יצאנו לגלות את צפונות חבל שפלת יהודה שכולל את המועצות האזוריות יואב, לכיש, שפיר ובאר טוביה ||| פסטיבל ירוק ולא רחוק שמתקיים זו הפעם השביעית בו שלל פעילויות ואטרקציות לכל המשפחה, תצפיות נוף, אתרי מורשת, סדנאות, בתים פתוחים, סיורים מודרכים, מוקדים קולינריים ||| ביקור בין יקבים לבתי בד, בין מחלבה ודיר עיזים להיסטוריה ומורשת ||| כל הפרטים והחוויות בהמשך…
יקב כהנוב – גדרה

תחנתנו הראשונה היא מתחם היקב של משפחת כהנוב, בין הכרמים של האחוזה המשפחתית. הפניה מרחוב הרצל של גדרה היא צמוד למתחם הנטוש של משטרת קטרה Qatra שהיא אחת מיותר משבעים מצודות טיגארט Tegart שבנו הבריטים בימי המנדט ואחרי שנעזבה מהשימוש הסודי של צה"ל והשב"כ, עומדת כאבן שאין לה הופכין. נסענו בדרך העפר בעקבות הוראות ה- Waze והגענו למתחם זו חיכה לנו ערן כהנוב, שפרש קצת מטעמים וכמובן מיינות היקב לטעימה וכלווי לסיפורים.
ערן מספר לנו על סבו אליעזר כהנוב, שהגיע ממרכז אירופה – אוקראינה של היום, לפני כ-120 שנים נטע את הכרם הראשון בגדרה. לימים שטחי הכרמים גדלו למאות דונמים מזנים שונים כאשר היום, חלק מענבי הכרמים של כהנוב נמכרים ליקבים אחרים והענבים מהחלקות הנבחרות הופכים לכ-10,000 בקבוקי יין שמיוצרים באחוזה, למכירה ישירה ביקב ובהזמנות למשלוחים בלבד. במתחם אחוזת כהנוב יש חצר רחבת ידיים שמשמשת הן לעיבוד החקלאי והן לייצור היין בעת הבציר. בשאר ימות השנה מארחים כאן אירועים ולקוחות בתיאום מראש, שיכולים ליהנות מהאווירה, האוויר, וכמובן היין של היקב המשפחתי.
במהלך פסטיבל ירוק ולא רחוק, יערבו בימי שישי אירועים במתחם היקב כולל פודטראק שידאג לצד הקולינארי וכמובן מוסיקה ויין עליהם מופקדים ערן ובני משפחת כהנוב. פרטים בטל': 052-2523721 או [email protected] ובאתר www.kahanov.com
שמן יוגב שמן מבית טוב – כפר אחים
תחנתנו הבאה היא במשק של משפחת יוגב בכפר אחים, שהוא למעשה המשק של משפחת גנץ כשבכניסה מקדם אותנו שלט עם ציטוט מדבריו של אבי המשפחה, נחום גנץ: "שימרו על הגחלת, השם שלכם מחייב והעבר שלכם מחייב. אל תימשכו אל ברק הזהב, הביטו אל האדמה – כי בה הברכה והאושר". כמה מעורר השראה בימינו…
בכניסה למתחם מקדמת את פנינו אילנה יוגב שמספרת לנו על המקום, הכרמים, המוצר התיירותי שמתאים לבודדים, משפחות וקבוצות מאורגנות ואפילו מונגש. בכניסה משולבים במבנה בית בד החדש והמודרני, אלמנטים מהרפת של הסבתא גנץ ושל נחום ומלכה גנץ ז"ל, ראשי המשפחה, ניצולי שואה שהיו בין מייסדי כפר אחים מיד עם קום המדינה בשנת 1949.
אילנה מספרת שלקבוצות מסוימות הביקור משלב גם את הנרטיב משואה לתקומה, שעובר כחוט השני בסיפורה של המשפחה, המושב והמדינה. אם המשפחה מלכה גנץ ז"ל, נולדה בכפר קטן בהונגריה ועברה את תלאות השואה כאשר הפרק האחרון שלהן היה במחנה הריכוז ברגן בלזן, ממנו השתחררה בתאריך 15.4.1945 ובחרה להעדיף את חצי הכוס המלאה ולבחור בחיים, כפי שמדגישה אילנה: "חצי הכוס המלאה של אמא היא פשוט הזכות להתבונן למציאות בעיניים ולבחור להמשיך".
בכרמים של משק יוגבים מגדלים 5 זנים של זיתים: אסקל שהוא זן ישראלי שפותח במכון ולקני ע"י פרופ' לביא ונקרא על שם אברהם חסקל שעבד בצוותו של לביא. מועד המסיק של האסקל מוקדם יחסית, והשמן מזן זה בעל ארומה חזקה והוא נחשב כזן בעל טעם דומיננטי וחריף, ולכן אהוב במיוחד בקרב חובבי שמן הזית | קורטינה האיטלקי שהולך ותופס מקום נכבד במטבח הישראלי. העצים, בעלי צורה מעוגלת וגודל נוף בינוני, מפיקים זיתים גדולים יחסית ובתוכם שמן מאוזן להפליא – בין חריפות, מרירות ופירותיות המודגשים כולם, האיזון ביניהם יוצר טעם יוצא דופן שמוערך מאוד בקרב הצרכנים השונים | פישולין הצרפתי מתאפיין במרירות עדינה וארומות רעננות ומפתיעות! מתאים כמובן לכל השימושים במטבח אך מומלץ במיוחד להוסיפו כשמן זית טרי בסוף הבישול ולפני ההגשה | מנזנילו הספרדי שפירותיו לרוב משמשים כזיתי מאכל בשל צורתם הגדולה, עגולה ובשרנית. אך בשל הטעם הייחודי של השמן שמתקבל. שמן המנזנילו בעל טעם פירותי חזק ומרירות נמוכה, שמן זה מתקבל באהבה רבה במטבח הישראלי, ובצדק | ברנע הוא זן ישראלי ותיק שפיתח פרופסור לביא והוא אהוב במיוחד בקרב יצרני שמן הזית. עצי הברנע, המתאפיינים בצימוח אינטנסיבי ובסירוגיות נמוכה, מפיקים שמן מעודן בטעמו ומתאים בדיוק למי שמחפש את הטעם הטוב בלי החריפות הנלווית.
סיפרתי לאילנה על היכרותי את פרופ' שמעון לביא ז"ל, שממנו למדתי על עולם הזית ושמן הזית, בנסיעות לגליל וחזרה בכמה כנסי ענף הזית וממנו גם שמעתי על תהליך פיתוח זני הברנע והאסקל שגדלים כאן בכפר אחים.
במתחם החדש והמצוחצח של בית הבד, יש חלל שיכול לארח הרבה מבקרים בניחותא, ממש ליד כרמי הזיתים, לצפות בסרט על סיפור משפחת גנץ והזיתים וכמובן על שמן הזית.
בימי הפסטיבל יערכו בבית הבד סיור וסדנת טעימת שמן זית בבית הבד מול כרמי הזיתים, וביום שישי 24.3 יערך בוקר תרבות של שישי כולל הרצאות, יריד של דוכנים ססגוני של ידידי המשפחה שבו יוצגו ממיטב היצירות והתוצרת שלהם. צמוד לבית הבד יש חנות גלריה עם מגוון שמני הזית של יוגב, מוצרי מעדניה ומוצרי קוסמטיקה על בסיס שמן הזית ועוד. כשר. כתובת: כפר אחים Waze שמן יוגב כפר אחים. פרטים www.shemenyogev.com ובטל': 072-3944413
בית הרצל ויער חולדה
יער חולדה שנקרא גם יער הרצל נמצא בין טל שחר לקיבוץ חולדה. לאחר מותו של בנימין זאב הרצל בשנת 1904, החליטה קק"ל להקים מפעל תרומת עצי זית שיאסוף כספים לטובת רכישת נחלות ונטיעת עצי זיתים. לרשות הקק"ל הועמדו אדמות חולדה, שהוקדשו לנטיעת כרמי זיתים לזכרו של חוזה המדינה המנוח – הרצל.
הנקודה שבה הוקם בית הרצל והיער על שמו נבחרה כך שתהיה על מסלול הרכבת לירושלים בביקורו של הרצל בפלסטינה העות'מנית. ב- 28 לאוקטובר 1898 נפגש הרצל עם הקיסר וילהלם במקווה ישראל. בתום הפגישה נסע ברכבת לירושלים כשמסלול נסיעתו עבר בתחנת הרכבת של רמלה כמו גם בתחנת הרכבת סג'ד سجد שהיתה קרובה לחולדה ושם נבחר להקים בשנת 1909 את החווה לנטיעת עצי זית, וכאן נבנה הבית המפואר שנקרא על שם הרצל. החווה נוהלה על ידי האגרונום לואי בריש, שהתגורר לבדו בקומה השנייה של הבית ובקומת הקרקע היו משרדי הפרויקט ולפועלים הוקצתה קומת המרתף שם חיו בצפיפות. חוסר ידע או ניסיון בתנאי האזור הכשילו את הפרויקט ומתוך 12,000 שתילי עצי זית שנרכשו, נותרו ונקלטו בקרקע רק 3,000 עצים. לאחר שנה פוטר האגרונום לואי בריש ובמקומו נשכר האגרונום יצחק וילקנסקי (וולקני – על שמו נקרא המכון המרכזי לחקר החקלאות בישראל). וילקנסקי שינה את פניה של חוות חולדה והפך אותה לחוות לימוד, כשהוא מוסיף לצד כרמי הזיתים גם עצי בוסתן, חורש ויער – שקדיות, אורנים, שיטים, ברושים וחרובים. הוא זרע שדות פלחה והקים רפת ולול. במלחמת העולם הראשונה עזבו או הועזבו מרבית הפועלים והחווה ננטשה. בשנת 1931 הפך המקום למושבו של גרעין קיבוץ חולדה שבהמשך עבר למקום בו ממוקם הקיבוץ כיום.
כיום היער משתרע על פני למעלה מ- 200 דונם וכולל בתוכו חניונים ובהם שולחנות פיקניק, ברזי מים. בין אתרי היער סובב מסלול משולט להנאת המבקרים. היער הוא גן לאומי, שמנוהל על-ידי קק"ל, והמבקרים בו מוזמנים ליהנות במקום. מאזור החווה יוצאת שדרת דקלים מרשימה בין כרמי הענבים של יקב ברקן, ובסוף השדרה מתחם ירוק של מצפה טל על שם סגן טל צמח, יליד חולדה, שנהרג בפעילות מבצעית.
ממערב ליער חולדה נמצאת ברכת בטון גדולה שממנה יצא קו השילוח שהזרים מים אל העיר ירושלים הנצורה במלחמת העצמאות ושלאורך הנתיב הייתה רובה של דרך בורמה עליה סיפרנו כאן…
בדרכנו לתחנה הבאה נכנסנו למתחם אנדרטת דרך הגבורה לחללי חיל ההנדסה במערכות ישראל. האנדרטה בשולי יער חולדה, היא נקודת המוצא של הכביש ההיסטורי שהוליך לירושלים של אחרי מלחמת השחרור, והאנדרטה היא לזכר מי שסללו אותו. סוללי הכביש היו ראשוני חיל ההנדסה, שהוקם בשנת 1947 על בסיס כוחות ההנדסה, הבנייה והחבלה של ההגנה ואנשי הבריגדה היהודית ששירתו בחיל המהנדסים המלכותיים של בריטניה, שעל הכביש ההרואי שהם פרצו בימי המצור של שחרור המדינה וירושלים, היא דרך בורמה, כתבנו בכתבה זו: www.danybar.co.il/land-cruiser-burma-trail.
במקום יש תצוגה של כלי הצליחה של תעלת סואץ, מהיחידה שלי גדוד 634 – תמסח אמפיבי ודוברה שחוברה בתעלה לגשר הדוברות שהיה צינור החמצן לכוחות שמעבר לתעלת סואץ.
עיזה פזיזה, משק צבן – טל שחר
נקודתנו הבאה היא משק צבן בטל שחר שידוע יותר בשם עיזה פזיזה, שמזמנת למבקרים חוויה ייחודית לכל המשפחה בלב הטבע של מושב טל שחר.
במקום דיר עיזים של כ- 80 עיזים חולבות שבימים אלה המליטו או עתידות להמליט את הגדיים החדשים של המשק. בשבועות הראשונים לחייו הגְּדִי או גְּדִיָּה יונקים באופן חופשי מהעיזה האמא שלהם. כידוע, בזמן שהגדיים יונקים אין חלב ליצירת גבינות או יוגורט, על כן לטובת הכנת הגדיים לגמילה, מתחילים אחרי מספר ימים להפריד את הגדיים בלילות לתא נפרד ומחומם. עד גיל חודשיים נגמלים הגדיים מחלב אימם ועוברים לתזונה יבשה מתאימה להם והעיזות מפיקות חלב לטובת מוצרי המחלבה. השלב הבא היא צְפירה – שמה העברי של העז בשנת נעוריה ועד לפעם הראשונה בה היא ממליטה והופכת להיות עיזה שתלד ותפיק חלב. רק אחרי המלטות טרום האביב, מגיע המחלבה – בערך מאפריל, לתפוקת החלב המרבית ולייצור הסדיר של הגבינות, יוגורט ועוד, מחלב עיזה פזיזה.
הביקור במקום מלא בטעמים ואווירה ומוצעים גם תכנים כמו סדנאות להכנת גבינה ליחידים ומשפחות, פלטת גבינות עם תוספות עשירות שתוכלו ללקט במעדנייה, אפשרות לישיבה במרכז המבקרים הממוזג או במרפסת המקורה וכמובן לבקר בדיר העיזים באופן עצמאי ולרכוש גבינות, יוגורט, יין ומוצרים נוספים ממיטב יצרני האזור לטובת פיקניק או הביתה.
המשק פתוח ראשון-חמישי 08:30-16:00, בשישי עד 14:30. כשר וסגור בשבת.
פרטים www.izapzizadairy.com ובטל': 072-3944294. כתובת Waze: עיזה פזיזה חנייה.
בית בד בּוֹדִידָה – לוזית
תחנתנו הבאה היא מושב לוזית, שם הקים ראובן סולן, לצד כרמי הזיתים שניטעו לפני יותר מ- 40 שנים, את בית הבד בודידה. כמובן שהשאלה הראשונה היתה מה פירוש השם. מסביר ראובן שהשם מהעבר מוזכר במשנה: "טוֹחֵן הוּא בְּבֵית הַבַּד וּמַכְנִיס לַבּוֹדִידָה" כלומר בית בד קטן, חצוב בסלע, כמנהג הקמת אלפי בתי הבז הפזורים בהרי ארצנו והסביבה.
עצי הזית של בודידה הם מזן נבלי מוחסן Nabali Mohassan שהוא הזן הנפוץ ביותר בהרי השומרון ומוצאו ארץ ישראלי. מקור השם הוא שיבוש שמה של העיר שכם בתקופה הרומאית ניאופוליס או نابلس נאבְּלוּס בערבית. זן זה אופייני בתנובת פרי גדולה אולם באחוז שמן נמוך יותר מהמקובל בימינו. התוצאה שמן בעל ארומה ייחודית, מידת חריפות ומרירות עדינה יחסית ומרקם חמאתי מיוחד. מומלץ לתיבול ואף לאפיה. נפלא לזיתי מאכל כבושים.
במהלך אירועי הפסטיבל יספר ראובן סולן על הכרמים, הזיתים והשמן וכמובן ניתן יהיה לרכוש שמן ישר מבית הבד במושב לוזית. פרטים www.bodidah.net ובטל': 052-3275527
גן לאומי בית גוברין – מרשה
תחנתנו הבאה היא הפארק הלאומי המיוחד והגדול שבו תמצאו מערות קבורה עם ציורי קיר, אמפיתיאטרון רומי, מצודה וכנסייה מהתקופה הביזנטית ועוד. בחורף והאביב, מתווספים לנופי האתר מרבדים ירוקים רעננים מעוטרים בשלל פריחה צבעונית. במהלך הפסטיבל תערך פעילות אביבית: יש לי פריחה שהיא פעילות עצמאית בנושא פריחה מלווה בנקודות הדרכה. באמצעות דף משימות המותאם לכל המשפחה, אתם מוזמנים לטייל במסלול שביל הפריחה, להיכנס למערות המרשימות ולתת תשומת לב מיוחדת לפרחים שלצידן. זו פעילות לכולם.ן ולא לשכוח להצטלם ולהעלות הרבה תמונות יפות לרשתות החברתיות. מורי דרך ימתינו לכם במערות לאורך המסלול ויספרו את סיפורן המיוחד. את דף הפעילות ניתן לקבל ללא תשלום בתצפית מתל מרשה בגן לאומי בית גוברין. כל שבת יפה במרץ וכמובן בזמן הפסטיבל, בשעות 10:00 – 14:00 יתקיימו גם הדרכות קצרות (כל חצי שעה למשך 15 דקות). ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. חינם למנויי מטמון. פרטים באתר הרט"ג…
איריס יהל אמנית זכוכית – שדה משה
המשכנו לסדנא והבית של איריס יהל, שיוצרת בטכניקות שונות בעיבוד זכוכית. איריס לקחה אותנו בין יצירות הזכוכית המדהימות שלה תוך שהיא מספרת על העבודה, הקשיים, ההצלחות ומספרת גם על תהליך העבודה של היצירות שבביתה ובחצר והסטודיו.
במהלך הפסטיבל תוכלו לפגוש את איריס יהל לצד כרם הענבים המקיף את ביתה. פרטים בטל': 054-4625022
מסעדת כרמים – מושב סגולה
הוזמנו למסעדת כרמים של סהר רפאל, שמתגורר במושב יד נתן הסמוך. סהר רפאל נסע ללמוד את רזי המטבח האיטלקי בארה"ב וכשחזר לארץ עבד באידי דגים שבאשדוד, שם גם התאהב בממלכת הדגים ופירות ים. במהלך השנים התמחה ולמד גם את רזי המטבח הצרפתי אצל l'atelier de joël Robuchon ועוד. בשנת 2002 פתח רפאל הצעיר את כרמים במושב סגולה. בשנת 2013 פתח את מסעדת כרמים באר שבע וב- 2022 נפתחה כרמים רחובות ולצידה גם מעדניה.
המסעדה המרווחת, במקום החדש שלה, מזמינה ומאירת פנים כמו גם הצוות המיומן. עם הישיבה הוגשו לנו 2 כוסות יין הבית לבן צונן ומרענן. הזמנו 2 מנות עסקיות – במחיר של מנה עיקרית מקבלים גם מנה מהראשונות (מחיר התפריט של 45-60 שקלים כל מנה ראשונה) ללא תשלום נוסף. בהחלט עיסקית שווה.
התחלנו עם בקלאווה טלה (טלה קצוץ עטוף בבצק פילו פריך, טחינה גולמית, סילאן, שקדים ואבקת סוכר מעל) שהייתה לטעמה של הקרניבורית, מצויינת ומחדשת. לא מנה רגילה.
אני הזמנתי טבעות קלמארי בציפוי פריך עם לימון על חסה בליווי רוטב איולי חלפיניו ורוטב איולי כרמים. מנה גדולה עם הרבה טבעות קלמארי עסיסי וקריספי שלטעמי הרטבים היו מיותרים.
העיקרית של הקרניבורית היתה פלאט איירון סטייק (פידלוט בלאק אנגוס, מוגש פרוס בליווי ירקות גריל מקורמלים וציר מרוכז. מחיר 135 שקלים). הסטייק הגיע בדיוק במידת העשייה שרעייתי ביקשה (וזה לא פשוט) והיתה מנה גדולה ושווה. אני ביקשתי פילה דניס צלוי בפלנצ'ה (2 פילה דניס על מצע פירה עם שרימפס, קוביות בטטה, חמאה, יין לבן, שמנת ועשבי תיבול. 139 שקלים). מנה מיוחדת, שילוב לא מקובל של פילה דג עם פירות ים שהיה שווה ועשוי היטב.
סיימנו את הביקור עם קינוח של שערות קדאיף קריספיות, עם קרם שוקולד לבן ורוטב פירות יער חמצמץ (48 שקלים). שדרוג חדשני של הקדאיף המתוק והדביק – מנה מאוזנת ושווה.
פתוח שני-שבת 09:00-24:00, סגור בימי ראשון. פרטים באתר www.cramimrest.co.il ובטל': 072-3944378
חוות ההיביסקוס – כפר ורבורג
סיימנו את היום בחווה מיוחדת שמוקדשת לסיפורם של פרחי ההיביסקוס. פרח ההיביסקוס מוכר לכולנו כשיח נוי ובעיקר כגדר חיה. מתוך כ- 300 מיני היביסקוס ישנו מין מיוחד חד-שנתי בעל פירות שמקורו בסין ותאילנד ומפירותיו מפיקים את תה ההיביסקוס המוכר. זני היביסקוס מרהיבים מקורם בעיקר מסין והודו וחלקם הובאו לאירופה וארצות הברית במאה ה- 18 ע"י מגליי ארצות המזרח. בתחילת המאה ה-20 נעשתה הכלאה מבוקרת ראשונה של זנים, בהוואי. כיום משמש ההיביסקוס כסמלה הלאומי של הוואי, קוריאה ומלזיה.
במשק זיו בכפר ורבורג, מגדלים מגוון רחב של זנים בעלי פירות בשלל צבעים וגדלים, המשמשים כענפי קישוט אקסקלוסיביים לסידורי פרחים בארץ ובעולם. בנוסף לתכונות האסטטיות שלו, לצמח זה שימושים רבים במזון וברפואה והוא מוכר כבר שנים רבות במדינות המזרח-הרחוק ואפריקה. פירות הצמח בעלי צבעים עזים של אדום ירוק בורדו ועוד, המשמש כצבע מאכל טבעי, ותכולת ויטמין C גבוהה. הפירות משמשים להכנת מגוון רחב של משקאות כמו תה חם או תה קר, ליקרים ויינות. במצרים הקדומה הפיקו מפירותיו משקה שנקרא קרקדה שנחשב למשקה הפרעונים, ושימש לצנן את הגוף בחום המצרי.
פירות ההיביסקוס עשירים בחומצות אמינו, ומכילים 18 מתוך 22 חומצות אמינו הדרושות לגוף האדם. כמו כן ההיביסקוס עשיר בוויטמינים, ניאצין וסידן. מזרעי הפרי ניתן להפיק שמן קוסמטי לעור ולשיער המכיל חומרים מונעי חמצון, שמגנים מפני נזקי השמש והסביבה.
במהלך הפסטיבל תוכלו לבקר ולהצטרף לסיור שבו תזכו לפגוש במגוון הרחב של זני ההיביסקוס, ללמוד על יחודו של הפרח וסגולותיו המופלאות, לטעום ממגוון המוצרים המופקים מפרחיו ופירותיו ומשאירים טעם של עוד. הסיור מלווה בסיפורי אגדות על פרחי ההיביסקוס בארץ ובעולם ובטעימות מהמוצרים שהחווה מייצרת מפרחיו ומפירותיו. פתוח בכל ימות השבוע, בתאום מראש. פרטים בדף www.facebook.com/zivshibiscusfarm ובטל': 072-3944358
פרטים נוספים על שלל האירועים והאטרקציות בפסטיבל באתר yarok.touryoav.org.il או בפייסבוק תיירות שפלת יהודה- ירוק ולא רחוק