הכול על פסיפלורה Passiflora או Passion Fruit

פרי שבישראל והוואי הוא שְׁעוֹנִית ובשאר העולם הוא פרי התאווה ||| בעולם הקתולי הוא בכלל סמל דתי עם שלל שמות כמו Grenadille וגם fruit de la passion ||| איפה גילו את הפסיפלורה ואיפה תמצאו אותו היום ||| מתכונים ל-2 קינוחים ול-2 קוקטיילים בהם הפסיפלורה מככבת ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…

מוס קיווי ופסיפלורה (צילום Pixabay)

פרי הפסיפלורה

מטפס שמקורו ביערות הגשם של האמזונס בדרום אמריקה וידוע בשמות שונים ביבשת אמריקה ובארצות דוברות הספרדית, תלוי במדינה. באורוגוואי, פרגוואי וצפון ארגנטינה קוראים לצמח והפרי מבורוקויה Mburucuyá  (בשפת הגוארני של האינדאנים המקומיים מבורוקוג'ה Mburukuja), בפורטו ריקו קוראים לו פרחה Parcha, בוונצואלה פרצ'יטה Parchita ואילו ברפובליקה הדומיניקנית הצמח נקרא צ'ינולה Chinola. ברוב מדינות תבל הפרי קיבל את השם פסיפלורה אותו תבע הבוטנאי השוודי הנודע קארוֹלוּס ליניאוּס Carolus Linnæus בשנת 1753 שהפך את משמעות השם לפרח תשוקה (מלטינית passio = תשוקה, ו- floris = פרח).

במהלך המאה ה -19 הופיע בהצלחה הפרי בהוואי, אוסטרליה ואיים אחרים בדרום האוקינוס השקט והפרי נכנס למטבח המקומי חיש מהר. תנאי האקלים הנוחים גרמו לצמח להסתגל במהירות לבית החדש למעט הוואי, שם לקח לצמח עוד כמה עשרות שנים להתאקלם במטבח המקומי.

ההצלחה המסחרית של גידול פסיפלורה, כמו גם ערך הנוי של הפרחים, גרמו לקניה ואוגנדה שבאפריקה לנסות את גידולם בשנות החמישים של המאה שעברה. בערך באותה תקופה נטעו את המטע המסחרי הראשון בדרום אפריקה. להודו הגיע הפסיפלורה דרך סרי-לנקה, שלא ידוע האם מאוסטרליה או דרום אפריקה הגיע הפסיפלורה לתת היבשת ההודית.

גידול פסיפלורה התפשט לאיים רבים באיים הקריביים, לישראל, מלזיה ובפולינזיה. כיום 40 מדינות משתמשות בפסיפלורה בתחום המסחרי כדי לענות על צרכי השוק.

פסיפלורה (צילום Pixabay)

מה בין שעון לבין Pasión de Crist

שְׁעוֹנִית נאכלת הוא השם העברי שניתן לצמח על שום הדמיון של חתך פרי הפסיפלורה, ללוח שעון, ומכאן שעונית מצויה (מלשון שעון). כמובן שהאקדמיה התרחקה ככל שניתן מהסימליות הקתולית של פרי זה.

השם פסיפלורה אומץ על ידי הספרדים לאחר שלמדו על הפרי מהמאיה של פרו, שנתנו להם את הפירות האלה שהם כינו Poro-p'osqo וכי תרגומם לספרדית היה חומצה שקית. הספרדים כינו אותה בהתחלה Asna Vija אולם כשהכירו את שיח הפרי הזה ובעיקר את הפרח שלו, הופתעו ממראה הפרח, שדומה לכתר קוצים מה שהביא את המיסיונרים הישועים בשנת 1610 שפגשו לראשונה בפרח באמריקה, לקרוא לו פרי הסבל של ישו Pasión de Cristo על שום המבנה של הפרח העשוי בחמישיות: 5 עלי הכותרת ו-5 הגביעים מסמלים את 10 השליחים הרגילים (יהודה איש קריות ופטרוס הם שני השליחים הנוספים), בעוד ש-5 האבקנים מייצגים את 5 סימני הסטיגמטות Stigmata על גופו הצלוב של ישו, ולבסוף, שלושת האבקנים מסמלים את 3 המסמרים שישו נצלב בהם על הצלב.

הכתמים הכהים שרואים מתחת לעלים הם 33 מטבעות הכסף ששולמו ליהודה איש קריות עבור מסירת ישו לרומאים. הפרח פורח יום אחד בלבד וזה גם הזמן בו שהה ישוע על הצלב. עלי הכותרת הלבנים מייצגים את הטוהר של ישוע, העלים הלולביים שמשתלשלים מהשיח מסמלים את ידיהם של רודפיו או הקנוקנות הנצמדות את חבלי הקשירה של ישוע או אולי השוטים שבהם הוכה ישו לפני צליבתו. סמליות נוספת היא צורת הפרי שדומה לצורת כדור הארץ, שישוע הבטיח להושיע אותו. מה עוד אפשר למצוא כסמל נוצרי קתולי, בפרי קטן אחד.

שמן פסיפלורה

לשמן פסיפלורה יש שימוש נרחב בקוסמטיקה: קרם, שמפו, שמן, סבון ועוד. השמן יכול לשמש גם במזון, כמו גם בתעשיות הצבע, הסבון, המזון ותעשיות אחרות. בעוד שזה מוצר קוסמטי בסיס שמן פסיפלורה, השמן מסייע להתחדשות העור ועוזר לריכוך ולחות עור יבש.

איש הפסיפלורה ופלורה

סמוך לפרדס חנה-כרכור, במושב עין עירון, תמצאו את איש הפסיפלורה: שי פישביין איש אשכולות, טייס, מהנדס אלקטרוניקה ואיש חינוך בעברו הקים לתפארת, משק ייחודי הכולל מטעים ומרכז מבקרים כשהכול נועד להציג בדרך המקורית ביותר את הליקר הייחודי שהוא רוקח מפרי הפסיפלורה.

לאחר ביקור מקיף במטעי הפסיפלורה, עם נוף הנפרש למרחוק ומכניס את המבקר מיד לאווירה ייחודית, איש הפסיפלורה מציג את הפרי ומעניק מידע נרחב על הפרי וסגולותיו, נכנסים לתוך מרכז המבקרים האפוף כולו בניחוחות פסיפלורה משכרים, שכמו יוצאים למרחוק ומכניסים את האורח היישר אל אווירה קסומה ואחרת וכל מה שהאורח רוצה בעצם באותו הרגע הוא לחוות את טעמו של הליקר הייחודי, שארוז בבקבוקים מפנקים ומעוצבים, לא פחות.

שי פישביין, איש הפסיפלורה, הצליח לפתח ליקר ייחודי, שהוא מאוד גאה בדרך שעבר ואת שחווה ולכן טווה הרצאה ייחודית המספרת את סיפורו האישי והמיוחד ועל הגורמים שהביאו אותו עד הלום. כיצד תחביב הפך לעסק משגשג והכול שזור במערכת של פרטים על יצירתיות, יזמות, קבלת החלטות, קשיים כאשר מעל מרחפת לה עננה של אופטימיות ומקוריות המחשבה באופן אבסולוטי.

המשק הוקם בשנת 1973 ולמעלה מ-20 שנה מגדלים בו עצי פסיפלורה. הפרי משווק בחלקו לרחבי הארץ ובחלקו משמש להכנת הליקר. הליקר הינו משקה קינוח עדין ורענן גם יחד, בעל ריח וטעם עשירים של פסיפלורה טרייה ו-12% אלכוהול.

תהליך הייצור שפותח כאמור ע"י שי פישביין כולל שלבי מיצוי וסינון אשר משמרים את הסגולות הבריאותיות של פרי הפסיפלורה ריחה המשכר וטעמה העשיר והדומיננטי. השיכר מתאים בהיותו צונן, לקינוח או כמשקה פתיחה, אפריטיף באירוע או בארוחה. ליקר פלורה מוצג לראווה בבתי מלון יוקרתיים ומובילים בארץ כולל מלון המלך דוד בירושלים ובשלל מסעדות יוקרתיות ובחנויות היין.

ההרצאה ניתנת בחינם, במרכז המבקרים לקבוצות של 30 איש מבקרים ויותר (קבוצות קטנות יותר הביקור כרוך בתשלום של 25 שקלים לאדם).

מחיר בקבוק פלורה 200 מ"ל 50 שקלים, בקבוק 500 מ"ל 80 שקלים. מארז חג ייחודי הכולל בקבוק שיכר של פלורה 500 מ"ל, 2 כוסות יין, ריבת פסיפלורה וצנצנת דבש 160 שקלים. פרטים והזמנות באתר… או טל': 052-7543000

שיכר פסיפלורה (צילום שרה אוסצקי)

פסיפלורה ברחבי תבל

  • קולומביה: מקובל מאוד להשתמש בפרי בממתקים וריבות, מיצים, קינוחים וצוף, וזוכים להערכה מסחרית רבה בגלל הפופולריות הרבה שיש לו בקרב האוכלוסייה בשל טעמו המיוחד. בסלטי פירות תמצאו פסיפלורה כמו גם בקינוח האייקוני פבלובה.
  • מקסיקו: הפירות לא היו ידועים עד תחילת שנות התשעים, אז אוחד השוק עבורו יחד עם כמה יצרנים שלקחו את היוזמה לגדל אותו. הגרסה הצהובה של פסיפלורה היא זו שנמכרת ופופולארית במקסיקו
  • ונצואלה: כאן משתמשים גם בקליפות הפסיפלורה שמבושלות עם מיץ הפירות, משקה סמיך שמשתמשים בו עם רום לבן להכנת קוקטייל גוארפיתה Guarapita.
  • ברזיל: משתמשים בפסיפלורה להכנת קינוח פופולארי של מוס וגם לעיטור עוגות ומיץ קיץ מרענן
  • הוואי: פרי פופולארי כסירופ לתוספת לברד, גלידות, עוגיות אורז וקינוחים רבים אחרים. הפרי גדל בחצרות רוב תושבי הוואי
  • דרום אפריקה: משתמשים בפסיפלורה כתוספת ליוגורט
  • אינדונזיה: הפרי הפופולארי נקרא כאן מרקיזה Markisa. המרקיזה משמשת למאכל טרי אבל לא פחות מכך, מבשלים את הפרי ללא הקליפה יחד עם מי סוכר ומקבלים סירופ לשימוש בכל ימות השנה

טריוויה פסיפלורה

  • פרח הפסיפלורה הוא הפרח הלאומי של פרגוואי
  • מבשלות בירה קטנות רבות מציעות בירה פסיפלורה בגרסת אייל כזו או אחרת
  • איך אוכלים פסיפלורה: חתכו את הפסיפלורה לחצי, קחו כפית והתחילו לנבור
  • הרומן הקומי מלון פרח הפסיפלורה PassionFruit Hotel שהתפרסם בשנת 1962 על ידי Erskine Rosalind הפך לסרט בשנת 1978 לסרט Boarding School עם נסטסיה קינסקי, מספר על סטודנטיות בבית ספר לבנות שהתאמנו אחת עם השנייה לפני שהפכו לפרוצות

מתכון: עוגת מוס פסיפלורה

מצרכים (8-12 מנות)

  • ¼ כוס סוכר + 6 כפות
  • ½ כוס מים + 6 כפות
  • 6 כפות ליקר פסיפלורה Passion La Grande
  • 1.5 כוסות סירופ פסיפלורה Passoa
  • 20 גרם ג'לטין ללא טעם
  • 1.5 מכלים שמנת מתוקה
  • שדרוג: עוגת ספוג

לקישוט

  • פרוסות קיווי דקיקות

אופן הכנה

  1. במחבת קטנה שלבו 1/4 כוס סוכר ו- 1/2 כוס מים והביאו לרתיחה תוך כדי ערבוב עד שהסוכר מתמוסס
  2. מסירים מהלהבה ומניחים להתקרר
  3. מערבבים לסוכר המומס 2 כפות ליקר פסיפלורה ומניחים בצד
  4. שלבו 6 כפות מים וג'לטין בכוס מדידה ממתכת ומערבבים לריכוך
  5. מניחים כוס בתבנית רדודה של מים ומחממים עד שהג'לטין מתמוסס
  6. מניחים סירופ פסיפלורה בסיר ומחממים בעדינות ומערבבים פנימה את הג'לטין המומס
  7. מערבבים את יתרת הסוכר עד שהוא מתמוסס, מסירים מהכיריים ומניחים להתקרר לחלוטין
  8. מעבירים לקערה ומערבבים לתוך הבלילה את ליקר הפסיפלורה שנותר
  9. מקציפים שמנת מתוקה עד שהיא נוקשה ומקפלים לתערובת הג'לטין
  10. מוזגים מחצית מתערובת המוס לתבנית עוגה עגולה 22 ס"מ רגילה ולא קפיצית
  11. שדרוג: הכינו עוגת ספוג והכניסו את העוגה בין שתי שכבות מוס כך שהעוגה תספוג מהמוס כך שמרכז העוגה על גבי תערובת המוס בתבנית העוגה ויוצקים מעל את תערובת המוס שנותרה
  12. מכניסים למקרר למשך הלילה, עד להתייצבות
  13. להגשה, עברו עם סכין דקה וחדה סביב דפנות התבנית
  14. הפכו העוגה הקרה מאד על צלחת הגשה
  15. כרכו מגבת חמה סביב התבנית העגולה והרימו התבנית

קישוט: מקשטים בפרוסות קיווי מעל ומסביב, ומעבירים למקרר עד להגשה

עוגת גבינה ופסיפלורה (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מתכון: מוס גבינה ופסיפלורה

מצרכים

לתחתית אפויה

למוס גבינה קר

  • 12 גרם ג'לטין, מומסים ב- 80 מ"ל מים
  • 300 גרם גבינה 9%
  • 60 גרם סוכר
  • 1 כף שטוחה גרידת קליפת לימון או תפוז
  • 1 כף תמצית וניל
  • 250 מ"ל שמנת מתוקה 38%

לקישוט

  • 1/2 כוס מיץ פסיפלורה
  • 2 כפות ג'ל שקוף

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל- 160 מעלות
  2. הכנת התחתית האפויה: להקציף ביצים עם סוכר לקצף יציב משך 5 דקות
  3. לנפות פנימה את הקמח, קורנפלור, וקקאו כהה ולערבב לקבלת תערובת אחידה
  4. מעבירים את התערובת לתבניות אינגליש קייק מרופדות (2 תבניות רגילות או אחת גדולה)
  5. מכניסים לאפייה 15 דקות
  6. הכנת מוס גבינה קר: מערבבים את הג'לטין והמים ומשהים כ- 10 דקות במקרר
  7. בינתיים מערבבים בקערה גבינה, סוכר, וניל וקליפת לימון או תפוז
  8. ממיסים את מסת הג'לטין לנוזל חמים שקוף ע"י 30 שניות במיקרוגל
  9. מוסיפים את הג'לטין הנוזלי למסת הגבינה ומערבבים לקבלת בלילה חלקה לאחר הערבוב
  10. מקציפים את השמנת המתוקה למרקם יוגורט
  11. מקפלים פנימה את שתי הבלילות לקבלת קרם חלק
  12. יוצקים את הקרם מעל הבסיס האפוי
  13. מקפיאים לפחות שעתיים
  14. קישוט הפסיפלורה: לערבב את מיץ הפסיפלורה עם הג'ל השקוף לקבלת בלילה יציבה
  15. יוצקים את בלילת הפסיפלורה מעל מוס הגבינה הקפוא ומיישרים
מוס קיווי פסיפלורה (צילום אליחנן מלכיור)

מתכון: קוקטייל הוריקן Hurricane cocktail

מצרכים

  • 60 מ"ל רום בהיר
  • 60 מ"ל רום כהה
  • 30 מ"ל מיץ ליים סחוט טרי
  • 30 מ"ל מיץ תפוזים סחוט טרי
  • 15 מ"ל מחית פסיפלורה
  • 15 מ"ל מי סוכר (סירופ פשוט)
  • 1 כף גרנדין

לקישוט

  • 1 קליפת תפוז
  •  1דובדבן משומר

אופן הכנה

  1. מוסיפים לשייקר עם קרח את הרום (בהיר וכהה), מיץ ליים ומיץ תפוזים, מחית פסיפלורה, מי סוכר וגרנדין
  2. מנערים עד שהכול מקורר ומעורבב היטב
  3. מסננים לכוס הוריקן גדולה עם קרח טרי
  4. מקשטים בקליפת התפוז והדובדבן המשומר

מתכון: קוקטייל תאווה ורודה Pink Passion

מצרכים

  • 30 מ"ל וודקה
  • 30 מ"ל ליקר פסיפלורה Passoa
  • 15 מ"ל מיץ לימון סחוט
  • 60 מ"ל סודה

אופן הכנה

מוזגים את המצרכים לכוס הייבול Highball עם קרח. סוגרים עם סודה.

בתיאבון ולחיים

כתיבת תגובה