מתכון: ג'יארדיניירה Giardiniera

חמוצים במטבח הישראלי הם בעיקר מלפפונים כפי שסיפרנו כאן ||| אצל האיטלקים, שלל ירקות משתתפים בחגיגת הג'יארדיניירה ומאוכלים אותם בכל ארוחה ובכל צורה ואופן ||| להבדיל מהחמוצים שלנו, האיטלקים מקפידים על חומץ ומעט מלח כך שהתוצאה יותר מתוקה ומעניינת ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

מהי ג'יארדיניירה Giardiniera

ג'יארדיניירה – חמוצים איטלקים (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

במסעדות רבות ובוודאי בארוחות משפחתיות בכל בית איטלקי, תוגש לכם לצד המנה העיקרית או כחלק מהמנה, התענגות איטלקית של ירקות כבושים בחומץ או בשמן. הירקות הכבושים האלה מכונים גנן כפריLa giardiniera  או המתאבן של פיימונטה giardiniera campagnola – זו תערובת של ירקות חתוכים, מבושלים במים וחומץ וכאמור, משמשת כתוספת אנטיפסטי או עם סלטים, כקישוט או מרכיב של מאכלים אחרים. Giardiniera איטלקית נקראת גם סוטאצ'טי Sottaceti – כלומר, מתחת לחומץ, שזה כינוי נפוץ למזון כבוש.

ג'יארדיניירה הוא תוסף רב-תכליתי שניתן להשתמש בו במגוון מאכלים שונים, כגון נקניקיית ברטוורסט Bratwurst, ברוסקטה Brschetta, המבורגרים, סלט פסטה, חביתות ביצים, נקניקיות, סלט טונה, כריכים ועוד. בארה"ב תוכלו למצוא ג'יארדיניירה מוגשת עם מנת פסטה.

חמוצים איטלקים (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

ג'יארדיניירה ביתית

כמעט בכל ימות השנה אבל בעיקר בקיץ הישראלי, תוכלו להכין לעצמכם את המתאבן האיטלקי מכל סוג של ירק זמין, וכל המרבה הרי זה משובח. הבסיס הוא העגבניות ופִּלְפֵּל שהם סוג של חובה, ואליהם כל דבר יכול להתווסף. למעשה מדובר בסוג של ירקות משומרים, ולכן האיטלקים נוהגים להכין כמות גדולה של צנצנות ומצננים אותם ואחר כך שומרים בכלי זכוכית שבנמצא עד למחזור הכנה הבא.

הג'יארדיניירה של פיאט

בסוף שנות ה-60 ותחילת ה-70 של המאה שעברה, יצרנית המכוניות האיטלקית שיווקו דגם שנשא בגאון את שם המאכל הנפוץ כל כך: Autobianchi 500 Giardiniera שזכה להצלחה ובעיקר לתהילת עולם ורבים שומרים על דגם זה עד ימינו אלה, ונוסעים ברכב הקטן וקומפקטי כל כך.

פיאט ג'יארדיניירה (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מתכון: ג'יארדיניירה

מצרכים

1.5 ק"ג ירקות חתוכים לריבועים קטנים

לרוטב

אופן הכנה

  1. בקערת בְּלֶנְדֶּר מרסקים יחד את העגבניות, רסק עגבניות, שמן זית, פלפלים אדומים
  2. מעבירים הכל לסיר גדול
  3. מוסיפים את התבלינים ומערבבים
  4. מוסיפים לסיר את קוביות הגזר, בצל וגבעולי הסלרי ומבשלים כ- 20 דקות (אלו ירקות קשים יותר וצריך לרכך אותם)
  5. מוסיפים את יתר הירקות לסיר הגדול על להבה גבוהה ומקפיצים 5 דקות
  6. טועמים ומתקנים תיבול עם מלח או סוכר
  7. ממשיכים לבשל ומוסיפים מעט מים במידת הצורך
  8. מסיימים את הבישול כשכל הירקות רכים מעט (אבל לא סמרטוטיים)
  9. מעבירים לצנצנות מעוקרות וסוגרים אותן עם המכסה האטום
  10. שמים במקרר 3 יממות

אחסון

במזווה או כל מקום קריר ואפל (כמו יין) וניתן לשמור כמה חודשים (תלוי אם הקפדתם לאטום כשהנוזלים חמים ולא נשאר אוויר בכלי האחסון.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון  Buon Appetito

כתיבת תגובה