מה ההבדל בין ליקר לליקור, בין יין לשיכר, בין תזקיקים לספירטס ||| איפה התחילו לראשונה לזקק מיצי פירות ובישולי דגנים לקבלת משקה אלכוהולי משמח וחגיגי ||| מאילו חומרים מכינים וודקה, מאילו רום ומה עם האגבה המקסיקנית ||| ולסכום הנושא, עשרה מתכוני קוקטיילים טעימים, משמחים וקלים להכנה ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
ליקר Liquor או שיכר
העדות המוקדמת ביותר לזיקוק אלכוהול נמצאה בצורת לוח אבן עם חריטה באכדית המתוארכת למאה ה-12 לפני הספירה. הלוח מתאר את תהליך הכנת הבשמים שהיה נהוג בממלכה הבבלית. עדויות מוקדמות אחרות לזיקוק נמצאו גם בתת היבשת ההודית בצורה של אַבִּיק עשוי חרס.
מקור האלכוהול והנוזל הקרוב שלו מגיע מהמילה הלטינית Liquere, שפירושו להפוך לנוזל. על פי מילון אוקספורד האנגלי, השימוש הראשון בכתב במילה באנגלית לנוזל ליקר, ניתן לתארך לשנת 1225. השימוש הראשון שתועד במילון לנוזל לשתייה ליקר, מתוארך למאה ה-14. השימוש במילה ליקר במשמעותה של ימינו – משקה אלכוהולי משכר, מופיע רק במאה ה-16.
ליקרים הם גם צאצאים היסטוריים של תרופות צמחיות. הם יוצרו באיטליה כבר במאה ה-13, לעתים קרובות הוכנו על ידי נזירים כמו שרטרז Chartreuse שמיוצר במנזר ומשווק לרחבי תבל.
ליקר הוא משקה אלכוהולי שמיוצר על ידי זיקוק של דגנים, פירות, ירקות או סוכר שעברו תסיסה אלכוהולית, ומכיר לפחות 10% סוכר. תהליך הזיקוק מרכז את הנוזל כדי להגדיל את הנפח האלכוהולי שלו. מכיוון שליקר או תזקיק מכילים הרבה אלכוהול – לרוב 15%-55% אלכוהול, יותר מאשר יין (5%-16%) או בירה (5%-10%) הם נחשבים קשוחים יותר. דוגמאות למשקאות חריפים נקיים בקטגוריה זו הם וודקה, רוּם, ג'ין וטקילה וכאלה עם תוספת סוכר וחומרי טעם וריח הם גרנד מרנייה, פרנג'ליקו ושנאפס. כמו כן משקאות חריפים מיושנים לעתים קרובות בחביות לייצור ברנדי או ויסקי, או מושרים בחומרי טעם וריח ליצירת משקאות חריפים בטעמים, כגון אבסינת.
בעוד שהמילה ליקר Liquor – שמקורה מלטינית: Liquifacere (פרושה להמיס) מתייחסת בדרך כלל לתזקיקים (משקאות חריפים מזוקקים) ולא למשקאות המיוצרים על ידי תסיסה בלבד, לפעמים ניתן להשתמש בה בצורה רחבה יותר כדי להתייחס לכל משקה אלכוהולי (או אפילו למוצרי זיקוק לא אלכוהוליים או נוזלים שונים אחרים). בצורה לא מדוללת, משקאות מזוקקים הם לרוב מעט מתוקים ומרירים ומעניקים בדרך כלל תחושה בוערת בפה עם ריח הנובע מהאלכוהול ומתהליכי הייצור והיישון. הטעם המדויק משתנה בין זנים שונים של משקאות חריפים לבין התוספים השונים שהם משודכים אליהם בקוקטיילים. גם משקאות חריפים מעורבבים לעתים קרובות עם מרכיבים אחרים כדי ליצור קוקטייל. יש מדינות בהן ליקר מכונה קורדיאל Cordial .
ההבדל בין ליקר Liquor לבין ליקור Liqueur
ליקר Liquor הוא מונח המתייחס למשקאות חריפים בעלי % אלכוהול גבוה יותר מאשר יין או בירה וכולל משקאות נפוצים כמו וודקה וויסקי.
ליקור Liqueur לעומת זאת, הוא בדרך כלל בעל % אלכוהול נמוך יותר והרבה יותר מתוק, עשוי מהדרים או עשבי תיבול ומרפא שלא כמו משקאות חריפים רגילים. לרוב עם תוספת של טעמים ותבלינים.
חומרים מהם מכינים משקאות חריפים וקוקטיילים
- אֲגָבָה Agave – קקטוס הגדל במקסיקו, וממנו מפיקים טֶקילה Tequila וגם מסקל או מזקל Mezcal או Mexcalli רק במקסיקו
- אורז – סָאקֵה יפני, סוג'ו קוריאני, בָּאיְגְ'יו סיני
- אניס – אָבְּסִינְתְ Absinthe או Absinth צרפתי, ערק מזרח תיכוני, אוזו Ouzo יווני, ראקי Raki הטורקי, פאסטיס Pastis צרפתי וגם סמבוקה Sambuca האיטלקי
- ביצים – אדבוקס Advocaat ההולנדי, ליקר ביציםאו אג נוג Eggnog האמריקאי, וכן גרסאות אלכוהוליות של גוֹגֶל מוֹגֶל Kogel Mogel היהודי.
- דבש – בֶארֵניֶיגֵר Bärenjager הגרמני, קרופניק Krupnik בפולני או Krupnikas הליטאי
- דובדבנים – קירשווסר Kirschwasser הגרמני
- דורה Sorghum – בָּאיְגְ'יו Bai jiu או קאוליאנג Gaoliangjiu הסיניים
- לימון – לימונצ'לו Limonchelo האיטלקי
- מִשְׁמֵשׁ – פלינקה Pálinka ההונגרי ומזרח אוסטרי
- ענבים – צ'הצ'ה Chacha גרוזיני, גראפה Grappa איטלקי, בְּרֶנְדִּי Brandewijn הולנדי ועוד תרבויות, קוניאק Cognac (מחבל קוניאק. נחשב למובחר בין סוגי הברנדי ונתון תחת הגבלות וחוקים) וארמניאק Armagnac (מחבל ארמניאק שבדרום מערב צרפת) הצרפתים, צ'יקודיה Tsikoudia וצ'יפורו Tsipouro היוונים, ראקיה Rakia בבלקן (בהטיות שם רבות), פיסקו Pisco הפרואני (מקורו בעיר פיסקו בפרו)
- עַרְעָר Juniperus – ג'ין Gin הולנדי ואנגלי (מיוצר מדגנים וחייב שיהיה עם ערער)
- קוקוס – פינייה קולדה Piña Colada
- קנה סוכר / דִּבְשָׁה Molasses – רוּם Rum מרכז אמריקה והקריביים, קשאסה Cachaça הברזילאי, אגוורדיינטה Aguardiente הספרדי, פאלרנום Falernum של האיים הקאריביים
- שזיף – סליבוביץ' Slivovitz בדרום מזרח אירופה והבלקן, צויקה Tzuica
- שִׁיפֿוֹן Rye – ויסקי
- שעורה Barley – ויסקי (סקוטי, אירי ויפני)
- שקדים – אמרטו Amareto איטלקי
- תאנים – בוחה טוניסאי
- תירס – בורבון Bourbon whiskey או טנסי ויסקי Tennessee whiskey האמריקאים
- תפוח אדמה – וודקה פולנית, שוודית, רוסית ועוד, אקוואויט Akvavit הדני וברווין Brännvin השוודי
- תפוח עץ – אפלג'ק Applejack האמריקאי, סיידר Cider אנגלי, קלבדוס Calvados הצרפתי (חבל נורמנדי)
שילובים של קינוח וליקר
- ויסקי עם רוטב שוֹקוֹלד או כדורי שוֹקוֹלד
- ברנדי עם מוס שוֹקוֹלד או מילקשייק בטעם שוֹקוֹלד
- לימונצ'לו עם סלט פירות
- וודקה תפוז עם שייק פירות
- ליקר קפה עם סופלה שוֹקוֹלד או גלידת קפוצ'ינו
- אייריש קרים עם קרם ברולה
עשרה קוקטיילים אייקונים
10 קוקטיילים לכל ארוע ולכל מצב רוח, ממצרכים שקיימים בכל בר ובית.
בלאדי מרי Bloody Marry
לונג דרינק ממריץ פיקנטי
רכיבים
- 40 מ"ל וודקה
- 10 מ"ל מיץ לימון
- 120 מ"ל מיץ עגבניות
- רוטב ורצ'סטרשייר
- מלח סלרי
- פִּלְפֵּל שחור טחון
- רוטב טבסקו
הוראות ערבוב
מכינים כוס "היי בול". מערבבים את כל הרכיבים עם קרח בתוך הכוס. אפשר להוסיף לקוקטייל חתיכה קטנה של גבעול סלרי.
בלק ראשן (רוסי שחור) Black Russian
קוקטייל עדין לערב
רכיבים
- 40 מ"ל וודקה
- 20 מ"ל ליקר קפה
הוראות ערבוב
מכינים כוס לערבוב וכוס וויסקי קטנה. מערבבים בתוך כוס הערבוב את כל הרכיבים עם קרח ומוזגים לתוך כוס וויסקי.
גריי האונד (כלב אפור) Grey Hound
לונג דרינק פירות חמצמץ (אפריטיף)
רכיבים
- 60 מ"ל וודקה
- 60 מ"ל מיץ אשכוליות
הוראות ערבוב
מכינים כוס "היי בול". מוזגים לתוך הכוס עם קוביות קרח את הוודקה והמיץ. מגישים עם מקלון ערבוב.
וורג'ין (בתולה) Virgin
קוקטייל חמוץ-מתוק לערב
רכיבים
- 50 מ"ל וודקה
- 1 כפית מיץ תפוזים
- 1 כפית סירופ שקדים
- 1 כפית מיץ ליים
הוראות ערבוב
מכינים כוס מרטיני ושייקר. מנערים את כל הרכיבים בשייקר עם קרח ומסננים לתוך הכוס. מקשטים את שפת הכוס בדובדבן.
סקרודרייבר (מברג) Screwdriver
לונג דרינק פירות (אפריטיף, דיג'סטיף)
רכיבים
- 40 מ"ל וודקה
- 120 מ"ל מיץ תפוזים
הוראות ערבוב
מכינים כוס היי בול. מערבבים את כל הרכיבים עם קוביות קרח בתוך הכוס. מקשטים בחצי פרוסת תפוז.
סקרימינג אורגזם (אורגזמה זועקת) Screaming Orgasm
רכיבים
- 30 מ"ל וודקה
- 45 מ"ל אייריש קרים
- 15 מ"ל קלואה Kahlúa
הוראות ערבוב
מוזגים תחילה וודקה, אחר כך ביילי, ואז קאלואה לכוס קוקטייל על קרח כתוש. יש לערבב בזהירות. חשוב להשתמש רק בוודקה באיכות גבוהה. וודקה זולה עלולה לגרום לאייריש קרים להפוך לגושים. כדאי לעשות ניסיון ע"י ערבוב כפית של הוודקה עם כפית של האייריש קרים.
פרנג'ליקו Frangeliko
לונג דרינק פירותי, מתאים לאירועים
רכיבים
- 40 מ"ל וודקה
- 40 מ"ל ליקר Frangelico
- 100 מ"ל מיץ תפוזים
הוראות ערבוב
ממלאים את כוס ״היי בול" בקוביות קרח, מוזגים לתוכו מיץ תפוזים, לאחר מכן מוסיפים בעדינות את הוודקה ואת הליקר. מקשטים בפרוסת תפוז. מגישים את הקוקטייל עם מקלון שחור לערבוב.
פרפל-ריין (גשם סגול) Purple Rain
רכיבים
- 50 מ"ל וודקה תפוזים
- 20 מ"ל מחית פירות אדומים
- 6 פלחי לימון
- 15 מ"ל טריפל סק
- מיץ קרנברי
הוראות ערבוב
כותשים את הלימונים בתחתית השייקר, מוסיפים קרח ואת יתר הרכיבים ללא הקרנברי. מנערים. מוזגים לכוס, סוגרים במיץ קרנברי, ומקשטים בנענע.
קוסמופוליטן Cosmopolitan
רכיבים
- 50 מ"ל וודקה
- 20 מ"ל מיץ ליים או מיץ לימון
- 20 מ"ל טריפל סק
- 40 מ"ל מיץ קרנברי
- אורנג' ביטרס
- לקישוט: קליפת תפוז
הוראות ערבוב
מכניסים את כל הרכיבים לשייקר, מנערים ומסננים סינון כפול לכוס מרטיני מקוררת. סוגרים בדש אורנג' ביטרס ומקשטים בסליל קליפת תפוז.
קזבלאנקה (בית לבן) Casablanca
קוקטייל מעודן (אפריטיף)
רכיבים
- 30 מ"ל וודקה
- 20 מ"ל ליקר קפה
- 20 מ"ל מיץ לימון
- 40 מ"ל מיץ תפוזים
הוראות ערבוב
מכינים גביע ליין ושייקר. מנערים את כל הרכיבים בשייקר עם קרח ומסננים לתוך הגביע. מקשטים בחצי פרוסת לימון.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite