מתכון קל להכנה של התבשיל ההודי המסורתי ||| מאכל צמחוני מתת היבשת ההודית שכובש לבבות בקרב צמחונים רבים עקב היותו, בתוספת אורז, חלבון מלא מן הצומח ||| גרסה מערבית קלה להכנה ועשירה בטעם שמתאים לחיך הישראלי ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהי רג'מה Rājmā राजमा או Rāzmā
מאכל צמחוני, שמקורו בתת היבשת ההודית בכלל ובפונג'ב Punjab בפרט, המורכב שעועית אדומה ברוטב סמיך עם הרבה תבלינים הודים, ומוגש בדרך כלל עם אורז. למרות שמקור השעועית האדומה לא בתת היבשת ההודית, היא חלק מהתזונה הרגילה בצפון הודו. המנה התפתחה לאחר שהובלה השעועית האדומה לתת-היבשת ההודית ממקסיקו. רג'מה מסאלה הוא מאכל פופולרי במדינות צפון הודו. דרך הבישול הפונג'אבי של רג'מה מסאלה היא להשרות שעועית אדומה למשך הלילה במים, לבשל אותם בסיר לחץ ואז לערבב בהונה מסאלה עשויה בצל קצוץ, קוביות עגבנייה, ג'ינג'ר, שום ושלל תבלינים כולל כמון, כוסברה, כורכום, גאראם מסאלה ופפריקה או צ'ילי.
מנה של 100 גרם רג'מה מבושלת מכילה 5.7 גרם חלבון, 5.9 גרם שומן ו -18 גרם פחמימות. השילוב של רג'מה ואורז הוא השילוב המועדף בצפון הודו ונפאל ולא בכדי, כי שילוב של רג'מה ואורז יוצר חלבון מלא.
מתכון: רג'מה אפויה
רג'מה הודית מבשלים אבל הפעם מתכון מהיר להכנה וקל יותר לחיך הישראלי. הגרסה האפויה מאפשרת לתנור לעשות את העבודה להפחתת הרוטב. המפתח להצלחת המתכון הוא לקחת את הזמן עם הכנת הבסיס, ולתת לתערובת הבצל להתבשל כמו שצריך, כך שהרוטב הסופי יהיה עדין וטעמו עמוק.
מצרכים (4 מנות)
- 1 בצל אדום גדול
- 4 שיני שום
- 1 פלפל חריף ירוק טרי
- 2-3 ס"מ שורש זנגוויל (ג'ינג'ר) טרי, קלוף
- 2 כפות שמן זית
- ¼ כפית זרעי כמון
- 1 כפית מלח
- 800 גרם עגבניות מרוסקות, חתוכות לקוביות, קצוצות או שלמות
- 800 גרם שעועית מבושלת (קפואה או מקופסת שימורים)
- ½ כפית פפריקה
- ¼ כפית גאראם מאסאלה
להגשה
- ½ כוס שמנת לבישול או 1 כוס גבינת מוצרלה חתוכה לקוביות
- ¼ כוס עלי כוסברה טריים קצוצים גס
לרוטב החמוץ
- 1 כפית סוכר
- 1 כפית מלח
- ¼ כוס חומץ בן יין לבן
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- שימו רבע בצל בצד פרוס דק. את שאר הבצל הכניסו למעבד מזון, יחד עם השום, פלפל ירוק והג'ינג'ר. רסקו לקבלת מחית חלקה למדי
- קחו כלי בישול עמוק (סיר מתכת או זכוכית) שמתאים לאפייה בתנור וחממו את השמן על להבה בינונית על הכיריים
- הוסיפו את זרעי הכמון וקלו אותם כ-1/2 דקה עד לקלייה קלה
- הוסיפו את תערובת מחית הבצל והמלח, ומבשלים תוך כדי ערבוב מדי פעם, 8-10 דקות עד שעודף הנוזל התאדה והתערובת רק מתחילה לקבל צבע זהוב
- בזמן שהתערובת מתבשלת, רסקו עם מזלג למחית גסה, את העגבניות המשומרות ואת המיצים שלהן, אם משתמשים בעגבניות חתוכות לקוביות, קצוצות או שלמות
- מוסיפים את השעועית ואבקת הצ'ילי לתערובת הבצל, ומערבבים היטב. השתמש במזלג כדי לרסק כף מהשעועית על הצד של המחבת כדי לסייע בהסמכת הרוטב
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות או המחית והגאראם מסאלה, ומערבבים היטב
- מזלפים מעל את השמנת (או מפזרים הגבינה), ואז מחליקים לתנור ואופים 30-40 דקות ללא כיסוי עד שהרוטב מסמיך והחלק העליון שחום מעט
- הכנת הרוטב החמוץ: בזמן האפיה, הביאו לרתיחה סיר מים קטן
- מעבירים 1/4 כוס מים חמים לקערה קטנה ומערבבים פנימה את הסוכר והמלח עד להמסה
- מוסיפים את פרוסות הבצל ששמרנו בהתחלה, למים הרותחים בסיר ומכבים את הלהבה
- לאחר דקה מסננים את הבצל
- מעבירים את הבצל המרוכך לקערה הקטנה ומערבבים פנימה את החומץ
- כשהשעועית מוכנה, דגים את פרוסות הבצל מקערת החומץ ומסדרים מעל התבשיל
להגשה
- מזלפים כמה טיפות מנוזל רוטב הבצל מעל השעועית לתוספת תיבול
- מקשטים בכוסברה ומגישים לצד אורז
בתיאבון अपने भोजन का आनंद लें