חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

יפו – עג'מי של ישן וחדש

יצאנו לסיור בשכונת עג'מי המשנה פניה מבלי לשכוח את עברה ||| סיור בין הנמל העתיק לבנייה המחדשת את פני השכונה ||| טעימות של מאכלים טיפוסיים של תושבי יפו בפרט והמזרח התיכון בכלל ||| כל הפרטים והחוויות בהמשך…

תצפית מעג'מי לחוף הים והגן (צילום דני בר)

נמל יפו

בכניסה לנמל יפו המתחדש, פגשנו את מורת הדרך שלנו מיכל ששון ביבי, שמדריכה סיורי עיר בתל אביב בכלל וביפו בפרט, שלקחה על עצמה את המשימה להדריך אותנו בשכונת מגוריה. התחלנו את סיורנו בנמל יפו שעד שנת 1933 היה הנמל היחיד של א"י פלסטינה. כידוע נמל יפו מוזכר בספר יונה: וַיָּקָם יוֹנָה לִבְרֹחַ תַּרְשִׁישָׁה מִלִּפְנֵי ה' וַיֵּרֶד יָפוֹ וַיִּמְצָא אֳנִיָּה בָּאָה תַרְשִׁישׁ…

משקל המשאיות מימי המנדט בכניסה לנמל יפו (צילום דני בר)

כבר בסוף המאה ה-19 הנמל היה מסחרי עם מספר קווי אוניות נוסעים ומטען לרחבי המזרח התיכון והסחורה העיקרית שיצאה מנמל יפו היו תפוזים שזכו לכינוי תפוזי ג'אפה Jaffa שזכו למוניטין עולמי כתפוזים מצטיינים באיכותם ועד היום המותג מוכר ופופולארי למרות שתפוזים כבר מזמן אין ביפו. שלטונות המנדט הבריטי, הקימו בכניסה לנמל יפו משקל משאיות עד 15 טון, שבימים אלה משתלב בשיפוץ שנעשה באזור הדרומי של הנמל. דוגמת יציקת הפלדה של המשקל, נלקחה לריצוף שטח הנמל, זכר לימי עבר. המשקל היה גם תחנתנו הראשונה בסיור, ומשם עלינו במעלה במדרגות לתוך שכונת עג'מי.

מיכל ביבי במדרגות היורדות מעג'מי לים (צילום דני בר)

שכונת עג'מי عجمي Ajami

המדרגות שעלינו הן שחזור וחידוש של הקשר בין שכונת המגורים והנמל, שמלכתחילה נבנתה השכונה מתוך כוונה להיות עם הקשר לים ולבריזה של הים התיכון. המדרגות ככבו כבר בשנות ה-60 של המאה שעברה, בסצנות של הסרט קזבלן.

עג'מי הוקמה באמצע המאה ה-19 כשכונה נוצרית מרונית עם מנזר וכנסייה מרוניתית ע"י נמל יפו. רחובות השכונה נבנו במקביל לחוף יפו וסמטאות מדורגות יורדות מהרחובות לנמל ולים. בשנת 1895 האב אנטוניוס שבייר גוסטאוי Father Antonios Shbeir Ghostaou, נזיר מהמסדר המרוני הלבנוני, בנה מנזר וכנסייה חדשה על שטח של 1.5 דונם שבהמשך נהרסו ותחתם נבנתה הכנסייה המרונית שניצבת עד היום ברחוב דולפין בשכונה.

הכנסיה המרונית בשכונת עג'מי – יפו (צילום דני בר)

בתי השכונה נבנו מאבן גיר כשכל בית מוקף חומה סביב חצר גדולה, המשקפות את היכולת הכלכלית של תושביה המארונים. עג'מי היתה השכונה הראשונה ביפו ובפלסטינה, שכל בתיה חוברו כבר בשנת 1923 למערכת החשמל של Jaffa Electric Company. במלחמת העצמאות גורשו 90% מתושבי יפו ובמפקד שנערך בתום המלחמה, נמצאו 3000 תושבים מוסלמים ונוצרים ביפו, שרוכזו בשכונת עג'מי תחת חוקי הממשל הצבאי. זו היתה אבן הדרך הראשונה לשינוי הדמוגרפי של השכונה שבמהלך עשרות שנים התדרדרה לפשיעה ואין כמו הסרט עג'מי לתאר את חיי השכונה עד לפני 20 שנים

פסיפס הפקקים

התחלנו את הסיור בחלקה הצפוני של שכונת עג'מי, סמוך לחומוסיה הכי מפורסמת בגוש דן היא אבו חסן או עלי קרוואן. בקיר הצפוני של רחוב הדולפין ליד הכיכר נמצאת עבודת אמנות יחודית של אוסף פקקים צבעוניים שהפכו את הקיר לציור דמותה הצבעונית של זוכת הארוויזיון נטע ברזילי ולידה על הקיר יצירות נוספות לא פחות מסקרנות ומיוחדות.

המשכנו בין הרחובות המקבילים השחף והצדף, על שלל הבתים והמתחמים הבנויים שניכר בהם עברם העשיר, על דלתות העץ, אדניות פרחים וצבעים נהדרים, ובכל פינה או מבט ניתן לראות פריט עיצוב כזה או אחר של פעם עם חידושי הימים האלה.

נקודת התצפית בפינת רחוב אנדרומדה היא מקום נהדר לשמוע על עברה של השכונה, והמדריכה שלנו, מיכל ששון ביבי, לא חסכה מאיתנו סיפורים מעברה של השכונה המשקיפה לעבר הים והנמל.

מקלובה צמחונית בחנות ירקות (צילום דני בר)

טעימות יפואיות

במהלך הביקור טעמנו מאפה מתוק עבודת יד שנמכר במכולת השכונתית ובהמשך מקלובה צמחונית שהוכנה לכבוד ביקורנו בשכונה. מיכל דאגה מבעוד מועד שנגיע לחנות הירקות לטעימה מקומית אותנטית.

יהודים בעג'מי

חדש מעל ישן – בתים של פעם משופצים לטובת תושבי עג'מי החדשים (צילום דני בר)

בהמשך הסיור שמענו את ישוב הבתים הנטושים כבר בתחילת שנות ה-50 של המאה שעברה, ע"י עולים חדשים מתפוצות ישראל, והם גרו לצידם של הערבים – מוסלמים ונוצרים, שנותרו ביפו וקובצו לשכונה. מיכל, תושבת השכונה כבר יותר מעשור, היא חלק מהשדרוג אותו עוברת השכונה עם בעלי ממון, ברובם יהודים, שמאכלסים את השכונה ומעלים את רמת האוכלוסייה שחיה בעג'מי והתדרדרו למחוזות הפשע בעבר. מיכל מספרת גם על התחושה והמציאות המורכבת ביחוד במהלך המהומות שהיו רק לפני כחצי שנה בכל הערים המעורבות בכללם יפו ועג'מי. סיימנו את הסיור בביתה של מיכל שנמצא סמוך לבית שגריר צרפת בישראל, במעלה הגבעה הצופה לים התיכון, שם גם עלינו על הקשר שלה עם אביה – ח"כ מרדכי ביבי, שכיהן בכנסת 4-7 מטעם המערך.

פרטים על מיכל והסיורים שלה באתר… בדף הפייסבוק… ובטל': 052-662-0190

פסיפס הפקקים של נטע ברזילי (צילום דני בר)

עוד סיורים ביפו בקישור זה… ובנווה צדק בקישור זה…

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *