ספינג' היא הסופגנייה של יהדות המגרב ולא רק ||| מספרים שלפני 100 שנים אכלו כאן ספינג' ולא סופגנייה תפוחה ומלאה עם נקודת ריבה ||| מהו הספינג' ומה מקורו ||| מתכון לספינג' טבעוני ||| מתי אוכלים ספינג' ואילו פתגמים יש על ספינג' ||| כל הפרטים וגם מתכונים בהמשך…
סופגניית ספינג'
הסופגנייה של המגרב שנפוצה גם למחוזות אחרים, כולל למחוזותינו. זו טבעת בצק מטוגנת שנהוג לאכול מתוקה ובוזקים סוכר או דבש ולרוב מי סוכר, או גם מלוחה. נהוג לאכול ספינג' בארצות צפון אפריקה והמגרב כשהוא נמכר מוקדם בבוקר לארוחת בוקר או בשעות אחר הצהריים המאוחרות בליווי תה נענע או קפה. הוא נקרא גם חפף Khfaf באלג'יריה ובחלקים אחרים של המגרב ובמבלוני Bambaloni البمبالوني בתוניסיה.
ספינג' הפך למאכל נפוץ בקרב יהודי מרוקו ותפוצות נוספות, בעיקר בחנוכה בזכות הדמיון בבצק ובשמנוניות, למאכל חנוכה אחר – הסופגנייה. להבדיל מהנוהג להכין ספינג' בבית, בארצות המגרב נהוג כמעט תמיד לרכוש ספינג' מרוכלים או מאפיות, שם נהוג לפרוש אותם על כפות דקל ולהציגם למכירה.
מקור הספינג'
מקורו של ספנג' באַל-אַנְדָלוּס היא ספרד המורית. לפי האגדה, ספינג' נוצר במקרה, כאשר אופה הפיל בטעות כדור בצק לתוך מחבת שמן רותח. ספינג' היה חלק חשוב של התרבות והקולינריה האנדלוסית מדברי הפסוק: سفاجين تحسبهم ملوكا כלומר, חשיבות האפוה של הספינג' כמו חשיבות המלך שהוא משרתם.
לא ברור כיצד הספינג' התפשט לראשונה לאזור המגרב, אם כי ככל הנראה הספינג' היה מוכר ונפוץ בשטחי השושלת המרינית المرينيون ששלטה במגרב במאות 13-15. הספינג' התפשט לצרפת במהלך המאה ה-13, שם הוא שימש השראה לבֶּנְיֶיה Beignet. ספינג' הומתקו בסוכר רק החל מהמאה ה-18, למרות שקנה סוכר תורבת באופן נרחב בעולם הערבי מאז המאה ה-8. לפני כן, הם הומתקו בדבש או בסירופ, או פשוט הוגשו כבצק מטוגן רגיל. בתי מאפה שמתמחים בהכנת ספינג', בעיקר בארצות המגרב, נקראים סופנג' sufnājسفناج וכמעט כל משפחה פוקדת אחת ליום את הסופנג'.
הסופגנייה הלובית
ספינץ Sfinz سفنز היא סופגנייה לובית שאוכלים עם סוכר או מושרים בדבש או בסילאן. נהוג לאכול אותה לארוחת בוקר של יום שישי לאחר התפילה או עם תה אחר הצהריים. למרות שהוא נאכל כל השנה, הוא פופולרי במיוחד בחודשי החורף וסביב הרמדאן ועיד אל-פיטר. יש גם גרסת ספינץ עם ביצה מטוגנת במרכז. הביצה יכולה להיות נוזלית או קשה, ולעיתים קרובות היא מכוסה בגבינה.
ביטויים וספינג'
חשיבותו של ספינג' בתרבות המרוקאית באה לידי ביטוי במספר פתגמים וביטויים בערבית המרוקאית:
- תן למישהו ספינג' והוא יגיד שזה מכוער صاب سفنجة وقال عوجة כלומר אל תשפוט ספר על פי העטיפה שלו או לא נושכים את היד שמאכילה אותך
- כאילו פגעת בכלב עם ספינג' الحال إلى ضربت كلب باسفنجة כלומר מעשה נקמה קטנוני וחסר טעם
- לבקש שמן מהספינג' اطلب الزيت من اسفنج כלומר לקחת מן הנזקקים
מתי אוכלים ספינג'
- בחג החנוכה
- לתינוקות עם בקיעת השן הראשונה
- יהודי מרוקו נוהגים להגיש ספינג' למחרת החתונה, כשהזוג הצעיר מגיע לבית החתן, מגישים לו כפית דבש ולאחריה ספינג' טבול בדבש עם כוס תה
- יהודי אלג'יריה נוהגים לאכול ספינג' בחודש אלול לאחר אמירת הסליחות ותפילת השחרית
- במרוקו ותוניס מקובל לשלוח את הילדים לבית הספר עם ספינג' מתוק מושחל על זרד של עץ הדקל
מתכון: ספינג' מרוקאי
מצרכים (30-40 סופגניות)
- 1 ק"ג קמח
- 60 גרם שמרים יבשים
- 3.5 כוסות מים פושרים
- 1/2 כפית מלח
לטיגון
- שמן
לציפוי
אופן הכנה
- בקערה מערבבים את מצרכי הבצק לקבלת בצק רך
- מניחים לבצק לתפוח במשך כשעתיים
- מקציפים ומערבבים את הבצק שנית
- מחממים סיר עם שמן לטיגון לטמפרטורה של 170 מעלות
- טובלים את הידיים במים, לוקחים גוש בצק ועושים ממנו טבעת בצק עם חור
- מכניסים בזהירות לשמן העמוק וחם
- מזהיבים משני הצדדים
- מניחים על צלחת עם נייר סופג וסופגים את עודף השמן
- מפזרים אבקת סוכר או דבש או סילאן לפי הטעם
מתכון: ספינג' – סופגנייה טבעונית
מצרכים (30-40 סופגניות)
- 1 ק"ג קמח
- 50 גרם שמרים יבשים
- 10 גרם משפר אפיה
- 1 כף שטוחה מלח
- ¾3 כוסות מים
לטיגון
- שמן
לקישוט
אופן הכנה
- בקערה מערבבים קמח, שמרים, משפר אפיה ומלח ומוסיפים את המים תוך כדי ערבוב
- בעזרת כף, מערבבים היטב במשך 5 דקות לפחות, עד לקבלת בלילה מעט סמיכה וחלקה
- מכסים במגבת ומשהים לתפיחה במקום חמים למשך כשעה. הערה: תקבלו בלילה מאד רכה ותפוחה
- בידיים משומנות או רטובות, נוטלים חופן מהבלילה ויוצרים במרכז חור
- מותחים בעדינות לקבלת צורת עיגול גדול
- הערה: העיגול אינו אחיד בצורתו מאחר והבצק רך מאד ואפילו מעט נוזלי
- מחממים סיר עם שמן לחום של 170 מעלות
- מטגנים בשמן עמוק רותח משני הצדדים עד להזהבה
- הערה: שימו לב שהבצק תופח מאד במהלך הטיגון
- בוזקים אבקת סוכר ומגישים חם
מתכון: ספינג'
מצרכים (30-40 סופגניות)
- 1 ק"ג קמח
- 30 גרם שמרים יבשים
- 2 כפות סוכר
- 1 כפית מלח
- 1 ביצה
- מים לפי הצורך
לציפוי
- דבש או אבקת סוכר או סילאן או סירופ מייפל
אופן הכנה
- בקערה מערבבים קמח עם סוכר ושמרים במשך מספר שניות
- מוסיפים מלח תוך כדי הערבוב
- אחר כך מוסיפים את הביצה ובהדרגה מוסיפים מים, עד שהתערובת מתגבשת לבצק דליל
- משאירים את הבצק לתפוח במשך 30-40 דקות
- מנקבים את הבצק ומפילים את התפיחה
- ממשיכים לתת לבצק לתפוח עוד 30-40 דקות
- מחלקים את הבצק למנות קטנות
- מחממים סיר עם שמן לטמפרטורה של 170 מעלות
- עושים חור בבצק ומטגנים בשמן החם
- טובלים או בוזקים דבש, או סירופ מייפל על כל ספינג'
בתיאבון بالصحه والعافيه