לכבוד יום הלזניה שחל ב-29 ליולי ||| לזניה מיוון ועד ארה"ב דרך נפולי וקרקוב ||| מהי הלזניה הגדולה בעולם ומהי היקרה בעולם ||| מתכוני לזניה צמחוניים וקלים להכנה ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
לזניָה Lasagne
מקור הלזניה הוא בנפולי Napoli איטליה אבל הנפוליטנים אימצו מאכל יווני עתיק יותר שנקרא לזנון Lasanon או לזנום Lasanum שמשמעות המילה הוא גיגית או סיר בישול. המתכון הנפוליטני הגיע גם לאנגליה במאה ה-14, שם פורסם מתכון בשם לאזאן Losyens שדומה להפליא ללזניה האיטלקית והיה אהוב על המלך ריצ'רד השני.
הלזניה עשויה מדפי פסטה מבושלים ורכים, אותם אופים עם ירקות ו/או בשר ותמיד עם גבינה ורוטב בשאמל Sauce Béchamel לבן, רוטב בולונז ragù alla Bolognese הבשרי או רוטב עגבניות עשיר.
לזניה בולונייז Lasagna Bolognese
יש מגוון רחב של לזניה. הלזניה של נפולי ודרום איטליה מורכבת גם מגבינת ריקוטה Ricotta או מוצרלה Mozzarella בעוד הגרסה הבולונזית של צפון איטליה, מורכבת מגבינת פרמז'ןParmigiano פַּרְמִיגָ'נוֹ המקובלת יותר בצפון איטליה.
לזנקי Lazanki או Skrylial
בפולין ומדינות הבלטיות יש גרסה שלהן ללזניה. הלזנקי כוללת דפי פסטה כמו זו האיטלקית, יחד עם שומן חזיר ושמנת בתוספת של כרוב כבוש, פטריות, בשר ו/או נקניק.
הסברה היא שבמאה ה-16, הגיעה הלזניה לפולין והבלטיות עם נשואי הנסיכה האיטלקית בונה ספורצה Bona Sforzaעם זיגמונט הראשון, הזקן Zygmunt I Stary, ובהגיעה לבית המלוכה, הביאה איתה את המטבח האיטלקי מהבית עם טבחים, מתכונים ומצרכים.
יום הלזניה Lasagna Day
יום הלזניה חל ב-29 ליולי ומציינים אותו לכבוד המנה האיטלקית שהגיע לספרי הבישול בעולם כבר במאה ה-13, הרבה לפני שעגבנייה הגיעה לעולם הישן וזו היתה לזניה שונה במעט ממה שאנחנו מכירים היום. לאמריקה הגיע הלזניה עם גלי ההגירה מדרום איטליה במאה ה-19.
טרוויה
- החתול גרפילד Garfield אהב לזניה וכך למדו ילדי ארה"ב והעולם על המאכל
- לזניה יהלום וזהב Diamond and Gold Lasagna היא מנת הלזניה היקרה בעולם שהוגשה במלון וקזינו מיראז' בלאס וגאס בשנת 2014. מנת לזניה שהורכבה מבקר קובה Kobe beef, כבד אווז Foie gras, מוצרלה, האם, פטריות טראפלס לבנות white diamond truffle ועלי זהב 23 קראט. פרוסת לזניה עלתה 100$.
- הלזניה הגדולה בעולם נוצרה בקרקוב, פולין על ידי מסעדת מגילו וסופרמרקט מאקרו. הוא שקל 4,865 ק"ג ונעשו ממנה 10,000 מנות לתושבי קרקוב.
מתכון: לזניה חלבית פשוטה
מצרכים (תבנית 20X30)
- 12 עלי לזניה יבשים (בערך)
- 3/4 כוס פתיתי גבינה צהובה או מוצרלה
למילוי
- 375 גרם (1.5 גביעים) קוטג' או ריקוטה
- 2 גזרים מגורדים
- 1 קישוא גדול או 2 קטנים מגורדים
- 1 ביצה XL
- אגוז מוסקט מגורד
- 1 כוס פתיתי גבינה צהובה
- מלח
- פלפל שחור
לרוטב עגבניות
- 1 קופסא גדולה עגבניות מרוסקות
- שמן זית
- 1 בצל גדול קצוץ
- 4 שיני שום קצוצות
- 2 עלי דפנה
- קורט אורגנו
- עלי טימין
- רוזמרין
- 1 כוס יין לבן
- אגוז מוסקט מגורד
- פפריקה
- מרווה
- מלח
- פלפל שחור
אופן הכנה
- למילוי: לערבב את כל מצרכי המילוי בקערה לקבלת מסה אחידה
- לרוטב: לטגן את הבצל בשמן זית ואחרי 5 דקות להוסיף את השום עד שקיפות
- להוסיף את כל התבלינים של הרוטב ולערב על הכיריים 1-2 דקות
- להוסיף היין ולבחוש עוד 1-2 דקות על הכיריים
- להוסיף את העגבניות המרוסקות ולבשל על להבה נמוכה 30 דקות לערך
- בתום הבישול, לטחון את הכול עם בלנדר מוט (או בלנדר רגיל)
- הכנת המנה: בתבנית 20X30 ס"מ משומנת, מסדרים שכבה של דפי לזניה יבשים
- יוצקים קצת פחות ממחצית המילוי ומיישרים
- מעל המילוי מורחים בעדינות 1/3 מרוטב העגבניות
- מסדרים מעל הרוטב שכבה של דפי לזניה
- מעל מחצית מיתרת המילוי ומעליו מחצית מיתרת הרוטב
- מסדרים שכבה שלישית של דפי לזניה
- מעל את יתרת המילוי ועליו יתרת הרוטב
- הערה: צריך להקפיד שכל דפי הלזניה מכוסים במילוי וברוטב
- לחמם תנור ל-180 מעלות
- להכניס לתנור ל-45 דקות
- להוציא התבנית, לפזר מעל את שבבי הגבינה צהובה
- מחזירים לתנור לעוד 5-7 דקות אפייה
שדרוגים: אפשר להחליף לגבינות משובחות ויקרות יותר. אפשר להוסיף פרוסות גבינה בין השכבות. אפשר להוסיף עגבניות מיובשות ו/או פרוסות חציל מטוגן.
מתכון: לזניה פטריות וקוטג'
מצרכים
- דפי לזניה
- 1 בצל פרוס
- 2 כפות שמן זית
- 1 קופסת פטריות חתוכות
- 1 כף אבקת מרק פטריות
- 500 גרם גבינת קוטג'
- 2 ביצים XL
- 100 גרם גבינה בולגרית
- 9 עלי לזניה
- 100 גרם גבינה צהובה
לרוטב
- 200 גרם רסק עגבניות
- 1/2 כוס יין אדום
- 1/2 כוס מים
- 2 שיני שום כתושות
- מלח
- פלפל שחור
- אורגנו
- ריחן
אופן הכנה
- מערבבים
- מטגנים בצל ופטריות בשמן זית
- מוסיפים אבקת מרק, מערבבים ומורידים מהכיריים
- מוסיפים קוטג',בולגרית, ביצים, מלח ופלפל
- משמנים תבנית אפייה
- יוצקים בתבנית מעט רוטב שיכסה את התחתית
- מניחים שכבת דפי לזניה
- מעל מפזרים שכבת גבינה ומעל שכבת רוטב
- מפזרים שכבת עלי לזניה ומעל גבינה ורוטב
- חזרים פעם נוספת ומקבלים 3 שכבות עלים
- מסיימים ברוטב ומפזרים מעל גבינה צהובה
- מכסים בנייר אלומיניום
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מכניסים לתנור ואופים כ-30 דקות כאשר לקראת הסוף מורידים את הכיסוי אלומיניום
מתכון: לזניה לעצלנים
מצרכים (תבנית פיירקס מלבנית)
- דפי לזניה שלא דורשים בישול
- 200 גרם פתיתי גבינה צהובה
- 1 קופסת קוטג'
- 1 קופסת רסק עגבניות
- שום כתוש או מיובש
- אורגנו מיובש
- בזיליקום מיובש או קפוא בקוביות
- שמן זית
- רסק זיתים או זיתים חתוכים שאוהבים
- מים רותחים
- גבינה בולגרית
- 1 ביצה XL
אופן הכנה
- שמים בקערה מים רותחים כדי שניתן יהיה לטבול את דפי הלזניה במים
- מערבבים בקערה קוטג', ביצה, אבקת שום, אורגנו וגבינה בולגרית
- בקערה שנייה מערבבים רסק עגבניות, מעט שמן זית, בזיליקום
- טובלים דף לזניה במים ממש לכמה שניות ומסדרים בתבנית פיירקס
- כך מכסים שכבת דפי לזניה בתחתית
- מורחים שכבה מהמלית של הקוטג'
- מעל מפזרים שכבה מהרסק
- מעל שכבה של דפי לזניה רכים
- שוב שכבות מהמלית
- וכך 4 שכבות של דפי לזניה ומלית ורסק בין כל שכבה
- לחמם תנור לחום 180 מעלות
- להכניס לאפייה של 30 דקות
- להוציא מהתנור ולפזר שכבת פרורי גבינה צהובה בנדיבות
- להחזיר התבנית ולאפות עוד 5-7 דקות עד שלזניה מוכנה ונחתכת בקלות
מתכון: לזניה פשוטה וטעימה
מצרכים (תבנית פיירקס מלבנית)
- דפי לזניה
- 1 קופסא עגבניות מרוסקות
- 2 שיני שום כתושות
- 1/2 כוס שמן זית
- מלח
- פלפל שחור טחון טרי
למילוי
- מוצרלה פרוסות או פתיתים
- בזיליקום טרי קצוץ (אפשר גם יבש)
- גבינת פרמז'ן מגורדת
אופן הכנה
- מערבבים את כל מצרכי המילוי
- פורסים שכבת דפי לזניה בתבנית
- מפזרים מעל הלזניה כ-1/3 מהמילוי
- מפזרים מעל בזיליקום ופרוסות מוצרלה
- פורסים עוד שכבת דפי לזניה
- שוב מפזרים 1/2 מהמילוי שנותר (1/3 מהמסה הראשונה) ומעל שכבת בזיליקום ומוצרלה
- שיכבה שלישית של לזניה ועליה מילוי ובזיליקום
- סוגרים עם שכבה של גרידת פרמז'ן
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים בתנור כ-30 דקות
בתיאבון