קיגל יהודי: סיפור וגם מתכון

השף אליחנן מלכיור עם תובנות של קיגל ||| המאכל האולטימטיבי של בית יהודי חם בשבת בגרסה חדשה ||| מתכון של לוקשן קוגל כשר לפסח הגרסה של השף מלכיור ||| מתכון גם לצמחונים וגם לאוהבי אוכל שורשי ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך

קיגל ירושלמי (צילום דן בר-דוב)
קיגל ירושלמי (צילום דן בר-דוב)

חגי ישראל בכלל ופסח בפרט

חייבים לומר שצפוף אצלנו בחגים כי לאחר ארוחות חג עשירות ומלאות קלוריות, קשה לנו לזוז ולברוח מפה. מספרים שחגי ישראל הם כל פעם גרסה שונה של סדר הדברים הבא: הרשעים רצו להרוג יהודים, היהודים ניצלו אז יאללה בואו לאכול. תודו…האין זה כך בחגי ישראל? אולי ההסבר קשור ל-40 שנות נדודים במדבר, ללא אוכל ושתיה מספקת? אולי ארוחות החג הן פיצוי והזדמנות…..אז לא נאכל?

מוסיף מלכיור: אם נוסיף לכך את חרדת הנטישה, אז אחרי כמה קציצות בקר, גם היהודי הנודד ביותר, פשוט לא יכול ללכת לשום מקום. וכך מבטיחה לה האם /הסבתא היהודיה את נצחיות הדורות הבאים.

קיגל או קוגל Kugel
מעט מאד יודעים את זה אבל עיירות שלמות ניצלו מהתרוקנות הודות לקיגל. אחרי שאתה אוכל מנת קיגל אתה ממוגנט לכיסא בלי יכולת ללכת לשום מקום. למעשה קיגל זה הסטרטאפ היהודי הראשון שקיים עוד לפני שהמציאו את המונח סטרטאפ. אתה לא חייב להיות מומחה גדול לגסטרונומיה כדי להבין את העובדה הפשוטה : "מי שאוכל יותר – נשאר". זה מובן שיש פה גם אלמנט נפשי הגיוני שאחרי 2,000 שנות רדיפה, אומה שלמה תקדיש סיר חמין אחד או קיגל אחד על מנת לוודא שהיא לא נעלמת כל כך מהר. יש לנו בחג ריטואל של כאב עצמי. אנחנו מתלבשים במיטב מחלצותינו, ומתיישבים על השולחן על מנת לגרם לעצמנו נזק בלתי הפיך. אחרי התוספת השלישית של מה שלא יהיה, אנחנו מאבדים תחושה בגפיים ומרוויחים תחושת השתייכות עמוקה לעם הזה למשפחה ובכלל. ולו רק מעצם העובדה שפשוט אין לנו אפשרות לקום עכשיו. לא משנה מה הבעיות מסביב: ביבי, מלחמות, תאונות, כסף, ימין, שמאל, דתיים ושאינם דתיים.
רבותי, ככה, אחרי הקיגל נולדה הציונות!!! אנשים אכלו יותר מדי! ישבו ליד השולחן, ולא יכלו לקום! פשוט נתקעו. ואז הם החליטו שאם הם כבר כאן, ורודפים אחריהם, כדאי להקים מדינה. ומה שיקבע את עתידה של אותה מדינה מורי ורבותי. והדרך בו תתפתח. פשוט תלוי במה יגישו בקינוח. אז עכשיו לעבודת הקיגל.

קיגל (צילום אליחנן מלכיור)
קיגל (צילום אליחנן מלכיור)

מתכון: לוקשן קוגל כשר לפסח

מצרכים (תבנית 26 עגולה גבוה או תבנית קוגלהוף)

  • 500 גרם פסטה כשרה לפסח
  • 3/4 כוס שמן זית
  • 6 ביצים  XL
  • 3 כוסות סוכר
  • 2 כוסות צימוקים כהים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף פלפל שחור
קיגל וגפילטא פיש (צילום דני בר)

אופן הכנה

  1. בשלו את הפסטה במים רותחים עם כפית מלח כ-8 דקות

הערה: הפסטה לא צריכה להתרכך, כי היא עשויה מקמח תפוחי אדמה ועל כן מפרקת מהר עמילנים. הפסטה תמשיך להתבשל באפיה

  1. שוטפים במים קרים לעצירת הבישול ומסננים
  2. מערבבים את הפסטה עם חצי כוס שמן זית למניעת הידבקות
  3. מחממים את התנור לחום של 160 מעלות
  4. משמנים את התבניות
  5. טורפים בקערה את הביצים, הסוכר והשמן (במיקסר או ביד)
  6. מוסיפים את הפסטה, הצימוקים והמלח ומערבבים מעט, עד שהכל ישתלב
  7. יוצקים לתבנית המשומנת
  8. אופים 30-40 דקות עד להזהבה.

פרטים אצל השף אליחנן מלכיור בפייסבוק… או בדוא"ל…

בתיאבון וחג כשר ושמח

כתיבת תגובה