סיפורו של מתכון: דונאטס טוניסאי יו-יו اليويو

דונאטס טוניסאי או יו-יו או יו-יוס – שמות רבים למאכל מתוק אחד ||| מי אוכל את טבעות הבצק המתוקות ומתי ||| מה בין יו-יו לסופגניה של חנוכה או דונאטס אמריקאי של כל ימות השנה ||| מה בין המאכלים המתוקים של צפון אפריקה למאכלים המתוקים של המזרח התיכון ||| כל הפרטים ומתכון בהמשך…

מאפים מזרח תיכוניים

דונאטס טוניסאי – יו יו (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

כיודע, מטבחי המזרח התיכון וצפון אפריקה עשירים מאוד במאפים. מאפים אלה מוכנים לרוב עם שקדים ודבש או סירופ דבש. היויו הוא אחד הטובים והפחות מוכרים בשמם. גם אם לא תמיד ניתן להבחין בין מאפים מזרח תיכוניים וצפון אפריקאים, יש הבדלים חשובים בין הקינוחים של שני האזורים הללו גם אם הם הושפעו מתרבויות משותפות. במאפים סוריים, למשל, משתמשים באותם מרכיבים בסיסיים כמו במאפים לבנוניים, ירדניים או ישראלים, כלומר בצק פילו, חמאה רכה או סירופ סוכר.

מאפים צפון אפריקאים, לעומת זאת, משתמשים בהרבה אגוזים, שקדים, פיסטוקים, שומשום, כמו גם תמרים או דבש. הם גם כוללים לעתים קרובות ניחוחות של מי ורדים, מי פריחת התפוז או אפילו מי פריחת גרניום. רוב המרקמים והריחות הללו אינם קיימים או בשימוש נדיר במאפים מזרח תיכוניים.

יויו טוניסאי اليويو או Yu Yu

במאפים תוניסאים משתמשים בתמרים, צנוברים, רימונים, וכן קמח סורגום או חומוס. המאפים הפופולריים ביותר מבין המאפים התוניסאיים הללו כוללים אסידת זגוגוAssidat Zgougou  عصيدة الزقوقو, בסיסה Bsissa بسيسة, זוזה Zouza, קאק ורקה Kaak Warqa, גרייבה Ghraiba, טוואג'ן Twajen, בקלאוואט אל ביי Taklawat El Bey, מקרוד Maqroud, מספוף Mesfouf, סמסה Samsa, זלאביה Zlabia, במבלוני Bambalouni, דבלה Debla, חריסה חלואה Harissa Hloua, מדמוג'ה Madmouja, טראיון Tarayoun, גרייבה דראוGhrayba Droo  ועוד.

מאפים צפון אפריקאים מוגשים באופן מסורתי עם תה נענע, שבתוניסיה משלימים אותו לרוב עם צנוברים. המאפים האלה, נעשים גם כתכשיט או יצירת אומנות, תוך הקפדה על האסתטיקה לא פחות מהטעם – הם מתוקים, ריחניים, צבעוניים, ועסיסיים. אוצרות הגסטרונומיה הללו ממשיכים להאיר ולשמח את בתי עשירים כמו גם את בתי פשוטי העם.

בין המאפים הצפון אפריקאיים הידועים ביותר שנשתמרו הם מקרוד Maqroud, בקלאווה Baklawa, זלביה, קורנס דה גאזל, שבקיה Chebakia, או היו-יו של הפעם. במגרב כל מאפה מקושר לאירוע מיוחד, לכל מרכיב יש משמעות. המעדנים הללו מציינים את האירועים המרכזיים בחייהם של אנשים, בין אם מדובר באירועים משמחים כמו לידות או חתונות, או אירועים פחות משמחים כמו מוות. כמו כן חגי האיסלם ובעיקר הרמדאן וחגי ישראל הם גם סיבה לחגיגה קולינארית.

רוב המעדנים שאי אפשר לעמוד בפניהם הם פשוטים להכנה ודורשים רק מרכיבים נגישים בקלות, גם אם מאפים מסוימים הם קצת יותר ארוכים ועדינים להכנה ושימוש בטכניקות מסוימות, כמו גרייבך או קורנס דה גאזל.

יו-יו נחשב גם למאכל פורים מקובל בקהילת יוצאי טוניס. המתכון של יויו תוניסאי די קל לביצוע. בצק בטעם קל (לעיתים קרובות עם תפוז ו/או לימון) מעוצב לסופגנייה לפני הטיגון. העיצוב יכול להיעשות ביד או עם שני חותכני עוגיות בגדלים שונים.

 
- פרסומת -

 

היו-יו הטוניסאי בדרך כלל נטבל בדבש או בסירופ סוכר, אם כי ניתן גם לאכול אותם יבש וללא תוספות. לעתים קרובות הם מכוסים בשבבי פיסטוקים או שקדים, שומשום, או לעתים רחוקות יותר בקוקוס. תתענגו עם יויו לצד כוס תה נענע, עם צנוברים או קפה.

מתכון: יו־יו

מצרכים (40 עוגיות קטנות או 30 בינוניות)

  • 2 ביצים L
  • 120 מ"ל מיץ תפוזים טרי
  • 100 מ"ל שמן קנולה
  • 100 גרם סוכר
  • 2-3 טיפות תמצית וניל
  • 450 גרם קמח
  • 15 גרם אבקת אפייה

לסירופ

  • 1.5 כוסות סוכר
  •  1כוס מים
  • מיץ מלימון אחד או תפוז אחד
  • 1-2 טיפות מי זהר (מי פריחת הדרים)

לעיטור

  • 1 כוס פתיתי קוקוס, פיסטוקים גרוסים
  • סוכריות צבעוניות

אופן הכנה

  1. בקערת מיקסר עם וו גיטרה ערבבים את הביצים, מיץ תפוזים, שמן וסוכר במשך 2-3 דקות
  2. מנמיכים את מהירות המערבל ומוסיפים בהדרגה את תמצית הווניל, קמח ואבקת אפייה, ומערבלים עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק.
  3. הערה: אם הבצק דביק מדי מוסיפים 1-2 כפות קמח לפי הצורך. אין לערבב יתר על המידה
  4. מאחסנים את הבצק במקרר במשך כחצי שעה
  5. מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1 ס"מ
  6. קורצים בבצק בעזרת כוס קטנה או בינונית עיגולי בצק
  7. בכל עיגול בצק קורצים עיגול קטן יותר במרכזו ליצירת טבעת אופיינית
  8. טיפ: אפשר לקחת מעט מהבצק, לגלגל לרצועות דקיקות ולסגור אותן לטבעת בגודל הרצוי לכם
  9. מחממים שמן לחום גבוה ומנמיכים לחום בינוני
  10. מניחים מספר טבעות בצק בשמן ומטגנים משני הצדדים, עד לקבלת גוון זהבהב
  11. מוציאים את הטבעות המטוגנות להצטנן על מגבות נייר סופג
  12. בסיר בינוני מערבבים את המים, סוכר ומיץ לימון לקבלת מי סירופ
  13. מבשלים 10-15 דקות לקבלת סירופ עדין
  14. מוסיפים מי זהר ומבשלים עוד דקה
  15. מוסיפים את כעכע יו-יו המוכנים ומבשלים אותם מספר דקות בסירופ הריחני ומוציאים

הגשה

אפשר להגיש את היו-יו ללא תוספת וניתן לגלגל אותם בשבבי קוקוס, פיסטוקים גרוסים ואפילו בסוכריות צבעוניות.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון بالصحه والعافيه

כתיבת תגובה