הכול על אלף האיים Thousand Island קנדה ורוטב

אזור 1000 האיים על גבול קנדה – ארה"ב ||| טבע ויוקרה שנתנו השראה לרוטב שכל אחד מכיר ||| מכאן גם יצא רוטב אלף האיים שיש הרבה סיפורים איך הוא הגיע משם לשולחן של כל אחד ||| שיט בין האיים לכל אחד או נופש על אחד מהם לבעלי כיס עמוק ||| כל הפרטים וגם מתכונים בהמשך…

אי של בית אחד באזור אלף האיים, קנדה (צילום דני בר)

אלף איים, נהר ועצים

בצפון מזרח ארה"ב ובדרום מזרח קנדה נמצא חבל ארץ קסום ומיוחד המכונה 1000 האיים. אזור המשתרע בין אונטריו למונטריאול במוצא נהר סנט לורנס Saint Lawrence River לאגם אונטריו. החלק הדרומי והכניסה לאזור ושמורת הטבע Wellesley Island State Park הוא הצד האמריקאי עם העיירה קלייטון Clayton ממנה יוצאות ספינות לסיורים ושיט בין 1850 האיים וגם טירת בולט Boldt Castle עליה נספר בהמשך.

באזור יש אלפי סלעים ואיים לאורך נתיב הנהר אבל אי אפשר לספור את כוווולם. על כן התקבלה החלטה לספור רק את חלקם במניין האיים, שכאמור הם הרבה יותר מ-1000. הקריטריון להגדרתו של אי הוא שגודלו מעל פני המים, במשך כל ימות השנה, יהיה יותר מרגל מרובע SqFt שזה בערך גודל בלטה – אריח רצפה ביתי אבל…. חייב שיגדל עליו עץ אחד לפחות. האי וולףWolfe  הוא האי הגדול ביותר באזור אלף האיים וכולו בתחומי קנדה. רבים מהאיים מאוכלסים בבית אחד (עם מעגנה לקשור את הסירה) או מספר בתים שפזורים בין עצי החורש והסלעים. באזור גם אי שנקרא בדיוק מספיק מקום Just Room Enough ונקרא כך משום ששטחו מספיק בדיוק לבית אחד ועץ אחד.

חלק מהאזור הוכרז על ידי אונסק"ו כשמורה ביוספרית-עולמית למען הדורות הבאים.

גאנאנוקווה Gananoque, אונטריו, קנדה

הצד הקנדי הוא הצד המועדף עלינו ושם נמצאת העיירת נופש בעלת השם האינדיאני המוזר גאנאנוקווה Gananoque. בעיירה יש שלל מלונות, קמפינג וממנה יוצאות ספינות לסיורים בין האיים ולמשך זמן בין שעה ל-5 שעות. בצד הקנדי נמצאת גם שמורת הטבע Thousand Islands National Park Of Canada וגם השמורהMarble Rock Conservation Area  או בילוי עירוני במוזיאון המורשת המקומיArthur Child Heritage Museum , מוזיאון הסירות או גן פסלים שבעיר.

הנבר הוא נתיב תנועה לאוניות מטען גדולות וזה מחזה מרהיב לראות ספינה ענקית חולפת בין האיים והבתים שעל האיים נבלעים מאחורי הספינות.

טירת בולט Boldt Castle

בצד האמריקאי נמצאת טירת בולט שנבנתה ע"י הבעלים של מלון וולדורף אסטוריה בניו יורק ג'ורג' בולט, כמחווה אהבה לרעייתו לואיז. הבית נבנה בתחילת המאה ה-20 ובעיצומה של הבניה, נפטרה רעייתו ולא זכתה לראות את טירת האהבה שלה. הטירה פתוחה לביקורים וחלק ממנה משמש כאולם וגן אירועים לחתונות. בית היאכטות הצמוד לטירה מעוצב בסגנון ייחודי ויש בו אוסף של סירות עץ עתיקות.

העיירה התיירותית המרכזית באזור האמריקאי היא קלייטוןClayton . העיירה היתה אחד ממרכזי בניית הסירות הבולטים של האזור כבר במאה ה-19 וחלק מהסירות של פעם מוצגות במוזיאון לסירות עתיקות Antique Boat Museum שנחשב לגדול מסוגו בצפון אמריקה. אתר מעניין נוסף הוא המגדלור Rock Island Lighthouse State Park וכמובן גם כאן יש הרבה מה להציע לנופשים במקום.

שיט בין האיים של אזור אלף האיים קנדה (צילום דני בר)

רוטב אלף האיים Thousand Island dressing

 
- פרסומת -

 

הרוטב הכי פופולארי במטבח הצפון האמריקאי וברשתות המזון המהיר הוא Thousand Island dressing שמקורו מאזור אלף האיים. המתכון לרוטב פורסם לראשונה בשנת 1912 וללא ציון מקור המתכון פרט ציון שמו של הרוטב. יש כיום כתריסר גרסאות על הדרך בא הגיע המתכון מגבול ארה"ב קנדה ללב הקולינריה האמריקאית בניו-יורק. אני אוהב שתי גרסאות שנטועות עמוק באזור אלף האיים שכבר לפני יותר ממאה שנים היה אזור קיט ונופש לעשירי ניו-יורק וקנדה:

  • גרסת בולט: הבעלים של מלון היוקרה וולדורף אסטוריה Waldorf-Astoria Hotel בניו-יורק הוא ג'ורג' בולט George Boldt שאהב לנפוש באחד מאיי האזור באופן קבוע ואף בתחילת המאה ה-20 בנה את טירת בולט Boldt Castle שהיא אתר תיירות שרוב המבקרים באזור לא מוותרים על ביקור בה. בולט ביקש מהשף של מלונו במנהטן, להכין לו רוטב כמו זה שהוא אוכל עם הדגים בנופש שלו באזור אלף האיים. והשאר כבר היסטוריה. ראוי לציין שממלון וולדורף אסטוריה יש לנו גם את בסלט הקרוי על שמו ועליו יש כתבה אחרת בקישור…
  • גרסת מדריך הדיג: בתחילת המאה ה-20, מדריך שיט לדיג ספורט בעיירה האמריקאית קלייטוןClayton נהג להגיש ללקוחות, בתום מסע הדיג בין האיים בנהר סנט לורנס, ארוחה שרעייתו סופי היתה מכינה. הזוג לאלונד LaLond היו מוכרים בעיירה תודות למחווה יוצא הדופן שלקוחותיהם נהיו ממנו כי שאר הדייגים או מדריכי הדיג היו מסיימים הדיג בתשלום וכוס בירה.באחד הימים הגיע לשיט לדוג דגים, שחקנית תיאטרון הוודביל המפורסמת מניו-יורק, מאי אירווין May Irwin, שבעלה (השלישי) אהב את ספורט הדיג. גב´ אירווין הייתה שחקנית מוכשרת, טבחית מחוננת ואף הייתה חתומה על ספר בישול. כהרגלו בתום השיט פתח ג´ורג´ לאלונד את סל הפיקניק שלו והגיש את ארוחת הערב המפורסמת לגב´ אירוין ובעלה שאהבו את ארוחת הערב הנחמדה אבל מה שכיכב מבחינתם היה רוטב הסלט. השחקנית ביקשה את המתכון וסופי רעיית הדייג מסרה את המתכון בו במקום. השחקנית היצירתית העניקה למתכון את השם… רוטב אלף האיים. הזוג אירווין חזר לניו יורק וכשנפגשו עם בעליו של מלון וולדורף אסטוריה – מר בולט (זה מהגרסה השנייה של הסיפור), סיפרה לו מאי אירווין על רוטב הסלט שבידיה ובולט העביר אותו לידי שף מסעדת המלון שדאג להכיר אותו לשאר העולם. מספרים שהשחקנית הפכה להיות אזרחית כבוד בין דייגי קלייטון כי הרוטב התפשט ברחבי העולם והפך לפרסום הכי טוב לאזור אלף האיים.

מתכון: רוטב אלף האיים מהיר

מצרכים

  • 1 בצל קטן מגורר
  • 1 כפית  ברנדי
  • 1 כפית  טבסקו
  • 250 גרם מיונז ביתי או מיונז מוכן באיכות טובה
  • 1 פלפל אדום או ירוק ללא גרעינים, קצוץ דק
  • 1 כפית רוטב וורסטרשייר (לפי הטעם)
  • 80 גרם רוטב עגבניות
  • 80 גרם רליש פלפל או רוטב צ`ילי

אופן הכנה

  1. מערבבים בקערה את המיונז, רוטב העגבניות והרליש (או רוטב הצ`ילי) עד לשילוב כל המרכיבים
  2. מוסיפים את הבצל, הפלפל, רוטב וורסטרשייר (לפי הטעם), טבסקו (לפי הטעם) וברנדי (לפי הטעם) ומערבבים
  3. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומקררים עד למועד ההגשה

הגשה

מכינים את הרוטב לפחות 20 דקות לפני ההגשה ומשאירים את הקערה מכוסה במקרר כדי לאפשר לכל הטעמים להתפתח כראוי.

אזור בילוי על אי – לבעלי כיס עמוק. אלף האיים, קנדה (צילום דני בר)

מתכון: רוטב אלף האיים

מצרכים

  • 2 כפיות חומץ
  • 1 כפית חרדל צרפתי
  • 1/2 כוס מיונז אמיתי
  • מלח
  • פלפל לבן
  • 1 כף רסק עגבניות

אופן הכנה

  1. מערבבים בקערה קטנה את המיונז, רסק עגבניות וחומץ
  2. בוחשים היטב ומתבלים לפי הטעם
  3. מכסים את הקערה ומקררים במקרר למשך 3 ימים

הגשה

ניתן להגיש מעל עלי חסה, כריך ועוד

כתיבת תגובה