הפתגם אומר לראות את נאפולי ולמות Vedi Napoli e poi muori אבל לא היא ||| הפעם נציע לכם את המקומות והמאכלים שווים ביותר בביקור בנאפולי ||| בקרו בנאפולי שמצטיינת בשפע של אור ושמש, מים כחולים של מפרץ נאפולי וברקע האי קאפרי והר הגעש הפעיל וזוב ||| נציע לכם איפה לטייל ובעיקר מה לאכול ||| לראות את נאפולי ולחיות Vedere Napoli e vivere ||| כל הפרטים וההצעות בהמשך…
נאפולי Napoli
העיר על שפת הים התיכון שוכנת בין המפרץ לבין הר הגעש וזוב Monte Vesuvio היא גם בירת חבל קמפניה Campania והעיר המרכזית של דרום איטליה. שלא כמו בירת איטליה רומא שהיא המרכז הפוליטי התוסס של איטליה, ובה גם המרכז הקתולי העולמי – הוותיקן, או מילאנו בירת הצפון שגם נחשבת עדיין לבירת האופנה והאופרה, נאפולי בעלת אופי שונה – קולינריה מרשימה שעליה סיפרנו עם שלל מתכונים וסיפורים (פירוט בהמשך), אבל בנאפולי יש לא רק אוכל טוב כי עיר הנמל התוססת כל כך, צפופה ופקוקה עם כמיליון תושבים בעיר וכ-3 מיליון תושבים במטרופולין של מפרץ נאפולי Golfo di Napoli. שילוב של היסטוריה, קולינריה ועיר תוססת.
רובע ספאקאנאפולי Spaccanapoli
רחוב שהוא גם רובע העיר העתיקה הצפופה של נאפולי, היא חוויה אחרת. חבלי כביסה בין שני צידי הרחוב הצר עם הכביסה התלויה לייבוש הם המראה הקבוע במקום (למעט בעת זכיה באליפות איטליה בכדוררגל), וחלק מהאופי והיופי. כאן גם השיחה המרכזית בבתי הקפה היא אך ורק כדורגל (גם בזמנים בהם הקבוצה המקומית היתה בתחתית ולא רק בזמנים היפים של היום).
בשיטוט ברובע העתיק, תוכלו לטעום ולנסות מאכלים מקומיים כמו פיצה נפוליטנית במקור או כוס קפה אסקרסו קצר ומר כמנהג המקום אבל ביחוד מאכלים שטרם פרשו כנפיים למסעדות איטלקיות ברחבי תבל.
מערת סייאנו Grotta di Seiano
מנהרה מלאכותית שנבנתה בתקופה הרומית לפני כאלפיים שנים, שנחפרה באבן הטוף הרכה, ואורכה כ-780 מטר. המנהרה חוצה את גבעת פוסיליפו Posillipo ומחברת את אזור באגנולי Bagnoli וקמפי פלגרי Campi Flegrei עם Vallone della Gaiola, העוברת דרך באיה טרנטרמי Baia Trentaremi.
במאה הראשונה הורחבה המנהרה במטרה לחבר בין הווילה של Publius Vedio Pollione, הממוקמת בפארק הארכיאולוגי של Pausilypon, אזור שאליו מגיעה המערה, לבין הווילות הפטריציות האחרות של Pausilypon בנמלים של Puteoli ו-Cumae. עקב תחזוקה ירודה המקום נפתח רק בשנת 2009, אז נפתח מחדש למבקרים. פרטים באתר… כתובת: Grotta di Seiano, Descent Coroglio, 36
פלאצו ריאל Palazzo Reale
זהו ארמון היסטורי הממוקם בפיאצה דל פלבישיטו piazza del Plebiscito, במרכז ההיסטורי של נאפולי, בו ממוקמת הכניסה הראשית: המתחם כולו, כולל הגנים ותיאטרון סן קרלו, משקיף גם על פיאצה טריאסטה א טרנטו piazza Trieste e Trento, פיאצה דל מוניציפיו ,piazza del Municipio וגם וויה אקטון Via Acton.
הארמון המלכותי נבנה החל משנת 1600, כדי להגיע למראה הסופי שלו בשנת 1858. הארמון היה מקום מגוריהם של המשנה למלך הספרדים ולאחר מכן האוסטרים מאמצע המאה ה-17 עד 1734, של שושלת בורבון מ-1734 עד 1860, עם סוגריים של העשור הצרפתי מ-1806 עד 1815, ולבסוף, לאחר איחוד איטליה ב-1861 של סבויה. הועבר ב-1919 על ידי ויטוריו עמנואלה השלישי מסבויה לנכסי המדינה, הוא משמש בעיקר כמתחם מוזיאונים ומקום מושבה של הספרייה הלאומית האיטלקית.
פורטה קפואנה Porta Capuana
השער העתיק של העיר נאפולי, קרוב לטירת קפואנו, נבנה בשנת 1484, שתמיד היה צומת דרכים חשובה בואך נאפולי ממזרח ובמאה השמונה עשרה עברה בה הדרך המלכותית של פוליה. בפורטה קפואנה, צמח הרובע הלטיני של נאפולי בראשית המאה העשרים, שהיה מקום מפגש לאמנים נפוליטנים חשובים באותה תקופה. נכתב על המקום כבר המאה ה-19: "כל מי שרוצה באמת להכיר את הנפולי על כל הרגליהם בין מעלותיהם לחסרונותיהם… בוא לפורטה קפואנה, בכל שעה ביממה, והם ילמדו אותך…פורטה קפואנה הוא התיאטרון האוניברסלי, זה הקוסמופוליס של עמנו. כאן אין לא לילה ולא יום".
בשני צידי השער שני מגדלים: האחד Honor והשני Virtue. בקרבת מקום יש שרידי מגדלים אחרים ושרידי החומה העתיקה שהובילה צפונה מהשער, ולאחר מכן לפורטה סן ג'נארו Porta San Gennaro, ליד פיאצה קאבור piazza Cavour של היום. קרוב לשער נמצאת כנסיית סנטה קתרינה א פורמילו Santa Caterina a Formiello, דוגמה מצוינת לאדריכלות הנפוליטנית מתקופת הרנסנס.
מה אוכלים בנאפולי?
בנאפולי יש הרבה מאכלים מקומיים שרק חלקם פרשו כנפיים לרחבי תבל, ועליהם כבר כתבנו:
רוטב נפוליטנה La salsa alla Napoletana
עוגיות נחושת מנאפולי Rame di Napoli
ספוגליאטלה נפוליטנית Sfogliatella Riccia Napoletana.
באבא Baba
מאפה מנאפולי שהמאפיין העיקרי של הקינוח הזה הוא הרכות המופלגת שלו, המאפשרת לו לספוג את הסירופ האלכוהולי בטעם רום. אפשר להגיש באבא עם קצפת, פירות טריים, רפרפת או סתם ככה. בקונדיטוריות ובמאפיות תמצאו אותה כעוגה גדולה או כמאפה קטן עם צורת פטריה. הנאפוליטנים אומרים si nu' babà ומתכוונים שאתם נחמדים ומתוקים. ואילו באבא בלשון נקבה פירושו גברת זקנה. יש שתי גרסאות לשם המוזר של מאפה זה. מספרים שסטניסלאב לשצ'ינסקי, מלך פולין Stanisław Leszczyńskiאהב את סיפורי אלף לילה ולילה והחליט להקדיש את הקינוח הזה לדמות האהובה עליו עלי באבא. עם זאת, לפי גרסה אחרת, צורת הבאבא הזכירה כנראה למלך הפולני את החצאיות בעלות מראה הפטרייה או פעמון שמכונות באבקה Babka שאותן גברות זקנות לבשו בפולין.
מקורותיו של המאפה הטעים הזה מנאפולי חוזרים למאה ה-18 ולא באיטליה. המלך הפולני שהובס בפני פטר הגדול, הוגלה לחבל לוריין Lorraine, בצפון צרפת, וחי בגלות בלונוויל Lunéville, לא רחוק מגבולות גרמניה ובלגיה. מספרים על המלך הפולני שאהב להתעסק בהמצאות קולינריות. הסיפור הוא על כך שהמלך הטביל פרוסת עוגת קוגלהוף ביין קינוח בסגנון פורט Port, כדי לשמור על רכות המאפה לימים הבאים. יש גם סיפור שאותו מלך פולני זרק פעם את הקוגלהוף היבש ופגע בטעות בבקבוק רום. הוא הסתקרן מהריח באוויר, וניסה את השילוב הבלתי צפוי הזה ודי אהב אותו. לאחר מכן שופר מתכון הבאבא, והוסיפו לו צימוקים, פירות מסוכרים וזעפרן, שאותם הכיר במהלך מאסרו באיסטנבול. כך המתכון של רום בבה כפי שאנו מכירים אותו בימינו מתוארך לשנת 1835, או אז בתו של סטניסלאו המלך הפולני, מריה לשצ'ינסקה Maria Leszczyńska, שהתחתנה עם מלך צרפת לואי ה-15, הביאה לפריז את השף קונדיטור הפולני שלה. באותה תקופה הרום הג'מייקני היה באופנה ועד מהרה החליף את יין הקינוח המתוק במתכון של הבאבא. בשנת 1836 הופיע באבא בספר הקולינרי הראשון (עם צימוקים וזעפרן) שנכתב על ידי וינצ'נזו אגנולטי Vincenzo Agnoletti עבור אשתו השנייה של נפוליאון, מארי לואיז שהייתה דוכסית פארמה משנת 1814. המתכון הגיע לנאפולי ע"י מריה קרולינה מאוסטריה Maria Karolina von Österreichמלכת נאפולי ואחותה של מארי אנטואנט וממנה קיבלה המתכון.
כיום ניתן למצוא ברחובות נאפולי במקום רק מאפה שמרים טבול במי רום מתוקים ומעוצב בצורת פטריה קטנה גרסה היפסטרית של באבא טבול בלימונצ’לו ומומלץ לאכול לצד כוסית לימונצ’לו קרה.
כעכי טאראלי Taralli
טאראלי הם הנשנוש הנאפוליטני של מאפה עגול או אובלי, יבש ופריך, עשוי מקמח ושומן חזיר או לרוב שמן צמחי, עם תוספות וציפויים שונים החל ממלח, שקדים, ברוקולי (שנטמע בבצק), ואפילו סוכר. בדוכנים ופיצוציות תוכלו לרכוש טאראלי גדול בודד ואילו במכולות וסופרמרקטים, הם נמכרים קטנים יותר ובאריזה בטעמים שונים.
פריאריילי (עולש) Friarielli
במטבח הנפוליטני, פריאריילי עם נקניקיות יוצרים שילוב כמעט בלתי ניתוק ומוגשים כאוכל רחוב, בדוכני כריכים ואפילו שומו שמיים – בפיצריות נפוליטניות תוכלו למצוא פיצה עם נקניק, פריאריילי, פרמז'ן מגורד וסוג של מוצרלה לא נעדרת מהתפריט. בחלק מבתי המאפה מכינים קלצוני עם נקניק ופריאריילי. בכל גרסה או שילוב, מקפיצים ע"י טיגון בשמן זית את עלי העולש בשילוב שום ופִּלְפֵּל חריף עפ"י הטעם.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Buon Appetito