9 ליוני הוא יום עוגת תותים וריבס National Strawberry Rhubarb Pie Day ||| מה זה הירק עם השם הכל כך מוזר ||| מה עושה את התותים והריבס לשילוב מנצח ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…
רִיבָּס, רָבָּרְבֶּר, רוּבּרָבָה Rhubarb
צמח הריבס נפוץ בכל רחבי תבל וההבדל הוא בעיקר מהן התקופות בהן הצמח במלוא אונו ותפארתו, והזמן לקטוף את גבעוליו המזינים ומאופיינים בגוון אדמדם עד אדום בעוד העלים הירוקים רעילים. בישראל הצמח גדל גם בר אולם הוא צמח מוגן ואסור לקטיף ובחודשי סוף האביב ותחילת הקיץ אפשר לקנות את גבעולי הריבס במרכולים וחנויות נבחרות.
במטבחים רבים נעשים קינוחים בעיקר על בסיס הרוברב אבל בארה"ב הגדילו לעשות ולהקדיש יום בשנה לכבוד עוגה העשויה מילוי תות-שדה וריבס Strawberry Rhubarb Pie. יתרונו הגדול הוא שכאמור, בצפון אמריקה, דרום אמריקה ואירופה תמצאו את הצמח בכל מקום ואפשר לקטוף וליהנות ממנו חינם אין כסף ואולי אפילו לקטוף כבילוי משפחתי בטבע, בדומה לאיסוף פטריות בר (ובלי הסכנות שבפטריות).
הגבעולים דומים לגבעולי סלרי בצורתם אבל צבעם אדום בוהק עד אדמדם חיוור. הטעם חמצמץ ומזכיר חמציצים. כל התכונות האלה עושות אותו מצויין לשילוב עם תותים אדומים ומתוקים ותוספת סוכר. שילובים נוספים תמצאו אותו כבסיס לריבה, מעורב עם דבש או סוכר ותפוז או ג'ינג'ר. תמצאו רוברב גם בעוגות שכבות של בצק פריך, עוגות בחושות וגם בסיס ליפתן.
טיפ: כיוון שכל גבעול עם מידת חמיצות שונה וקשה לדעת זאת מראש, יש להתאים את כמות הסוכר בהדרגה תוך כדי בישול. בנוסף, בזמן הבישול של גבעולי הרוברב הם מאבדים את צורתם וניפרמים לחוטים דקיקים, רכים ומענגים ששווים כל ביס.
שימושים אחרים ברוברב
כאמור, הגבעולים הם עיקר העניין שיש לנו בצמח אבל כבר לפני מאות שנים גילו שהעלים הרעילים מכילים אחוז גבוה של חומצה אולאית שאפשר איתה לנקות היטב אפילו קדירות בישול שרופות ועוד. פשוט לסחוט עלי רוברב על מחבת שרוף או סיר שנשרף. השמן שיטפטף על השכבה השרופה יעשה פלאים. הגבעולים, בהם יש כמת הרבה קטנה של חומצה אולאית שאף בריאה לנו בכמויות הנכונות.
מתכון: פאי תות שדה ורוברב
מצרכים
- 1 חבילת בצק פריך מוכן
- 2 כוס סוכר
- 2/3 כוס קמח
- 1 כפית גרידת קליפת תפוז
- 3 כוסות גבעולי רוברב חתוכים לאורך 1 ס"מ
- 3 כוסות תות שדה חתוך לחתיכות קטנות
- 1 כף שמן זית עדין
אופן הכנה
- לחמם תנור ל- 220 מעלות
- לקערה לערבב את הקמח, סוכר וגרדת קליפת התפוז לתערובת אחידה
- מוסיפים לתערובת היבשה את הרוברב והתותים
- משמנים תבנית פאי עגולה
- משטחים את הבצק לגודל 2 עגולים לתבנית פאי עגולה
- פורשים עיגול בצק על תחתית התבנית עם שוליים מעבר לשולי התבנית
- שופכים לתוך התבנית המרופדת בבצק את התערובת תותים ורוברב עם הקמח וסוכר
- מכסים עם העיגול בצק השני
- מחוררים עם מזלג במספר מקומות על פני הבצק העליון (שהאדים יוכלו להתנדף)
- סגרו וחברו את שני עגולי הבצק תוך הידוך השוליים מסביב הפאי
- פרשו רצועות אלומיניום ברוחב 5-7 ס"מ למנוע שריפת השכבה העליונה
- הכניסו לתנור החם ל-40 דקות
- הורידו את האלומיניום מעל העוגה והמשיכו לאפות עוד 15 דקות עד הזהבה וכשאתם שומעים את המילוי פרי מבעבע מתחת לבצק
הגשה
אפשר חם מיד לאחר האפיה או קר. כדור גלידה בצד, יעיף את המנה למרומים.
מתכון: עוגת תות שדה ורוברב
מצרכים
- 1 חבילת בצק פריך מוכן
למלית
- 5 כוסות גבעולי רוברב קצוצים לגודל 1 ס"מ
- 3 כוסות רבעי תות שדה
- 3/4 כוס אבקת סוכר
- 1/4 כוס קורנפלור
- קורט מלח
- 2 כפות שמן זית עדין (או 3 כפות חמאה מומסת)
לסיומת
- בלילת אגווש EggWash מ-1 ביצה וכף מים
- לקישוט- אבקת סוכר
אופן הכנה
- לחמם תנור ל-220 מעלות
- משטחים את הבצק לגודל 2 עגולים לתבנית פאי עגולה כאשר עיגול אחד גדול בכ-10 ס"מ יותר מקוטר התבנית
- פורשים עיגול בצק על תחתית התבנית עם שוליים מעבר לשולי התבנית
- הכניסו התבנית למקרר
- ערבבו בקערה את מצרכי המלית לקבלת תערובת אחידה
- הוציאו התבנית מהמקרר ושפכו את התערובת לתבנית
- כסו עם העיגול בצק השני
- הדקו את השוליים היטב וחיתכו את שולי הבצק הנותר
- עשו רצועות בצק ופרשו הרצועות שתי וערב על העוגה
- מרחו עם מברשת את בלילת האגווש על פני העוגה
- פזרו אבקת סוכר מעל
- הכניסו לתנור למשך 20 דקות
- הנמיכו חום התנור ל- 180 מעלות והמשיכו לאפות עוד 45-55 דקות עד להזהבה וכששומעים המלית מבעבעת
- לקרר לטמפרטורת חדר ואח"כ שעתיים במקרר
- להגיש קר
בתיאבון #StrawberryRhubarbPieDay