יום הדונאטס הוא תאריך שחרוט עמוק בלוח השנה האמריקאי ||| ארוחת בוקר של קפה ודונאטס נפוצה מעבר לים ||| גלגולי הסופגניה ההולנדית שהפכה לדונאטס ואף לרשת מזון מהיר שנכשלה בישראל ||| כל הפרטים וגם מתכונים לטיגון או אפיה בהמשך…

על דונאטס ויום הדונטס Doughnut (Donut) Day
בכל סופ"ש הראשון של חודש יוני, מציינים את יום הדונטס – יום המוקדש לסופגניות עם החור שהאמריקאים כל כך אוהבים. אז מה הסיפור של הסופגניה שאנחנו אוכלים שבוע בשנה, שהאמריקאים אוכלים כל יום.
מקור הדונאטס
כמובן שאין דעה אחת מה מקור הסופגניה הכול כך פופולארית בארה"ב. רוצים לדעת עוד על סופגניות אחרות בקישור….
אחת הגרסאות שההולנדים הביאו עימם את האוליבול Oliebol שכשמם כן הם – כדורי בצק מטוגנים בשמן עמוק. הראשון שמזכיר זאת הוא הסופר וושינגטון ארווינג Washington Irving שמספר בספר בשנת 1807 על סוף תקופת ההולנדים בניו-אמסטרדם היא ניו-יורק ובין היתר מתאר מה מוגש בארוחת הערב: צלחת מלאה בכדורי בצק מתוק, מטוגן בשומן חזיר, ונקרא אגוזי-בצק Dough-Nuts או בשם ההולנדי Oly-Koeks.
כדורי הבצק עברו להיות טבעות רק בשנת 1847 כשהנסון קרוקס לא אהב את הסופגניה ועשה בה חור עם כלי בו מוגש הפלפל השחור במטבח בו עבד, באוניית סוחר אמריקאית.
דאנקן דונאטס Dunkin' Donuts
ברבות ממדינות העולם בהן טיילתם ראיתם את הלוגו וחנות הקפה וסופגניות של רשת דאנקן דונטס האמריקאית. סניפי הרשת פרושים היום בכ-13,000 נקודות מכירה בארה"ב, קנדה ועוד יותר מ-30 מדינות.
הרשת נוסדה בשנת 1952 ע"י אוהב סופגניות יהודי – ויליאם רוזנברג. מחצית ממכירות הרשת הם בכלל קפה אבל כל עובדי הצווארון הכחול בארה"ב, עוברים בבוקר ולוקחים קפה וכמה דונאטס להתחיל את היום. בישראל הרשת הגיע ל-9 סניפים בשיא וסגרה שעריה ואילו במדינת ניו-יורק יש כ-10% מסניפי דאנקן דונטס כשרובם בעיר ניו-יורק

יום הדונטס Doughnut (Donut) Day
מציינים את יום הדונטס כבר משנת 1938 כאות וסמל לכבוד מתנדבות צבא הישע The Salvation Army Lassies שבמלחמת העולם הראשונה הגישו לחיילים דונאטס לעודד את רוחם ולהשביע אותם. אלפי מתנדבות הגישו לחיילי החזית באירופה ארוחה חמה שהקינוח היה דונאטס של צבא הישע שכונו Salvation Army Doughnut ונהגו לטגן אותן בתוך קסדה מלאה שמן מבעבע. חיילים שקיבלו את השרות המזין של אותן מתנדבות נקראו ילדי-בצק Doughboys.
ביוני 1938, בארה"ב, החליטו בצבע הישע לציין את ארוחות הדונאטס של מתנדבות צבע הישע כ-20 שנים לפני כן, ובכך גם לעזור לאירועי ההתרמה למען האירגון בסניף שיקגו מוכה האבטלה. המהלך זכה להצלחה ושנה לאחר מכן אימצו אותו כל סניפי צבא ההצלה וכיום זהו כבר סיפור אחר. יום הדונאטס הבא יהיה ביום שישי 4 ליוני 2021, אחרי שישי 3 ליוני 2022, שישי 2 ליוני 2023 וכך הלאה.
מתכון: דונאטס אפוי
מצרכים (כ-15 דונאטס)
- 700 גרם קמח (5 כוסות)
- 75 כוס חלב
- 50 גרם שמרים טריים
- 35 גרם שמן זית עדין מזן לצ'ינו, ארבקינה, קורינייקי או פיקואל (או50 גרם חמאה מומסת)
- 1/2 כוס סוכר
- 1 ביצה L
- 1 כפית שטוחה מלח
אופן הכנה
- מערבבים את חומרי המצרכים במיקסר עם וו גיטרה כ-8 דקות עד לקבלת בצק חלק ורך
- מכסים ומתפיחים חצי שעה או עד להכפלת הנפח
- לשים מעט את הבצק ומרדדים לעובי של כ-2 ס"מ
- קורצים 10 עיגולים בקוטר 10-12 ס"מ
- במרכז כל עיגול קורצים עיגול קטן בקוטר של 3-4 ס"מ
- מרדדים שוב את השאריות וקורצים באותו אופן דונאטס נוספים
- מתפיחים עוד 20 דקות עד שהבצק תופח ומתעגל
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- אופים את הדונאטס כ-20 דקות עד הזהבה
- מצננים ומצפים את הדונאטס לפני ההגשה
להגשה
הכנת ציפוי לבן: מערבבים 1/2 חלבון ביצה עם 150 גרם אבקת סוכר עד לקבלת תערובת סמיכה ומורחים עם הדונאטס לפני האפיה. אפשר גם להוסיף צבע לציפוי ע"י הוספת מעט צבע מאכל לתערובת.

מתכון: דונאטס קלאסי
מצרכים (כ-15 דונאטס)
- 700 גרם קמח (5 כוסות)
- 75 כוס חלב
- 50 גרם שמרים טריים
- 35 גרם שמן זית עדין מזן לצ'ינו, ארבקינה, קורינייקי או פיקואל (או50 גרם חמאה מומסת)
- 1/2 כוס סוכר
- 1 ביצה L
- 1 כפית שטוחה מלח
אופן הכנה
- מערבבים את חומרי המצרכים במיקסר עם וו גיטרה כ-8 דקות עד לקבלת בצק חלק ורך
- מכסים ומתפיחים חצי שעה או עד להכפלת הנפח
- לשים מעט את הבצק ומרדדים לעובי של כ-2 ס"מ
- קורצים 10 עיגולים בקוטר 10-12 ס"מ
- במרכז כל עיגול קורצים עיגול קטן בקוטר של 3-4 ס"מ
- מרדדים שוב את השאריות וקורצים באותו אופן דונאטס נוספים
- מתפיחים עוד 20 דקות עד שהבצק תופח ומתעגל
- מחממים סיר עם שמן עמוק ומטגנים עגולי הדונאטס עד הזהבה
- להבריש עם שמן זית (מהסוג הנ"ל) ולפזר סוכר
מתכון: דונאטס ביתי
מצרכים (כ-15 דונאטס)
- 350 גרם קמח לבן
- 15 גרם שמרים טריים
- 150 גרם סוכר
- 3 גרם מלח (1/2 כפית)
- 1 כף שמן זית עדין (או 2 כפות חמאה מומסת)
- 1 תפוח אדמה בינוני מבושל, קלוף, מעוך ובטמפרטורת החדר
- 1 כוס חלב פושר
- שמן לטיגון עמוק
לזיגוג סוכר
- 100 גרם אבקת סוכר
- 2 כפות מים רותחים
אופן הכנה
- מערבבים בקערה את הקמח והשמרים
- מוסיפים את הסוכר, מלח, שמן זית (או חמאה), תפוח האדמה וחצי מכמות החלב
- מתחילים ללוש ומוסיפים את שאר החלב בהתאם לספיגת הבצק
- לשים כ-3 דקות, עד שמתקבל בצק חלק, רך אבל לא דביק, ובעל מעט אלסטיות
- מעבירים לכלי משומן בשמן זית מכסים ומתפיחים כשעה
- מוציאים מהבצק את בועות האוויר (אם חם בחלל העבודה והבצק קשה לעבודה, אפשר להכניס את הבצק למקרר לחצי שעה, מכוסה היטב)
- מרדדים את הבצק לעובי של 1 ס"מ על משטח מקומח מעט מאוד
- חותכים מהבצק עיגולים בקוטר 9-8 ס"מ בעזרת כוס או חותכן
- קורצים עיגולים בקוטר כ-½ 2 ס"מ בתוך העיגולים הגדולים (כדי ליצור את החורים של הדונאטס)
- הערה: שומרים את העיגולים הקטנים כי גם אותם אפשר לטגן בסוף
- מניחים את העיגולים המחוררים ואת העיגולים הקטנים על נייר אפייה משומן
- מברישים את הדונאטס במעט שמן, מכסים ומתפיחים כ-30 דקות נוספות
- מחממים סיר עמוק עם שמן שמגיע לחצי גובה הסיר לפחות (השמן יגיע לחום 190-180 מעלות
- מרימים בעדינות רבה עיגול דונאט אחד מהנייר ונזהרים לא להרוס את צורתו, הופכים את הדונאט לתוך השמן החם כך שהחלק שהיה צמוד לנייר אפיה יהיה עכשיו למעלה בסיר
- מכניסים בעדינות כמה דונאטס בבת אחת לסיר השמן, אבל לא מצופפים אותם מדי, כי הם ימשיכו לתפוח בתוך השמן
- אחרי כ-50 שניות מרימים מעט דונאט אחד בעזרת כף העץ ומסתכלים על הגוון שקיבל, ובהתאם מכוונים את גובה הלהבה (אם הצבע חזק מאוד, מנמיכים את הלהבה או ההיפך) הערה: צריך לבדוק את חום השמן כל הזמן, על מנת שהטיגון יהיה מוצלח.
- הופכים את הדונאטס בעזרת כף עץ ע"י שדוחפים בצד אחד ואז יתהפכו בעצמם)
- מטגנים שוב כ-50 שניות עד דקה עד לקבלת צבע יפה
- מוציאים מהסיר בעזרת כף מחוררת הטבעת ומניחים על מגבות נייר להצטננות
- הזיגוג: שמים את אבקת הסוכר בקערה ומוסיפים כף אחת של מים רותחים ומערבבים היטב. מוסיפים את הכף מים השנייה (אם צריך אפשר עוד כף מים) ומערבבים עד שנוצר זיגוג במרקם נוזלי-קרמי. טובלים את הדונאטס בזיגוג, ומניחים בצלחת להתקרשות
טיפ: רוצים לשדרג המראה והקלוריות? אפשר לפזר שוקולד מגורר, שבבי קוקוס ועוד
בתיאבון












