מתכון בן מאות שנים שהוא חלק מרכזי במטבח של צפון הודו ||| מנה המורכבת מכל מרכיבי המזון, צמחונית ואף טבעונית ||| הרבה טעמים שמערבבים בין חריפות למתיקות, עם שלל ארומות שפחות מוכרות בארוחה המרכזית ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהי דאל באטי צ'ורמה Dal Baati Choorma
מעדן מסורתי המשלב דאאל עדשים, ובאטי שהן לחמניות חיטה קשות. הוא פופולרי בחבל ראג'סטאן Rajastan, חלק ממהרשטרה ואזור גוג'אראט, אוטר פראדש ומאדיה פראדש. במדינת רג'סטאן והמאכל קשור לפסטיבלים של Makar Sankranti ודיוואלי באזור Dhundhand. הוא מוכן גם באירועים מיוחדים כמו טקסי נישואין וחנוכת בית. צ'ורמה Choorma הוא מעדן מתוק העשוי מקמח חיטה טחון גס, קמח דוחן או סולת. זה נעשה על ידי טחינת כדורי הבצק האפויים באש או המטוגנים וערבובו עם גהי, אבקת סוכר ופירות יבשים.
איך הכל התחיל
באטי העשוי מחיטה לא מלוחה, גהי וחלב גמלים הוזכר לראשונה בתקופתו של באפה רוול Bapa Rawall – מייסד ממלכת מיוואר Mewar בראג'סטאן. הם היו ידועים כשבט לוחמים נוודים לפני שהם התיישבו בשטחי הממלכה וקיבלו את הזכויות מושב כנדוניה מהמקומיים ומאכל הבאטי הייתה הארוחה הרשמית של האצולה – גוהילות Galot.
אומרים שחיילים הודים היו בוצעים נתחים מהבצק ומשאירים אותם קבורים מתחת לשכבה דקות של חול כדי לחמם אותם תחת קרני השמש. כשחזרו, הם מצאו את הבצק אפוי ונהגו לאכול אותם שהם נטבלות בג'אי וביום טוב, גם חמאה. באאטי הוצמד עם גהי וגבינה לפני השילוב המוכר עם דאל וצ'ורמה.
ולמרות שכמה אנתרופולוגים מאמינים שבאטי היה מזווג עם גהי וחלב או חמאה מחלב גמלים או עיזים ידוע שהקסטה העליונה בהודו, נהנתה מהשילוב של דאל ובאטי. זה יכול להיות קשור לתוצאה של התיישבות סוחרים במיוואר, או להשפעה של סגנון הבישול של תקופת הגופטה שבו פנצ'מאל דאל נחשב למעדן ולבסוף אומץ על ידי אחד השפים של המהרג'ות ומשם הכל היסטוריה.
צ'ורמה Choorma, הפכה לחלק בלתי נפרד מהארוחה היום, הייתה עוד חידוש שנזקף לזכות שולשלת בית מיוואר. הסיפור העממי מספר שבאחד מימי המלחמה, טבח שפך בטעות מיץ קנה סוכר לבאטי והתוצאה הפכה למה שמוכר כצ'ורמה. גרסה אחרת מספרת על עקרות בית שהיו שומרות את הבאטים בציפוי סוכר רטוב בניסיון לשמור את הבאטים טריים עבור בעליהם, שהפכו לבסוף לחלק מהצ'ורמה. אולי זה עונה על הקשר של צ'ורמה עם דאל באטי.
דאל באפלה दाल बाफ़्ला Dal bafla היא וריאציה של דאל באטי, שבה מבשלים את הבפלה הרגילה לפני אפייתה בתנור הבאטי המסורתי. באטי מחליפה את הבפלה, והיא גרסה רכה יותר שלו.
מתכון: דאל באטי צ'ורמה Dal Baati Choorma
מצרכים
לבאטי וצ'ורמה
- 2 כוסות קמח מלא (או שילוב של קמחים)
- 1 כוס סולת
- 1/2 כוס גאי הודי
- 1 כפית קימל או זרעי Ajwain
- 1 כפית אבקת אפייה
- קורט מלח
לדאל
- 1/4 כוס עדשים ירוקים (מפוצלים)
- 1/4 כוס עדשים שחורים (מפוצלים)
- 1/4 כוס עדשים אדומים (מפוצלים)
- 1 בצל קצוץ דק
- 2 ס"מ זנגוויל (ג'ינג'ר), קצוץ דק
- 1 צ'ילי ירוק, חתך
- 3 שיני שום, כתושות
- 1 עגבניה גדולה, קצוצה דק
- 1 עלה דפנה
- 2 ס"מ מקל קינמון
- 1 כפית אבקת כורכום
- 1 כפית אבקת גאראם מאסאלה
- 5 גבעולי כוסברה קצוצים
לרוטב הצ'ורמה
- 1/4 כוס גָּ’אגֵרִי Jaggery (סוכר קני סוכר) או סילאן או דבש
לטדקה
- 1 כפית גאי הודי
- 1 כפית זרעי כמון
- 2 צ'ילי אדום יבש, חצוי
אופן הכנה
- הכנת הבטי: מערבבים את כל מצרכי הבאטי עד לקבלת תערובת אחידה
- מוסיפים מים כדי לאחד את התערובת היטב וליצור בצק חלק ועם זאת קשה
- משאירים את בצק הבאטי בצד למשך 20 דקות כדי שינוח ויהיה אוורירי
- לאחר שהבצק נח היטב, יש ללוש שוב כמה דקות
- מחלקים את הבצק לכ- 12-15 כדורים בגודל לימון
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- אופים את הבאטי בתנור 20-30 דקות עד להשחמה משני הצדדים
- הערה: יש להקפיד להפוך את הבאטים, עד שהם משחים מכל הצדדים. הבאטים נוטים להיסדק מלמעלה בזמן האפייה וזה טבעי לחלוטין
- לאחר שהבטים מזהיבים חומים מכל הצדדים, מוציאים אותם מהתנור
- הכנת הצ'ורמה: לוקחים 2-4 כדורי באטי אפויים ומועכים אותם
- משלבים אותם עם הג'אגרי (או דבש או סילאן) במיקסר לקבלת אבקה גסה או לחה אם השתמשתם בדבש או סילאן
- הכנת הדאל: הוסיפו את כל המצרכים לסיר לחץ, ומוסיפים 1.5-2 כוסות מים
- מבשלים את הדאל בלחץ במשך 2-3 פעמים (כל פעם שמגיע לרתיחה ושריקה מכבים ונותנים לסיר להירגע)
- מנמיכים את הלהבה לנמוכה ומבשלים 10 דקות ומכבים את הלהבה
- לאחר שחרור הלחץ לחלוטין, פותחים ובודקים טעמי הדאל
- מתקנים טעמים עם מלח והתבלינים והתאימו לפי טעמכם. מעבירים את הדאל לקערת הגשה
- הכנת הטאדקה: מחממים גהי במחבת קטנה
- מוסיפים את זרעי הכמון והצ'ילי האדום ונותנים להם להצלות ולהתפצפץ
- מכבים את הלהבה ויוצקים את התיבול על הדאל
הגשה
הערה: הגשת דאל באטי צ'ורמה נעשית בדרך כלל במנות אישיות ובקערות הגשה קטנות.
מוסיפים 2 באטים, מרסקים אותם קלות, מטפטפים מעט גהי על הבאטי האפוי, יוצקים את הדאל על הבאטים האפוי ומגישים.
מומלץ להוסיף את הצ'ורמה גם על הבאאטים כדי לתת לו מגע מתוק וגם טעם טעים
בתיאבון अपने भोजन का आनंद लें