושות את שותפו של נייט (לוכלין מונרו) בקרב יריות. השודדים בורחים לניו יורק ונייט בעקבותיהם, שם עברו האפל מתנגש עם החקירה הנוכחית ומאיים לקרוע את עולמו… אלא אם יזכה בגאולה קודם.

ארה"ב, 2022. בימוי: אדוארד דרייק. שחקנים: ברוס וויליס – ג'יימס נייט | לוכלין מונרו – אריק פיטצג'רלד | ג׳ימי ז׳אן-לואי – גודווין סאנגו | בו מירצ'וף – קייסי רודס | קורי לארג' – מרסר. אורך הסרט: 105 דקות. הסרט מופץ ע"י פורום פילם ובבתי הקולנוע.

HOT עם אווניו 5 Avenue 

קומדיה עתידנית של HBO מבית היוצר של המועמד לאוסקר וזוכה ה"אמי" ארמנדו יאנוצ'י ("Veep"). הסדרה הקומית תעלה ב-HOT בצמוד לשידורה בארה"ב. את הקאסט עטור הכוכבים של הסדרה מוביל זוכה "גלובוס הזהב" יו לורי ("האוס", "Veep") ולצדו מככבים זאק וודס ("עמק הסיליקון"), המועמד לפרס ה"טוני" ג'וש גאד ("לשבור את הקרח") והימש פאטל ("יסטרדיי").

עלילת הסדרה מתרחשת בשנת 2060, תקופה בה תיירות חלל היא כבר עניין שבשגרה. "אווניו 5" היא חללית תענוגות שמטיסה את אורחיה ברחבי מערכת השמש ומציעה על הדרך שלל פינוקים כמו שיעורי יוגה וארוחות גורמה. את צוות הספינה מוביל קפטן ריאן קלארק (לורי), כשלצדו מנהל קשרי הלקוחות מאט ספנסר (וודס), המיליארדר הרמן ג'אד (גאד) והמהנדסת בילי מק'אבוי (לנורה קריצ'לו, "כמעט אנושיים"). העונה השנייה נפתחת חמישה חודשים לאחר אירועי סיום העונה הראשונה, במהלכם החללית סטתה לחלוטין ממסלולה והתחילה להתקדם לעבר החלל הפתוח. כעת צוות החללית נאלץ להוביל, להרגיע ולהשליט סדר בקרב הנוסעים המבוהלים שלהם. ימי רביעי ב-21:30 ב-HOT HBO וימי שלישי ב-HOT VOD  וב-NEXT TV

HOT עם הריזורט The Resort

קומדיית מתח חדשה של שירות הסטרימינג Peacock הנוצרה על-ידי אנדי סיארה ("אנג'לין"). מבין במאי הסדרה ניתן למצוא את יוצר הסדרה "סדר אותי" בן סינקלייר, שגם משתתף בסדרה בתפקיד קטן. בסדרה מככבים המועמד ל"אמי" וויליאם ג'קסון הארפר ("המקום הטוב") וזוכת ה"טוני" כריסטין מילוטי ("איך פגשתי את אמא", "פארגו").

נואה (הארפר) ואמה (מילוטי) יוצאים לחופש בריביירה של מקסיקו לכבוד יום נישואיהם העשירי. נואה מרוצה מחייהם בעוד אמה מרגישה שהנישואים שלהם לא מתקדמים לשום מקום. כשהם נגררים לחקירת היעלמותם המסתורית של שני תיירים מלפני 15 שנה שמעולם לא פוענחה, הנישואים שלהם עומדים במבחן האולטימטיבי. החל מה-11.10, ימי שלישי ב-20:45 ב-HOT3

HOT עם כל מה שאני יודעת על אהבה  Everything I Know About Love

דרמה קומית חדשה בת 7 פרקים של רשת ה-BBC הבריטית ושירות הסטרימינג האמריקאי Peacock. הסדרה נוצרה על-ידי דולי אלדרטון וצ'ריש שירלי ומבוססת על ספרה האוטוביוגרפי של אלדרטון באותו השם שיצא ב-2018. את הסדרה מביימות צ'יינה מו-יאנג ("מיילדת!") וג'וליה פורד ("רופאים").

סדרה מככבות אמה אפלטון ("בגידה") ובל פאולי ("תכנית הבוקר").  הסדרה עוקבת אחר שתי חברות ילדות שעוברות חוויות דייטינג גרועות, שברון לב והשפלות ואת השיעורים שהן לומדות באמצעותם על אהבה. כל הפרקים רק ב-HOT VOD ובימי חמישי רק ב-20:45 ב-HOT3

HOT8 עם דעתו של החייל

מאז קום המדינה קראה הצנזורה הצבאית את מכתבי חיילי צה"ל באמתלה של שמירה על ביטחון שדה. אלא שבניגוד למה שנאמר לחיילים וללא ידיעתם, העתיקו אנשי היחידה חלקים מהמכתבים ושמרו אותם במאגר מיוחד כדי לנתח את דעותיהם ורגשותיהם בשורה של נושאים. הממצאים נערכו והוכנסו לדוח סודי בשם "דעתו של החייל", שסיפק הצצה נדירה למחשבותיהם של החיילים בנושאים הרגישים והטעונים ביותר בחברה הישראלית – מחיר המלחמה, היחס לפלסטינים, יחסי אשכנזים-מזרחים ועוד. הסרט מציג גרסה שונה ואינטימית של הסיפור הישראלי כפי שהוא משתקף מהדו"ח, ומגלה מה בחרו שומרי הסוד לעשות עם מסקנותיו. ישראל 2022. יוצרי הסרט: אסף בנית ושי חזקני. בימוי: אסף בנית. הפקה: שחר בן־חור, אסף בנית. ב- 8HOT וב- HOTVOD

הפנתר השחור: וואקנדה לנצח Black Panther: Wakanda Forever

בסרט 'הפנתר השחור: וואקנדה לנצח' של אולפני מארוול, המלכה רמונדה, שורי, מ'באקו, אוקויה וצבא הלוחמות של וואקנדה נלחמים כדי להגן על האומה מפני התערבותן של מעצמות עולמיות לאחר מותו של המלך טצ'אלה. בעוד אנשי וואקנדה מנסים לפתוח פרק חדש בחייהם, על הגיבורים לשתף פעולה זה עם זה בעזרתם של נאקיה ואוורט רוס, על מנת לסלול דרך חדשה עבור ממלכת וואקנדה. הסרט מציג לראשונה את נאמור, מלך אומה תת-ימית נסתרת. ארה"ב, 2022. בימוי: ריאן קוגלר. שחקנים: לטישיה רייט, לופיטה ניונגו, טנוץ' הוארטה מחייה, אנג'לה באסט, דנאי גורירה, וינסטון דיוק, מרטין פרימן. הסרט מופץ על ידי פורום פילם ויגיע ביום ד', 9.11 רק בקולנוע

HOT עם דרך רידלי Ridley Road

דרמה בריטית חדשה בת 4 פרקים המבוססת על ספרה באותו השם של ג'ו בלום. הסדרה עובדה לטלוויזיה על-ידי שרה סולמני ובוימה על-ידי ליה מולקאהי ("השנים"). הסדרה מתרחשת בלונדון בתחילת שנות ה-60. ויויאן (או'קייסי), בת למשפחה יהודית מסורתית ממנצ'סטר שברחה מביתה כדי להימנע מנישואין בשידוך בניגוד לרצונה, מגיעה ללונדון בעקבות אהוב לבה, ג'ק (ואריי). היא מסכימה להסתנן לארגון של הניאו נאצי קולין ג'ורדן (קיניר), אליו ג'ק כבר הספיק להסתנן בעצמו, ומפתחת עם קולין מערכת יחסים מסוכנת.

בסדרה מככבים גם טרייסי אן אוברמן ("טוני מתחיל מחדש"), סמנת'ה ספירו ("משחקי הכס", "חינוך מיני"), וויל קין ("שרלוק") וג'וליה קרינקה.  כל הפרקים רק ב-HOT VOD וב-NEXT TV והחל מה-6.11, ימי ראשון ב-22:00 רק ב-HOT HBO

אמנות ותערוכות

Porsche SCOPES נוחת בת"א – השתלטות רב תחומית 8-12 לנובמבר

לאחר שכבש בסערה את ברלין, ורשה, טוקיו, סינגפור ואמסטרדם, SCOPES Porsche ינחת בנובמבר הקרוב בתל אביב. SCOPES Porsche הוא פסטיבל רב-תחומי עבור מוחות צעירים ומעורבים, האוסף חלוצים אמיתיים מתחומי העיצוב, האמנות, המוזיקה, הטכנולוגיה והחברתית, לחגיגה קולקטיבית שלמה של 5 ימים.

על ידי יצירת מרחבים זמניים עבור הקהילות היצירתיות המקומיות, שמטרתה היא להתחבר לקולקטיב הגלובלי, SCOPES שואף לשנות את נקודות המבט של המחר ולפתוח דיאלוג כדי לעורר אנשים לחדש ולשתף פעולה. ההרכב של SCOPES תל אביב הוא שילוב מגוון של אמנים מקומיים היוצרים מיצבים אמנותיים, סדנאות, פאנל שיחות, הרצאות ספרים, הקרנות, הופעות ועוד רבים.

ברחבי הגלובוס, ובתל אביב בפרט, אמנים צעירים הם שותפים מלאים בעיצוב עתיד החברה, בהבניית המציאות ובמתן מענה עבור רבים לשאלה "איך אנחנו רוצים לחיות כאן ביחד?", ובמה אנחנו בוחרים בתור בסיס משותף לכך. הצטרף כדי להישאר מעודכן ב- Porsche SCOPES

מוזיאון מורשת יהדות בבל עם נופי עיראק – רישומים בטכניקת ההשחרה ניילו  

קופסה לטבק (צילום גינת סלמן)

תערוכה מתחלפת חדשה, המוקדשת לפריטי כסף ייחודיים ונדירים מאוסף המוזאון, המעוטרים בטכניקת השחרה עתיקה בשם ניילו. כלי הכסף הם שריד לטכניקת עיטור ייחודית וסודית, שלא נעשתה על ידי יהודים, אלא על ידי מיעוט אתני, קבוצה סגורה אתנו-דתית הנמצאת בסכנת הכחדה, והם נקראים מנדעים (אל צָאבָּאָה).
בשפתם הייחודית מנדעים פירושו היודעים, ואילו העיראקים הערבים קראו להם אל צָאבָּאָה. מקום מושבם של המנדעים במשך אלפי שנים היה בדרום עיראק, בעיקר בעמארה, בצרה ונאצריה ובפרובינציה האיראנית ח'וזסתאן, קרוב למקורות מים.

בתקופת המנדט הבריטי בעיראק (1932-1921), נושאי משרות בריטים אשר הגיעו לעיראק בעקבות הקולוניאליזם, הביאו עימם דפוסי התנהגות בורגניים ומנהגי צריכה חדשים. הם נזקקו לכלי בית, חפצים שימושיים ומתנות עשויים מכסף באיכות גבוהה כחלק ממסורת השימוש בכלי הכסף בבריטניה באותה התקופה, וכדי לבדל עצמם מהאוכלוסייה המקומית.
בתקופה זו החלה הגירת מנדעים מדרום עיראק לערים בגדאד, מוצל, כרכוךּ, ובסמוך למחנות הצבא הבריטי.

המנדעים חיפשו אחר מקורות פרנסה חדשים, פתחו בתי מלאכה והחלו לייצר פריטי כסף מעוטרים בניילו, העונים לטעמו של המעמד הגבוה החדש שנוצר. פריטי הכסף עוטרו בנופים האופייניים לעיראק כגון סצנות של אדמות הביצה העיראקיות, נהר החידקל, סירות השטות על הנהר, עצי דקל, שיירות גמלים, אתרים ארכאולוגיים חשובים ועוד. עיטורי הפריטים המוצגים נראים כרישומים עדינים, מדויקים ומוקפדים, נוצרו בעיקר אחרי שנת 1920. סודות המקצוע עברו בתוך המשפחות מדור לדור.

במהלך השנים התפזרה קהילת המנדעים ברחבי העולם בעקבות רדיפות והתנכלויות מצד האוכלוסייה המקומית בעיראק, יחד עם מעברם למקצועות חדשים, העיסוק במלאכת הצורפות התמעט. כיום רוב אומנות הצורפות המנדעית המסורתית הינה נחלת העבר.

בתקופת המנדט הבריטי בעיראק ולאחריו, גם היהודים האמידים רכשו כלי כסף מעוטרים, לשימוש או לקישוט. לאור השינויים שחוו המנדעים, פריטי הכסף בטכניקת הניילו שהגיעו למוזיאון, הפכו הלכה למעשה נדירים.
"אין גבול לעושר התרבותי והאומנותי שאנו ממשיכים לגלות במחקר תרבות יהודים יוצאי בבל. ברגע שהבנו את הייחוד של כלי הכסף המעוטרים בטכניקת הניילו, בחרנו להקדיש להם תצוגה", אומרת עליזה חממה דיין, מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל. אירוע ההשקה יתקיים ביום שישי 4.11.22 בשעה 10:00 בהשתתפות: ד"ר רונן זיידל, מומחה לעיראק | ד"ר סאלים אבו רביעה – אוניברסיטת חיפה, חוקר מיעוטים בעיראק | נאוה מוצפי- מחקר ואוצרות התערוכה.
מרכז מורשת יהדות בבל, שד' מרדכי בן פורת 83 אור יהודה. להרשמה טל': 03-5339278 שלוחה 8 | מייל  [email protected]

בית התה – גלריית סאונד בבית הנסן עם ציידות החגבים העצובות של יפעת זיו

בית התה הוא מרחב חדש ייעודי למיצבי סאונד שהושק במרץ 2022, שיתוף פעולה בין בית הנסן, מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה ובין המרכז לאמנות ומחקר מעמותה. ביום שישי 4.11 תיפתח בו תערוכה של אמנית הסאונד יפעת זיו. בתערוכה תציג זיו עבודת סאונד מקורית שיצרה לגלריית הסאונד, בשם "ציידות החגבים העצובות". העבודה בוחנת את תופעת המינים הפולשים (invasive species) ובפרט את תהליך התפשטותה של ציפור המיינה המצויה בישראל. מין פולש הוא מין שחצה, בעזרת בני אדם, מחסום אקולוגי שלא היה יכול להתגבר עליו בעצמו, ביסס אוכלוסייה עצמאית והרחיב את שטח תפוצתו מעבר לנקודת הפלישה. תהליך ההתפשטות המהיר של המיינה המצויה, שמקורה בדרום אסיה, החל ככל הנראה בעקבות בריחתם/שחרורם של כ-20 פרטים מהצפארי בתל אביב לפני כ-25 שנה, וכיום היא מדורגת כציפור השישית הנפוצה בישראל.

ביצירה בודקת זיו כיצד לבטא באמצעים סונוריים ומוזיקליים את התופעה הרב-שכבתית והמורכבת של פלישת המיינה לישראל – את הדואליות בין הרגשות העזים והקשים שהציפור מעוררת בבני אדם ובין הימצאותה בסביבה שלא ביקשה להיות בה והצורך שלה בהישרדות. העבודה מורכבת הן מהקלטות שטח של מיינות והן מהקלטות של קולה של האמנית. זיו מחקה את הצלילים של הציפור, כשם שהמיינות מחקות את הצלילים שהן שומעות, וכך מטשטשת את המרחק בין האנושי לחייתי ובין הדחוי למקובל.

יפעת זיו היא אמנית קול-סאונד, מלחינה, מאלתרת ויוצרת רב-תחומית. זוכת פרס Oram לחדשנות בתחום הסאונד והמוזיקה האלקטרונית ומלגת סידאי למצוינות בתחום המוזיקה העכשווית. בעלת תואר שני באמנות סאונד מאוניברסיטת לונדון לאמנויות (UAL) ותואר ראשון בהלחנה רב-תחומית מהאקדמיה למוזיקה בירושלים. עבודותיה הוצגו/הושמעו/בוצעו בין השאר ברדיו BBC, מוזיאון ריינה סופיה (מדריד), Cafe OTO (לונדון), Aesthetica Festival (יורק) וגלריית הסאונד Room25 (תל אביב). שיתופי הפעולה האחרונים שלה כוללים את David Toop (אנגליה), Suhail Yusuf Khan (ארה״ב), רועי רוזן ומרים נאה. חברה באנסמבל מוזיקה נובה וממקימות ההרכבים הקוליים האחיות לוז ואנסמבל אברא.

מבנה בית התה הועבר אל בית הנסן בתחילת שנת 2021 מחצר וילה שרובר, שהייתה אחד הסמלים של שכונת טלביה היוקרתית. לאחר שעיריית ירושלים אישרה את התחדשות וילה שרובר, הועתק בית התה, כחלק מהאלמנטים שנבחרו לשימור, אל הגינה הצפונית של בית הנסן והפך לחלק מהמרחב הציבורי שבשטחו.

יפעת זיו, "ציידות החגבים העצובות". אוצרים: אמיר בולצמן וקבוצת סלה-מנקה. נעילה 23 דצמבר. פייסבוק| אינסטגרם | אתר…

אירועים וסיורים בבית ליבלינג – נובמבר 2022

הבניין עולה לגג #2 | שיפוצים ירוקים: 9.11, יום רביעי | 16:00 – 20:00 | 30 שקלים . כניסה חופשית. באילו צבעים כדאי לצבוע את הבית כדי לנשום אוויר נקי? מהו הבידוד המומלץ לדירה ולבניין כדי שיהיה נעים גם בקיץ וגם בחורף? מהי התאורה החסכונית לדירה ולמרחבים המשותפים בבניין? איזו מערכת השקיה מתאימה לחצר? איך ניתן להפוך את הגג המוזנח לשדה סולארי? יריד יוזמות ורעיונות, שיתקיים על גג בית ליבלינג, יציג שפע של הצעות שיהפכו את שיפוץ הדירה או הבניין לידידותי יותר לאדם ולסביבה. ביריד תוכלו להסתובב בין הדוכנים השונים, להתנסות במוצרים חדשים ולהתוודע לשירותים שישפרו את איכות החיים של הדיירים בבניין המשותף – וגם יחסכו לכם כסף. בית ליבלינג והרשות לאיכות סביבה וקיימות מעודדים תכנון הוליסטי של מרחב הבניין המשותף ופועלים לקידום תחומי הקיימות בבנייני מגורים ובקרב התושבים – מהחצר ועד הגג. *הכניסה ליריד חופשית*

פעילויות נוספות לצד היריד: מפגש עם אדמה (לכל המשפחה) | 9.11 יום רביעי, 16:30-18:30 |  30 שקלים בהרשמה מראש באתר. במפגש ניצור מרחב חופשי של תנועה בין שני חללי עבודה, שיאפשר למשתתפים לחוש את האדמה וליצור באמצעותה. נתנסה בפיסול בבוץ ובטיח אדמה. הסדנה מיועדת להורים ולילדים.

סדנת טיח אדמה | 9.11 יום רביעי, 19:00-20:30 | 30 שקלים בהרשמה מראש באתר

סדנה למבוגרים להתנסות בעבודה עם טיח אדמה. נחווה את הפשטות של העבודה בחומר זה ונתנסה ביצירת גוונים שונים וטקסטורות ייחודיות שלו.

TELAWIF — ארוחה, פרפורמנס: 14.11, יום שני | 19:30 | 80 שקלים בהרשמה באתר. הצטרפו אלינו לאירוע הכולל ארוחה ופרפורמנס, שיבחנו את תפקיד האוכל בעיצוב זהות מקומית. בערב תוגש ארוחה בת ארבע מנות – מתאבן, סלט, מנה עיקרית וקינוח – לצד משקאות אלכוהוליים, כולם על פי מתכונים מספרה של ד"ר ארנה מאייר "איך לבשל בפלשתינה" (1936). זהו ספר הבישול הראשון שפורסם בארץ ישראל בעברית, בגרמנית ובאנגלית. הארוחה תהיה צמחונית ותאפשר התנסות בטעמי העבר. אן-קתרין מולר וג'וליה שאפר, מי שאחראיות לערב המיוחד בבית ליבלינג, הן אמניות חזותיות המתגוררות בשטוטגרט ובתל אביב ועובדות יחד מאז 2020. הן משתמשות בחומרי ארכיון ובחומרי גלם טריים במטרה לבחון את הז'אנר של ספרי הבישול, ככוח שפעל גם להניע נשים למטרות חברתיות ופוליטיות.

הסיור האורבני: 25.11.22, יום שישי | 11:00 | 60 ש"ח בהרשמה מראש באתר. מנהלת בית ליבלינג שירה לוי־בנימיני, העוסקת בתכנון ערים, תדריך סיור המשלב התבוננות ביקורתית במרחב הציבורי המשתנה תוך דיון בסוגיות אקטואליות של שימור ושל תכנון עירוני המעסיקות את מתכנני העיר. הסיור יתמקד במתחם ביאליק–אלנבי, מיקרוקוסמוס אורבני מרתק, שדרכו תידון העיר המשתנה לנגד עינינו. נקודת מפגש: גינת בית ליבלינג. קיום הסיור מותנה במינימום נרשמים.

סיור הבית של העיר הלבנה: ימי שבת, 11:00 – סיור אנגלית | ימי שבת, 12:00 – סיור עברית | 30 שקלים בהרשמה באתר. בית ליבלינג הוא דוגמה מובהקת של אדריכלות באוהאוס בתל אביב בשנות ה-30 של המאה העשרים והבניין הציבורי העירוני היחיד המאפשר למבקרים לחוות את הסגנון הבינלאומי מבפנים. חללי הבית מציגים את המורשת האדריכלית הייחודית של העיר הלבנה, שהוכרזה כאתר מורשת עולמי ע"י ארגון אונסקו ב-2003. סיור בבניין מציע מסע משולב בהווה ובעבר דרכו שומעים מבקרים את סיפוריהם של המהגרים האירופאים שבנו אותו, מסיירים בתערוכות המתחלפות ונחשפים לסוגיות העכשוויות אשר מעסיקות את העיר בתחום השימור והעיצוב של ימינו.

משחקי בית ליבלינג: 5.11, יום שבת | 10:00 – 13:00 | להרשמה באתר. בית ליבלינג מזמין ילדים וילדות בני 6-12 ליום של סדנאות ומשחקים. במהלך היום יכירו הילדים את הפדגוגיה הייחודית לבית הספר של העיר, שמפתחים ומעבירים יוצרים מתחומי האמנות, העיצוב והאדריכלות. בואו והרכיבו לעצמכם יום כיף משלל פעילויות: סטודיו ליצירה ואמנות, סדנאות ציור וגילוי הסביבה העירונית, וגם פעילות עצמאית ברחבי הבית וסיור קולי במיוחד לילדים בבניין. סיור קולי לילדים – ללא עלות (מומלץ להגיע עם אזניות אישיות). סטודיו / סדנה – 30 שקלים . ערכת פעילות עצמאית – 17 ש"ח. נמכרת בעמדת הקבלה בבית.

סטודיו לילדים: גילאי 6+ | ימי רביעי, 16:00 | ימי שבת, 10:00 | 30 שקלים / 15 שקלים לבעלי דיגיתל בהרשמה מראש באתר. אנחנו מזמינים ילדות וילדים לשעתיים של יצירה בסטודיו של בית ליבלינג, מרחב פתוח לעשייה המציע את היצירה ככלי שבאמצעותו אפשר לחקור, ללמוד ולחוות את העולם. במהלך הפעילות בסטודיו אנו מיישמים את הפדגוגיה הנהוגה אצלנו, בבית הספר של העיר, המתרכזת בפיתוח תהליכי חשיבה על ידי עשייה ועניין עצמי: בזמן העשייה תהליכי חשיבה מתגבשים, יכולת ההבנה מעמיקה ואנו פתוחים לחשוב, ללמוד בעצמנו ולממש את הרעיונות שלנו תוך סקרנות למתרחש בסביבתנו. בסטודיו אנו מפתחים ומתרגלים מיומנויות ליצירה עצמאית באמצעות חומרים וכלים ייחודיים, ללא נוכחות הורים, ובליווי אנשי מקצוע מעולם האדריכלות, העיצוב והאמנות. פרטים והרשמה באתר https://www.lieblinghaus.org/

SAGA גלריה לאמנות חברתית עם Crushing Emotions של אסף ותומר חנוכה

התרבות הנוכחית דורשת מאיתנו בתקיפות להיות מאושרים ויפים. הפילטרים באינסטגרם מחליקים את הפגמים ואימוג׳יס מצמצמים את הרגשות שלנו לכדורים צהובים, המודיז(Moodies)  הם מחאה נגד צמצום והשטחה רגשית. התערוכה Crushing Emotions של אסף ותומר חנוכה בגלריה החברתית סאגה ביפו, מציגה את המודיז-פרויקט אמנות גנרטיבית (אומנות באמצעות קוד מחשב) העוסק במורכבות רגשית. היוצרים איירו 32 רגשות באמצעות שפת סמלים, רפרנסים מתרבות פופולרית, מטאפורות חזותיות וחוויות אישיות. הם בחרו בפורמט של תמונות פרופיל המציגות חיצוניות בכדי להמחיש עולם פנימי והפקידו את היצירות בידי קוד ממוחשב שפירק את האיורים והרכיב אותם מחדש ב-7,401 גרסאות שונות, כאשר כל דימוי מורכב מצירוף רנדומלי של רגשות שונים. בסוף התהליך הדימויים נצרבו על בלוקצ׳יין ונהפכו לסדרה של 7,401 NFTs. בתערוכה הם מציגים את תהליכי העבודה, חומרי הגלם, האיורים המקוריים והיצירות הממוחשבות.

אסף חנוכה החל את דרכו המקצועית בתקופת שירותו בצבא בעיתון ״במחנה״. נוסף על עבודתו בתא הגרפיקה של העיתון, עיבד סיפורים של הסופר אתגר קרת לקומיקס. שיתוף הפעולה בין השניים יצר עבודה על שני ספרים משותפים- ״סמטאות הזעם״ ו״פיצרייה קמיקזה״. ב 2010 החל לפרסם טור קומיקס אוטוביוגרפי בעיתון כלכליסט ושמו הריאליסט, אותו פרסם במשך 11 שנה. האוספים של הטורים נכרכו לשלושה ספרים ותורגמו לשפות רבות. אסף חנוכה זכה בכמה פרסים בין-לאומיים ובהם פרס  אייזנר, פרס מנגה בין-לאומי ופרס איגוד המאיירים האמריקאי. אסף חנוכה משמש ראש המחלקה לתקשורת חזותית במכללת שנקר. משנת 2020, מתגורר בתל אביב עם המאיירת והאוצרת הילית שפר ואב לשני ילדיהם.

תומר חנוכה אייר מספר רב של שערים למגזינים אמריקאים, ביניהם ה״ניו יורקר״ ו״נשיונל ג'אוגרפיק״. עובד כמפתח תוכן חזותי עבור אולפני נטפליקס ואולפני וסוני בפיתוח של סרטים, סדרות וסרטי אנימציה. עבודותיו הוצגו במוזיאון הבריטי לעיצוב והוא זכה בפרסים רבים. תומר חנוכה משמש מרצה בבית הספר לאמנות חזותית בניו יורק SVA. הוא מתגורר בניו יורק עם אשתו ושני ילדיו. נעילה 27.11.22.

סאגה SAGA גלריה לאמנות חברתית, רח' מזל דגים 5, יפו www.sagasocialartgallery.com. www.moodiesbyhanuka.com

מגזין III יפו עם לדוד מזמור/ דוד עדיקא

לדוד מזמור היא תערוכה על צילום. דרך דיוקנאות של צלמים, היא עוסקת בתשוקה לצלֵם וביחסי המבטים בין מצלם ומצולם: היא בוחנת שאלות של ייצוג, אסתטיקה וטעם, ונותנת ביטוי למחשבות על צילום, על גוף ועל פוליטיקה, חברה וקהילה, תוך שהיא מאתגרת את האופן שבו אנחנו רואים צילום ותופסים אותו.

לאורך שנות יצירתו עוסק עדיקא בניסוח שפה חזותית דרך שאלות של זהות. ארכיון הדימויים האיקוניים שלו עוסק בשאלות של זהות עדתית, לאומית, מקומית, מינית ותרבותית, תוך יצירת טביעת אצבע מובהקת שהופכת את המוכר לבלתי מוכר ובלתי מושג; ארכיון צילומי מקומי ואישי שהוא בה בעת גם יצירה של זהות חדשה. בתערוכתו החדשה במגזין III יפו מצטרפת השאלה על זהותו של עדיקא כצלם, דרך 12 דיוקנאות של צלמות וצלמים. המפגש בין שני צלמים, יוצר ויוצר.ת, מגלה כי הרגע בו נוצר הדיוקן הוא הרבה מעבר לדימוי הסופי אותו מציג עדיקא לצופה. כל אחד מהדיוקנאות מגלם בתוכו את המפגש בינו לבין השקפות העולם וגופי העבודות התכנים והרעיונות בהם עוסק מושא הצילום. כמו אותה אמונה של שבטים ילידיים כי משהו מן הנשמה נלקח ברגע הצילום, מבקש עדיקא מהיוצרים הרבה יותר מאשר את הדימוי. דרך שאלות על מבט, על מי ששולט בו ועל האופן שבו הן הצלם והן הצופה משתמשים בו, עולה מתוך אוסף הדיוקנאות דיוקן של צילום מקומי ועכשווי.

כשמאחוריו שנים של עיסוק יומיומי בצילום, כצלם, יוצר ומחנך, עדיקא משתמש במרחק מהצלמים/מצולמים ובמבט הרפלקסיבי בהם כדי לשרטט קואורדינטות שבאמצעותן הוא ממקם את עצמו ואת גוף העבודה שלו בשדה היצירה הצילומית. הוא ניגש לצילום כמו צלם טבע שיוצא לצלם את בני מינו דווקא, כדי ללמוד מהם על זהותו שלו.

לצד הדיוקנאות מציג עדיקא צילומי טבע דומם. פרחים, פסלונים, קונכיות, ספר, צנצנת. אלה הם חפצי מעבר בינו ובין מצולמים.ות, השתקפות שלהם בתוך יצירתו. זהו רגע פיסולי בתערוכה, המתנסח במרחב ביתי שממוקם בין ביתו לביתם. את חלל התערוכה הוא בונה כבית שקירותיו ניתקו זה מזה, דירת מגורים מפורקת. החלל משחזר את החלל הביתי בו נעשו הצילומים, אך בו בזמן מייצר מרחב מתעתע, בו הצופה אינו עוד השולט הבלעדי במבטו שלו. מכל נקודה בחלל נחשף הצופה לחיבורים אחרים ולמבטים אחרים, סיפור אחר נחשף מאחורי כל קיר.

הצילומים נעשו במצלמה אנלוגית, בפורמט גדול, בסרט צילום, מתוך כוונה לחזור אל צילום מסורתי – כזה שנוצר מתוך חומר, פילם ואמולסיה, ודורש תהליכים של פיתוח וריטוש. אופיו של צילום כזה מוסיף עוד נדבך אינטימי למערכת היחסים עם המצולמים. הטקס שנוצר סביב רגע הצילום, משך הזמן שלו, הרגע בו עדיקא נעלם מאחורי המצלמה והמצולם מתבקש לעצור נשימה, לא לזוז, כל אלה מייצרים דיוקן עשיר בפרטים שמאפשר החומר כמו גם היחסים בין הצלם למושאיו.

אלה דיוקנאות חומריים, ציוריים מאד, כמעט תלת ממדיים. הגוף המצולם שואף לקנה מידה של 1:1. הצופה הפוסע בין חלקי הדירה המפורקת מוצא את עצמו סמוך לדיוקנאות, לפעמים כמעט נתקל בהם. המרחק שנוצר בינו ובין הצילומים אינו המרחק הרגיל שבו הגוף ממקם את עצמו מול דיוקן בגודל כזה, זהו מרחק שכופה אינטימיות על הצופה. לרגע לא ברור מי מתבונן במי, הצופה בדיוקן או הדיוקן בצופה, ומבטו של הצופה מתמזג עם מבטו של עדיקא ובו-בזמן הופך למבט שלישי, אחר.

מגזין III יפו הוא חלל לתצוגת אמנות, שלוחת קבע של מגזין III מוזיאון לאמנות עכשווית משטוקהולם, שוודיה. התוכנית המגוונת של מגזין III יפו כוללת אמנים עכשוויים מקומיים ובינלאומיים כאחד. מאז שנפתח בשנת 2018 הוצגו בחלל תערוכות יחיד של חיים סטיינבך, שילה היקס, קוסימה פון בונין, טל ר. ומאיה אטון. החלל ממוקם ברחוב עולי ציון 34, בשכונת מגורים עשירה בהיסטוריה וגיוון תרבותי הגובלת בשוק הפשפשים המפורסם של יפו. הארכיטקטורה הייחודית של המקום מאפשרת לעוברים ושבים לצפות בתערוכות מבחוץ, ביום ובלילה. אוצרת: כרמית גלילי. נעילה: 14/4/2023.

יפו III מגזין, עולי ציון 34, יפו. פרטים באתר https://www.magasin3.com/he/jaffa/

בית הנסן עם סיור ושיח גלריה בתערוכה Resting Bitch

צילומי הצבה: אלעד שריג

"Resting Bitch” היא תערוכת יחיד של שרון בלבן, אחת הדמויות המרכזיות באמנות הווידיאו העכשווית בישראל. במיצב וידיאו מרובה מסכים, שנפרש על שתי קומות בבית הנסן, בלבן עוסקת בפירוק הגוף ובבחינתו מחדש ביחס לסביבה שבה הוא מתקיים. התערוכה היא תוצר של שיטוט במרחב הביתי – שיטוט שיש בו התבוננות אך גם פעולה מכווונת, ודרכו מזהה בלבן חוויה דומסטית מודחקת, חייתית וחושנית מצד אחד ואבסורדית ומלאת הומור מצד שני. שם התערוכה, המבוסס על אחת מהעבודות המרכזיות בה, מתייחס למונח בוטה שמשמעותו המילולית היא "כלבה במנוחה", והיא ממשיכה עיסוק מרכזי של בלבן בהוויה חייתית ומינית במגבלות של תרבות. בלבן מייצרת חוויה של צפייה מתעתעת: העבודות מרשימות ומונומנטליות ובו בזמן חושפות את החומרים הפשוטים והזולים ששימשו ליצירתן. הדימויים שלה מערערים את המוסכמות דרך שימוש אירוני הן בשפה הן בחומרים.

שרון בלבן היא אמנית וידאו ילידת 1971. חיה ועובדת בירושלים. בעשר השנים האחרונות כיהנה כראש מסלול הווידיאו במחלקה לאמנויות המסך. מציגה בגלריות ומוזיאונים בארץ ובעולם. בלבן מבקשת לחקור נרטיבים המנסחים זהות דרך בחינה ופירוק של הגוף ביחס למוצרי צריכה ולעיצוב תעשייתי.

הכניסה חופשית || נקודת מפגש: מול הכניסה למרכז מעמותה || אורך סיור משוער: 45 דק || ניתן לשלב בין האירועים או להגיע לאחד.

שיחה בין שרון בלבן ואוצרת התערוכה לאה מאואס על תהליכי עבודה, שוטטות, וידאו ופיסול פרפורמטיבי. יום שישי, 11.11.2022. בשעה 11:00 יצא סיור ייחודי עם האמנית ומיד לאחר מכן בשעה 12:00 שיח גלריה בחדר הקולנוע בבית הנסן, גדליהו אלון 14, ירושלים

גלריית קיר1 בתמול שלשום עם אפור בצורת שטיח

מתוך התערוכה של עידן סיטבון וירדן פייקין (צילום עידן סיטבון)

תערוכה חדשה בגלריה קיר 1 בתמול שלשום, אפור בצורת שטיח, המציגה עבודות של עידן סיטבון לצד טקסטים של ירדן פייקין. התערוכה אניגמטית ומאתגרת מבחינה חזותית וטקסטואלית כאחד, ודורשת מהצופה התבוננות ממושכת והתמסרות מלאה. התערוכה כוללת הדפסים מונוכרומטיים, ניירות בעלי טקסטורה מיוחדת שנעשו בעבודת ידנית (מחולצות T, בדים ישנים והדפסים גרוסים) וטקסטים, פרי שיתוף פעולה של שני אמנים צעירים ומבטיחים: עידן סיטבון וירדן פייקין.

עידן סיטבון, חי ועובד בירושלים ובתל אביב. בשנים האחרונות עוסק בהדפס, מדיום שהחל לחקור לראשונה בלימודי התואר הראשון בבצלאל, ובהמשך גם בתפקידים מקצועיים כמנהל סדנת ההדפס של בצלאל וכמורה בבית האמנים בתל אביב. ירדן פייקין היא אמנית רב-תחומית הנעזרת בקווים על כל סוגיהם: רישום, תפר בבד, קו גבול מרחבי או אותיות, תוך בחינת המרחב החיצוני, הפנימי והיחסים ביניהם. בתערוכה מושלבים טקסטים של פייקין המודפסים על ניירות העשויים ביד מהווים אובייקטים שווי ערך לדימויים של עידן סיטבון.

"כשהפרקטיקה של אובייקט מסויים מפנה את מקומה לנוכחות האסתטית שלו, מתפנה מקום ליצוק משמעויות והתבוננות חדשה על אותם הדברים היום יומיים בין אם הם פיזיים ובין אם הם תפישתיים. רגע שיבוש ההיררכיה של תכונות ההתרחשות (שטיח, רגש, דימוי או הגדרה) מעורר אצלינו תשומת לב חדשה למשמעות הדברים.

האובייקט והמילה הם תירוץ לדימוים המופיעים בעבודות. לדוגמא, דימוי הפרח אשר רווי בסימבוליות עשירה, נעלם כאן תחת נושא הפעולה עצמה – דימויי הפרחים מודפסים בצבע לבן על נייר לבן בטכניקת דפוס שקע על לוח אבץ. בתהליך זה מתערבבים חלקיקי אבץ לתוך הצבע, כתוצאה מכך אין אפשרות להדפיס לבן על לוח אבץ. לצד זה, המילים, המספרות את תכונות האופי של חלל החדר דוחקות החוצה את החיים בו.

תערוכה זו היא הזמנה להתבונן בתיאורי הדברים בתור הנושאים עצמם. העבודות נוצרו במיוחד לתערוכה זו כמערך שלם מתוך עבודה משותפת. הטקסטים והדימויים מתקיימים שווים זה לצד זה." אומרים האמנים.

התערוכה תנעל ב 1.1.23  דימויים: עידן סיטבון | טקסטים: ירדן פייקין | אוצרת: רינה פלד | אורח בפתיחה: צבי טולקובסקי. פתיחה: יום ראשון 30.10 – בשעה 20.00. לפרטים נוספים 02-6232758 ובאתר www.tmol-shilshom.co.il. רחוב יואל משה סלומון 5 ירושלים, מדרחוב נחלת שבעה ירושלים

פרסים ואותות

עיריית תל אביב-יפו עם פרס רוזנבלום לאמנויות הבימה לשנת 2022 

לאחרונה נערך טקס הענקת פרס רוזנבלום לאמנויות הבימה ע"ש חנה וגוטליב רוזנבלום לשנת 2022, באולם אסיא, מוזיאון תל אביב, במעמד ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי, ובהשתתפות חבר השופטים, כלות וחתני הפרס.

# פרס מפעל חיים הוענקו לפרופ' יוסי יזרעאלי ואבירם (רמי) באר.

# פרס לאמנים ויוצרים מצטיינים הוענקו לחנה וזאנה גרינולד, רועי חן, ויקטוריה חנה בירן ולרננה רז.

# פרס לאמנים בעלי הישגים מבטיחים הוענקו למאיה ערד יסעור, חגי יודן, יעל רסולי, ענת צ'רני, גלית ליס, ארי טפרברג ודנה מרכוס.

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "הקסם, הוא לא הבימה עצמה. היא כמעט נטולת חשיבות. לידה, מאחוריה וגם רחוקים ממנה מאוד, יש בני אדם שמקדישים את כל מרצם ושכלם וגופם כדי שיתחולל עליה הקסם שובה הלב שאנחנו כרוכים אחריו. כדי שהנפש האנושית תוכל להתרומם ולהתעלות כמו שהיא יודעת בטובי המופעים. שמונה הזוכות וחמשת הזוכים בפרס הערב, הם האנשים שמביאים בנפשם ובגופם סערה ומזור וגאולה לנפש האנושית. וזו ההזדמנות שלנו לומר להם, לכם ולכן – תודה".

חברי ועדת השופטים: ד"ר דורית ירושלמי (יו"ר), אודי בן משה, פרופ' עודד זהבי, דורון רוזנבלום ורנה שיינפלד החליטו להעניק את פרסי עיריית תל אביב-יפו ע"ש חנה וגוטליב רוזנבלום לאמנויות הבימה לאמניות ולאמנים הבאים:

פרס מפעל חיים לאמנויות הבימה: פרופ' יוסי יזרעאלי- על תרומתו המתמשכת לתרבות התיאטרון האיכותי והמקומי | אבירם (רמי) באר-  הפועל למען חשיפת אמנות המחול לפריפריה בסדנאות ובכיתות אמן, המאפשרות לרבדים שונים בחברה הישראלית להתבטא דרך השפה אמנותית. לזוכים הוענק פרס בסכום של 30,000 שקלים

פרס לאמנים ויוצרים מצטיינים: חנה וזאנה גרינולד – על יצירה מעצימה, מחזקת, שואלת ומערערת על האחידות, שאפיינה את התאטרון הישראלי. בעבודותיה נשמע הקול הנשי, קולות מודרים, מצְבי סיכון של נשים, המאפשרות לקהל להיות חלק מקהילה בונה ומעצימה.

רועי חן  – על תרומתו הייחודית לתנועה העכשווית של "תאטרון גשר", ועל תַרגומיו ועיבודיו יוצאי הדופן לבימה העברית | ויקטוריה חנה – על קולה הייחודי, תרתי משמע, ועל השימוש המיוחד בשפה העברית המשלב ישן וחדש למהות קולית ישראלית ייחודית | רננה רז – על תרומתה המתמשכת לאמנות רב-תחומית  ובין תחומית על בימות הארץ. לזוכות ולזוכים הוענק פרס בסכום של 18,000 שקלים

פרס לאמנים בעלי הישגים מבטיחים: מאיה ערד יסעור – על קולה המקורי יוצא הדופן ועל החדשנות הדרמטורגית | חגי יודן – על מפעל הקלטה ועל הזמנת יצירות ישראליות פורצות דרך | יעל רסולי  – על שפת  אמנותית חזותית, המאפשרת לקהל לחוות ולחוש עוצמות של רגשות, חרדות, פחדים ומצוקות ובתוך כך לראות את הכוח של האמנות על נפש האדם | ענת צ'רני – על הישגיה בתחום הפעילות הזמרה האופראית | גלית ליס – על שפה אמנותית, המאפשרת לנשים בוגרות להתבטא ולחשוף את עצמן במרחב הציבורי | ארי טפרברג  – על עבודותיו הבין-תחומיות המפתיעות, המסעירות והמחפשות | דנה מרכוס – על שפה אמנותית ייחודית, העוסקת ביחסים בין בני האדם וחושפת את המורכבות של קרבה וריחוק.

לזוכות ולזוכים הוענק פרס בסכום של 15,000 שקלים

עיריית תל-אביב-יפו מעניקה את פרס עיריית תל אביב-יפו ע"ש רוזנבלום לאמנויות הבימה ע"ש חנה וגוטליב רוזנבלום משנת 1989, מפירות הקרן ע"ש גוטליב וחנה רוזנבלום. הפרסים מוענקים לאמניות ואמנים בתחומי התיאטרון, המשחק, המחול והמוזיקה. הפרס מנציח את זכרם של בני הזוג גוטליב וחנה רוזנבלום ז"ל, תושָבי תל-אביב – יפו, שפעלו רבות לקידום העיר ולטיפוחה. אהבת התיאטרון מילאה את חייהם של הזוג, ובלכתם הורישו לעיר את "קרן רוזנבלום לאמנויות הבימה" – קרן המכוונת כולה למצוינות ולייחודיות בתחום אמנויות הבימה.

תוכנית רזידנסי הדירה בבית ליבלינג עם שימור היסטורי ונחלת הכלל

שמחים ומתרגשים להכריז על שמות האמנים הנבחרים של תוכנית רזידנסי ״הדירה״ בבית ליבלינג: סוזן מריאכר, דניאל צ'צ'יק, ציפה קמפינסקי, עומר קריגר, שיר רז, ואלנה שטלצר. האמנים מתארחים בבית ליבלינג במשך ארבעה חודשים וביוני 2023 תיפתח תערוכה בנושא "שימור היסטורי ונחלת הכלל".

״שימור היסטורי ונחלת הכלל״ בית ליבלינג מארח במשך 4 חודשים, מספטמבר עד דצמבר 2022, את האמניות והאמנים: סוזן מריאכר, דניאל צ'צ'יק, ציפה קמפינסקי, עומר קריגר, שיר רז ואלנה שטלצר. בתוכנית  הרזידנסי "הדירה". מטרת התוכנית לבחון יחד שאלות בנושא שימור היסטורי ונחלת הכלל – בין האינטרס הציבורי לפרטי. המשתתפים ברזידנסי יחקרו את הקשר בין טובת הכלל לטובת הפרט ב"עיר הלבנה", במטרה להרחיב את השיח בנושא. הם יבדקו מהם החיכוכים והאתגרים שעדיין מתקיימים בשטח, 14 שנה לאחר אישור תוכנית השימור, שפורסמה בעקבות הכרזת אונסקו על "העיר הלבנה" כאתר מורשת עולמית. מטרת התוכנית היא פעולה וחקירה אמנותית כפלטפורמה לדיון בתהליכים המתרחשים בעיר. הפרויקט בוחן את האתגרים שמציבות החלטות מדיניות בנוגע לאתרי מורשת, ובפרט לגבי אתרים שארגון אונסקו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) הגדיר כאתרי מורשת עולמיים. זוהי הזדמנות ליוצרים לחקור את השאלה, כיצד מושפעים המרחב הבנוי והקהילה המקומית מהרגולציה הנלווית להכרזת אונסקו על מרכז תל אביב כאתר מורשת תרבות עולמית ("העיר הלבנה").

הפרויקט בשיתוף המעבדה למדיניות תכנון בטכניון, העורכת מחקר אקדמי בנושא קונפליקטים ואתגרים בשימור מורשת עולמית. זהו מחקר משווה המתמקד בשני מקרי בוחן: תל אביב ווינה. המחקר עוסק בשלושה רבדים: על-לאומי, לאומי ומקומי, ומבקש לבחון את הקשר שבין החלת נורמות בינלאומיות (המחייבות שימור), לבין שינויים המתרחשים ברמת המדינה ובזירה המקומית. בין השאלות שהמחקר שואל: איך אימוץ נורמות בינלאומיות משפיע על בעלי עניין שונים – בעלי נכסים, יזמים, תושבי העיר, המבקרים בעיר? מה יחסם של אלה לשימור, וכיצד הם מתמודדים עם המתחים השונים שהוא מעורר.

"הדירה" תוכנית הרזידנסי של בית ליבלינג, אשר מהדהדת את השימוש המקורי בבניין כבית מגורים, ומזמינה יוצרים מתחומים שונים להתארח בה וליצור בהשראתה. "הדירה" מעניקה למתארחים הזדמנות ייחודית ללמוד על הערכים ועל התרבות שמתוכם נוצרה ולחוות אותם, כאשר השהות עצמה היא חלק מפעולת שימור ובסיס לחשיבה מחדש על החיים בעיר. משתתפי התוכנית הוזמנו לחקור התגוררות וחיי יומיום בעיר, זיכרון ושימור עירוני בעבר, בהווה ובעתיד. תוכנית הרזידנסי רואה חשיבות בפעולה המבוססת על היחסים הנרקמים מתוך המקום עם סביבתו כפלטפורמה ליצירת דיאלוג. מטרת התוכנית היא חקירה אמנותית ופעולה ביקורתית בנושאי הליבה שהמרכז עוסק בהם. משתתפי התוכנית:

סוזן מריאכר: אמנית אוסטרית העוסקת בהוראה, עיצוב חברתי, אמנות השתתפותית ובאדריכלות. בלב עשייתה פועמת התשוקה לחשוב מחדש את המורשת האדריכלית ואת המרחב הציבורי בהקשר החברתי-הפוליטי שלהם. היא משתפת פעולה עם יחידים וקבוצות בפעולות של התערבויות במרחב, במיצגים ובפרויקטים אמנותיים-חברתיים, בתביעה מחדש של המרחב ובפיתוח המושג "מרחב ציבורי". מריאכר חברה בקולקטיב האדריכלי AKT, ולאחרונה נבחרה עם הרמן צ'ך [Czech] לאצור את הביתן האוסטרי בביאנלה לאדריכלות בוונציה ב-2023.

דניאל צ'צ'יק: אמן, צלם ועורך בלוג הצילום של עיתון הארץ ״חשיפה״. בעבודתו הוא חוקר תהליכים חברתיים, אקלימיים ואדריכליים על כל גווניהם, דרך מושגי הרס ובניה, כיליון וטרנספורמציה. הן מבחינה דוקומנטרית והן מבחינה אבסטרקטית ומושגית.  לאורך השנים יצר סדרות, בארץ ובעולם, החוקרות תהליכים מקומיים ואת הרלוונטיות וההקשר שלהם לתהליכים גלובליים. מטרתו היא ללכוד הלך רוח תקופתי על מנת להבין את העבר, ההווה והצפוי בעתיד, דרך נקודת מבט ביקורתית-לירית. צ'צ'יק עובד עם סרטי צילום שנחשפו לעיתים לקרינה סביבתית ונשמרו בתנאים מזיקים כדי לחשוף את המאפיינים החומריים של מדיום הצילום ושל מושאי העבודות.

ציפה קמפינסקי: עורכת, מרצה ויוצרת. עיתונאית לשעבר ("חדשות", "העיר", "מעריב"), בעשור האחרון קמפינסקי חוקרת ומתעדת את השינויים האורבניים – הגדולים והקטנים – המתחוללים בשכונת פלורנטין בתל אביב באמצעות שיטוט יומיומי ואיסוף מידע, חזותי בעיקר, כהמשך לעיסוקה בתרבות רחוב. הציגה תערוכות יחיד בגלריות האלטרנטיביות החללית, משונע, הבית האדום, ובתערוכות קבוצתיות, ביניהן במוזיאון נחום גוטמן ובמוזיאון חיפה לאמנות. במשך שנים כתבה בלוג על אודות שכונת פלורנטין בשם "סטריט ויו", שהתפרסם באתר "אקסנט" מבית Ynet.

עומר קריגר: אמן רב-תחומי ואוצר. קריגר חוקר בעבודותיו את היחסים שבין אמנות, אזרחות ופעולה, ומחבר בין פעולות פרפורמטיביות, סיטואציות חברתיות, צורות של התאספות ציבורית וכוריאוגרפיות אזרחיות, בהקשרים מקומיים ובינלאומיים. קריגר הוא מייסד ומנהיג-משותף של גוף המחקר והפעולה "תנועה ציבורית" (2011-2006) ; מנהל אמנותי של פסטיבל "מתחת להר" לאמנות ציבורית חדשה (2011-15), ומנהל אמנותי-מייסד של 1:1 – מרכז לאמנות ופוליטיקה בתל אביב (2020-2018). בספטמבר 2022 התקיימה בפסטיבל ישראל הבכורה של המיצג רב-המשתתפים החדש שלו – "פינוי".

שיר רז: אמנית רב-תחומית החוקרת בעבודותיה את המשמעויות שאנו מעניקים למקומות ביחס להקשרם ההיסטורי. רז יוצרת מיצבים המשלבים טכניקות מסורתיות של צילום, ליתוגרפיה ורישום עם מכניזמים עכשוויים, חומרי ארכיון והדפסות תלת-ממד, הקושרים בין ההיסטורי לבין העתידני. עבודותיה הוצגו בתערוכות בישראל ובעולם, בין היתר בגלריה סאצ'י, ברויאל אקדמי ובטייט מודרן בלונדון ובמוזיאון הייסטינגס בבריטניה. זוכת פרס האמן הצעיר של משרד התרבות (2022) ופרס מצוינות בצילום ע"ש יוסי ברגר מטעם האקדמיה בצלאל. השתתפה בתוכניות שהות אמן בערד (2018), בבידוד רזידנסי באינטרנט (2020), בגלריה בכברי (2021) ובסמינר הקיבוצים בתל אביב (2021).

אלנה שטלצר: היא אמנית מושגית ישראלית ילידת גרמניה שעבודתה מבקרת מערכות חברתיות ופוליטיות, בעיקר אלה המזוהים עם עולם האמנות. שטלצר מוכרת בעיקר בזכות המיצבים הגדולים שלה שנקשרים לשדה הביקורת המוסדית ומתבטאים באופנים של שינויים והפרעות אדריכליים. לעיתים היא משתמשת במוסדות הן כנושא של העבודה והן כאתר שלה, באופן שלפרקים מעורר מחלוקת, כמו למשל בעבודת הגמר שלה לתואר הראשון Harpoon 12 במכללת שנקר, עבודה שנבחרה לתצוגה בטריאנלה של המודרניזם בברלין (2019). בעבודה SUBMISSION  (2022) היא מחשבת במדויק את כמות המתח שיכול לשאת הבניין של האקדמיה לאמנות בצלאל לפני שהוא מגיע לנקודת השבירה שלו. שטלצר השלימה שני תארי מסטר – אחד בפילולוגיה ופילוסופיה גרמנים מטעם האוניברסיטה של וינה, ואחד באמנות בבצלאל האקדמיה לאמנות ועיצוב (2022). היא זכתה בפרס עידוד היצירה של שנקר (2019) ומענק הצטיינות מטעם קרן דניאל אריסון (2019).

בשיתוף עם המעבדה למדיניות תכנון בטכניון בהובלת פרופ׳ ניר מועלם ועינת מנדלסון. ניהול אמנותי ואוצרות: סברינה צגלה. בתמיכת פורום התרבות האוסטרי, שגרירות אוסטריה בישראל.

קול קורא – פרס רפפורט 2023 בתחום האמנות הפלסטית

קרן ברוך ורות רפפורט ייסדה בשנת 2006 את מפעל פרסי רפפורט. פרס רפפורט לאמנות מוענק מדי שנה לשני אמנים, אמן בכיר ואמן צעיר ומבטיח, המתגוררים ופועלים בישראל. החל משנת 2010 מוענק פרס למצוינות במחקר ביו-רפואי, בשיתוף עם מכון רפפורט למחקר בטכניון והחל משנת 2013 מוענק פרס על עשייה נשית פורצת דרך ומחוללת שינוי בחברה הישראלית.

פרס על סך 35,000 דולר ותערוכת יחיד במוזיאון תל אביב לאמנות יוענק לאמן/ית בכיר/ה | פרס על סך 15,000 דולר ותערוכת יחיד במוזיאון תל אביב לאמנות יוענק לאמן/ית מבטיח/ה שהציג/ה בחללים מוכרים.

התערוכות לאמנים הזוכים יוצגו במהלך שנת 2024 במוזיאון תל אביב לאמנות. זוכי הפרסים יתרמו עבודת אמנות שתיבחר ע"י המוזיאון לאוסף האמנות הישראלית ע"ש רות וברוך רפפורט במוזיאון תל אביב לאמנות. לפרטים והגשת מועמדות דרך אתר הקרן: www.rappaport-prize.org.il

ספרות ושירה

אל הבית: בדרכים בעקבות ספרים של רוחמה אלבג

אל הבית הוא סיפורם של מסעות למחוזות קרובים – רחוקים ברחבי אוקראינה, בלארוס, פולין, מולדובה ורומניה. המחברת מזמינה את הקוראים להיפגש עם ערש הולדתם של יוצרים עבריים, עם הסביבה שעליה כתבו שעה שראו אותה מונפשת בעיני רוחם. העיירה, הבית והסמטה שימשו לא פעם ובאותה העת מקור לגעגועים ומושא לביקורת. הספר מתאר וממחיש את החיים השוקקים שרחשו בהם במלוא חיוניותם עד שנסתם עליהם הגולל.

לאורך הפרקים משובצים עשרות צילומים נדירים, החושפים בפני הקורא את העיירות, את הבתים, את הנופים ואת האנשים, שיחד עם המילים מאפשרים היכרות מחודשת עם המקומות שהיו ועודם רוחשים במלוא עוזם. אל הספר צורפו שני פרקים שכתב פרופ׳ דוד אסף מהחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל-אביב.

רוחמה אלבג מלמדת בחוג לספרות במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט. תחום מחקרה מתמקד בחיי התרבות היהודית והעברית במזרח אירופה. מלווה מסעות אקדמיים לחו״ל, מלמדת בבמות שונות ברחבי הארץ ובמקביל גם כותבת פרוזה. ספרה הראשון מחכים לאליהו (פרוזה( גוונים, 1997 | אל הבית הוא ספרה השלישי אשר אינו אלא המשכו של אל המקום – בדרכים בעקבות ספרים של מכון מופ״ת, 2015.

השותף קיבוץ: אמנות מהצד השמאלי, 1978 – 1988 של טלי תמיר

הוא ספר עיון, מלווה במחקר היסטורי וחזותי המשחזר בדייקנות את מכלול התערוכות והפעילויות של קבוצת "המשותף קיבוץ", שחלקן הועמו או פשוט נעדרו עד כה מההיסטוריוגרפיה של האמנות הישראלית. המחקר מנסח מחדש את עקרונות הפעולה של הקבוצה שנוסדה ב־1978, בעקבות המהפך הפוליטי ועליית הימין לשלטון, ופעלה במשך עשור. הוא ממקם מחדש את קבוצת "המשותף קיבוץ" על ציר האירועים של האמנות הישראלית בשנות ה־70 וה־80 וממפה את ההקשרים הרלוונטיים לה. הטענה המרכזית בספר היא שקבוצת "המשותף קיבוץ" שינתה את הפרדיגמה ההיסטורית של אמן־קיבוץ כמי שפועל ככוח חיובי ומאזן ביחס לפרויקט הקיבוצי, והחדירה בה לראשונה מבט קונספטואלי וביקורתי, המופנה בו־בזמן פנימה, אל התנועה הקיבוצית עצמה, והחוצה, אל החברה הישראלית ואל מערכות השלטון — לא מתוך התנערות מהרעיון הקיבוצי אלא בשאיפה לתיקון ולבחינה מחודשת של ערכים.

שני חלקים בספר: החלק הראשון פורש את הרקע ההיסטורי, החברתי והפוליטי שקדם להקמת הקבוצה ומתמקד בחמישה היבטים — התפתחות היחסים בין הקיבוץ לאמנות ובין החברה הקיבוצית לאמנים החיים בתוכה; התפתחות הספק העצמי והביקורת הפנימית בתנועה הקיבוצית; תגובת התנועה הקיבוצית למהפך הפוליטי ומקומה של האמנות בטלטלה הכללית; מעמדה של גלריה הקיבוץ בתל אביב כאתר של תגובה ומחאה; ועקרונות הפעולה והחידושים האמנותיים של קבוצת "המשותף קיבוץ".

החלק השני בנוי כארכיון כרונולוגי, בו מוצגים צילומים וחומרים מקוריים שמוצגים בספר זה לראשונה; תערוכות, נושאים, פעילויות ומחאות פוליטיות שערכה וארגנה הקבוצה בגלריה הקיבוץ, במבנה "הטירה" בקיבוץ געש ובאתרים נוספים.

הספר מלמד על העבודות שהוצגו בתערוכות הללו ועל הנושאים שעלו בהן לסדר היום ובכך משלים פער קיים במחקר על אמנות שנות השבעים בישראל שלא עסק עד עכשיו בתולדות הקבוצה. הספר הוא פרי מחקר מעמיק וממושך של האוצרת וחוקרת האמנות הישראלית טלי תמיר. תמיר, כלת פרס האוצר.ת מטעם משרד התרבות לשנת 2010, לשעבר אוצרת גלריה "הקיבוץ" בתל אביב ומנהלת מוזיאון נחום גוטמן לאמנות. תמיר מרצה בבית לאמנות ישראלית באקדמיה תל אביב-יפו, ודוקטורנטית בפקולטה לתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב. היא אצרה תערוכות במיטב המוזיאונים בארץ ופרסמה ספרים ומאמרים רבים. עבור מחקר זה זכתה תמיר במענק על מחקר מוביל באמנות ישראלית לשנת 2021 מטעם בית לאמנות ישראלית, האקדמיה תל אביב-יפו. הספר יושק ב 16 בדצמבר בבית לאמנות ישראלית.

טלי תמיר, "המשותף קיבוץ: אמנות מהצד השמאלי, 1978 – 1988". הוצאה משותפת של יד יערי, גבעת חביבה ומרסל לקידום אמנות ותרבות. 360 עמודים, מחיר: 150 שקלים. לרכישה: באתר חבצלת, יד יערי, בחנויות עצמאיות לספרים בתל אביב ובחנות מוזיאון תל אביב לאמנות.

אבא, אני עשירה של בני מבורך לוי

מבורך-לוי, בכיר לשעבר בשב"כ לאחר ביצוע מגוון של תפקידים במגוון תחומים, עשה תפנית של 180 מעלת ובמקום להתעסק בסיכול יריבים, עבר לסייע למשפחות לצמוח כלכלית ולהגשים את חלומם הכלכלי ברכישת דירה, ולכתוב ספרים המשפיעים על ילדים ובני נוער להתמודד עם אתגרי הכלכלה המודרנית.

הספר החדש, "אבא, אני עשירה" מבוסס על סיפורה האמיתי של נערה ששמה הדס, והיא ניחנה באינטליגנציה רגשית גבוהה, ביצירתיות, בנחישות, בהתמדה וברצון להצליח, ונוסף לכך היא יזמית מלידה עם חלומות גדולים. מנגד, היא מתקשה בלימודיה במקצועות הריאליים, חוותה ניכור חברתי והתעללות בבית הספר מצד תלמידים ומורים ועוד משברים המאפיינים את גיל ההתבגרות. למרות הקשיים שחוותה, הצליחה הדס להביא לידי ביטוי את יכולותיה כיזמית ולהוכיח שאפשר להצליח בחיים למרות הקשיים הסביבתיים האובייקטיבים.

על מנת להגביר את העניין לבני הנוער ולייצר עבורם חוויה בלתי נשכחת, הכין בני במחשבה רבה מדיה דיגיטלית השזורה במהלך הסיפור וקשורה לנושא עליו מסופר. לדוגמא: כשהדס (גיבורת הסיפור) חווה ניכור חברתי ומתמודדת אתו (כל אחד מאיתנו חווה כזה במהלך חייו), קיימת הקלטה של פסיכותרפיסטית, המדריכה את בני הנוער, כיצד להתמודד עם ניכור חברתי. דוגמא נוספת, כשהדס אינה מרוצה במקום עבודתה ומרגישה שמנצלים אותה, היא אינה הופכת לקורבן אלא, לוקחת אחריות ויוצאת מחוזקת מהסיטואציה, במקביל קיימת הדרכה של בני מבורך לוי כיצד לנהוג בסיטואציה כשרע לנו ולקחת אחריות על חיינו, במקום להפוך לקרבן. עוד דוגמא – כשגיבורת הסיפור מחליטה להקים דוכן למכירת קרפים ביריד בבית הספר, הכין בני סרטון עם מצגת והסבר כיצד לבנות עסק מצליח ולייצר ממנו הכנסה, וכשגיבורת הסיפור יוצאת לחופש הגדול ושם יש תפנית בעלילה הכין בני סרטון לבני נוער כיצד הופכים את החופש לגדול ויוצאים ממנו מרווחים, לקראת סוף הספר, גיבורת הסיפור מגיעה למסקנה שהיא רוצה להיות עשירה היא מפרטת מהן הסיבות וכיצד הגיעה למסקנה זו, במקביל הכין בני סרטון הסבר מה היינו עושים אילו היה לנו את כל הכסף שבעולם. ישנם עוד סרטנים מלהיבים וסודות מקצועיים להצלחת בני הנוער בגוף הספר.

בסוף הספר הכין בני מבורך-לוי קורס דיגיטלי שיסייע לבני נוער להפוך למצליחנים ובנוסף הכין מספר נספחים, שיסייעו לקוראים לבנות תוכנית עסקית פרטית לצד תוכנית להגשמת חלומות — כלים שיסייעו להם להיות יזמים צעירים בעצמם ולגרום להם להצליח בחייהם.

חזירים של רונן הורוביץ

בוקר יום חמסין מופיע חזיר עצום ממדים במרכז הקניות בנס ציונה. להפתעתו של חזי, צעיר חובב קונספירציות, נראה שחוץ ממנו איש אינו מבחין בו. מרגע זה מוצא חזי את עצמו במסע הישרדות, שלו ושל מדינת ישראל. הוא נרדף ונאשם בקונספירציה הזויה הרבה מעבר לדמיונו הפרוע ביותר. האם יצליח חזי לטהר את שמו ולהציל, על הדרך, מדינה שלמה? האם אהבתו לשני חברתו תשרוד בגידה ומאורעות שגדולים משניהם? ומהו תפקיד החזיר הענק במשחק הפוליטי המסובך שבו דתיים, סודות, נשק ביולוגי ואומות תאבות כוח סובבים במערבולת מסוכנת?
"חזירים" היא סאטירת מתח פוליטית מרתקת, הכתובה בכישרון רב ובשפה קולחת. זהו סיפור דמיוני לחלוטין, לעיתים משעשע ולעיתים מטריד, שיכול לקרות באמת. אולי גם במרכז המסחרי בשכונה שלכם? כריכה רכה, 298 עמודים.

דרך הבטן של עדי זוסמן

מחלה היא פעמון הזהרה או קריאה להתעורר עבורנו, וחשוב להבין שהיא לא הקלקול – היא ההחלמה! עדי זוסמן היא תזונאית קלינית שכתבה מדריך לטיפול עצמי שיעזור לחולים להחלים ולמנוע מחלות מעיים.

כתזונאית קלינית שסבלה בעצמה בתור נערה צעירה (בת 12) מדלקת בתחילת המעי הדק, היא זוכרת איך אושפזה בבית חולים, איך המליצו להורים שלה ברוסיה על סדרת ניתוחים עתידיים והכינו אותם לחיים לא פשוטים בכלל, בעקבות מצבה הרפואי. גם בתקופת הצבא סבלה עדי מכאבי בטן כרוניים עד שבגיל 20 החליטו הוריה, שעסקו במחקר לסרטן באותם הימים והיו ידועים בזכות חשיבתם מחוץ לקופסא, להפנות אותה לטיפול אצל נטורופת שדגל באוכל אורגני, חליטות צמחים, חוקנים, צום מיצים ומאז ועד היום עדי זוסמן חוקרת את העולם של מחלות מעי דלקתיות. בהמשך גם פגישה אקראית עם בחור שהחלים מקרוהן הובילה אותה להקים מרכז טיפולי בשם “דרך הבטן” בבני ברק ולהמשיך ולגלות דברים מפתיעים – כעת היא משיקה את ספרה “דרך הבטן- הגישה המשולבת לחיים בריאים עם ועל אף מחלות מעיים ודרכי העיכול” שבו היא סוקרת וממליצה על גישה לחיים ושורת צעדים שעשויים לעשות רק טוב – למי שמעוניין בשינוי שמביא להחלמה.

עדי זוסמן בוגרת לימודי תזונה, הבינה שתהליך ההחלמה האישי שלה – הוא לא רק שלה ויש לה המון מה לתת לאחרים. עם השנים היא גם למדה תזונה המתבססת על סגולות צמחי מרפא לפי הרפואה הסינית, קואוצ’ינג (אימון בריאות) ומחברת בין כל העולמות אצלה בקליניקה.

ספרה החדש, כולל 16 פרקים, 430 עמודים, מונגשים וגדושים במידע מקצועי שכל תכליתו הנו יצירת שינוי שמאפשר החלמה לפי השיטה הגסטרו-אינטגרטיבית, שיטה המשלבת בין מדע ומסורות קדומות. הספר נבנה במשך מספר שנים ומתבסס על ידע של 30 שנות ניסיון ואלפי מטופלים בקליניקה.

הספר מתייחס לעולם התזונה למערכת עיכול רגישה, תזונה למעי רגיש נוגדת דלקת, ניהול הסטרס, כושר גופני, סוגי מזונות והשפעתם, עולם צמחי המרפא, איך מונעים מחלות, מחלות של העולם המערבי, דפוסי אכילה לא בריאים, עולם תוספי התזונה, טיפולים אלטרנטיביים תומכים, חשיבות הגוף נפש, מדיטציה ויוגה, נשימות ומיינדפולנס – ספר הבנוי כמדריך מוטיבציוני, פרקטי, לטיפול עצמי במחלות מעיים מסוג: קרוהן, קוליטיס, דיברקוליטיס, גסטריטיס מעי רגיש, צרבות, רפלוקס, עצירות כרונית.

“רוב האנשים שהגיעו אלי, הגיעו במצבי קרייסיס, משבר. עם התלקחויות חוזרות ונשנות של מחלת מעי דלקתית, שיכולה גם להיות מסוכנת מאוד ועלולה להוביל לאשפוז ואף לניתוחים. סביב זה נוצרות בקרב החולים תחושות של תסכול, עייפות, ייאוש, ולא פעם גם אי אמון וחשדנות בקהילת המטפלים והרופאים. היה לי חשוב ליצור ספר שיכול לעזור לכולם. הספר הוא מעין מדריך עצמי לעבודה אישית, כדי להראות לגוף שאנחנו איתו ולא נגדו ושהקורא יגיע להבנה עמוקה מבחינה רגשית ונפשית של מהו המסר שנפשו שולחת אליו ויקבל כלים פרקטיים, כולל תפריטים ומתכונים, לתהליך ההחלמה, במטרה לחיות חיים מלאים ובריאים,” מספרת עדי.

זהו ספר נוסף מהספרייה של מדיה 10 – הוצאת ספרים לאנשים פרטיים, הרואה את עצמה כמקום להגשמת חלומות ספרותיים של כותבי פרוזה, סיפורת מקורית, שירה, ספרי ילדים ועוד. ניתן לרכוש את הספר בצומת ספרים וסטימצקי או ישירות בקישור…

נערת הפורצלן של ציון בן שטרית

אין כאן אלוהים או מסגרת חוקים כלשהי, כאן לא עוזרות תפילות. כאן סומכים על חכם הכפר. כל אחד מקבל בהכנעה את כל מה שנדרש ממנו. צריך להירגע מהפחד, הוא הרי בשליטתי. מלומה הרי איננה מפחדת כלל, אפילו לא מהמוות.
לא האמנתי בגורל, לא האמנתי בפגישות מסתוריות ולא האמנתי בסימני החיים שהובילו אותי עד כה. התעלמתי מהרוחניות שבי. תמיד רציתי להיות אדם מציאותי, עד שהמציאות הזאת טפחה על פניי והחזירה אותי לכאן, אל הכפר המכושף הזה, הכפר שהפך לחלק מחיי בשנים האחרונות.
הספר נערת הפורצלן משלב סיפור בתוך סיפור של אהבה ותובנות חיים. הוא מוציא את הקורא מאזור הנוחות שלו על ידי הצבת מראה מול החברה שלנו, המגלה את המציאות שכולנו חיים בה ואת השתנותם של האדם ושל העולם לרעה. בספר ביקורת נוקבת כאגרוף בבטן, שמטרתה צלצול השכמה שאי־אפשר להתעלם ממנו. דרך הסיפור של הגיבור והמפגש שלו עם דמויות ספק דמיוניות ספק אמיתיות, נחשף הקורא לתמונת עולם מצמררת, שהיא עולמנו אנו. זהו ספר חובה לכל האנשים המחפשים אהבה ומאסו ברוע ובמלחמה.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *