סיפורו של מתכון: טבעות דבש מלטזי קאגאק טא'ל-גאסל Qagħaq ta’ l-Għasel

עוגיות מהאי מלטה  שפירוש השם קאגאק טא'ל-גאסל הוא טבעות דבש ||| לא תמצאו דבש במאפים האלה שממולאים במולסה או סילאן ||| למרות שמסורתי מכינים אותם סביב חג המולד במלטה, ניתן ליהנות מהטבעות המתוקות בטעם אניס הללו בכל ימות השנה ||| האטרקטיביות של העוגיות האלה היא הניגודיות הבולטת בין הבצק הכמעט לבן למילוי הכהה ||| עוגיות שהן גם טבעוניות ועשירות בטעמים חגיגיים לכל ימות השנה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

טבעות דבש מלטזיות (צילום דני בר)

Qagħaq ta’ l-Għasel

המאפה נחשב למסורת של המטבח המלטזי, ומופיע במקורות מהמאה ה־18. ההשערה היא שהושפע ממאפים מתובלים עם מולסה או דבש שהיו נפוצים באזורים כמו איטליה הדרומית וסיציליה, וגם מהמטבח הערבי שהשפעתו ניכרת מאוד במלטה – בעיקר בשימוש בתבלינים ובמולסה כהה. הטבעות נחשבו בעבר למעדן חגיגי שנאפה במיוחד לחג המולד ולחגי חורף אחרים. המילוי המתובל והכהה סימל עושר ושפע בעונה הקרה, ובמלטה גם ייחסו למתיקות שלו מימד סמלי של חום ביתי. המילה Għasel במלטזית פירושה דבש, אבל כאמור מדובר כמעט תמיד במולסה. בתקופות קדומות המונחים התערבבו, כי כל סירופ מתוק וצמיג כזכה לכינוי דבש.

עד היום Qagħaq ta’ l-Għasel נמכרים בשווקים מקומיים ובמאפיות משפחתיות, והם סמל של זהות קולינרית מלטזית. לא מעט משפחות נוהגות לאפות אותם בבית לפי מתכונים שעוברים מדור לדור, כשהייחודיות היא בכמות התבלינים ובשילוב של קליפות ההדרים – כל משפחה עם הסוד המשפחתי משלה. לצד גרסתם הקלאסית, אפשר למצוא במלטה גם גרסאות מודרניות – קטנות יותר לנשנוש, או אפילו ממולאות במרציפן או שוקולד. אבל ה-Honey Ring המקורי עדיין נשאר אחד הקינוחים שהכי מזוהים עם מלטה.

מצרכים (9 טבעות של 13-15 ס"מ)

לבצק

למלית

הכנת טבעת הבצק (צילום ממקור לא ידוע ולפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)

שלבי הכנה

  1. הכנת הבצק: בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) טורפים יחד את הקמח, סולת, סוכר ומלח
  2. מוסיפים את החמאה והשמן ומערבבים עד שמתקבלת תערובת פירורית
  3. מוסיפים את המים בעדינות ומערבבים, תוך הקפדה לא לעבד את הבצק יתר על המידה. בשלב זה הוא יהיה די פרורי ויבש מעט
  4. מעבירים את הבצק למשטח מקומח, ולשים בעדינות מספר פעמים כדי לשלב את כל הקמח
  5. יוצרים מהבצק דיסק, ועוטפים בניילון נצמד. מכניסים למקרר לשעתיים לפחות
  6. הכנת המילוי: בסיר גדול בעל תחתית עבה מוסיפים את המולסה, מים, סוכרים, אניס, ציפורן, פלפל אנגלי, מלח וגרידות תפוז ולימון
  7. מביאים לרתיחה בעדינות על להבה בינונית-גבוהה
  8. בינתיים, בקערה קטנה מערבבים יחד את הסולת וקמח לקבלת אחידות
  9. מוסיפים את תערובת הקמח-סולת בהדרגה לבלילת המולסה הרותחת, תוך ערבוב מתמיד
  10. מנמיכים את האש לבינונית-נמוכה וממשיכים לבשל על להבה נמוכה תוך כדי ערבוב מתמיד, 5-10 דקות, עד שהתערובת מסמיכה ולא נחרכת בתחתית
  11. מסירים מהלהבה ומקררים לחלוטין, ומכסים את פני המילוי בניילון נצמד. מעבירים למקרר למשך לילה או 12 שעות לפחות
  12. הרכבה ואפייה: מחממים תנור ל־180 מעלות ומקמחים קלות תבנית אפייה
  13. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים. עובדים בכל פעם עם חלק אחד בלבד, ושומרים את השאר מכוסה
  14. מרדדים חלק בצק למלבן בגודל 25X40 ס"מ (או מעט פחות)
  15. מחלקים את יריעת הבצק ל-3 מלבנים צרים 40X8 ס"מ כל אחד. מיישרים קצוות לא אחידים
  16. מחלקים את המילוי ל-9 חלקים שווים
  17. מניחים חלק אחד של המילוי במרכז כל מלבן
  18. מפזרים את המילוי לאורך המלבן תוך השארת שוליים של כ- 2.5 ס"מ מכל צד ארוך כך שבצד אחד של המלבן המילוי מגיע עד הקצה, ובצד השני משאירים רווח של כ־1.5 ס"מ
  19. מקפלים בעדינות את שולי הבצק מעל המילוי משני הצדדים ויוצרים גליל ארוך
  20. מגלגלים בזהירות עד שהמילוי סגור לגמרי. מחליקים בעזרת האצבעות ואז מסובבים את הגליל לצורת טבעת. את הקצה שבו המילוי מגיע עד הקצה מניחים על הבצק הריק שבצידו השני של הגליל
  21. מקפלים בעדינות את עודפי הבצק כך שלא יישאר מילוי חשוף. מהדקים את החיבור עם אצבע לחה. חוזרים על הפעולה עם שני המלבנים הנותרים.
  22. מניחים את הטבעות על התבנית המקומחת כשהתפר כלפי מטה
  23. חורצים חריצים דקורטיביים קטנים בעזרת סכין חדה כל 4-5 ס"מ. טיפ: כדי לעזור לבצק להיפתח יפה ולחשוף את המילוי, דחפו את המילוי כלפי מעלה דרך החריץ לפני האפייה
  24. אופים 25-30 דקות, עד שהבצק מזהיב מעט והמלית יציבה
  25. בזמן שהתבנית הראשונה נאפית, חוזרים על השלבים 14-24 לסיום הבצק והמלית

הגשה ואחסון

העוגיות יחזיקו מעמד עד שבועיים בקופת אחסון על השיש, אבל ניתן להקפיא אותן לאחסון ארוך

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Bl-aptit

רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *